RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Danmark » Øer i Danmark: 10 fede øer til din ø-ferie
Bornholm Danmark Fyn Jylland Kystlandet Sjælland og øer

Øer i Danmark: 10 fede øer til din ø-ferie

Danmark - Færge, dæk - rejser
Danmark er et paradis for ø-hoppere. Men hvor skal man starte? Denne guide hjælper dig i gang.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Øer i Danmark: 10 fede øer til din ø-ferie er skrevet af Jens Skovgaard Andersen.

Kort over 27 danske øer, Kort over Danmark, danske øer, ø-pas

Lykken er øde øer i Danmark

Danmark er fuld af øer. Cirka 400, faktisk. De 100 er beboede, og de giver hver især en helt særlig rejseoplevelse til dig, der kommer på besøg. Og så kan du ovenikøbet få stempler i ø-passet på din ø-ferie i Danmark.

Ethvert øsamfund har sine egne traditioner og små særheder, og der er ikke noget så skønt som en næsten øde ø, når du skal slappe af og have fyldt energi på batterierne.

Frisk havluft, smuk natur, hyggeligt ø-liv, lokale specialiteter og masser af sjove historier – så bliver det ikke meget bedre.

Mange danske øer ligger helt i toppen af listen, når rejsen går rundt i Danmark – fra Christiansø i øst til Fanø i vest, Læsø i nord til Ærø i syd og Samsø i midten af det hele. Og så er der alle de andre. Tag med på øhop på dejlige øer i Danmark.

Danmark - Lolland, havn, både - rejser - Øer i Danmark

Lolland – helt nede på jorden

Lige syd for Sjælland ligger Lolland og Falster. De to øer i Danmark omtales ofte som en enhed, men der er forskelle. Mens Falster er sommerhuse og adgangsvej til Tyskland, er Lolland en verden for sig.

Lolland er nede på jorden – endda så meget, at store dele af øen ligger under under havets overflade. Lolland er landsbyidyl, lokal øl og vin, lystfiskerparadis og lækker strand. Og Lalandia til vandhundene året rundt, selvfølgelig. Knuthenborg Safaripark på nordkysten er et sikkert hit hos hele familien – der er intet som at opleve de store safaridyr helt tæt på.

Lolland er også sukkerroer, Maribo Domkirke og småfærger til endnu flere mindre øer og til Femern og Langeland, så der er ingen vej uden om; en ø-ferie i Danmark er ikke fuldendt uden en tur syd for Sjælland.

Fejø - æbler - Lolland - Smålandshavet - Kernegaarden - øer i Danmark

Fejø – Æbleøen i Sydhavsøerne

Fejø er indbegrebet af dansk idyl og gæstfrihed. Her hilser alle på hinanden – uanset, om man er gæst eller blandt de 450 fejøboere.  Det stærke sammenhold kan mærkes, og gennem de senere år, har øen oplevet en større tilflytning og blev kåret til Årets Landsby i 2018.

Fejø ligger i Smålandshavet ud for den Lollandske nordkyst tæt på Femø og Askø og fra færgen fra Kragenæs har man en flot udsigt til Dodekalitten, der står majestætisk i rundkreds.

De små huse, gadekær, hyggelige spisesteder, gadesalg ved vejkanten, den lille havn i Dybvig, Sletteren Strand og caféen i den gamle mølle er med til at danne rammerne om et dejligt besøg, der både kan foregå til fods, på cykel og i bil.

Fejø er i stærk konkurrence til Bornholm i forhold til de øer i Danmark med flest solskinstimer. Vejrforholdene gør det ideelt for de mange æbleplantager rundt på øen, der er leveringsdygtige i æbler, pærer og cider til resten af landet. Æblerne er indbegrebet af Fejø, derfor bliver Æblets Dag naturligvis også fejret – og et hav er kulturelle begivenheder i løbet af sommeren.

Så er du til æbler, solskin og ø-liv, så snyd dig ikke for et besøg på ‘Æbleøen’.

find et godt tilbud banner 2023
Nekselø

Nekselø – et lille stykke Grønland

Landets største ø er Sjælland, og rundt om Sjælland ligger en masse dejlige mindre øer. Agersø i Storebælt, Orø i Isefjorden og Nekselø i Sejerøbugten er alle et besøg værd.

Nekselø ligger lige ved siden af den lidt større Sejerø, som har givet bugten sit navn, og begge øer kan nås med færge fra den lille havneby Havnsø, som ligger mellem Kalundborg og Dragsholm Slot.

Nekselø er uspoleret natur på den danske måde, og de lidt vilde skrænter leder især om vinteren tankerne hen på de mere rå arktiske egne.

Danmark Tunø Visitodder Rejser - Øer i Danmark

Fred og festival på den bilfri ø, Tunø

Klemt inde mellem Jylland og Samsø ligger lille Tunø. Øen er bilfri, og du kan komme dertil med færge fra Hou, som ligger i Kystlandet syd for Aarhus.

Tunø er måske mest kendt for sin musikfestival, som hver sommer trækker tusindvis af gæster til den ellers fredelige ø. Festivalen har ofte store danske koncertnavne på plakaten, og især fra Kystlandet og Aarhus kommer mange for at nyde ø-livet, musikken og alt andet end hverdagen i nogle dage.

Når der ikke er musikfestival, er Tunø det perfekte sted at slappe af og nyde sommerlivet. Hyggebarometeret er helt i top.

Øl, glas, fadøl - rejser

Fur – kreativitetens ø

Oppe nordpå i Limfjorden, som skærer Nordjylland over, finder du en samling oplagte ferieøer. Mors er klart den største Limfjordsø, og i den anden ende af skalaen har vi Livø, Egholm og ikke mindst Fur.

Fur er blevet et tilholdssted for kunstnere og kreative sjæle, og det er bare om at gå på opdagelse i de mange gallerier, atelierer og butikker. Eller på museet, hvor du virkelig kan få lov at gå i dybden – bogstaveligt talt – med Furs historie.

Når du har fået kultur nok, så smut på stranden og tag en dukkert i det lune limfjordsvand, inden dagen rundes af på Fur Bryghus med mad og koncert.

Det er sådan, en sommer på øer i Danmark skal være.

Tag en tur i ørkenen på en helt særlig dansk ø

Var det noget med en tur i ørkenen? Så skal du til Anholt. I Kattegat halvvejs mellem Jylland og Sverige ligger en af de mest isolerede og anderledes øer i landet.

Det meste af Anholt er en ørken, hvor du kan slippe din indre Lawrence af Arabien løs. Du finder ingen kameler på Anholt, men en del af øen er i stedet helliget sæler, som nyder freden i stor stil.

Du behøver ikke at være naturnørd for at synes om Anholt. Du kan også besøge Danmarks ældste fyr, som spillede en vigtig rolle i Napoleonskrigene. Der er nok at kaste sig over.

Mandø - strandskader - Vadehavet - sort sort - øer i Danmark

Mandø – sælsafari, sort sol og østers

Den lille tidevandsø i Vadehavet ligger mellem Rømø i syd og Fanø i nord. Mandø består af marskland og er omkranset af diger og blandt de få øer i Danmark, man kan køre til.

For at komme dertil, skal man vente på, at det er lavvande. Grusvejen dertil bliver nemlig oversvømmet to gange i døgnet. Ellers er det også en oplevelse at køre med traktorbussen på Låningsvejen.

Mandø er et internationalt fuglebeskyttelsesområde og optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Den flade ø gør det ideelt for cyklister og gående at bevæge sig rundt i naturen og opleve øens rige fugleliv. Om foråret og efteråret kan man opleve fænomenet ‘sort sol‘, hvor  millioner af trækfugle lægger vejen forbi og laver smukke formationer på himlen.

Blandt Mandøs andre beboere er sælerne. De bløde dyr holder til på en sandbanke og kan opleves fra turbåden Mandøpigen, men får af og til også forvildet sig ind på land. Kan du lide at rode i sandet, er der både mulighed for at finde rav og østers.

Danmark - Als, Nordborg, slot - rejser

Als – historiens og historiernes ø

Med 50.000 indbyggere er Als ikke så øde og urørt, som flere af de andre øer på denne liste. De mange indbyggere på Als bor lige midt i Danmarkshistorien – både den gamle og den nyere historie.

Sønderborg har været i centrum for historien i flere omgange med Slaget ved Dybbøl som det mest markante eksempel. I det hele taget er grænselandet utrolig spændende at besøge, og det er tydeligt at mærke den fælles kultur, danskere og tyskere langs grænsen i det gamle Slesvig deler.

Af mere moderne attraktioner kommer vi ikke uden om ‘Universe‘ på Danfoss, hvor naturvidenskaben er både sjov og lærerig. Et sikkert hit hos børn i skolealderen.

Skarø - Det Sydfynske Øhav - Skarøfestivalen - Skarøis - ø-ferie i Danmark

Skarø – musikfestival og luksus-is i smuk natur

Skarø er den første ø, du passerer med færgen fra Svendborg i Det Sydfynske Øhav. På trods af sine kun 2 km2 og omkring 30 øboere huser øen både et ismejeri, en festival og flere hyggelige spisesteder – og mere end 50 fuglearter, der boltrer sig i strandengene, digerne og sandrevene.

En dagstur til fods eller på cykel rundt på øens stier og trampestier byder på mange fine naturoplevelser gennem marker og skove. Ønsker du at forlænge opholdet, er der mulighed for at slå telt op, sove i et arkitekttegnet shelter eller sommerhus.

Skarø er særligt kommet på landkortet på grund af Skarø-isen, der udover at kunne nydes på øen kan spises ombord på Singapore Airlines. Derudover huser øen Skarøfestivalen, som hvert år mangedobler antallet af øboere og byder på god musik og glade gæster. Hvad mere kan man ønske sig på sin ø-ferie i Danmark?

Fra Skarø kan du sejle videre til Drejø og Ærø – og med andre færger komme til Bjørnø, Lyø, Avernakø, Hjortø, Birkholm og Strynø.  

Danmark - Bornholm, strand, blå himmel - rejser - Øer i Danmark

Oplev tidløse Bornholm og få dansk ø-ferie i verdensklasse

Ingen ø-ferie uden øen over dem alle: Bornholm.

Solskinsøen trækker turister fra alle verdenshjørner, og beliggenheden midt i Østersøen gør øen populær blandt alle Østersøens befolkninger.

Den unikke geografi, de dejlige strande, de dramatiske klipper og de mange kulturelle og familierettede oplevelser gør Bornholm til den oplagte sommerferieø for hele familien. Hvis du vil ud at røre dig, så ligger mulighederne lige uden for døren, og hvis du hellere bare vil slappe af, så finder du ikke et bedre sted til dansk daseferie.

Bornholm er et hit – et tidløst hit, som aldrig går af mode.

Danmark er et paradis af øer, så se bare at få pakket til sommerferien og kom afsted på ø-ferie i Danmark.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Danmark - Møn, Møns Klint, solnedgang - rejser

Øer i Danmark, du skal besøge:

Om forfatteren

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens er en glad rejsenørd, der har rejst i over 60 lande fra Kirgisistan og Kina til Australien og Albanien. Jens er uddannet i Kinastudier, har boet i Kina i 1½ år og er medlem af De Berejstes Klub. Han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som rejseleder, foredrag, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jens går ofte efter steder, hvor der også er mulighed for at se en god fodboldkamp i selskab med andre inkarnerede fans og har en særlig forkærlighed for Boldklubben FREM, hvor han sidder i bestyrelsen. For de fleste er det oplagt at se op til Jens (han er knap to meter høj), og så er han 14-dobbelt mester i TV-quizzen Jeopardy og stadig single, så hvis du ikke kan finde ham ude i verden eller på et fodboldstadion, kan du nok finde ham ude at turnere i det københavnske quiz-miljø.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.