RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Danmark » Ø-pas: Tag på ø-hop på de danske øer
Bornholm Danmark Fyn Jylland Kystlandet Sjælland og øer

Ø-pas: Tag på ø-hop på de danske øer

Danmark - Øpas - rejser
Brug ø-passet i Danmark til din sommerferie i år. Så kan du holde styr på hvilke øer, du har besøgt, og hvilke du skal skrive på listen til næste tur.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Ø-pas: Tag på ø-hop på de danske øer skrevet af Pernille Smidt-Kjærby

Kort over 27 danske øer, Kort over Danmark, danske øer, ø-pas

Opdag mere af Danmark

Danmark er et rigtig dejligt sted – og det er vi mange, som får ekstra meget glæde af den kommende sommer.

Som det ser ud lige nu, er der nemlig ret ringe udsigt til nye eksotiske stempler i ‘det rødbedefarvede’ lige med det første. For manges vedkommende skal årets sommerferie igen tilbringes i det danske sommerland.

Men det skal ikke forhindre os i at tage ud på eventyr. Og det bliver ikke meget mere eksotisk end et ø-hop rundt på de danske øer.

Idéen til ø-passet opstod oprindeligt også under lidt mere eksotiske himmelstrøg. En tidligere rejsebureaukollega har fortalt mig, at hun tog et ø-pas med hjem fra en rejse til Seychellerne, og at hendes gudmor, Britta Leth, greb ideen og lavede det danske ø-pas efter inspiration herfra. Og derfra tog det fart.

Ø-passet er en genial opfindelse og en af grundene til, at vores børn synes, det er ekstra fedt at udforske de danske øer sammen med os. Derudover synes jeg, at det – rent marketingmæssigt – er lidt af en genistreg, når det kommer til at lokke os danskere til at udforske vores eget land. Der går en smule mini-konkurrence i at samle så mange stempler i vores ø-pas som muligt samtidig med, at vi opdager nye øer og oplever vores smukke landskab.

Jeg skriver normalt sjældent om de oplevelser, som vores ‘baghave’ byder på. Men det betyder ikke, at vi ikke jævnligt tager børnene med ud og nyder den danske natur og alle de oplevelser, som venter derude. Det er både for os og børnene fantastisk familietid, der knytter os ekstra meget sammen og giver os en på opleveren.

Det gør vi løbende på weekendture over året. Og da vi i foråret 2017 fik et ø-pas af min søster, gik jagten på de eftertragtede ‘ø-silhuetter’ ind.

Hvad er et ø-pas?

Det kan godt være, at udsigten til stempler i det rødbedefarvede pas har lidt lange udsigter. Men et stempel i et ø-pas smager lidt af eventyr, og det er vi vist mange rejsenørder med udlængsel, der hungrer efter. 

Ø-passet er naturligvis ikke et rigtigt pas, men et hæfte fyldt med inspiration og fakta om 38 danske øer. Det er en miniguide til en del af det danske ørige, som kan nås med færge. Danmark består af mere end 400 øer, så hvis man bliver færdig med de første 38 og har fået smag for ø-hop, så er der stadig masser af øer at tage fat på.

I det lille hæfte, der til forveksling ligner et pas, kan du samle stempler i form af fine ‘ø-silhuetter’. Bagerst i ø-passet er der også en oversigtsliste, hvor du kan krydse øerne af, efterhånden som de besøges og på den måde holde styr på, hvilke øer du har besøgt.

Hver ø har en dobbeltside i ø-passet, med et kort over den enkelte ø og lidt info om oplevelser og færgeforbindelser. En QR-kode sender dig direkte til øens egen hjemmeside, og i en lille hvid cirkel i nederste højre hjørne er der gjort plads til dit stempel.

Du stempler dit ø-pas på havnen, ombord på færgen eller på øens havne-/turistkontor. Hold øje med en lille træplade med med et metal-omrids af netop den ø, du besøger.

Ø-passet stemples ved at holde siden med den hvide cirkel henover metal-silhuetten på pladen og gnide henover silhuetten med den lille metalpen.

Jagten på nye stempler i passet

Som det også gør sig gældende, når vi tager på eventyr ude i verden, er målet med ø-turene selvfølgelig ikke bare et stempel.

Det er naturligvis at opleve lidt mere af ‘Vandkantsdanmark’, den varierede natur og livet i de små hyggelige ø-samfund. Du vil garanteret blive positivt overrasket over alle de sjove, skæve og kreative detaljer og tiltag, som øerne byder på.

Men alligevel kan der jo godt gå lidt sport i at samle stempler. Og særligt kan det være en motivationsfaktor for børn – og voksne – til at komme afsted på tur. Og en måde at gøre ø-ferien i Danmark endnu sjovere.

Før vi fik vores ø-pas i foråret 2017, havde vi allerede besøgt flere af øerne, men det manglende stempel er blot endnu en motivation til at vende tilbage. Samtidig har vi fået øjnene op for nye mindre øer, som vi aldrig havde hørt om.

I et lille land som Danmark er mange øer opnåelige på en dagstur. Flere øer ligger endda sådan, at du sagtens kan ø-hoppe og få flere stempler på en weekend. Men det kan anbefales at bruge længere tid.

Rejsetilbud: Strandhotel i Nordjylland

Danmark - Ø-pas, familie - danske øer - rejser

Hvor får jeg fat i et ø-pas?

Ø-passet er ganske gratis og udgives i samarbejde mellem VisitDenmark, Danske Småøer, Færgesekretariatet og Færgerne.

Det ligger til fri afbenyttelse på de fleste turistinformationer, men nogle enkelte steder må du slippe en flad 20’er – eller du kan få det tilsendt for 35 kr. som dækker porto og forsendelse. Bestil det her.

Og så er det egentlig bare med at komme ud og opleve nogle af de små danske ø-perler.

Hos os bød 2020 på 3 nye ø-silhuetter fra henholdsvis Fur, Venø og Aarø. Vi glæder os til flere stempler i vores flotte ø-pas, så næste gang går turen til Anholt.

Har du ø-planer i år?

Find dit luksusferiehus på Lolland-Falster og Møn her

Danmark - Jylland, Hjarnø, færge - rejser

Danmarks dejligste øer:

Læs mere om Danmarks øer her

Om forfatteren

Pernille Smidt-Kjærby

Rejser er Pernilles helt store passion. Hun skriver om sine oplevelser på hendes blog forstadsnomade.dk, og arbejder ligeledes i rejseindustrien. Hendes mand deler samme passion for at rejse og tage på eventyr, ligesom at hendes to børn er allerede globetrottere, og har fx. været med i Usbekistan, i Indonesien og i Colombia.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.