RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Danmark » Venø: Døren er åben – kom bare ind
Danmark Jylland

Venø: Døren er åben – kom bare ind

Venø er en lille ø i Limfjorden. Det tager under to minutter at sejle dertil med færge fra fastlandet. Tag med Tine og Sarah fra Ødysséen - hvor de denne gang besøger Venø.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Af Tine Tolstrup

Venø, kort

Danmarks korteste overfart

Vi kastede os ud på landevejen fra Fur til Venø og undrede os over, om fartskilte i Nordjylland mon angiver minimum- frem for maksimum-hastigheder? Der bliver trykket seriøst på speederne på disse limfjordsegne, så Øjvind havde lidt svært ved at følge med.

Læs mere om at rejse rundt i Danmark her

Efter mindre end to minutter på færgen – Danmarks korteste overfart – var vi på Venø og kørte helt op til nordenden af øen, hvor vi havde fået lov at låne en rigtig seng at sove i og et bad. Knap var vi kommet ind ad døren på den store gamle gård, Nørskov, før venøboen Jan havde stukket os et glas rosé i hånden og fortalt os, at madklub var om ti minutter, så det var godt, vi kom nu.

Næste morgen var vi tidligt på færde. Vi drønede ned til VenOysters, en østersfarm, som Kristian på nogle-og-tyve år kører. Vi lærte en hel masse om østers og fandt ud af, at danskerne ikke er særlig klar på at betale for de gode limfjordsvarer, men hellere vil have fransk discount. Vi lovede at gøre vores til at overtale de københavnske restauranter til at købe mere lokalt.

Rejsetilbud: Strandhotel i Nordjylland

Kajak, ferie, natur

Oplev øen til vands

Derefter rullede vi op til efterskolen, som et par driftige venøboere har startet tilbage i 1990’erne. Vi fik lov at låne et par kajakker, og da der stadig var frost i luften, og vandet var pænt koldt, hoppede vi i dykkerdragter. Som to Michelin-damer kravlede vi ombord i kajakkerne og roede hele vejen op til øens nordspids, som er et fredet område med mange fugle og endda sæler ind i mellem.

Senere på dagen slog vi et smut forbi kirken, som ”efter notorisk opmåling er Danmarks mindste”, fortalte historieentusiasten Bjarne, der vidste alt om kirken og mere til. Bjarne var desuden formand for det venøske færgelaug, der er sat i verden for at passe på Danmarks mindste og ældste bilfærge fra 1930’erne.

Her finder du gode tilbud på overnatninger

Måske har man som læser allerede bemærket, at Venø holder en hel del rekorder i lilleput-enden: Danmarks mindste kirke, korteste færgeoverfart og mindste bilfærge. Det passer nu også meget godt til den lille ø, som kun huser omkring 200 mennesker og kan gås fra den ene ende til den anden på samme tid, som det tager at gå rundt om søerne i København.

Læs mere om Ødyseens tur til Venø her

Se videoen fra Venø øverst i artiklen

Om forfatteren

Tine Tolstrup

Tine er uddannet geograf fra Københavns Universitet med fokus med miljøforvaltning og har et solidt kendskab til det danske natur- og kulturlandskab, byudvikling og bosætningsmønstre.
Fra marts til september 2018 drager hun sammen med Sarah Steinitz på opdagelse i ø-riget og rejser rundt til 37 øer i Danmark. Det bliver et eventyr. Et eventyr, de kalder Ødysséen. De er en del af en generation, der flyver verden rundt efter bogen “1000 steder du skal se, før du dør”, men stadig aldrig har været på Avernakø eller kørt over Storstrømsbroen. De vil opsøge de eventyr, der venter rundt om hjørnet – på Fejø, Fanø, Fur og de 34 andre øer, som de rejser rundt til på deres Ødyssé.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.