RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Europa » Danmark » Byguide: København – bedste rejsemål 2019
Danmark København glyptoteket
Danmark

Byguide: København – bedste rejsemål 2019

   

Lonely Planet har netop kåret København som best city to visit 2019. I deres begrundelse fremhæves kulinariske oplevelser som ‘new nordic’ i Jægersborggade og Noma selvfølgelig. Dertil hyldes den københavnske arkitektur i form af ikoniske Rundetårn og farverige Nyhavn – og ikke mindst Kødbyen, som ifølge beskrivelsen både er cool og indie. I forlængelse af de pæne ord og de varme anbefalinger fra Lonely Planet, gives her en række alternative bud på, hvordan man kan gå på opdagelse i vores utroligt dejlige København.

Læs mere om forfatter og medredaktør Aminata Corr her

 

Kunsthal Charlottenborg

Et stenkast fra de farverige bygninger i Nyhavn ligger Kunsthal Charlottenborg – et udstillingssted for samtidskunst. Her lægges hus til en stribe af arrangementer og festivaler året rundt, som på hver sin vis gør brug af bygningen og af byrummet. Her er både gratis- og betalingsarrangementer, og i løbet af et kalenderår burde enhver kunne finde noget, der lige er sagen.

 

CPH:DOX-Normann-charlottenborg-kunsthal-København
CPH:PIX

I sensommeren er der blandt andet Copenhagen Summer Festival, som præsenterer klassisk kammermusik fra ind- og udland, hvor både spirende talenter og garvede prisvindere giver prøver på deres kunst. Der er ligeledes Kunstfestivalen Chart Art Fair, som inviterer en række nøje udvalgte nordiske gallerier til at præsentere deres mest sublime inden for samtidskunst. I foråret fungerer Kunsthal Charlottenborg blandt andet som hovedkvarter for dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX, der byder på et hav af politiske, filosofiske og eksperimentelle dokumentarfilm suppleret af debatter, talks og diverse arrangementer. Alt i alt fungerer Kunsthal Charlottenborg som et af de mest prominente flagskibe for kulturliv i København.

Blågårdsgade

Vegetarmad, natklub, grønthandler, caféhygge og barer. Gadebilledet er i allerhøjeste grad indtaget af de lokale forretningsdrivende, og det kan være en kunst at navigere uden om grøntsagskasser, nipsting, potteplanter, cyklister og cafégæster. På barerne i Blågårdsgade giver bartenderne sig god tid, og det langsommelige indendørs tempo står i larmende kontrast til den ellers travle og kaotiske gågade.

limited-works-københavn
Hedda Rysstad

Cirka midt på gaden ligger galleriet og kunstbutikken Limited Works, hvor der afholdes ferniseringer, imens værker udstilles og sælges. Det er i øvrigt et af de gallerier i København, hvor man som besøgende ikke behøver en omfattende faglig kunstnerisk viden for at føle sig velkommen.

Hovedbiblioteket i Krystalgade

Som bibliotek fungerer hovedbiblioteket i Krystalgade ikke optimalt – udlånsfaciliteterne er udfordrede, indeklimaet er dårligt, der mangler bordplads, og mængden af selvbetjening har oversteget, hvad godt er – men som gæst i byen er det heldigvis ikke noget, man skal bekymre sig om. I stedet bør man tage plads – såfremt man kan finde en – og nyde bygningen for, hvad den er; et knudepunkt for aktivitet, som arter sig til at observere mennesker på niveau med det, man kan gøre på Dronning Louises bro.

Artiklen fortsætter efter boksen

Tips til hverdagseventyr i København

Der er rig mulighed for at bo alternativt, billigt og/eller centralt i København

Hvis du har brug for tips og tricks til, hvordan du planlægger din rejse, kan du læse vores store rejseguide her. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, der kommer 1-2 gange om måneden, hvis du vil holde dig opdateret med både tips og tricks til rejsen eller til rejser andre steder hen. Skulle du være uheldig at blive forsinket undervejs, så se hvad du kan gøre her i vores guide.

I denne boks er der links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil læse mere om, hvordan det foregår, så se her.

På Hovedbiblioteket vrimler det med stressede enkeltfagsstuderende, arbejdssøgende, universitetsstuderende, pensionister, hobbyister og læseentusiaster. Det er en stille og larmende oase, hvor man kan søge ly for det danske vejr, og hvor man kan få sig en kop the og en croissant hos Democratic Coffee i stueetagen.

Glyptoteket

Glyptoteket er en samling af marmorkroppe og malerier, mumier og middelhavsstemning. Her er plads til fordybelse omgivet af kultur og civilisation set gennem 6.000 års kunst. Her sidder ofte tegnere og tegner skulpturer, der render folkeskoleelever rundt, og der er generelt et højt aktivitetsniveau. Alligevel kan man sagtens føle sig alene med de majestætiske skulpturer, æstetiske omgivelser, og arkæologiske genstande i den behagelige, afslappede atmosfære. Der er et hav af forskelligartede arrangementer som fx. Slow, som er tilbagevendende torsdagsarrangementer med vekslende temaer, og hvor hverdagens hektik afløses af kunstens eget langsomme tempo.

glyptoteket-københavn

På tirsdage er Glyptoteket datingcentral for studerende i København, da der er gratis entre til den faste udstilling. Om du vil navigere uden om gratistirsdag eller drage nytte af det fremragende tirsdagstilbud er op til dig. Undgå blot for alt i verden Glyptoteket på Kulturnatten, hvor stedet bliver overrendt.

Læs også om Aalborg - Nordens Paris - her

 

Refshaleøen

Refshaleøens genius loci er uden tvivl de mange tydelige levn fra tiden som skibsværft. Alt emmer af industri og giftgrund, men lader man sig rive med, er der rig mulighed for at gå på opdagelse i nedlagte bunkere, finde gode lystfiskefaciliteter og hemmelige badesteder.

Fiske-, skaldyrs- og vegetarrestauranten La Banchina byder på dagens ret med badning og sauna året rundt for de friske. I sommerperioden er der hemmelig signaturdrink og uformelle øl hos Baby Baby Bar omgivet af hvide skulpturer og havnefront.

Refshaleøen-København

På Scenografisk Værksted fremstilles størstedelen af scenografi, kulisser og rekvisitter til Det Kongelige Teaters skuespil, operaer og balletter. Det hænder, at de afholder lagersalg, hvor man kan erhverve sig kostumer, rekvisitter og kulisser. En af de bedre offentlige hemmeligheder København har at byde på.

 

Broens gadekøkken

Lonely Planet foreslår madmarkedet Reffen på Refshaleøen – det gør vi umiddelbart ikke. I stedet kan man besøge Broens Gadekøkken, der formår at levere en uhøjtidelig stemning udendørs uden at forcere det. Hos Broens Gadekøkken har de gennemskuet, hvordan man serverer uprætentiøs street food, uden at forsøge at genskabe en autentisk, orientalsk sidegade. Maden, der serveres, er af lækker kvalitet, og man får meget for pengene.

Broen-mad-street-food-københavn

Se den store madguide til København her

Placeringen af madmarkedet lige over broen fra Nyhavn er dog ikke optimal. Kombinationen af krydsende fodgængere og cyklister, der kommer i susende fart over Inderhavnsbroen, skaber mildest talt kaos – men man kan ikke få i pose og i sæk. Generelt bør man nok overveje at holde lidt igen med at promovere København som en cykelby, da det efterhånden kan opleves nærmest livsfarligt med mængden af turister på semimotordrevne køretøjer på cykelstier og broer.

København er fuld af små offentlige hemmeligheder, og nye steder dukker op konstant. Så gå på opdagelse i hovedstaden og find dine egne yndlingssteder – ellers kan du selvfølgelig følge tipsene herover.

God tur.

Om rejseskribenten

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens er en glad rejsenørd, der har rejst i over 60 lande fra Kirgisistan og Kina til Australien og Albanien. Jens er uddannet i Kinastudier, har boet i Kina i 1½ år og er medlem af De Berejstes Klub. Han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som rejseleder, foredrag, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jens går ofte efter steder, hvor der også er mulighed for at se en god fodboldkamp i selskab med andre inkarnerede fans og har en særlig forkærlighed for Boldklubben FREM, hvor han sidder i bestyrelsen. For de fleste er det oplagt at se op til Jens (han er knap to meter høj), og så er han 14-dobbelt mester i TV-quizzen Jeopardy og stadig single, så hvis du ikke kan finde ham ude i verden eller på et fodboldstadion, kan du nok finde ham ude at turnere i det københavnske quiz-miljø.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ca. to gange om måneden.