blank
RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Europa » Danmark » Christiansø: En levende historiebog
Christiansø - rejser
Bornholm Danmark Sjælland og øer

Christiansø: En levende historiebog

Christiansø, en gammel fæstning midt ude i Østersøen. Øgruppen Ertholmene er på flere måder er et helt særligt sted på Danmarkskortet.
blank

Af Tine Tolstrup

Østlig, fredelig og historisk

Ertholmene er Danmarks allerøstligste øgruppe og er på flere måder et helt særligt sted på Danmarkskortet.

Foruden at være geografisk isoleret midt i ude Østersøen, så lever de 90 mennesker, der bor på Christiansø og lillebrorøen Frederiksø på en fæstning fra 1600-tallet. Langt væk fra kommuners lov og ret.

Her er ingen borgmester, men en administrator ansat af Forsvarsministeriet, der bestemmer stort og småt og fungerer som øens socialkontor, jobcenter, politimyndighed, og hvad man ellers kan forestille sig af myndigheder.

Rejsetilbud: Miniferie i de danske bjerge

Christiansø - rejser

 En fuldkommen fredet ø

Her er ingen biler. Intet plejehjem. Alt er fredet, og man skal sikkerhedsgodkendes for at få lov at flytte til. Christiansø og Frederiksø er ejet af Forsvarsministeriet, og man kan kun få lov at flytte til øerne, hvis man kan finde et job som skolelærer, tømrer, maler, læge eller et andet essentielt job. Når man stopper i jobbet, må man flytte fra øen igen.

Rejsetilbud: Strandhotel i Nordjylland

Banner - Backpack - 1024
Danmark Christiansø færge rejser

Et kort besøg fra gæsterne

Hver dag i løbet af sommeren kommer færgen fra Bornholm med turister til den lille klippeø, men 3 timer senere er de alle væk igen, for de fleste nøjes med en dagstur. Det kan dog anbefales at blive en nat og opleve øens eget liv (næsten) uden turister. Du kan dog fint nå at se øen på en dag.

Find billige flybilletter her

På en cirka 30 minutters gåtur kan du nemlig nå rundt om begge øer. Og du skal ikke gå mange skridt, før du vandrer lige ind i historiens sus, der oser ud af de stenbelagte gader, de gule barakhuse, de mange kanoner og den kæmpelange stenmur, der kringler sig hele vejen rundt om øen.

På denne historiske fæstning bor fortsat 90 mennesker, der dog ikke er særlig militaristiske. De lever midt i historiebogen, og øens mange historier lever videre i dem.

God tur til Christiansø!

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

Om rejseskribenten

Tine Tolstrup

Tine Tolstrup

Tine er uddannet geograf fra Københavns Universitet med fokus med miljøforvaltning og har et solidt kendskab til det danske natur- og kulturlandskab, byudvikling og bosætningsmønstre.
Fra marts til september 2018 drager hun sammen med Sarah Steinitz på opdagelse i ø-riget og rejser rundt til 37 øer i Danmark. Det bliver et eventyr. Et eventyr, de kalder Ødysséen. De er en del af en generation, der flyver verden rundt efter bogen “1000 steder du skal se, før du dør”, men stadig aldrig har været på Avernakø eller kørt over Storstrømsbroen. De vil opsøge de eventyr, der venter rundt om hjørnet – på Fejø, Fanø, Fur og de 34 andre øer, som de rejser rundt til på deres Ødyssé.

Kommentér

Kommentér