RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Danmark » Ferie i Jylland: De 10 hyggeligste byer
Danmark Jylland Kystlandet

Ferie i Jylland: De 10 hyggeligste byer

Danmark - Aarhus, Den Gamle By - rejser
Jylland er Danmarks hovedland og hjerteland, og det er helt oplagt at holde ferie på jysk. Her er vores bud på 10 steder, hvor du kan nyde den skønne danske sommer.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Ferie i Jylland: De 10 hyggeligste byer er skrevet af Jens Skovgaard Andersen.

Kort over danmark, kort over jylland, kort over sjælland, jylland kort, sjælland kort, danmark kort, denmark maps, jutland maps, zealand maps, byer i jylland, rejser

Jylland mellem tvende have som en runesten er lagt

Jylland ligger ifølge en gammel sang som en runesten mellem to have. Og Jylland er der, hvor den danske folkesjæl er som mejslet i sten. En ferie i Jylland er helt oplagt hele året rundt.

De større byer i Jylland som Aarhus og Aalborg trækker med shopping, kultur og storbystemning, men Jyllands virkelige styrke ligger i historien, hyggen og hjertevarmen. Den findes i de lidt mindre byer, som nemt kan kombineres med de store. Her er 10 af vores favoritter blandt de hyggeligste byer i Jylland.

Danmark - Jylland, Skagen, Brøndums Hotel - rejser - ferie i Jylland

Skagen – på toppen af Jylland

Skagen, Danmarks nordligste by, er et yderst populært feriemål for danskere og udenlandske besøgende. I Skagens hyggelige bycentrum finder du et utal af spisesteder, specialbutikker, aktiviteter for hele familien og kulturelle attraktioner.

Der er mange muligheder for udflugter og unikke oplevelser i Skagen og Nordjylland. Tag til spidsen af Skagens Odde, Grenen, og stå med en fod i to ‘have’ samtidig: Kattegat og Skagerrak. Grenen dannes af sand, der af havet transporteres nordpå langs hele Jyllands vestkyst. Tag den såkaldte Sandorm derud, en ‘traktorbus’, der kører dig så langt ud til spidsen, som det er muligt.

Skagen har en unik natur og masser af hvide sandstrande. Du kan tage en vandretur til den tilsandede kirke og høre den spændende historie om kirken, og du kan også høre om det første menneske, som slog sig ned på Skagens Odde.

Danmark Hjortdal dyrefarm vaskebjørn rejser - ferie i Jylland

Dyreliv og bæredygtighed på ferien i Hjortdal i det nordligste Jylland

Lige før man kommer til Slettestrand og Svinkløv Badehotel i den yderste nordvestjyske del af kongeriget kommer man til en bette landsby, nemlig Hjortdal.

Man kan nemt komme til bare at køre igennem den, men det vil være en fejl, for den har en del at byde på. Hjortdal er i den grad et lokalsamfund, der står sammen. De lokale har overtaget den lokale købmand, hvor alle hjælper til, og alt-muligt-butikken er et hyggeligt samlingssted.

Der er skov og bakker langs Slette Å, og her er flere mountainbike- og vandreruter. Og endelig er der en lille perle, nemlig Hjortdal Dyrefarm, der både er en zoo, café og ‘shelter-camp’ med udsigt til havet. Det fås næppe mere lokalt end i Hjortdal, og det er derfor, du skal komme på besøg.

Tag bussen fra København til Aarhus – se tilbuddet her

Musik, teater og kunst i Holstebro

Holstebro er en farverig by i Vestjylland. I byens centrum findes mange hyggelige gader, som med de ældre bygninger giver en hyggelig atmosfære. Midtpunktet er den charmerende gågade, som er Danmarks næstældste.

Langs gågaden finder du en række hyggelige caféer og delikatesseforretninger samt et stort udvalg af butikker, der går lige i shopping-hjertet.

Kunst og kultur er en vigtig del af byen, og på flere gadehjørner står flotte kunstværker og pryder gadebilledet. Musikteatret Holstebro er et af de største kulturelle samlingspunkter. Her kan du året rundt opleve spændende teaterforestillinger, musicals og koncerter.

Det kulturhistoriske museum, Holstebro Kunstmuseum, byder på både udenlandsk og dansk nutidskunst, men har også et stort lokalhistorisk arkiv.

Er du mere til frisk luft og udendørs aktiviteter, ligger frilandsmuseet Hjerl Hede kun 25 minutter væk i bil. I Holstebro og omegn finder du noget for alle.

Danmark - Jylland, Silkeborg, Hjejlen - rejser - ferie i Jylland

Silkeborg – lige i hjertet af Jylland

Lige i midten af Jylland ligger et af Danmarks klare højdepunkter. Med sine stolte 147 meter knejser Himmelbjerget over det danske land – eller i hvert fald over Søhøjlandet rundt om.

Silkeborg ligger neden for Himmelbjerget omkranset af smukke søer og skove. Byen Silkeborg er hyggelig med en lille bykerne og en lang stribe kulturelle tilbud, hvor du kan møde både Asger Jorn og Tollundmanden.

Den helt store attraktion er dog naturen rundt om Silkeborg. Du må ikke snyde dig selv for en sejltur på Silkeborgsøerne med den historiske hjuldamper Hjejlen. Du kan selvfølgelig også nyde søerne og Gudenåen, som udspringer herfra, ved egen kraft i kano, kajak eller båd. En kanotur fra Silkeborg til den lille hyggelige nabo Ry er en klassisk og virkelig smuk tur.

Himmelbjerget skal du bestige, så du får et godt vue over det bakkede landskab i midten af Jylland. Bare rolig: Himmelbjerget er ikke så bjerg-agtigt, at det gør noget, og du kan bestige det både til fods, på cykel eller i bil. Det smukke bakkede Søhøjland strækker sig videre mod øst til Horsens.

Danmark Horsens Endelave ø rejser - ferie i Jylland

Horsens – en fængslende oplevelse på ferien

Horsens i Kystlandet syd for Aarhus byder på et fantastisk mix af kultur og natur. Det tidligere statsfængsel lægger i dag hus til mange attraktioner. På Fængselsmuseet kan du komme på en rundvisning med en fængselsbetjent, der kender alle historierne – eller du kan forsøge at flygte fra fængslet gennem en 18 meter lang tunnel med virtual reality.

Nyd byens summen og betragt de forbipasserende, mens du får serveret mad under åbent himmel. En slentretur langs Horsens’ gågade vil give dig et hav af restauranter og caféer med danske og internationale retter på menuen at vælge mellem.

Besøger du Horsens Lystbådehavn, finder du aktiviteter for både børn og voksne – alt fra legeplads og grønne arealer til friluftsaktiviteter og en badebro. I det hele taget er der nok at tage sig til i Kystlandet.

Er du mest til aktiv cykelferie og idylliske vandreture, så ligger det naturskønne område syd for Mossø, hvor du finder et af de højeste punkter i Danmark – nemlig Yding Skovhøj. Toppen af Yding Skovhøj ligger i 172 meters højde, og du får garanteret sved på panden derop.

Holder du ferie i Horsens, må du ikke gå glip af et besøg på Endelave. Endelave er en ø, som ligger en kort færgetur fra Horsens gennem Horsens Fjord, hvor selv færgeturen dertil er en ren naturoplevelse. Endelave byder på mange sportsaktiviteter til øens gæster og fastboende i løbet af sommeren og i efterårsferierne. Tag til Endelave og oplev et naturligt ø-liv.

find et godt tilbud banner 2023
Danmark - Jylland, Ebeltoft, Øer feriehuse - rejser - ferie i Jylland

Ebeltoft – familieferie på Jyllands næse

Jyllands næse, Djursland, helt i øst er det perfekte sted at holde ferie med familien. Omkring Ebeltoft på sydspidsen af Djursland finder du masser af ferieboliger og camping, og Ebeltoft er en rigtig hyggelig by at holde ferie i.

På Djursland finder du også en hel stribe attraktioner til hele familien: Djurs Sommerland i Nimtofte, Ree Safaripark i Ebeltoft, Kattegatcentret i Grenå og Herregårdsmuseet Gl. Estrup i Auning for bare at nævne en lille håndfuld.

Sol, sommer, strand og vand er der rigeligt af på Djursland, og der findes næppe noget bedre om sommeren end en hjemmelavet vaffelis på havnen i hyggelige Ebeltoft, når du alligevel holder ferie i Jylland.

Danmark Koldinghus slot rejser - ferie i Jylland

Koldinghus og Jyllands Louisiana

Kolding er en super hyggelig by med alt, hvad hjertet begærer. Det er Danmarks sjettestørste by, men den emmer alligevel af hygge. Byens gågade, der slynger sig langs kanalen, oser af charme, og der er liv på byens små caféer og restauranter.

Nær Koldings midte finder du kongeslottet Koldinghus, som blev grundlagt i 1200-tallet. Slottet brændte i 1808 og stod længe i ruiner, indtil en restaurering blev igangsat. Koldinghus er et kulturhistorisk levn med arkitektur i verdensklasse. Slottet og restauranten i slotskælderen er en seværdighed, som klart er værd at besøge.

Lidt længere væk fra byens midtpunkt finder du kunstmuseet Trapholt, også kaldet det ”jyske Louisiana” – blandt andet fordi museet har udsigt over Kolding Fjord. Trapholt er museum for moderne kunst og design og er fra 1988. I nærheden af Trapholt finder du det Sygeplejehistorisk Museum, der også er et besøg værd.

Er du mere til friluftsliv og naturaktiviteter kan du tage afsked med de forskellige byer i Jylland. Du finder fantastiske cykelruter fra centrum langs den jyske østkyst. På cykelruten kan du besøge Rebæk Strand, Løverodde Strand og fortsætte helt ud til Binderup Strand. Alle strandene er i høj kurs om sommeren, hvis du beslutter dig for at holde ferie i Jylland.

Lige syd for Binderup Strand finder du det hyggelige sommerhusområde Hejlsminde, som er nabo til unikke Christiansfeld.

Danmark Christiansfeld rejser by

Originale honningkager i Christiansfeld

I Christiansfeld får du en helt unik oplevelse. Christiansfeld blev sat på UNESCOs verdensarvsliste i 2015, da det er Europas flotteste og mest originale ‘brødremenighedsby’. Brødremenigheden er en evangelisk-luthersk frimenighed og er del af et verdensomspændende broderskab med byer og menigheder i mange lande.

Langs de hyggelige brostensbelagte gader finder du stemningsfyldte vinhandlere, blomsterbutikker og selvfølgelig også det kendte Honningkagehus, hvor du kan komme ind og få en af de originale honningkager, som har gjort byen verdensberømt i Danmark.

Gennem mere end et par hundrede år har Christiansfeld bagt og distribueret honningkager, som er blevet solgt på markeder landet over.

Brødremenighedshotellet og deres restaurant er bestemt et frokostbesøg værd på din ferie i Jylland. Christiansfeld er en lille by, men hvis du bruger lidt tid her, mærker du hurtigt, hvad det er, byen kan tilbyde.  

Læs om flere steder du skal besøge i Danmark

Oplev domkirke, sæler og sort sol på ferien i det sydlige Jylland

Vidste du, at Ribe i det sydvestlige Jylland er Danmarks ældste by? Ribes historiske domkirke er en stor attraktion og i sig selv et besøg værd. Men en noget anderledes aktivitet kunne være at tage med på en vægterrundgang, hvor du kommer helt tæt på de gamle forhistoriske levn og myter, fra dengang da Ribe var vores hovedstad. Det er også en hyggelig by bare at vandre rundt i.

Når du nu er i Ribe, så gå ikke glip af ‘sort sol’ i Tøndermarsken, hvor du kan opleve de mange tusinde dansende stære, som i store flokke skaber flotte formationer på aftenhimmelen.

Udover marskens finurligheder så kan du tage til Vadehavet på sæl- eller østerssafari på din ferie i Jylland. Her kan du sagtens selv fange dine østers – husk dog at være meget opmærksom på algemængden i havet, så tjek Nationalpark Vadehavets egen hjemmeside, hvis du skal ud og fange friske østers.

Krydr din ferie i Jylland med folkemusik

Helt i syd lige på grænsen til Tyskland ligger Tønder. Danmarks ældste købstad er en hyggelig blanding af dansk og tysk og samtidig helt sin egen.

Byen er adgangen til Vadehavet, marsken og Tyskland, så udflugtsmulighederne er mange. Du kan dog også nyde hyggen i den gamle bykerne med gågaden og de gamle byhuse i centrum.

Det er tydeligt at mærke den særlige blanding af dansk og tysk i byen, og du kan snuse rundt i den spændende historie på museet ‘Kulturhistorie Tønder’ og på Kunstmuseet.

Mest kendt er Tønder nok for sin musikfestival, som byder på store nationale og internationale musikere hovedsagligt inden for genrerne folkemusik og jazz. Ferie, fadøl og folkemusik er en fremragende kombination.

Jylland er ferie på den helt rigtige måde. Alle byer i Jylland fra nord til syd og øst til vest. God ferie!

Tag på ø-hop i Danmark – du kan læse mere om det lige her

Danmark - Jylland, Hirtshals, fyr, Dannebrog - rejser

Hyggelige byer i Jylland du skal besøge

 • Skagen
 • Hjortdal
 • Holstebro
 • Silkeborg
 • Horsens
 • Ebeltoft
 • Kolding
 • Christiansfeld
 • Ribe
 • Tønder

Om forfatteren

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens er en glad rejsenørd, der har rejst i over 60 lande fra Kirgisistan og Kina til Australien og Albanien. Jens er uddannet i Kinastudier, har boet i Kina i 1½ år og er medlem af De Berejstes Klub. Han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som rejseleder, foredrag, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jens går ofte efter steder, hvor der også er mulighed for at se en god fodboldkamp i selskab med andre inkarnerede fans og har en særlig forkærlighed for Boldklubben FREM, hvor han sidder i bestyrelsen. For de fleste er det oplagt at se op til Jens (han er knap to meter høj), og så er han 14-dobbelt mester i TV-quizzen Jeopardy og stadig single, så hvis du ikke kan finde ham ude i verden eller på et fodboldstadion, kan du nok finde ham ude at turnere i det københavnske quiz-miljø.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.