RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Danmark » Jylland » Kystlandet » Ferie i Kystlandet – blandt bjerge og langs floder
Danmark Jylland Kystlandet

Ferie i Kystlandet – blandt bjerge og langs floder

Oplevelser i Kystlandet
Kystlandet byder på fantastiske oplevelser for hele familien. Kom tæt på naturen og oplev nogle af Danmarks allersmukkeste landskaber.
harzen banner Hotel Skt. Annæ banner

Ferie i Kystlandet – blandt bjerge og langs floder er et sponsoreret indlæg. Denne artikel er skrevet i samarbejde med Lars Haslev fra Destination Kystlandet, som er ekspert i Kystlandet omkring HorsensOdder og Juelsminde. Enkelte billeder er leveret af Destination Kystlandet og taget af Jesper Rais og Melissa Willumsen og Dennis Plougmann.

Af Redaktionen, RejsRejsRejs

Fed ferie for hele familen

Uanset om du er typen, der blot nyder at gå en tur med familien, eller om du er en øvet vandrer med hang til outdoor, så har Kystlandet en vandrerute til dig. Vekslende og storslået natur, fastlandsruter og øruter, trampesti, bjergbestigning eller langs historiske jernbanespor – Kystlandet har noget for enhver smag og enhver form.

konkurrence tropical islands

I hjertet af Danmark lige syd for Aarhus finder du Kystlandet, der smukt og naturskønt forener Odder, Horsens og Hedensted kommuner. Med Danmarks højeste bjerge og landets eneste rigtige flod, Jyllands største sø, historiske monumenter midt i naturen og nogle af kongerigets smukkeste og bedst tilgængelige kyststrækninger er Kystlandet den perfekte destination for vandrere. Og lidt af en uopdaget perle.

Se hvordan du kommer til Horsens her

Kattegat - hav - ferie

En uforglemmelig ferie i Kystlandet

Som vandrer har du med garanti hørt om Caminoen, den lange pilgrimsrute med afslutning i Santiago de Compostela i Spanien. På Endelave, der netop er kåret til Årets Ø 2020/21, kan du til gengæld gå på Kaninoen.

Ruten, der er navngivet efter øens kendetegn, de tusindvis af vilde kaniner, er en 21 km lang (na)tour de force rundt om ‘kaninøen’ midt i Danmark, hvor der – udover et rigt dyreliv og den helt særlige ø-idyl – venter dig storslået udsigt ud over Kattegat

Som vandrer er ruten Tunø rundt et absolut must på bucket-listen – især på grund af øens populære skattejagt, hvor børn og barnlige sjæle til sidst modtager Tunø-medaljen for deres bedrifter. 

Baden-Württemberg, banner, 2024, kampagne, europa-park, europa-park resort

På kun 8 kilometer oplever du på Tunø det bedste ved dansk natur i miniformat. På den lille bilfri Kattegat-ø kun en times sejlads fra Hou er du garanteret idyllisk og autentisk ø-stemning med varieret terræn. På grund af øens lidt specielle klima findes her morbærtræer og store figenbuske, men også lyngbeklædt hede, eventyragtige skovområder, marklandskab og dramatiske klinter – med mulighed for at se både sæler, marsvin og den sjældne alkefugl tejsten. 

Læs mere om idylliske Tunø her

Kystlandet - oplevelser - ferie

Langs den dramatiske jyske østkyst

Fra den lille hyggelige havneby Snaptun til det østjyske feriemekka Juelsminde smyger vandreruten Kyststien sig igennem landskabet. Den 21 kilometer lange rute fører den let-øvede til rutinerede vandrer forbi herregårde, Palsgaard Slot, efterladte kanoner og skanser fra Svenskekrigene, dyb bøgeskov og pletvis hedeområde, smukke marker og Kystlandets mest dramatiske kystlinje.

Hvis du vil have mere østkystvandring, er strækningerne nord for Horsens Fjord mindst lige så gode som Kyststien mod syd. Et netværk af mindre ruter fletter sig med vejnettet og gør det muligt at snøre vandrestøvlerne i Hou og gå langs Saksild Bugt til den lille idylliske Norsminde Fjord. Tager du strækningen i ét hug, kan du se frem til cirka 14 kilometer langs nogle af Østjyllands mest børnevenlige badestrande.   

I den sydlige del af Søhøjlandet ligger Danmarks top: Bakkelandet, hvor både Yding Skovhøj, Ejer Bavnehøj, Himmelbjerget og Sukkertoppen tordner op mod himlen. Gudenåstien fra Voervadsbro til Emborg tager dig på en storslået 17 kilometer lang rute igennem landskab, vi normalt skal længere op i Skandinavien for at finde. 

Princess cruises banners

To højdepunkter på ruten er Sukkertoppen og Klostermølle, hvor du på få kilometer bestiger ‘bjerget’ med en flot udsigt ud over Danmarks fjerdestørste sø Mossø, for dernæst at føre ned til det smukt bevarede benediktinerkloster fra 1536 ved Gudenåen.

Lej sommerhus i Saksild Strand her

Kystlandet - oplevelser - ferie banestierne

Banestierne – på sporet af historien igennem Kystlandet 

Fra Horsens kan du drage afsted langs de gamle jernbanespor mod enten Silkeborg eller Odder. Begge ruter er nogle af de smukkeste i Danmark og lader dig se, hvordan naturen har tilbagekrævet sin plads, dér hvor fortidens industri før skar igennem landskabet. 

På den 60 kilometer lange, asfalterede og cykelvenlige Naturstien Horsens-Silkeborg – også kendt som Bryrupbanestien – ser du især kontrasten mellem før og nu ved seværdighederne Den Genfundne Bro og Veteranbanen Bryrup-Vrads.

På Banestien fra Horsens til Odder er kontrasten mellem fortid og nutid tegnet endnu hårdere op: Langs 36 kilometer primært skov- og trampesti veksler naturen langs kysten mellem smukt landbrugslandskab med prægtige herregårde, sporadiske skovkatedraler og små landsbyer fra banens summende storhedstid – nu under summende vindmøller. 

                                                                 

Vidste du: Her er ekspert fra USA Rejser Nicolai Bach Hjorths top-7 oversete destinationer i USA!

7: Apostle Island, unikke øer ved Wisconsin
6: Finger Lakes, naturskønne søer i New York
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

                                                                 

Find feriebolig i Odder her

Kystlandet - oplevelser - ferie

Guide til vandreture til din ferie i Kystlandet

Kystlandet er et lille stykke Danmark i miniformat, hvor der aldrig er langt fra skovklædte tinder til milde østvendte strande. Find vandreskoene frem og nyd livet for en stund i noget af det smukkeste landskab, som Danmark har at byde på. 

God vandretur og god ferie i Kystlandet!

Læs mere om Kystlandet her

Der kan være links til samarbejdspartnere i denne artikel - du kan se hvordan det foregår her
Baden-Württemberg, banner, 2024, kampagne, europa-park, europa-park resort
  Princess cruises banners

Om forfatteren

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.