RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Afrika » Comorerne » Et smut forbi ”Cloud-Coup-Coup Land” alias Comorerne
Comorerne - strand natur øer - rejser
Comorerne

Et smut forbi ”Cloud-Coup-Coup Land” alias Comorerne

RejsRejsRejs Banner
 

Comorerne er et af de mindst besøgte lande i verden og får kun besøg af nogle få rejsetosser ligesom jeg selv, der mener, at alle lande i verden mindst er ét besøg værd. Alle andre bliver væk. Dette skyldes sikkert, at det både er ret så besværligt at komme dertil, er rasende dyrt, har utrolig dårlig infrastruktur, er stærkt religiøst samtidig med at landet er politisk ustabilt. Men mon ikke at dette relativt ukendte land væk fra alting alligevel har noget spændende og unikt at byde på? Netop det satte jeg mig for at undersøge nærmere, da jeg lige tog et smut forbi Comorerne i det Indiske Ocean.

I lufthavnen i Antananarivo på Madagaskar var det forholdsvis nemt at spotte, hvem af passagerne der ventede på flyet til Mauritius, og dem der ventede på det til Grande Comoros. Forskellen kunne ses på den muslimske påklædning og det lave antal af hvide turister. I flyveren var jeg den eneste blege turist og sikkert også den eneste, der hverken talte fransk eller den lokale swahili dialekt.

Se mere om forfatteren Lene Kohlhoff Rasmussen her

 

En særpræget kultur

Grande Comoros er den største af de tre skyomkransede øer fyldt med vanvittige politikere, der har kuppet sig til magten intet mindre end 21 gange siden landets selvstændighed, og givet det øgenavnet ”Cloud-Coup-Coup Land”. Tilbage i 1843 blev Mayotte som den første af øerne underlagt fransk territorium, og de tre andre øer Grande Comoros, Moheli og Anjouan fulgte efter. I 1974 opnåede Comorerne deres selvstændighed dog med udtagelse af Mayotte, der efter en folkeafstemning valgte at forblive fransk. Befolkningen på øerne er en blanding af tidligere arabiske handelsmænd, persiske sultaner, afrikanske slaver og portugisiske pirater. De spiser stadig franske baguettes, er rig på swahili-kultur og er stærkt religiøse. Med den sammenblanding er man ikke et sekund i tvivl om, at der her er tale om en hel unik og særpræget kultur.

Comorerne - by moroni øer - rejser

En smuk natur

Jeg fik fortalt, at hvis jeg ville vandre op på toppen af Mount Karthala, var Monsieur Chaufere manden, jeg skulle tale med. Chaufere viste sig at være et venligt og rart menneske, og han havde fuldkommen styr på vandreturen gennem regnskove og til toppen af Mount Karthala. Det var ikke en tur, jeg ville have gået uden en lokal guide, da vejen til toppen gik igennem et snørklet stisystem i en meget tæt regnskov, og samtidig fandtes der ingen kort at gå efter. Mount Karthala er en af de mest aktive vulkaner i verden, og sidst den var i udbrud var i 2006. Dens hærgen har sat sit præg på naturen, men også skabt den.

Comorerne - lava skov natur - rejser

Øen ville ikke eksistere, hvis det ikke havde været for denne ubarmhjertige vulkan, der endda har adskillige menneskeliv på samvittigheden. På vej op mod toppen kunne man se, hvordan lavaen skar sig vej ned gennem den tætte regnskov, og nær toppen var der hundredvis af afsvedne træer. Det var et ubeskriveligt syn at stå på kanten og kigge ned i det enorme vulkankrater på ørigets højeste punkt (2360 meter). Vandreturen var på to dage. Den første dag gik vi op til toppen, og derefter slog vi lejr lidt længere nede af bjerget. Dagen efter gik vi en lidt længere vej tilbage til Moroni, men ad en knap så stejl rute gennem regnskoven. Hvis man er rigtig heldig vil man kunne se en af de sjældne lemurer, der findes på øerne. Man møder med garanti ingen andre turister; kun et par enkelte lokale, der henter tømmer i regnskoven og nogle få bønder, der driver rundt med deres kvæg i de åbne græsområder nær toppen.

Læs mere om at rejse i Afrika her

 

Et tropisk paradis

Efter den svedige vandretur besluttede jeg mig for at finde en god strand, hvor jeg kunne slappe af med lidt solbadning og komme ud at bade. Det måtte derfor være på en af de private strande tilhørende hotellerne, da det hverken er tilrådeligt eller velset for en kvinde at gå let påklædt.

Comorerne - strand natur øer - rejser

De offentlige strande så heller ikke spor tiltalende ud. De er fyldt med plastikaffald og en masse lokale, der hænger ud på strandene og fordriver tiden. Det undgik jeg, da jeg indlogerede mig i en lille bungalow i Maloudja på nordspidsen af øen, hvor jeg nød at være den eneste gæst. I dette lille bitte hjørne af Grande Comoros fik jeg følelsen af at være strandet på en øde ø midt i et smukt tropeparadis. Og tænk sig at være så privilegeret, at man kan få en lille smuk lagune med svajende kokospalmer, kridhvidt sand og azurblåt vand helt for sig selv.

Artiklen fortsætter efter boksen

Sådan kommer du til Comorerne

Der er flere danske rejsebureauer, der har kvalitetsrejser hertil.

Det er muligt at flyve til Comorerne fra København, dog kræver det et par stop på vejen for helt at nå dertil.

Forbindelser til og fra hovedstaden Moroni på Grand Comoros-øen, sker bl.a. via Réunion tilhørende Frankrig med Air Austral, Sanaa i Yemen med Yemenia Airways, fra Nairobi i Kenya med Kenya Airways samt fra Antananarivo i Madagaskar med Air Madagascar.

Comorerne har visumpligt, og dette kan fås ved ankomsten. Derudover skal det nævnes, at der ingen færgeforbindelser er mellem øerne. Ønsker du alligevel at komme fra én ø og over på en anden, så findes der et lille flyselskab, som dog ikke flyver alt for ofte.

Hvis du har brug for tips og tricks til, hvordan du planlægger din rejse til Comorerne, kan du læse vores store rejseguide her. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, der kommer 1-2 gange om måneden, hvis du vil holde dig opdateret med tips og tricks til at rejse til Comorerne og andre steder i Afrika.

I denne boks er der links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil læse mere om, hvordan det foregår, så se her.

Efter seks dage på Grand Comoros havde jeg fundet hele tre ting, der ikke behøver at afskrække nogen fra at besøge Comorerne. Tværtimod. Der er en anderledes og særpræget kultur, en smuk natur og et tropisk paradis. Det er bare ikke et særlig nemt land at rejse i, og der er heller ikke seværdigheder i hobetal, men det er, som alle de andre lande i verden, mindst ét besøg værd.

Om rejseskribenten

Lene Kohlhoff Rasmussen

Lene Kohlhoff Rasmussen

Lene Kohlhoff Rasmussen rejser ud for at møde nye mennesker og lære om andre landes kultur, historie og religion, men også for at få nogle store personlige udfordringer. Derfor rejser hun på egen hånd til steder, der ligger langt væk fra de gængse rejsemål. Hun vil opleve nogle af de få steder i verden, hvor der stadig findes mystik og eventyr. Læs mere om hendes eventyr på www.kohlhoff.dk.

Kommentér

Kommentér

Show Buttons
Hide Buttons