RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Danmark » Jylland » Kystlandet » Seværdigheder i Hedensted: 6 hotte højdepunkter
Danmark Jylland Kystlandet

Seværdigheder i Hedensted: 6 hotte højdepunkter

træer -rejser
Hedensted er herlig! Her har du hestekræfter, herregård, haveidyl og historie på den sjove måde. Her er 6 hotte højdepunkter.
harzen banner Hotel Skt. Annæ banner

Sponsoreret indlæg. Denne artikel om seværdigheder i Hedensted er skrevet i samarbejde med Lars Haslev fra Destination Kystlandet, som er ekspert i Kystlandet omkring Horsens, Odder og Juelsminde. Billederne er leveret af Destination Kystlandet og taget af Jens Kjær og Per Bille.

Af Redaktionen, RejsRejsRejs

Danmark - Hedensted - Kystlandet - Kort - Rejser

Velkommen til Hedensted

Hedensteds istidslandskaber ligger midt i historien og midt mellem Horsens og Vejle, og bølgerne skyller ind på strandene på halvøen mellem de to fjorde.

konkurrence tropical islands

En åre skærer gennem Gudenåens klare vand og sætter ringe i vandoverfladen. Oppe på land snor vandrestier sig over de blomstrende bakker. Små lokale gastronomiske perler blinker om kap med ishuse, caféer og restauranter.

Der er er masser af seværdigheder i Hedensted.

Find billige busbilletter fra København til Horsens her

Danmark -Palsgaard - Juelsminde - rejser

Palsgaard Slotspark – en af mange seværdigheder i Hedensted

Du fornemmer det, lige så snart du ser de hvidkalkede bygninger foran dig: Her har majestæter i store gevandter, adelsfolk i flor lette dragter og grever eller grevinder gået rundt og sat deres præg på områdets historie.

Palsgaard Slot har en lang og spændende fortælling gemt i murværket. Siden 1275 har slottet ligget i de naturskønne omgivelser fem kilometer nord for Juelsminde, og med en slotspark på 21 hektar kan du gå på opdagelse i en af landets største herregårdsparker og mærke historien i luften.

Baden-Württemberg, banner, 2024, kampagne, europa-park, europa-park resort

De gamle træer rejser sig meterhøje, store buske kranser kanter og stier, og på din vej gennem parken kommer du forbi seks mindre søer, hvor åkander og ænder flyder rundt. Selv garvede havemennesker kan lære nye ting på turen gennem parken; der er nemlig plantet mange sjældne træer helt fra 1800-tallet, men heldigvis er der råd at hente.

Ved hvert træ finder du et skilt, der fortæller dig, hvilken sort du står overfor, så du behøver ikke at kunne se forskel på forhånd.

Kyststien Snaptun-Juelsminde lægger vejen forbi Palsgaard. Her kan du gå langs herregårdsalléen og videre ud i slotsparken. Det er ikke kun haveelskere, som skal tage turen til Palsgaard. I parken finder du også kunstværker, små romantiske kroge og smukke, gamle bygninger, som bare er med til at understrege idyllen.

Hver sommer kan du desuden tage en picnickurv med i parken og opleve Palsgaard Sommerspil, hvor store musicalhits strømmer ud fra friluftsscenen. Og du må gerne synge med.

Se tilbud på sommerhusudlejning i Juelsminde her

Danmark - uldum mølle- Juelsminde - Rejser

Uldum Mølle Museum – Fra korn til mel på gammeldags manér

Princess cruises banners

Mølleren slynger den store kornsæk over skulderen for at bære den ind til kværnen. En varm, tør og støvet luft breder sig i rummet, når møllevingerne begynder at snurre. Det er langt fra første gang, møllens kræfter sættes i sving, for siden 1895 har den malet mel til bøndernes brød.

I dag er Uldum Mølle et arbejdende museum, hvor du kan komme med helt ind i maskinrummet og kigge mølleren over skulderen. Her for du fingrene helt ned i historien, som vi alle er rundet af.

Du kan også gå på opdagelse i udstillingen og høre historien om det moselig fra jernalderen, der dukkede op i Uldum Kær i 1877.

Uldum Mølle er den første vindmølle af sin type. Når du besøger den, kan du opleve de tre kværne og komme helt ud på svalegangen, hvor du tydeligt kan se de 23 meter lange vinger. Får du lyst til at bage brød af det friskmalede, økologiske mel, kan du købe en pose eller to med hjem fra butikken. Find bolsjer, honning og mjød på hylderne og tag det med dig videre på turen. Så er der lidt energi at fortsætte på.

Se rejsetilbud til Odder i Kystlandet her

Danmark - Rhododdendon - seværdigheder i Hedensted - Rejser

Rhododendron-Haven – ikke kun for dig med grønne fingre

                                                                 

Vidste du: Her er top-7 bedste naturdestinationer i Asien ifølge Booking.coms millioner af brugere!

7: Pai i det nordlige Thailand
6: Kota Kinabalu på Borneo i Malaysia
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

                                                                 

Wow! Det er nemt at blive begejstret, når du bevæger dig gennem Rhododendron-Haven i Tørring, der er en af mange seværdigheder i Hedensted. Her har familien Jørgensen i to generationer plantet otte tønder land tæt med rhododendron fra det meste af verden. I foråret folder blomsterne sig ud i fuldt flor, og den ene prægtige busk efter den anden kaster kaskader af dufte, indtryk, farver og frodighed mod dig. Her er noget godt til alle sanser på en gang.

Du mødes af sydens eksotiske himmelstrøg lige midt i det kølige, nordiske klima, for du kommer vidt omkring på din vej gennem parken. Oplev vildtvoksende blomster ét sted, drej så om hjørnet, hvor du mødes af naturlige anlagte stier, søer og stensætninger, hvorimellem rhododendron vokser under de forhold, vi kan tilbyde dem. Her mødes natur og kultur i skøn forening.

Rhododendron-Haven har mere end 1000 forskellige sorter i anlægget, og mange af dem kan du købe i den tilhørende planteskole i forbindelse med dit besøg. De første rhododendronblomster springer som regel ud i slutningen af februar og marts, men vil du virkelig have det meste ud af blomstringen, skal du besøge haven i anden halvdel af maj.

Danmark - Hedensted - Glud museum - Glud - rejser

Glud Museum i Hedensted: Mød Hedensteds kulturhistorie på frilandsmuseet

Fiskegarnet flagrer i vinden foran fiskerens hjem, og en killing kravler rundt om mælkejungen på gårdspladsen foran Rasmus Thomesøns stuehus. Det er længe siden, der boede mennesker i de her huse, men alligevel er det som om, at det ikke mere end et par timer siden, nogen rejste sig fra alkoven, fyrede op i brændekomfuret eller spiste mad her ved det slidte træbord.

På Glud Museum i Hedensted kan du dykke ned i historien, når du åbner døren til bindingsværksgårde og husmandssteder i landsbyen. Her tages du nemlig med på en tidsrejse, der fører dig fra 1600-tallets hårde håndarbejde mod 1950’ernes mere moderne midler. Et besøg, der både underholder store og små familiemedlemmer.

I ferietiden kan du være heldig at møde håndværkerne, som gerne vil fortælle dig, hvordan man levede i landsbyen for 350 år siden. Du kan også møde smeden, trædrejeren eller lære at trippe afsted på stylter over gårdspladsen. Landsbyen giver dig hyggelige familieaktiviteter: Gamle lege fra da bedstefar var dreng, snitteværksted, batikfarvning og en masse andet. Det er historie på den sjove måde, og en af de kendte seværdigheder i Hedensted.

konkurrence tropical islands

Bo på det hyggelige wellnesshotel Opus i Horsens

Danmark - Seværdigheder i Hedensted - Ferguson museum - Stourup - Rejser

Kom i traktorhimlen – oplev verdens største Ferguson-samling i Hedensted

Den hoster let, den gamle Ferguson, men starter ellers uden problemer. Den brummende lyd fra motoren får nostalgien til at rotere i luften. Der er noget særligt over en Ferguson.

På gården Ankerslund var én traktor ikke nok, så i dag står 250 styks linet op på rad og række. Faktisk er det verdens største samling af Ferguson-traktorer, du her kan få lov til at opleve lidt uden for Hedensted. Da maskinerne gjorde deres indtog i det danske landbrug i 1917, var de revolutionerende, og næsten enhver gårdejer havde en Ferguson stående i laden indtil midten af 1970’erne.

På traktormuseet kan du følge udviklingen, fra de første modeller sendes på markedet til storhedstiden ophørte, og det giver dig et helt særligt billede af Hedensted og landbrugshistorien. Ved traktormuseet finder du faktisk en 12 meter høj skulptur, hvor 28 traktorer er stablet oven på hinanden for at danne en pyramide. Det ser man ikke andre steder end her.

Vil du skifte duften af diesel ud med duften af dyr? I stalden går 200 køer rundt, og du kan få lov til at møde dem helt tæt på. Når sulten melder sig, skal du slå dig ned i skyggen fra træerne og spise medbragt mad eller drikke en kop kaffe, før du måske lige skal en tur forbi traktorerne én gang til. Det er seriøse hestekræfter, der er på spil.

Deltag i konkurrencen om et to dages kulturophold på Hotel Opus

Danmark - Seværdigheder i Hedensted - Blåbærhave - Hedensted - Rejser

Uden mad og drikke… Smag på Hedensteds lokale gastronomi

Uden mad og drikke duer helten ikke, siger et gammelt ordsprog. Og det er helt korrekt. Du må derfor ikke snyde dig selv for at tage en bid af den lokale gastronomi, når du besøger Hedensted og Kystlandet.

Hos Juelsminde Fisk blander duften af friskrøget fisk sig med havluftens salte vindstød. Kan en fiskefrikadelle friste til frokost eller måske skal et par skrubbefileter med hjem til aftensmad? Det kan være svært at vælge, hvad du skal sætte tænderne i, når du træder ind ad døren, men sikkert er det, at fisken er frisk.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Når indkøbsnettet er fyldt med fisk, kan du køre videre mod Barrit Mejeri. Ostehullet, hedder den lille butik, hvor du kan forsyne dig med mere end 75 forskellige lækre oste. Du kan nok godt overtale mejeristen til en smagsprøve, før du beslutter dig for, hvilken af de hjemmelavede oste, du simpelthen ikke kan undvære på middagsbordet.

Hjarnø er sommerkartoflerne et besøg værd i sig selv. Hjarnø-kartofler vokser sig sunde og smagfulde i den frodige muld tæt ved havet på øens sydvendte skråninger. Stik selv forbi Hjarnø Kartofler og tag et par poser med dig hjem. På Hjarnø er der også et ægte mølleri med en hyggelig gårdbutik. Hos Vestergaard Mølleri kan du købe økologisk mel og lammekød fra gårdens egne Ertebøllefår. Så bliver det ikke meget mere lokalt og ø-romantisk.

Til sidst mangler der bare lidt frisk frugt, før menuen er færdig, og den finder du på Blåbærgården. Her kan du plukke forskellige blåbærsorter og opleve smagsforskellen på egen tunge. Når du plukker og smager et modent bær fra busken, så er smagsforskellen uden sammenligning med bærrene fra køledisken. Det skal du prøve.

Samtidig føles det helt sydlandsk at gå rundt mellem blåbærrækkerne, og at gården ligger i den lidt oversete naturperle Uldum Kær, gør kun oplevelsen endnu mere særlig. Kom forbi i juli, august eller september, mens bærrene er i sæson. 

Lige i nærheden finder du førnævnte Uldum Mølle, som foruden oplevelsen ved at se en restaureret mølle fra 1895, byder på massevis af økologisk mel malet på gammeldags stenkværne, som du kan få med hjem.

God fornøjelse, god tur og ikke mindst god appetit. Velkommen til Hedensted!

Læs mere om Kystlandet her

Der kan være links til samarbejdspartnere i denne artikel - du kan se hvordan det foregår her
Baden-Württemberg, banner, 2024, kampagne, europa-park, europa-park resort
  Princess cruises banners

Om forfatteren

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.