RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Europa » Danmark » Jylland » Kystlandet » 5 oplagte grunde til at du skal besøge Horsens
Fængsel - Horsens Rejser
Danmark Jylland Kystlandet

5 oplagte grunde til at du skal besøge Horsens

Danmark er fyldt med undervurderede feriedestinationer, og Horsens er en af dem. Museer af internationalt format, hyggeligt byliv, charmerende øer og masser af vilde kaniner. Du kommer til at tage beriget hjem fra Horsens - det lover vi.
blank

Sponsoreret indlæg. Denne artikel er skrevet i samarbejde med Lars Haslev fra Destination Kystlandet, som er ekspert i Kystlandet omkring Horsens, Odder og Juelsminde. Billederne er leveret af Destination Kystlandet og taget af Jesper Rais, Dennis Plougmann, Jacob Friis-Holm Nielsen og Peter Marczak.

Af Redaktionen

Map - Horsens Rejser

Horsens i oplevelsernes centrum

Du kender sikkert allerede landets ottendestørste by Horsens, men har du nogensinde oplevet byens og områdets mange attraktioner? Ellers er der rigeligt at gå i gang med. Her kan du blive inspireret til dit næste besøg i Horsens og det smukke Kystlandet rundt om byen.

Find et dejligt hotelophold på Hotel Opus i Horsens her

Horsens - fængsel - Rejser

Bag tremmer i Horsens

“Hvor der er en vilje, der er der ogsaa en vej”. Sådan stod der på den noget usædvanlige julehilsen, Horsens Statsfængsel fik lillejuleaften i 1949. Sedlen hang over indgangen til en 18 meter lang underjordisk tunnel. Tunnelen førte fra fængslet og ud i friheden, og sedlen var skrevet af Carl August Lorentzen. 

Han var sluppet ud af fængslet efter i næsten et år at have gravet en tunnel ud på den anden side af murene. Hver eneste nat, ganske få centimeter ad gangen og med ét mål for øje: Frihed.

Denne historie minder dig måske om filmen ‘En Verden Udenfor’ – eller Stephen Kings roman af samme navn. Men denne udgave er dansk og 100% ægte. Du kan besøge det prisvindende Fængselsmuseum i Horsens og opleve den ægte vare; en virkelig udbryderhistorie med danske Carl August Lorentzen i hovedrollen.

Foruden denne vilde historie rummer Fængselsmuseet et unikt indblik i livet som indsat. Det er en overvældende oplevelse at se celler, gange, kirke, besøgsrum og sygeafdeling stå præcist, som da fængslet lukkede i 2006. Det er altid sjovere at være i fængsel, når man ved, man kan komme ud igen samme dag.

Ved indgangen til udstillingen vælger du som besøgende identiteten på en rigtig fange eller fængselsbetjent, som du får ‘følgeskab’ af på turen rundt, hvilket gør formidlingen både vedkommende, oplysende og ekstremt personlig. Din følgesvend vil dukke op undervejs og fortælle dig om sine egne personlige oplevelser i fængslet.

Det er altså også ret uhyggeligt. Især hvis du bevæger dig ned i kælderen til den nye udstilling Underverdenen, der handler om fængslets mørke fortid og strenge strafsystemer. Faktisk er fængselsfilmen R med Pilou Asbæk i hovedrollen optaget her.

Har du lyst til at opleve fængselsfølelsen på egen krop, kan du overnatte i en fængselscelle i den gamle sygeafdeling. Det er en oplevelse, som helt sikkert gør indtryk. Og du skal nok blive lukket ud igen.

Fængselsstemningen sidder stadig i murene, i tremmedørene, i radioen, der stadig virker, og i graffitien på væggen malet af tidligere indsatte.

Prøv en overnatning i Fængslet i Horsens her

Horsens - Danmark - bro

Den Genfundne Bro ved Gudenåen

Kender du historien om ‘Den Genfundne Bro’? Og har du oplevet den fantastiske natur langs Danmarks eneste flod, Gudenåen? Ellers er det på tide.

Den Genfundne Bro var indtil 2014 begravet og næsten glemt i 85 år. Nu er den igen gravet fri, og du kan se den i hele sin udstrækning. Det er en vild historie og mildest talt en imponerende konstruktion, som er smukt placeret i en lysning i skoven og med Danmarks største og eneste rigtige flod Gudenåen brusende 15 meter under sig.

Det smukkeste og mest jungleagtige stykke af Gudenåen finder du små 20 km vest for Horsens. Eventyreren Hakon Mielche kaldte det allerede i 1935 decideret eventyrligt: “Her begynder så vor eventyrligste sejlads gennem et vidunderligt landskab. […] der pludrer Gudenåen hyggeligt med træer, som danner et gotisk Domkirkevælv over dens vand […].”

Han taler om strækningen fra landsbyen Voervadsbro til Klostermølle ved Mossø. Klostermølle er i øvrigt et interessant sted i sig selv, og det samme er bakken Sukkertoppen lige ved siden af; en af Danmarks ‘bjergtoppe’ med en storslået – og ekstremt Instagramvenlig – udsigt. 

Den Genfundne Bro ligger 10 km fra Sukkertoppen og knejser over en af de lave dele af Gudenåen. Hele dette naturområde er fredet og er helt vildt smukt.

Overnat på Jørgensens Hotel lige i centrum af Horsens – find et godt tilbud her

Horsens - kunst - rejser

Mød Horsens’ egen søn Michael Kvium på kunstmuseet

Horsens Kunstmuseum er stille og roligt blevet en af Danmarks skjulte perler, hvad angår kunst og kunstformidling. Du får et rigtig flot og varieret udvalg af moderne og eksperimenterende dansk og international kunst. En hel sal på museet er dedikeret til værker af bysbarnet Michael Kvium, hvis tankevækkende værker har opnået bred berømmelse både i Danmark og internationalt.

Horsens Kunstmuseum er placeret på toppen af Horsens i en fin park, hvor også den storslåede Bjørn Nørgaard-skulptur ved navn ‘Menneskemuren’ byder dig velkommen.

Museets lysindfald er fantastisk, og når først du er trådt indenfor og går igennem museets forskellige lyse rum, er det ikke svært at forstå, hvorfor kunstnerne elsker at udstille netop her. Både de faste og skiftende udstillinger er store kunstoplevelser, og du får helt klart noget med dig hjem.

Kunstmuseet er stadig lidt ukendt, så det er nu, du skal besøge det, inden alle andre får øjnene op for det. Hvis sulten melder sig, kan du spise en økologisk frokost med udsigt over parken.

På Kunstmuseet kan du tage en gratis guide til street art og skulpturer rundt om i byen. Guiden bliver opdateret hvert år. Det er en kæmpe anbefaling til en inspirerende byvandring.

Endelave - kanin - rejser

På sporet af vilde kaniner

Øen Endelave kaldes også for ‘Kaninøen’, og det er der rigtig god grund til. Den lille ferieø har siden 1920erne været befolket af vilde kaniner med meget lange ører til stor glæde for fans af søde og nuttede plysdyr.

Vildkaninen er lige så sød og pjusket som tamkaninen, og det er et hyggeligt syn at se en stor kaninkoloni hoppe rundt i skovkanten, selvom de måske ikke har lyst til at blive kælet med.

Følg den afmærkede vandrerute ‘Kaninoen’ – Endelaves udgave af Caminoen – på 21 kilometer, hvor du kommer rundt i de fredede dele af øen og ser alle kaninernes yndede tilholdssteder. 

Chancerne for kaninspotting er allerbedst tidligt om morgenen og ved skumringstid.

Foruden nuttet kaninsafari byder øen på rå ø-natur med gode chancer for at spotte marsvin – af den delfin-lignende slags – og sæler, en hyggelig lystbådehavn, et gadekær, fine gamle gårde og en kirke fra 1400-tallet. Gå om bord i menuen med et klassisk stjerneskud eller blåmuslinger hos Endelave Kro & Gæstgiveri og tag gerne en overnatning med, nu du er der; så har du også bedre chance for at se kaninerne næste morgen.

Hvis du vil røre dig lidt, kan du leje cykler på havnen og se øen på to hjul, og i ferierne arrangerer øboerne gratis udendørs aktiviteter som yoga, vandreture, crossfit og meget andet.

For at komme til Endelave kan du tage langs fjorden fra Horsens til det lille fiskerleje Snaptun og sejle herfra til øen. Overfarten tager en times tid. Hvis du lader bilen stå, kan du faktisk komme frem og tilbage med færgen for bare 49 kroner i lavsæsonen.

Find et godt tilbud på overnatning i Horsens og Kystlandet her

Banner - Backpack - 1024
Horsens -fjord - rejser

Idyllisk ø-hop i Horsens Fjord

I det Østjyske Øhav, farvandet ud for Horsens, finder du en del små øer, som gør området til noget ganske særligt.

En fjord har som regel en munding ud til havet, hvorfra du typisk ikke kan komme over uden at få våde tæer. Men i Horsens Fjord kan du komme over på den anden side via øerne Alrø og Hjarnø, som er forbundne med en lille færge.

Den hyggelige cykelfærge med plads til blot 12 personer sejler over fjorden hele sommeren, og Hjarnøfærgen sejler fra netop Hjarnø til Snaptun, hvor du også kan tage en færge til Endelave. Det giver mulighed for et mini-øhop på fjorden og måske en cykeltur hele vejen rundt med lidt afslapning på færgerne på vejen.

Forfatteren Morten Korch har boet på Alrø, og det har helt sikkert inspireret hans bøger, som er fulde dejlig dansk nostalgi og idyl. Alrø er netop den rene idyl. Her bør du prøve kræfter med de berømte kæmpetarteletter eller kaste dig ud i kitesurfing, sejlads eller drageflyvning, som har de optimale vindforhold netop her.

Naboøen Hjarnø huser blandt andet landets næstmindste kirke, og du kan vandre hele den fredelige ø rundt på et par timer.

Så bliver det altså ikke meget mere dansk og dejligt – velkommen til Horsens og Kystlandet!

Læs mere om ø-hop i Danmark

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

blank

Om rejseskribenten

Redaktionen, RejsRejsRejs

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Translate »