visit østrig, visit austria, banner
RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Spanien » Caminoen: Med ømme lår og vabler mod Santiago de Compostela
Camino - Vandring - Rejser
Spanien

Caminoen: Med ømme lår og vabler mod Santiago de Compostela

Har du altid drømt om at gå på Caminoen? Få gode tips til hvordan du kan udleve din drøm.
visit østrig, visit austria, banner

Caminoen: Med ømme lår og vabler mod Santiago de Compostela er skrevet af Redaktionen.

Caminoen, Spanien, Kort, kort over caminoen, santiago de compostela, santiago de compostela kort, rejser

Hvorfor Caminoen?

Har du også hørt om kamp om sengepladserne og pilgrimme, der går i kø på Caminoen? Så giv ikke op. Her er vores tips til, hvordan du finder stilheden og det uberørte spanske landsbyliv på Caminoen.

Banner, engelsk banner, top banner

Den legendariske pilgrimsvej Caminoen i Spanien har de seneste år været tæt på at blive kvalt i sin egen succes. Vandrefolk i gåsegang og pilgrimme, der står op før solen for at nå frem tids nok til at kapre en ledig seng i næste by.

Har du Caminoen på din ønskeliste, behøver du ikke at fortvivle over pilgrimsvejens overvældende popularitet. Tip nummer et: Der findes ikke kun en, men mange caminoer i Spanien. Fælles for Spaniens caminoer er slutmålet ved katedralen i Santiago de Compostela. Vil du opleve indre ro og autentisk landsbyliv på turen, kan du her smage på to ruter, der giver dig det bedste af Caminoen – fri for trængsel og turisme.

Spanien - Caminoen, rygsække, udsigt, marker - rejser - santiago de compostela

I skandinavernes fodspor: Camino Inglés

 • Samlet længde: 120 km
 • Dagsetaper: 5-7
 • Startby: Ferrol
 • Mål: Katedralen i Santiago de Compostela

Camino Inglés er en kort, intens og smuk Camino på 120 km med start i havnebyen Ferrol på den spanske nordkyst. Et suverænt valg, hvis du vil smage på, om caminolivet er noget for dig. Camino Inglés betyder ’den engelske camino’ og har fået sit navn, fordi det er en rute, som englændere og skandinaver oprindelig brugte. Den første del hjemmefra sejlede de, og turen fra Ferrol og til katedralen i Santiago blev tilbagelagt til fods.

På Camino Inglés får du ægte camino-sjæl i miniformat gennem det bakkede, grønne, galiciske landskab. Nyd duften af ‘café con leche’ i landsbyerne og mærk eucalyptus-skovenes bløde smalle skovstier under fødderne. Du får en hel Camino på fem-syv dage alt efter dit tempo. Den første dag går du langs Spaniens nordkyst og flere af de andre dage langs floden Miño. Nyd især byerne Pontedeume og Betanzos undervejs med deres smukke gamle bymidter og gyder, hvor tapas-barerne ligger side om side.

Se de bedste rejsetilbud her

Find de billigste flybilletter til destinationen her

Den ældste camino: Camino Primitivo

 • Samlet længde: 325 km
 • Dagsetaper: 11-13
 • Startby: Oviedo
 • Mål: Katedralen i Santiago de Compostela

Ironisk nok er den ældste kendte pilgrimsvej i Spanien ikke den mest kendte eller befærdede. Heldigvis! Her slipper du for caféer med pilgrimslogoer og horder af turister, for kun 4 % af alle pilgrimme vælger Camino Primitivo. Primitivo betyder ’den oprindelige’ eller ’den første’. Gennem årene er ruten blevet stort overhalet i popularitet af den lettere tilgængelige franske rute, som er den, langt de fleste kender.

Vil du opleve uspoleret caminostemning og uovertruffent smukke landskaber – så er der god grund til at snuse til Camino Primitivo. Ruten starter i byen Oviedo i fyrstendømmet Asturien, er 325 kilometer i alt og slutter også i Santiago de Compostela og er dermed et oplagt valg, hvis du har to uger til at opleve caminoen.

Tryk her for flybilletter til La Coruña tæt på Ferrol

Spanien - Asturien, kors, udsigt - rejser

Caminoen gennem Asturien

Ruten går gennem regionen Asturien, som også går under navnet ’det grønne Spanien’. Her mærker du roen sænke sig indeni, mens du vandrer midt i bondelivet, køernes bjældeklang og kildernes rislen. Du krydser de cantabriske bjerge, så regn med mange udfordringer til lårene – og ekstra appetit – når du kan slå dig ned ved aftenens pilgrimsmenu.

Groft sagt kan du dele Camino Primitivo i tredjedele: Den første tredjedel, som er bakket, grøn og landlig. Den midterste del over de cantabriske bjerge er endnu mere kuperet og har formidable morgenudsigter ud over de disede bjergtoppe. Her vandrer du mellem køer og vilde heste, og terrænet går enten op eller ned.

Fra byen Lugo med den smukke bymur flader Caminoen mere ud, og de sidste 60 kilometer fra byen Melide følger ruten den berømte franske rute. Her oplever du hele camino-cirkuset i fuldt flor med en bar for mindst hver femte kilometer.

2022 er et brag af et rejseår! Se her hvorfor og hvordan

Marseille - Frankrig - rejser
hostel - caminoen - rejser - santiago de compostela

Herberger på Caminoen

Du har sikkert hørt om dem; sovesalene på de mange herberger – kaldet ‘albergues’ – på Caminoen. Som noget særligt er Caminoen udbygget med herberger, der efter danske forhold er meget billige: 3-7 euro pr. nat på de offentlige herberger. Du finder herberger på alle dele af Caminoen; også på mere stille ruter som Camino Inglés og Camino Primitivo.

Mange af de spanske regioner, som Caminoen passerer igennem, sætter en ære i at istandsætte og bygge herberger. Du finder arkitektoniske perler og historiske bygninger istandsat nænsomt til pilgrimme.

Private herberger er der også mange af, og her er prisen pr. nat typisk 8-16 euro for en køje. Er du slet ikke til naboens snorken, er der rig mulighed for mere privatliv på de mange små hoteller og de landlige ‘casa rural’-værelser undervejs. Regn med priser fra 20-50 euro for et værelse, hvor du kan prikke vabler i fred.

Her finder du billige flybilletter til Oviedo i Asturien på den spanske nordkyst

Spanien - Compostela, café - rejser

Venskaber, der knytter verden sammen

Fællesskabet på Caminoen gør det til en unik rejseform. Ingen anden rejseform, jeg har prøvet, knytter på samme vis mennesker sammen på tværs af sprog, kultur, politik og religion. Når dagens etape er gennemført, er alle ens: Vabler, ømme ben, trætte skuldre og tomme maver.

Du kommer til at opleve det nære camino-fællesskab også på de mere stille ruter. Vandrer du fra og med april til og med oktober, kommer du ikke til at mangle fællesskab.

Vær ikke bange for at vandre Caminoen alene – du møder med garanti andre pilgrimme undervejs, og pludselig sidder du i et globalt kludetæppe af hygge og grin over aftenens pilgrimsmenu. Hurtigt kan du se, hvem der går samme etaper som dig – I mødes igen og igen i byerne og på caféerne.

I knytter bånd, og du får din ’camino-familie’ og sikkert også dit kælenavn, som mit – ’La Vikinga’ – vikingen. Mange krige i verden kunne undgås, hvis alle i verden gik en Camino.

Rejsetilbud: Yoga i Spaniens bjerge

visit østrig, visit austria, banner
mad - camino - rejser

Mums! Mad på Caminoen

På Caminoen spiser du ofte i ‘naturens katedral’. Med baguette, tomater og den klassiske røgede skinke ‘jamón ibérico’ i rygsækken bliver pausen på bjergsiden eller skovstien næsten ikke bedre.

Selv på de mindre turistede dele af Caminoen finder du charmerende barer og caféer undervejs. Det kan sagtens ske, at du kommer til at vandre tyve kilometer før dagens første café con leche – men så smager den også himmelsk. Er du heldig, kommer du til et sted med tapas – så er det ellers bare at se, hvad sidemanden spiser og hoppe ombord i de mange labre, lokale snacks.

Om aftenen er det oplagt at mødes med camino-vennerne over en pilgrimsmenu. Langs Caminoen tilbyder lokale restauranter tre retters gedigen landmad og en flaske vin for 10 euro pr. person. Så er depoterne fyldt op til næste dags vandring.

Læs med her og få inspiration til en anden smuk vandredestination

God vandreferie!

Rygsæk - bakker - rejser

Hvor lang tid tager det at gå Caminoen?

Det kommer an på, hvilken rute man tager:

 • Camino Francés er cirka 780 km og tager 35-40 dage
 • Camino Primitivo er cirka 365 km og tager 13-18 dage
 • Camino del Norte er cirka 820 km og tager 37-43 dage
 • Camino Portugués er cirka 242 km og tager 10-14 dage
 • Camino Inglés er cirka 118 km og tager 5-7 dage
 • Camino Finisterre er cirka 87 km og tager 4-6 dage

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

nyhedsbrev rejsrejsrejs banner rejser

Banner, engelsk banner, top banner

rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022

Om rejseskribenten

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Læs mere om:

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.