banner - kunder
RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Italien » Italien: Det søde liv finder du på en ferie i Vicenza
Italien Rejse-podcast

Italien: Det søde liv finder du på en ferie i Vicenza

Italien - Vicenza, krigsmonument - rejser
Tag med redaktør Jens på cykelrejse gennem det ukendte Vicenza i Norditalien og besøg grappaens hovedstad.

Italien: Det søde liv finder du på en ferie i Vicenza er skrevet af Jens Skovgaard Andersen

Lyt til artiklen her:

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Veni, Vidi, Vicenza

Midt mellem Venedig og Verona i Norditalien ligger Vicenza. I modsætning til nabobyerne får Vicenza lidt lov at passe sig selv, og det er faktisk det, der gør byen og provinsen så attraktiv. Ikke mindst hvis du vil på ferie i Vicenza på cykel.

Vicenza er ikke kun navnet på en by på størrelse med Aalborg, men er også på den provins, som byen ligger i. Her er både bjerge, bakker og fladt landbrugsland, så der er gode udfoldelsesmuligheder for cyklister af alle slags. Byen Vicenza er smuk og klassisk på den italienske måde med flotte bygninger, livlige pladser og masser af caféer, restauranter og hyggelige steder med lækkerier af enhver art. Livet skal jo leves.

Veni, vidi, vici er Cæsars berømte ord: Jeg kom, jeg så, jeg sejrede. Men i dette tilfælde må det være Veni, Vidi, Vicenza – jeg kom, jeg så, og Vicenza sejrede. For byen har så meget at byde på.

Her er et godt tilbud på hotel med pool og spa i Vicenza

Andrea Palladio – Vicenzas egen arkitekt

En af byens største sønner er renæssancearkitekten Andrea Palladio. Egentlig er han født i nabobyen Padova, men det har de vist tilgivet ham.

Palladio har gjort Vicenza til et mekka for dig, der kan lide smukke kirker, smukke paladser og ikke mindst smukke villaer – i virkeligheden storslåede palæer – som hele området i og omkring byen er fuld af. Det er svært ikke at blive imponeret over Andrea Palladios værker, og især villaerne sætter drømmene om det søde italienske liv i gang.

find et godt tilbud banner 2023
ferie i Vicenza

Grappa på din ferie i Vicenza

Det søde liv kræver vådt og tørt – og gerne i rigelige mængder. Det gælder selvfølgelig også i Vicenza, og her er det grappa, der er på menuen. Grappa laves i forlængelse af vinproduktionen, og god vin er der rigeligt af i denne del af Italien.

Ved foden af bjergene ligger byen Bassano del Grappa: Grappaens hovedstad. Her kan du komme på besøg i destillerierne fx i det historiske familieejede Poli og høre historier – og røverhistorier – fra fortidens grappa-bryggere.

Du kan selvfølgelig også få lov at smage de mange særlige varianter. Et lille insidertip herfra er at prøve den med citron. Men vær varsom; grappa kan godt være vanedannende – og stærk.

Bureau Grafik 2023

Cykelhoteller, cykelruter, cykelliv

Bassano del Grappa er ikke kun hovedstad for grappa, men også for cykling. De lokale fortæller stadig stolt om, hvordan lille Bassano var vært for VM i cykling i 1985, og byen indbyder til en tur på den tohjulede.

En cykeltur gennem Bassanos små hyggelige gader er oplagt, og det samme er en tur langs med floden Brenta, som løber gennem byen og under den gamle overdækkede bro, Ponte Vecchio, som tegnet af Andrea Palladio.

Hvis du vil lidt op i den tynde luft og arbejde lidt hårdere for at få pedalerne rundt, så er der gode cykelruter op til og rundt i de bjerg- og bakkerige omgivelser lige uden for byen. Flere hoteller i byen er deciderede cykelhoteller, som kan hjælpe med alt det praktiske med cykler – og også give et lift op i højderne, så du kan nøjes med at tage turen ned på cykel. Vi er jo ikke alle i Giro d’Italia-form…

Her er et godt tilbud på cykelvenligt hotel i Bassano del Grappa

getYourGuide
Book dine ture på rejsen her

Fortiden lurer over Vicenza

De bjergrige egne i Norditalien og ikke mindst i Veneto har været kampplads for store krigsslag gennem tiden. Især i første verdenskrig blev området rundt om Vicenza hårdt ramt, da frontlinjerne rykkede frem og tilbage i bjergene nord for byen.

På en bakke uden for den lille by Asiago står et stort krigsmonument, som indeholder de jordiske rester af mere end 50.000 italienske og østrigske soldater, som mistede livet i bjergene i den store krig. Det sætter tankerne i gang at gå rundt inde i monumentet. Her står navnene på de titusindvis af unge mænd, hvis liv aldrig rigtig kom i gang.

Cykelturen op til monumentet går gennem smukke grønne landskaber, som klart opvejer den tunge historie.

Find et godt tilbud på hotel lige i centrum her

2022 bliver et fantastisk rejseår – hvis du følger de her 5 rejsetips…

Banner - Pyramider - 1024

Hold ferie som de kongelige

Når du cykler rundt i provinsen Vicenza vil du helt sikkert komme forbi nogle ubeskriveligt smukke renæssancevillaer i smukke omgivelser, og mange af dem er tegnet af mesteren selv, Andrea Palladio. Nogle er private og kan kun ses udefra, mens andre er åbne for offentligheden, så du kan nyde skønheden helt tæt på.

En af dem er Villa Valmarana ai Nani, som er kendt for sine vægmalerier – freskoer – som i sig selv er et besøg værd. Kunstnerne bag malerierne er far og søn Giambattista og Giandomenico Tiepolo, som hører til de mest anerkendte hofmalere i 1700-tallets Europa. Du kan overnatte i villaen i luksuriøse og historiske omgivelser og leve som konge for en dag. Eller flere dage, hvis en enkelt ikke er nok.

At villaen er en konge – eller måske rettere en dronning – værdig, er der bevis for: De har nemlig billeder af Dronning Ingrid, som har holdt sommerferie i villaen sammen med Prinsesse Benedicte og Dronning Anne-Marie og børnebørnene.

Det er da en kongelig anbefaling, der vil noget.

Se alle rejsetilbud til Italien her

ferie i Vicenza

Lej cykel i Vicenza – med eller uden hjælpemotor

Hvis du virkelig vil ud og mærke Vicenza-provinsen og Veneto og nyde den friske luft undervejs, så er det oplagt at leje en cykel og tage turen i dit eget tempo. Landskabet indbyder til cykling, men da det går op og ned en gang imellem, kan det være en idé at vælge en e-cykel med hjælpemotor. Så får du lidt hjælp, når landskabet og benene begynder at kunne mærkes.

Der er masser af steder at leje cykler, og mange hoteller har direkte kontakt til udlejningsfirmaer, som sørger for alting, så du bare skal sørge for at cykle og nyde livet undervejs.

Der er deciderede cykelhoteller, som har plads til udstyret, eget værksted og ekstra service til både dig og cyklen, hvis der er behov for det. Og så skal du selvfølgelig også have lov at slappe af med pool, spa og en kølig drink, når dagens ‘etape’ er overstået.

Hverdagsmad i verdensklasse

Det er umuligt at tænke Italien uden også at tænke på mad og vin i verdensklasse. Her er Vicenza med helt i toppen af skalaen. Du vil ofte finde risotto på menuen, og området er også kendt for sin klipfisk, især i retten Baccalà alla Vicentina. Det er meget bedre, end det lige lyder, så bestil endelig en omgang af den lokale specialitet – selvfølgelig med en fremragende lokal vin til. Soave og Valpolicella er begge fra Veneto og glimrende valg til næsten alt på menukortet.

Også ost er i en klasse for sig i Vicenza og omegn. Især Asiago er kendt, så den skal du prøve, men du skal ikke holde dig tilbage for at prøve alle de forskellige andre lokale oste. De har masser – også af den milde slags for de mindre osteprøvede.

I det hele taget er der lokale lækkerier af alle slags, så du må gerne forkæle dig selv. Det hører med til en ferie i Vicenza.

Teatro Olimpico – mød antikken på din ferie i Vicenza

I hjertet af byen Vicenza ligger et teater, som måske ikke ser ud af så meget udefra. Teatro Olimpico – det Olympiske Teater – er til gengæld noget helt særligt, når først du kommer indenfor. Det var naturligvis, fristes man til at sige, Andrea Palladio, som stod bag teatret, men han nåede dog ikke at se det færdigbygget inden sin død. Palladios sidste store mesterværk er i dag et monument over ham selv og antikken, som han var så inspireret af.

Det er den rene tidsrejse, når du sætter dig på de hårde trælægter, som udgør siddepladserne, og lader scenen suge dig ind og tilbage i tiden, Tilbage til dengang de store græske dramaer udfoldede sig – og stadig udfolder sig, når tæppet går i Teatro Olimpico.

Teatret er fuld af finurlige små detaljer og sjove historier om de lokale Vicenza-borgere gennem tiden, og det er ikke kun på scenen, der er drama.

Livet i skyggen er ikke så skidt endda

Regionen Veneto er muligvis mest kendt for Venedig og Verona, og det er sikkert også bedst på den måde. Det betyder nemlig, at Vicenza og i øvrigt også nabobyen Padova kan få lov at være lidt mere i fred.

Livet går sin stille gang her. Både i byen og i de smukke landskaber rundt om, og det virker som om, at de lokale trives fint med at være lidt i skyggen af de større byer mod vest og øst. Så har de nemlig alle herlighederne lidt for sig selv – sammen med os, der kommer på besøg. På cykel eller på anden vis.

God rejse til Italien. God ferie i Vicenza.

RejsRejsRejs var inviteret til Vicenza af COMITEL Det Italienske Handelskammer og Consorzio Vicenza é ViBike Tourism. Alle holdninger er som altid vores egne. Enkelte billeder er fra af Consorzio Vicenza é.

Om forfatteren

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens er en glad rejsenørd, der har rejst i over 60 lande fra Kirgisistan og Kina til Australien og Albanien. Jens er uddannet i Kinastudier, har boet i Kina i 1½ år og er medlem af De Berejstes Klub. Han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som rejseleder, foredrag, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jens går ofte efter steder, hvor der også er mulighed for at se en god fodboldkamp i selskab med andre inkarnerede fans og har en særlig forkærlighed for Boldklubben FREM, hvor han sidder i bestyrelsen. For de fleste er det oplagt at se op til Jens (han er knap to meter høj), og så er han 14-dobbelt mester i TV-quizzen Jeopardy og stadig single, så hvis du ikke kan finde ham ude i verden eller på et fodboldstadion, kan du nok finde ham ude at turnere i det københavnske quiz-miljø.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.