RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Italien » Italien: 7 steder du skal rejse til i støvlelandet
Italien

Italien: 7 steder du skal rejse til i støvlelandet

Italien Venedig rejser
Mangler du inspiration til Italien? Redaktionen har udvalgt 7 forskellige steder og regioner, som vi synes er et besøg værd.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Italien: 7 steder du skal rejse til i støvlelandet er skrevet af Ida Dreboldt Kofoed-Hansen.

Italien - støvlelandet - Europa - kort - rejser - sardinien kort - italien kort - kort over sardinien - kort over italien - italien map - sardinien map - byer i italien

La Dolce Vita i Italien

Italien er et fantastisk land at rejse i. Landet har smuk natur, spændende kultur og ikke mindst lækker mad.

Da rejsetiden fra Danmark er overskuelig både i bil og med fly, er danskerne generelt ret glade for at holde ferie i Italien, hvor man virkelig kan nyde ‘la dolce vita‘, det søde liv. Derfor har vi i denne artikel samlet en masse information om Italien, så du kan få et overblik over landets mange goder.

Italien har mange store smukke byer, der er værd at rejse til. Fra redaktionens side har vi dog valgt at fremhæve tre byer, som vi mener er indbegrebet af den italienske historie, kultur og madscene.

Derudover fortæller vi mere om det nordøstlige, nordvestlige, centrale og sydlige Italien.

Så læs videre og lær mere om de syv byer i Italien, vi synes, du skal rejse til.

Rom: Kultur, historie og gastronomi

Hvis du er vild med historie og kultur, må du ikke snyde dig selv for en tur til Rom.

Italiens hovedstad er spækket med historiske bygningsværker, brusende springvand, storslåede statuer og hyggelige gader, lige en rejse for den kulturinteresserede. Den romerske oldtid titter frem overalt, og det er nærmest som at bevæge sig rundt i et levende museum.

Byen er fyldt med spændende seværdigheder, som er et besøg værd, men det kan være dyrt for pengepungen. Mange af de kendte steder som Vatikanmuseet og Colosseum koster en hel del at besøge, men hvis du har penge til det, er det fantastisk.

Hvis ikke skal du ikke fortvivle. Det er også en stor oplevelse at gå rundt om Colosseum eller se den oplyst i aftenmørket. Der er i det hele taget en masse spændende og gratis kulturhistoriske oplevelser i byen.

Maden er til gengæld til at betale, og der er noget for enhver smag. Men husk at finde de steder, hvor italienerne selv spiser, for der er både pris og kvalitet bedre end turistfælderne.

Firenze-Italien

Firenze: Det kunstneriske centrum

Firenze i Toscana er det kunstneriske centrum i Italien. Byen var et af midtpunkterne under renæssancen, og her kan du gå i fodsporene af Michelangelo, Leonardo og Botticelli. De spadserede rundt mellem nøjagtig de samme huse og pladser, som du selv kan i dag.

Byen rummer mange historiske bygninger blandt andet Palazzo Vecchio, der er byens rådhus. Indvendigt har store navne som Leonardo da Vinci og Michelangelo udsmykket vægge og lofter, så hele bygningen er et kunstværk.

Hvis du har smag for kunst og gerne fortaber dig i de store værker, er et besøg på museet Uffizierne et must. Bygningen var tidligere et administrationskontor for bystyret, men er i dag kendt som det fineste kunstmuseum i Firenze – måske endda i hele verden.

Byen er i sig selv meget smuk med vidunderlige pladser og hyggelige gader, der indbyder til at gå på opdagelse. Er du et madøre, er der også noget for dig: Firenze er fuld af rigtig gode madoplevelser.

Der er ingen tvivl om, at Firenze er en populær by, så du kan roligt forvente, at der bliver talt mere på andre sprog end italiensk i byens gader, og der er tryk på de populære steder. Det kan derfor være en idé at besøge byen uden for sæsonen. Skulle du have brug for en afstikker fra byen, er de smukke og interessante toscanske byer Lucca og Pisa tæt på.

Venedig-gyde-bro - rejser

Venedig: Byen på vandet

Venedig er kendt som en by fuld af romantisk stemning, og det er da heller ikke svært at finde smukke steder, hvor du nærmest bliver stakåndet af indtrykkene.

Byen bliver besøgt af ikke mindre end 20 millioner turister om året, og det er derfor svært at undgå store menneskemængder. Hvis du har mod på det, så forvild dig ud i de varme smalle sidegader, hvor der umiddelbart ikke er noget at se.

Når du blot har drejet to gange om et hjørne, er du helt alene i gamle skæve gader, der oser af stemning. Når du kigger på et kort, så husk på, at mange af gadenavnene er kanaler og ikke gader. Det kan godt være lidt forvirrende. Der ligger ikke iskiosker og souvenirbutikker i de skæve, smalle gader, men til gengæld får du en fornemmelse af det gamle Venedig.

Du kan også tage et kig på den farverige ø Burano, hvis du vil lidt væk fra folkemængderne. Når det er sagt, så er de store pladser og smukke paladser, hvor alle andre også kommer, bestemt også et besøg værd.

Der er desværre en tendens til, at maden i Venedig ikke er ligeså god som i resten af Italien, da der kommer så mange turister, at restauranterne ikke er afhængige af genbesøg.

dolomites-italien - rejser

Nordøst-Italien: Dolomitterne og kaffemuseum

Den nordøstlige del af Italien grænser op mod Østrig og Slovenien. En stor del af landskabet er præget af det smukke bjergpas, hvor du kan stå på ski under Dolomitterne, og der er mange, der tager på skiferie i området.

Men du kan meget mere end det. Dolomitterne er også et fabelagtigt sted at tilbringe tid både forår, sommer og efterår med vandreruter i alle afskygninger.

Som mange andre byer i Italien er der masser af steder med smukke historiske bygninger. Den gamle havneby Trieste ligger tæt på grænsen til Slovenien. Italienerne har et tæt forhold til kaffe, men i Trieste bliver den varme sorte drik virkelig værdsat; de har et kaffemuseum og sågar en årlig festival om kaffebrygning. Hvis du alligevel er i byen, skal du ikke snyde dig selv for denne pudsige oplevelse.

Det er også i den nordøstlige del af Italien, at du finder byen Udine. Denne gamle middelalderby har blandt andet et meget smukt palads, der er bygget af de samme bygmestre, som byggede paladser i Venedig. Byen er et besøg værd og har en stribe spændende seværdigheder.

Klimaet er ikke varmt på samme måde som længere nede i Italien, da bjergene påvirker områdets vejr. Men det betyder ikke, at der ikke er varmt. Du befinder dig på den rigtige side af bjergene og kan sagtens opleve sommerdage på 30 grader. Dermed er det perfekt, hvis du ikke er til den tunge ‘siesta-varme’, du finder længere nede i Italien.

lago maggorie-isola madre - rejser -

Nordvestlige byer Italien: Søerne Como, Garda og Maggiore

Denne del af Italien har kystlinje mod Middelhavet og er en oplagt destination, hvis du vil bade. Den italienske riviera i regionen Ligurien er kendt som et dejligt ferieområde med adgang til smukke strande.

Det er ikke kun langs havet, der er bademuligheder. Her ligger også de tre store, smukke søer Comosøen, Gardasøen og Maggioresøen. Alle tre har strålende blåt vand, fantastisk natur og lækker mad lige i nærheden.

På Maggioresøen finder du tre små øer kaldet De Borromeiske Øer, som bestemt er et besøg værd. De ligger lige ved siden af hinanden, og den ene rummer en lille fiskerlandsby, den anden et palads og den tredje en botanisk have. De er skabt af italienske grever for små 400 år siden, hvor de gav fantasien frit løb.

Der er intet bedre end at sidde på en café langs vandet, nippe til en Aperol Spritz og nyde udsigten til de oplyste øer om aftenen. Hvis du elsker smukke søer, men gerne vil opleve noget andet end de kendte, kan vi anbefale søen Idro ved Brescia lige mellem de mere kendte søer.

Klimaet er lunt her, men de mange bjerge sørger som regel for, at varmen ikke bliver helt uudholdelig. Det gør også, at landskabet er meget varieret, alt efter hvor i området, du befinder dig. Der er nogle ret smukke vandreture i bjergene, hvis du bliver træt af at dase i solen.

Området omkring Torino i regionen Piemonte er muligvis et af de mest oversete rejseområder i hele landet. Overvej eksempelvis byerne Bra, Alba og ikke mindst Asti, der har lagt navn til den ultimative feriedrik: Asti Spumante.

Der er i det hele taget store vinoplevelser at hente i Piemonte, hvor de blandt andet producerer den verdenskendte Barolo. Du kan også tage til vinter-festival i Aosta helt oppe ved Mont Blanc.Umbrien-italien - rejser

Centrale byer i Italien: Autentisk kultur

Italien emmer af kunst, kultur og natur, og i den centrale del af Italien går det hele op i en højere enhed. Denne del af Italien har kyst på begge sider, og det er helt oplagt at besøge området, hvis du vil dyppe tæerne i havet.

Hvis du er på udkig efter lidt autentisk italiensk kultur, så prøv at søge lidt væk fra de store turistområder og ud i de små byer. Her tales der ikke så meget engelsk, men gæstfriheden er i top.

I denne del af Italien ligger Umbrien, der kaldes ‘Italiens grønne hjerte’. Regionen ligger lige midt i Italien og er den eneste region, der hverken grænser op til andre lande eller har en kystlinje. Bjergkæden Apenninerne slanger sig gennem landskabet, der varierer mellem toppede højder og frodige dale. Imellem alt den herlige natur ligger middelalderbyerne Assisi og Spoleto, der begge emmer af historisk charme og rislende springvand. Helt igennem idyllisk.

Det er også i det centrale Italien, du finder Toscana; regionen som er kendt for sin fantastiske mad og fænomenale natur. Området er kendt som det smukkeste i Italien, og det føles også som at gå rundt i et landskabsmaleri, når man bevæger sig i området.

Der er mange danskere, der besøger Toscana hvert år, så det er nemt at finde overnatningsmuligheder dernede. Der er en grund til, at Toscana er så populært, som tilfældet er.

Hvis du elsker Toscana og vil have bedre plads kan du tage til den mindre kendte sydlige del af Toscana.

Klimaet midt i Italien er til den meget lune side om sommeren, så du skal belave dig på at indregne en pause midt på dagen, hvis du ønsker at rejse til området i sommerperioden.

Hvis du ikke er til de meget varme temperaturer, så er tidlig forår og efterår bestemt også et flot tidspunkt at se Italien på. Du skal dog være opmærksom på, at italienerne selv holder sommerferie i august, så nogle steder er lidt affolkede i denne periode.

Sardinien-italien - rejser

Sydlige byer i Italien, Sicilien og Sardinien

Den sydlige del af Italien udgør faktisk en ret stor del af Italiens areal, men det er ikke et område, der er så besøgt af danskere. Og det er synd, for der venter mange gode oplevelser der.

Hvornår det “rigtige” Syditalien starter er lidt forskelligt alt efter, hvem man spørger, men for os på redaktionen er det især øerne Sicilien og Sardinien, der emmer af sydlandsk stemning. Men også Calabrien helt nede i bunden har noget særligt over sig.

Geografisk udgør Calabrien spidsen af den italienske støvle. Området er ikke nær så besøgt af turister som resten af landet. Det er lidt ærgerligt, for i Calabrien findes masser af spændende ting at se. Især de gamle bygninger i de små landsbyer er et besøg værd.

Sammenlignet med de store byer som Milano, Rom og Venedig er Calabrien et mere fattigt område i Italien – hvilket måske er grunden til, at området er en smule overset af turister, selvom det er smukt og har sin charme.

Sicilien er på størrelse med Jylland, men har et fænomenalt landskab, der er enormt varieret. Selvom der naturligvis også er liv i de store byer, fylder landbruget en del på øen. Siciliens klima er meget velegnet til især oliven, vin og korn, som produceres her.

Varmen ligger snildt omkring 25 grader, og i den sydlige del af øen, hvor vindene fra Sahara-ørkenen rammer, kan der blive op til 40 grader. Sicilien har mange smukke byer og spændende destinationer, som du bør besøge i Italien. Og hvis du har brug for at opleve noget andet på de kanter, kan du smutte videre ned til Malta lige syd for Sicilien.

Sardinien ligger lidt for sig selv i Middelhavet vest for fastlandet, men bliver betragtet som en del af Syditalien. Øen er ikke et kendt turistmål for danskerne, og det er synd, da den har meget at byde på. En del af øen er meget turistet med fokus på strandresorts og badegæster, men når du bevæger dig væk fra dem og ind i hjertet af øen, finder du en autentisk, spændende ø, som kan meget andet end at være et badeparadis.

Specielt maden er kendt for de autentiske lokale råvarer om minder på den måde om ‘ny nordisk mad’ i Danmark. Sardinien har i det hele taget masser at byde på.

Du kan også opleve den syditalienske stemning inde på fastlandet.

250 kilometer syd for Rom finder du Napoli og ikke mindst Pompeji – også stavet Pompeii – der er den berømte by, som blev begravet af lava og brændende aske fra vulkanen Vesuv omkring år 79.

Byen er fantastisk godt bevaret, og efterhånden er der udgravet så meget, at man kan få en hel dag til at gå med at udforske byen. Hvis du på nogen måde er historieinteresseret, er det et oplagt valg.

Italien er værd at rejse til, både sommer og vinter. Maden er god året rundt og de hjertevarme italienere er altid fornøjeligt selskab. Udfordringen er blot at finde ud af, hvor i landet man skal starte sin rejse.

Find mange flere tilbud til din rejse til Italien her

God rejse til Italien!

find et godt tilbud banner 2023
Colosseum - Rom - de 7 vidundere - Rejser

Hvad skal man se i Italien? Seværdigheder og attraktioner

Om forfatteren

Ida Dreboldt Kofoed-Hansen

Ida er uddannet cand.mag i kommunikation og dansk litteratur. Hendes rejser fokuserer enten på naturoplevelser eller på kulturoplevelser. Som tidligere spejder har hun en forkærlighed for vandreture, rygsæk og bålmad. I familien er der lige blevet indkøbt et stor 10 personers telt med kabiner, så fremtiden byder på nye spændende friluftsoplevelser.

Når rejsen skal have et mere kulturelt fokus, er Ida glad for hovedstader. På storbyferien har hun altid en lang liste med historiske seværdigheder der skal opleves, og der bliver ikke brugt meget tid på hotelværelset. Hun har blandt andet været i London, Paris, Prague, Amsterdam, Venedig, Rom og Reykjavik.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.