RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Europa » Italien » Sardiniens bankende hjerte: Vin og traditioner
Italien - Sardinien, landskab - rejser
Italien

Sardiniens bankende hjerte: Vin og traditioner

Efter sigende er Sardinien der, hvor italienerne selv tager på ferie, og det er der ikke noget at sige til.

Af Jens Andersen

Sardinien vin flag

En verden af højdepunkter

Velkommen til Sardinien. Et lille stykke Italien ude i Middelhavet – men også helt sig selv.

Øen har gennem historien ført en omtumlet tilværelse som kastebold mellem flere middelhavsnationer, men nu er den Italiens næststørste ø og fuld af gode grunde til at rejse dertil.

De lækre strande rundt om Sardinien tiltrækker selvfølgelig mange turister med hang til havet, men der er meget mere at se og opleve – ikke mindst når man bevæger sig ind i landet. Det indre Sardinien byder på vin i verdensklasse, forhistoriske landskaber, unik historie og kultur samt den særlige sardiske gastronomi.

Sardiniens omtumlede historie kan spores i deres lokale sprog ‘sardisk’.

Sproget minder mere om katalansk end italiensk, og Sardinien var da også en del af det spanske rige i flere hundrede år. Kulturen på Sardinien er præget af nabolandene i Middelhavet, men øen er samtidig i høj grad sin egen.

Overalt i de små byer ser man politiske budskaber om sardisk uafhængighed, og faktisk er Sardinien geologisk set en af de ældste områder i Europa. I midten af øen kan du finde det rene ‘Jurassic Park’ med rå landskaber, som ikke har ændret sig i millioner af år.

Rejsetilbud: Det ukendte Syditalien

Surrealistisk underverden

En helt speciel attraktion, som ændrer sig gradvist – omend ekstremt langsomt – er drypstenshulen Grotta di Ispinigoli i nærheden af Cala Gonone.

Her har naturen drypvist skabt en imponerende surrealistisk verden af drypsten – både stalaktitter og stalagmitter – og det er virkelig en oplevelse at se, hvordan naturens eget galleri udvikler sig.

Ispinigoli-grotten indeholder blandt andet en af verdens højeste drypstenssøjler, som er højere end Rundetårn, og det er en sjov eventyrverden at gå på opdagelse i.

Rejsetilbud: Smag på Italien på agriturismo

Banner - Backpack - 1024

Gammel og ny kultur

Spredt ud over landskabet på Sardinien finder du spor af forhistoriske kulturer; især de særlige ‘nuraghe’-tårne og mystiske gravsteder. Tårnene har formentlig været brugt til forsvarsformål, mens gravstederne den dag i dag stadig er omgivet af mystik og anses for at have nærmest magiske helende egenskaber.

En mere moderne kulturform finder du i landsbyen Orgosolo, som tidligere havde et lidt blakket ry, men nu er mest kendt for de mange politiske vægmalerier, som findes overalt i den lille by. De første malerier dukkede op i slutningen af 1960’erne, og de er oftest en protest imod undertrykkelse og uretfærdighed verden over.

Malerierne taler som oftest for sig selv, så selv hvis det kniber med at læse sproget, går budskabet klart igennem. Første protest blev malet på byens rådhus – hvor døren stadig er fuld af skudhuller – og var rettet mod den lokale regering, som ville give plads til en militærbase i nærheden. Siden da har malerierne beskæftiget sig med alt fra kvinders rettigheder til terrorangrebene 11. september 2001.

Find billige flybilletter her

Italien - Sardinien, dødsannoncer - rejser

Døden på plakaten

En anden tradition, som er tydelig i alle de små byer, er offentlige dødsannoncer. Disse hænges op på mure og vægge i byen, så alle kan se, hvem der er afgået ved døden. Det er selvfølgelig ikke helt at sammenligne med ‘street art’, men det sætter sit tydelige præg på gadebilledet.

Her finder du gode tilbud på overnatninger

Italien - Sardinien, olivenolie - rejser

Stolte traditioner og lokale lækkerier

Egnens særlige håndværkstraditioner holdes stadig i hævd, og fortidens færdigheder dyrkes stadig inden for brødkunst, tøjproduktion, gastronomi og selvfølgelig vin.

Udover museer med udstillede genstande fra den lange sardiske historie, kan du se de forskellige håndværk udført i levende live i de mange små hyggelige byer.

Pasta trækkes til ultratynde tråde og samles til fladbrød, skomageren laver lædersko i hånden til lokale hyrder, gamle kjoler dekoreres med nye detaljerige broderier, sardisk pecorino-ost fremstilles efter århundredgamle forskrifter – og findes endda i en ulovlig udgave, ‘casu marzu’, fuld af levende maddiker… – og olivenolie presses af de fineste oliven og serveres som smagsprøver i glas.

Stoltheden over de gamle håndværkstraditioner er til at tage at føle på.

Her finder du gode tilbud på pakkerejser

Italien - Sardinien, broderi - rejser

Vin i verdensklasse

Og så er der selvfølgelig vinen. Sardiniens mest udbredte drue er ‘cannonau’, som også kendes under navnet ‘grenache’. Det meste af den lokale rødvin er lavet på cannonau, og i det centrale Sardinien har du mulighed for at besøge en lang stribe vingårde med speciale i cannonau-vine.

De lokale myndigheder har udarbejdet en guide til cannonau-ruten for at vise dig, hvad du ellers kan se undervejs, og hvor du kan overnatte. Den findes på italiensk her.

Uanset om du er ekspert i vin eller bare gerne vil smage dig lidt frem, så er et besøg på nogle af de mange vingårde en oplevelse.

Her finder du gode tilbud på afbudsrejser

Italien - Sardinien, vintønder, vin - rejser

Festival for smagsløgene

En anden mulighed for at smage en hel masse vin i verdensklasse er at deltage i den årlige vinfestival ‘Binu’. Festivalen holdes i lige år i byen Nuoro og i ulige år i Oristani.

Italiens bedste vinproducenter deltager i konkurrencen om guld-, sølv- og bronzemedaljer, og der er rig lejlighed til at smage på alle de prisvindende vine.

Vinsmagningen kombineres med vinrelaterede events såsom kulinarisk besøg fra verdensberømte kokke – med smagsprøver, naturligvis – kombineret vin- og kagesmagning, vin og cigarer og sågar pizza- og gin & tonic-arrangementer. Der er rigeligt at gå i gang med, og smagsløgene kommer helt sikkert på arbejde.

Italien - Sardinien, gin og tonic, vin - rejser

Klassisk køkken

Mad og drikke er i det hele taget et stort trækplaster på Sardinien, og det er ikke svært at finde en lille hyggelig restaurant med god traditionel sardisk mad. Det er ikke altid kunstneriske præsentationer, der er i højsædet; ofte er de simple velprøvede retter de bedste. Mange restauranter har en fast daglig menu, som du roligt kan bestille. Du vil helt sikkert ikke fortryde det.

Se vores webshop her, hvor du blandt andet kan få rejseudstyr og visum til dine rejser

Sardinien Cala Gonone Strand Rejser

Få det hele med

Nu kan det jo komme til at lyde som om, at man bør holde sig inde på midten af øen og slet ikke bruge tid på at tage på stranden. Det kan man også sagtens vælge at gøre, hvis man vil, men nu er Sardinien jo en ø, så de smukke strande er aldrig langt væk.

En kombineret tur med sol og strand, vild natur, lækre lokale specialiteter, spændende kultur og verdensklasse-vinsmagning er den oplagte pakke. Så kan det være svært at ønske sig mere.

Her finder du alle vores rejsetilbud til Europa

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

RejsRejsRejs var inviteret til Sardinien af Handelskammeret i Nuoro og Det Italienske Handelskammer i Danmark. Alle holdninger er som altid vores egne.

blank

Om rejseskribenten

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens er en glad rejsenørd, der har rejst i over 60 lande fra Kirgisistan og Kina til Australien og Albanien. Jens er uddannet i Kinastudier, har boet i Kina i 1½ år og er medlem af De Berejstes Klub. Han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som rejseleder, foredrag, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jens går ofte efter steder, hvor der også er mulighed for at se en god fodboldkamp i selskab med andre inkarnerede fans og har en særlig forkærlighed for Boldklubben FREM, hvor han sidder i bestyrelsen. For de fleste er det oplagt at se op til Jens (han er knap to meter høj), og så er han 14-dobbelt mester i TV-quizzen Jeopardy og stadig single, så hvis du ikke kan finde ham ude i verden eller på et fodboldstadion, kan du nok finde ham ude at turnere i det københavnske quiz-miljø.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.