RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Europa » Italien » Calabrien: Italien som det var engang
Italien - Calabrien - Rejser
Italien

Calabrien: Italien som det var engang

Jeg kender den duft. Den minder mig om te! Den er fantastisk. Aromatisk. Syrlig. Sød. Uhmm…

Vores vært har plukket en citron-lignende frugt ned fra træet i plantagen. Han kradser i overfladen, og duften af sommer breder sig med lynets hast. “Det er en bergamotto”, fortæller han. “Eller det I måske kender som “bergamot” i Earl Grey te. Den vokser kun her i Calabrien, og prøver man andre steder giver den sjældent frugt. Dens saft er vildt sur, men dens skræl er så fantastisk, at den bruges i alt fra Eau de Cologne til te. Det her er vores stolthed, vores frugt.”

Italien Calabrien bergamotto rejser

2500 km stik syd for Danmark slutter fastlands-Europa. Calabrien er tåen i Italien. Der hvor man kigger over på Sicilien, der ligger få kilometer derfra kun adskilt af det berømte Messina-stræde. Og der hvor man bedst kan se vulkanen Etna på en klar dag. Men i modsætning til Sicilien kommer der kun få turister til Calabrien, og de fleste er italienere eller andre, der har familiemæssige rødder til regionen – ofte amerikanere og argentinere med italienske rødder.

Calabrien er med andre ord noget så usædvanligt som et stykke fuldstændigt autentisk og fantastisk stykke Italien. Uden alle turisthorderne, du kan finde i nord. Og meget langt fra dets modstykke i Spanien, Costa Del Sol.

Italien Calabrien rejser

Alle veje fører til Reggio Calabria

Jeg kender ingen, der har været her. Ingen. Jeg har aldrig selv været så sydligt i Italien, men dog på Malta lige syd for. Reggio Calabria er hovedbyen, og her kan man flyve til. Og køre i tog til. Eller i bil.

Alle veje fører til Reggio Calabria for enden af støvlelandet.

Italien Calabrien rejser

Det er en fin by. Flot promenade. Palæer langs havnefronten. Luksus-isbutikker i træernes skygge. Og så også slidte husblokke. En forladt badeanstalt ved bystranden.

En by, der har set mere end det meste. Den blev jævnet med jorden af et jordskælv for 100 år siden ligesom flere sicilianske byer og er i dag en skønsom blanding af nyt og gammelt, flot og slidt. Og altsammen med en umiskendelig italiensk sjæl.

Sådan kommer du til Calabrien

Der er flere danske rejsebureauer, som kan hjælpe dig med rejsen til Italien, uden at det bliver dyrere af den grund. Find dem her: Rejsetilbud

Der går ikke direkte fly mellem Danmark og Reggio Calabria, men med en enkelt kort mellemlanding undervejs i eksempelvis Wien eller Rom er der mange flymuligheder. Alternativt kan du søge efter Lamezia Terme eller evt. Napoli.

Der er også mulighed for at tage toget, der kører helt derned med et par stop.

Vi boede på det helt nyrenoverede Del Torrione Hotel i Reggio Calabria, og tog på dagsture derfra.

Hvis du er på udkig efter bæredygtige rejser, så er se her: Rejs bæredygtigt.

Hvis du har brug for tips og tricks til, hvordan du planlægger din rejse, kan du læse vores store rejseguide her. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, der kommer 1-2 gange om måneden, hvis du vil holde dig opdateret med tips og tricks til rejser.

I denne boks er der links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil læse mere om, hvordan det foregår, så se her.


Italien Calabrien rejser

Scilla – idyl på klippesiden

Vi kan fornemme vulkanerne Etna og Stromboli i disen og har lokal sværdfisk, pasta og is i maven. Det er 27 grader og sol. Det er nemt at nyde livet i kystbyen Scilla, der klynger sig til klippesiden. De lokale legender fortæller om sirenerne, der lokkede Odysseus til, og byen er opkaldt efter de tillokkende kvinder, der i dag mest flokkes på stranden midt i den lille by. De fleste ankommer med det lille tog her, så man lander midt i det hele uden at skulle finde en p-plads. Smart.

Hele kysten her minder ikke så lidt om Cinque Terre i det nordlige Italien, men på den rolige, afslappede måde. Det største hotel i byen har efter sigende 8 værelser. Her går man rundt, fx ned til kvarteret langs havet, hvor man kan fiske direkte fra balkonen.

Idyllen vil ingen ende tage.

Nationalparken Aspromonte

Bjergene her er ikke, hvad de umiddelbart ser ud til at være. De er faktisk et stykke af alperne, der har vandret fra syd-Frankrig herned i løbet af et par millioner år, og kaldes derfor også “Alperne i Middelhavet”.

Det skal tages helt bogstaveligt. Du kan stå på ski her med udsigt til Middelhavet(!), og det sker, at der falder sne i bjergene i maj, selvom højeste punkt “kun” er godt 2.000 meter.

Det betyder også, at hvis du ikke er tilfreds med temperaturen, kan du flytte dig lidt op eller ned eller rundt om et bjerg, og så er det lige, som du gerne vil have det. Det er da smart.

Italien Calabrien rejser

Og så er der smukke udsigter og geologiske pudseløjerligheder overalt. Nationalparken ligger ret tæt på Reggio Calabria, men der går ikke længe, før man føler sig i en anden verden.

Her ligger plantager og hyggelige landsbyer. Der er også flere spøgelseslandsbyer, der taler sit tydelige sprog om, at denne del af Italien altid har været mindre rigt end i nord og har leveret flere udvandrere end mange andre.

Det er et oplagt område til at vandre i og bare komme ned i tempo.

Italien Calabrien rejser

Mange foretrak at bo her oppe i bjergene, fordi det var mere sikkert end nede ved kysten, hvor pirater og invaderende flåder gjorde livet usikkert. Derfor er nogle af de ældste bebyggelser også heroppe, hvor der er efterkommere af græske munke og indvandrere i en grad, så der i dag findes en dialekt kaldet dialetto greco di Calabria.

Al Borgo

Vi spiste frokost i Bova på en lokal restaurant, Al Borgo, opkaldt efter normanner-borgen på toppen af bakken.

Selv for et madøre som mig, der havde høje forventninger, blev det lige toppet. Alt var hjemmelavet. Også skinken, salamien og pastaen. Og vinen. Og grøntsager og svampe var fra landsbyen eller bjergene. Jeg pressede mavesækken til det yderste for ikke at gå glip af noget og blev glad for, at aftensmaden den dag først landede på bordet 21.30, for jeg var simpelthen så mæt. Og fuld af indtryk fra den smukke egn.

Bova er i øvrigt en af de mest charmerende bjergbyer, jeg har besøgt i Sydeuropa.

Italien Calabrien rejser

Pentedattilo – de forladte fem fingre

Med vanlig sans for eventyr og dramatik har de lokale indtaget en af de lokale forladte byer og skabt en kulturfestival.

Der var nu ingen festival den dag, vi kom forbi, men kun et fascinerende syn af en landsby, der trodser tyngdekraften.

Italien Calabrien rejser

Capo Spartivento, 37°56′N 16°3′E

Lidt længere nede af kysten ligger modsvaret til Nordkap, nemlig Sydkap. Lokalt kaldet Capo Spartivento med et ikonisk fyrtårn.

For Calabrien er langt væk. Langt væk fra masseturisme. Langt væk fra over-udnyttelse af ressourcerne. Og dejlig tæt på alt, hvad der gør Italien til et så formidabelt rejseland – maden, naturen, menneskene. Det søde liv.

Hvor mange andre destinationer kæmper for at være mest autentiske, er Calabrien det bare helt af sig selv. Det er utroligt befriende.

Der er steder, der er nemmere at komme til, men med en minimal ekstra indsats kommer du til at opleve et sted, der kan noget helt andet. Og så kan man nemt kombinere det med en dagsudflugt til Sicilien eller et par dage mod nord til Europas kulturhovedstad 2019, Matera.

God rejse til Calabrien. Det fortjener du.

Om rejseskribenten

Jacob Gowland Jørgensen, redaktør

Jacob Gowland Jørgensen, redaktør

Jacob er en munter rejsenørd, der har rejst i over 90 lande fra Rwanda og Rumænien til Samoa og Samsø. Jacob er medlem af De Berejstes Klub, hvor han har været bestyrelsesmedlem i fem år, og han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som foredragsholder, magasinredaktør, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jacob nyder både at rejse traditionelt som fx bilferie til Norge, krydstogt i Caribien og storbyferie i Vilnius, og mere ud-af-boksen rejser som solotur til Etiopiens højland, road trip til ukendte nationalparker i Argentina og vennetur til Iran.

Jacob er landeekspert på Argentina, hvor han har været 10 gange indtil videre. Han har tilbragt næsten et år i alt på at rejse igennem de mange forskelligartede provinser, fra pingvinlandet i syd til ørkener, bjerge og vandfald i nord, og har også boet i Buenos Aires i et par måneder. Derudover har han særlig rejseviden om så forskellige steder som Østafrika, Malta samt landene omkring Argentina.

Udover rejseriet er Jacob en hæderlig badmintonspiller, Malbec-fan og altid frisk på et brætspil. Jacob har desuden haft en karriere i kommunikationsbranchen i en årrække, senest med titel af Communication Lead i en af Danmarks største virksomheder, og har i en del år desuden arbejdet med den danske og internationale mødeindustri som konsulent, bl.a. for VisitDenmark og Meeting Professionals International (MPI).

Kommentér

Kommentér