visit østrig, visit austria, banner
RejsRejsRejs » Rejsemål » Afrika » Kap Verde » Karneval på São Vicente, Kap Verde: Kom tæt på paraderne

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Karneval - Kap Verde - sambaoptog - Mindelo
Kap Verde

Karneval på São Vicente, Kap Verde: Kom tæt på paraderne

Karnevallet på Kap Verde er en festlig begivenhed med storslåede parader og intens folkefest. Få en forsmag på festlighederne.
visit østrig, visit austria, banner

Karneval på São Vicente, Kap Verde: Kom tæt på paraderne er skrevet af Naja Mammen Nielsen.

Kap Verde, karneval, São Vicente, Mindelo

Til karneval med fjer, pailletter og  glædesdans

Hvert år i februar holdes det årlige karneval på Kap Verde. En storslået folkefest, der sætter gang i alle sanserne. De største parader finder sted på øen São Vicente. Naja Mammen Nielsen deltog i begivenheden i 2020, sammen med sin 4-årige datter.

Banner, engelsk banner, top banner

Bum, bum, bum… BUM, BUM. Fra tidlig morgen begynder de første trommer at lyde tæt på kvarteret, hvor vi bor, og ekkoet rammer os fra de andre bydele. Trommeslagene har lydt i baggrunden de seneste dage, og det er i dag, at de store parader skal gå gennem byen.

Min datter og jeg er taget til havnebyen Mindelo på øen São Vicente i det nordvestlige Kap Verde. I dagene op til har vi fået en lille forsmag på karnevallet. Der har været mindre optog og gadefester, hvor folk har klædt sig ud og festet til sambarytmerne. Min datter var ret ærgerlig over, at hun ikke havde noget kostume på. Det husker vi næste gang.

Karnevallet er stærkt inspireret af festlighederne i Rio de Janeiro og finder sted overalt på Kap Verdes ni øer. Det største og mest storslåede optog foregår i Mindelos gader på São Vicente, og paraderne transmitteres direkte på nationalt tv.

Mindelo - Kap Verde - publikum - São Vicente

Karnevallet har detaljerne på plads

For deltagerne har forberedelserne været undervejs længe. Karnevallet er ikke blot et sambaoptog med et veltilrettelagt show. Det er også en konkurrence mellem byens fire sambaskoler – Monte Sossego, Vindos do Oriente, Cruzeiros do Norte og Flores do Mindelo.

De konkurrerer ud fra kriterier som kostumer, fremførelse af sambasangen, helhedsindtrykket af paraden og temaet, som er fastsat året forinden. De har forberedt sig i månedsvis, og der er stor prestige i at være blandt de optrædende og få en fremtrædende rolle i optoget.

I dagene op til har vi kunne høre dem øve og nysgerrigt betragtet de sidste forberedelser af udsmykningerne af paradebilerne. Gaderne er blevet spærret af og pyntet, og tilskuerrækker er blevet monteret på fortovene. Hvis man vil sikre sig en god plads, er det muligt at købe billet og få en siddeplads. Det har vi dog ikke gjort og bevæger os i stedet frit omkring.

Se de bedste rejsetilbud her

Find de billigste flybilletter til destinationen her

Karneval - Kap Verde - Mindelo

Smittende danseglæde

Vi er helt tæt på, da de første paradebiler kører frem på pladsen foran havnen. Her går vi rundt blandt danserne, der er ved at rette på kostumerne og gøre klar til den fem-seks timer lange parade.

Der er stiletter, lange øjenvipper og bare baller i lange baner, og humøret er højt. På nært hold kan vi se de meget kreative og detaljerede dragter, som er dekoreret med fjer, pailletter, glimmer, rhinsten og perler i alverdens farver.

Tidlig eftermiddag begynder trommerytmerne at slå mere intenst – paraderne sættes i bevægelse. Vi går rundt i kaosset af mennesker og har svært ved at høre hinanden på grund af de høje trommeslag, og folkemængden spærrer for udsynet. Til sidst lykkes det os at finde siddepladser på en café.

Her har vi både udsyn til paraderne gennem de åbne vinduer, og på en tv-skærm kan vi følge den direkte udsendelse og se oversigtsbilleder fra optoget. Undervejs kan vi hvile benene og stille sulten og tørsten. Selvom det kan være svært at fange servitricernes opmærksomhed; de står på tæer og maser sig frem i vinduerne for at få et glimt af danserne.

Find billige flybilletter til karneval på São Vicente her

Karneval - Kap Verde - parader - Mindelo - São Vicente

En samhørig masse

Det meste af øen er samlet i centrum af Mindelo for at overvære de store parader. Foruden de opstillede tribuner har folk taget plads ovenpå biler, på fortovene, balkonerne og i træerne.

Det er svært at vurdere, hvem der danser mest – publikum eller tilskuerne. Og det er umuligt ikke at lade sig rive med af den euforiske stemning og overgive sig til dansen og jubelråbene. Vi er solgt. Den samme sambasang bliver spillet igen og igen, men med forskellige artister, som kører forbi, hvilket gør, at det ikke virker monotomt. Til sidst kan vi synge med og lave de samme fagter.

Der er et stort nærvær, rytme og samhørighed mellem publikum og danserne, og der synes ingen forskel på rig og fattig, ung og gammel eller nationalitet. Det føles næsten som om, verden går i stå, og det handler kun om én ting: Karnevallet. Vi har konstant smil på læben, bevægelse i kroppen og begejstres af de flotte kostumer og kæmpe figurer på vognene.

Find mere inspiration til din rejse til Afrika her

Kap Verde - Mindelo - parader - sambaoptog - São Vicente

Kreative udsmykninger

Sambadanserne er i hvert optog inddelt i hold, som alle har kostumer på, der passer til temaet. Mellem de små grupper kører de store paradekøretøjer, der viser de forskellige temaer og er udsmykket til uigenkendelighed.

Avatarer, rummænd, egyptere, havvæsener, græske guder, djævle og engle danser forbi. Danserne på køretøjerne er placeret i flere niveauer. De højest placerede er flere meter oppe og hejses op med en kran og ned igen flere timer senere.  

Den ene parade afløses af den anden, og publikum venter i spænding på, hvad den næste gruppe har at byde på. Begejstringen vil ingen ende tage, når en ny vogn kommer kørende, og danserne på vejen giver den gas til trommeslagernes takter.

Da den sidste parade er kørt forbi, har mørket lagt sig over byen, og vi bevæger os atter gennem menneskemylderet. Der er fortsat høj musik og gang i gadefesterne rundt omkring. Nede ved havnen overværer vi, at danserne hejses ned fra lastbilerne med store kraner.

Trætheden er ikke til at mærke på dem til trods for, at de har stået oprejst i flere timer. Publikum knipser ivrigt med deres telefoner og får taget selfies sammen med de smukke dansere – og vi lader os endnu engang rive med.

2022 er et brag af et rejseår! Se her hvorfor og hvordan

Marseille - Frankrig - rejser
visit østrig, visit austria, banner
Karneval - Kap Verde - Mindelo - São Vicente

Glinsende gader dagen derpå

Dagen efter er gaderne dækket af et funklende tæppe af fjer, glimmer, konfetti og pailletter, som danserne har tabt under showet. Til stor fascination og morskab for min datter, der samler de farvestrålende minder op og synes, at de skal sammensættes til et sambakostume, når vi kommer hjem.

Op ad dagen er der atter mulighed for at få et glimt af karnevallets optrædende. Her kårer juryen nemlig vinderne af årets karneval og uddeler forskellige priser. Det hele foregår foran den smukke bygning på Palácio Municipal, hvor karnevallets dronning og konge desuden kåres. En enig jury vælger Monte Sossego som karnevallets bedste gruppe.

Selv har vi svært ved at udpege en vinder, da de alle var meget dygtige. Karnevallet på Kap Verde har givet os en kæmpe glædesrus, og vi kommer helt sikkert igen.

Oplev Kap Verdes andre øer – læs mere her.

Karneval - sambatrommer - Kap Verde - Mindelo - São Vicente

Rejsetips til karneval på São Vicente

Tidspunktet for karnevallet på Kap Verde afhænger af, hvornår påsken falder det pågældende år, men finder typisk sted i februar. Der er flere optog i ugen op til, og den store parade foregår omkring askeonsdag.

Begivenheden i Mindelo på São Vicente tiltrækker mange besøgende, så vær ude i god tid med at booke fly, overnatning – og billetter til tribunerne.

Der afgår enkelte fly i løbet af ugen fra Lissabon til São Vicente med TAP og TACV. Ellers er der daglige afgange fra øerne Sal og Santiago.

RejsRejsRejs Banner_Zebra_930x180

Rejsetilbud Afrika

Her finder du alle vores rejsetilbud til Afrikas øer og fastland

Rigtig god fornøjelse med karneval på Kap Verde.

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

nyhedsbrev rejsrejsrejs banner rejser

Banner, engelsk banner, top banner

rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022

Om rejseskribenten

Naja Mammen Nielsen

Naja har rejseblod i årerne og har en forkærlighed for øer. Hun har rejst på fem kontinenter og har en stor viden om det afrikanske kontinent, hvor hun har rejst i 11 lande. Udover et utal af rejser til regionen har hun startet et udviklingsprojekt for tidligere pigesoldater i Sierra Leone, arbejdet to år i Tanzania, været på ø-hop på Kap Verde, krydset Zambia og Zimbabwe i tog og bevæget sig i folkedrabets fodspor i Rwanda.

Destinationerne er nøje planlagt på egen hånd, målrettet lokalbefolkningen, de mindre turistede steder og det foretrukne transportmiddel er med tog og bus.

Kommentér

Kommentér