Banner
RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Mellemamerika og Caribien » Guatemala » Guatemala – 4 landsbyer du skal besøge ved Lago Atitlán
Guatemala - Lago Atitlán - rejser
Guatemala

Guatemala – 4 landsbyer du skal besøge ved Lago Atitlán

blank

Af Amanda Rico

blank

Hvorfor Lago Atitlán?

Lago Atitlán er en sø omringet af fantastiske bjerge og et smukt landskab. Et klassisk turistmål, når man befinder sig i Guatemala, og det er absolut et besøg værd. Søen med de kæmpestore smukke bjerge er en oplevelse i sig selv, og det er sejlturen samt besøgene i de lokale landsbyer sandelig også.

Søen ligger midt i Guatemala og cirka 2 timers kørsel fra Antigua by. Søen er utrolig stor med flere små landsbyer ud til søen, hvoraf den største by hedder Santiago Atitlán. Søen, som ligger 1562 meter over havets overflade, er 360 meter dyb på det dybeste sted, er 18 km lang og har et areal på 130 km2. Rundt om Lago Atitlán kan man se tre vulkaner: Atitlán, Tolimán og San Pedro.

Rejsetilbud: Oplev traditionsrige Guatemala og Honduras

Guatemala rejser

Mayaernes indlfydelse på Atitlán

Selve navnet Atitlán betyder “mellem farvande” på sproget ‘nahuatl’, som er et sprog, som blandt andet også tales nogle steder i Mexico, og som stammer fra det 5. århundrede, da maya-indianerne boede der.

Man siger, at der lå en ø der, hvor søen er i dag, og at det var centrum for mayaerne i flere hundrede år. De blev kaldt ‘pajaibal-mayaerne’ og blev grupperet i regioner. Disse regioner er så i mellemtiden blevet til landsbyer, som ligger ud til søen. Derfor er der stadig den dag i dag mange af de lokale i disse landsbyer, som bedre taler deres maya-dialekter fremfor spansk, og hver landsby sin egen maya-dialekt.

Mange vælger at tage et par overnatninger ved Lago Atitlán for at have god tid til at udforske og opleve området og byerne. Jeg selv har været på en heldagstur til søen – hvilket var rigtig fint for mig – og jeg havde stadig god tid til at mærke stemningen, indtage en billig lokal frokost, opleve fire små landsbyer og nyde den fantastiske udsigt.

Rejsetilbud: Oplev naturen i Ecuador og Galapagos øerne

Guatemala - Lago Atitlán - rejser

Tansporten til lago Atitlán i Antigua

Selve turen, som jeg var på, inkluderede kun transport; det vil sige turen med minibus fra Antigua til Lago Atitlán og retur igen samt båden rundt på søen til 3 forskellige landsbyer. Det kostede mig i alt 300 quetzal, hvilket svarer til cirka 250 kroner. Hvis jeg ville have haft en mere informativ tur og ønskede en guide, så havde det kostet mig lidt mere. Dog skal man være opmærksom på, at rejsebureauerne har meget forskellige priser, så lad være med at booke en tur ved det første rejsebureau, du møder. Jeg var seks forskellige steder, og dette var det billigste tilbud med afgang fra Antigua.

Det første stop på turen, uanset hvilket rejsebureau du er med – eller om du ankommer i bil selv – er landsbyen Panajachel. Byen er nemlig hovedbyen, hvor al sejltrafik har udgangspunkt. Fra Panajachel tager man en såkaldt ‘lancha’, en lille båd, til de andre byer ved søen. Udover byen Panajachel besøgte jeg tre landsbyer ved søen på den tur, jeg var på: San Juan La Laguna, San Pedro La Laguna og Santiago Atitlan.

Find billige flybilletter her

Banner - Pyramider - 1024
Atitilán

San Juan La Laguna

San Juan er en meget lille by, hvor de lokale sælger en masse tekstil og håndlavede ting. Der er rig mulighed for at komme helt tæt på nogle af de lokale, og de fortæller og viser gerne, hvordan de laver deres smukke sjaler osv. Man kan tilmed få lov at prøve at væve selv, og for venlighedens skyld kan man jo give lidt drikkepenge som tak. Hvis man hører godt efter, kan man fornemme deres meget anderledes måde at tale på, fordi de kommunikerer på deres egen maya-dialekt. En helt særlig oplevelse er at besøge det lokale marked, som er cirka 100 meter oppe ad bjerget til højre, når man ankommer med båd til byen. Her vrimler det med lokale handlende, og det er en sjov oplevelse at se, hvordan der sælges, pakkes og leveres.

Her finder du gode tilbud på afbudsrejser

Atitilán

San Pedro La Laguna

San Pedro er en lidt større by, som bærer præg af mange turister. Byen har flere hostels, barer og smarte butikker. Her er også hoteller, og det er nok den by, hvor flest turister indlogerer sig, hvis de vælger at bo ved Lago Atitlán i nogle dage. Her kan man få god kaffe og lækre smoothies, og der er barer, som er placeret direkte ud til søen, og som har en eminent udsigt til de storslåede bjerge. Byen er fyldt med de små taxi-scootere som de kalder ‘tuk-tuks’, så det er nemt at komme rundt til trods for, at byen ligger på en bjergside ud til søen.

Her finder du gode tilbud på overnatninger

blank

Den størsye by ved søen: Santiago

Santiago Atitilán er den største by ved søen, hvor de taler maya-dialekten Kaqchikel. Midt i byen finder du den store katedral Iglesia de Apóstol.  Her vrimler det også med tuk-tuks, og der er en helt anden energi i denne by. Tempoet er højere, der er en del trafik og mange mennesker på gaderne. Fra selve havnen kan man tage en tuk-tuk direkte op til den centrale plads i byen for kun 5 quetzal; det vil sige for rundt regnet 4 kroner. Denne by ligger også på en bjergside, så der er mange niveauer i byen. Man kan hurtigt komme til at fare lidt vild, da alle gaderne ligner hinanden, så man skal blot være opmærksom på, i hvilken retning søen er. På et hvert gadehjørne står der kvinder , som former og klapper de populære majstortillas, mens børn går rundt med en kurv under armen og forsøger at sælge deres hjemmelavede nøgleringe.

De fleste lokale kvinder i byerne går klædt i de oprindelige farverige maya-klæder, som blandt andet kan bestå af store stofstykker, som er vævet. Stofklædet vikles om livet til en nederdel, men bruges til mange ting: Sjal, halstørklæder, til at bære ting i, som dug og meget andet. For at holde stoffet fast om livet bruges et knyttet eller vævet stykke bånd som bælte, og deres bluser er meget smukke med fine broderede mønstre på. Man bliver oprigtig glad af at gå rundt og se på så mange strålende farver.

Det var en spændende dag med mange indtryk. Det var fire meget forskellige byer omkring lago Atitlán, og på sådan en heldagstur har man fået en fornemmelse af området og landsbylivet ved søen. Det er meget autentisk og en rigtig god kulturel oplevelse. Man kan sagtens bruge et par dage ved Lago Atitlán og sejle rundt og se nogle flere landsbyer, besøge nogle af de moderne barer i San Pedro eller sejle over og se landsbyen San Marcos. Som sagt er der også mange muligheder for overnatning ved Lago Atitlán. Har man mindre god tid og skal nå at få set så meget som muligt, så er en heldagstur som minimum et must til Lago Atitlán, mens man er i Guatemala.

God rejse til Lago Atitlán, Guatemala!

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

Om rejseskribenten

Amanda Rico Abildskov

Amanda Rico Abildskov

Amanda driver sin egen rejserelaterede hjemmeside samt Facebook-side. Hun er halvt dansk og halvt spansk og opvokset i en Andalusisk landsby. Hun rejser til Spanien flere gange om året både på familiebesøg, men også for at udforske nye spændende steder. Hun er uddannet rejseleder og har arbejdet både i Spanien, Tyrkiet og Thailand.

De fleste af Amandas rejser går til de spansktalende lande, og hun har bl.a. været rygsækrejsende i Costa Rica, Cuba og Mexico. Amanda er, udover rejseleder, uddannet skolelærer samt musiker. Hendes tilgang til det lokale liv er netop ofte musikken, snorkling og dykning eller ture på mountainbike. Hun vil befinde sig i Central Amerika samt Sydamerika indtil ultimo 2019.

Kommentér

Kommentér