RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Nordamerika » Mexico » Surf-safari i Mexico
Surf surfer
Mexico

Surf-safari i Mexico

Uanset om du er nybegynder eller erfaren surfer, så er Mexico en oplagt destination. Her er en guide til nogle af de bedste surf-spots.

Når jeg siger Mexico, så vil det første, du ser for dit indre øje, nok være smukke caribiske sandstrande med krystalklart vand og kridhvidt sand. Eller måske en Breaking Bad-inspireret ørken med diverse kaktusarter. Det er der en god grund til, da Mexicos østvendte kystlinje strækker sig 2800 km langs den Mexicanske Golf og det Caribiske Hav.

Mexico, kort

Størstedelen af den nordlige del af Mexico består af ørken. Men til sammenligning består den vestvendte del af Mexico af 7300 km kyststrækning ud til det enorme Stillehav. Dette er paradis for surfere, eftersom Stillehavet har nogle af de bedste bølger i verden.

Generelle tips til surfing i Mexico

De fleste surfingsteder – surf spots – er spredt ud over større arealer. Derfor er den optimale måde at komme rundt på at leje en bil og gerne en firhjulstrækker. Det er forholdsvist billigt at leje en bil i Mexico eventuelt ved at slå sig sammen med andre, der skal samme vej. 

Bustransport er altid et billigt alternativ i Mexico, og det fungerer overraskende godt. Du skal blot tage højde for en smule mere planlægning.

Højsæsonen for de følgende spots er fra april til oktober. Dermed menes, at det er på dette tidspunkt, at der er de største swells og dermed højeste bølger. Alle spots kan dog som udgangspunkt surfes hele året. 

Her er et godt flytilbud til Mexico – tryk på “se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

Barra de la Cruz

Mexico, Barra de la Cruz
 • Sværhedsgrad: Primært middel til øvet niveau
 • Udlejning af surfbræt: Begrænset 
 • Indkvartering: Begrænset til et par enkelte hotel/hostel/cabaña-muligheder eller AirBNBs
 • Indkøb: Begrænset
 • Restauranter: Begrænset 

Vi begynder i den sydlige stat Oaxaca, som udover surfing er kendt for fantastisk gastronomi og kultur. Det første surf-spot, Barra, er en relativt skjult perle 1,5 km fra landsbyen Barra de la Cruz. Barra er et vidunderligt spot med et right-hand point break. Take-off området på det primære peak er derfor begrænset i størrelse, og det kræver, at man tør stikke snuden frem for at fange en bølge derude. 

Med en hjælpende hånd fra hestehulsrenden (en såkaldt channel), tager padleturen ud til bølgen cirka 5-10 minutter. Begyndere og øvede surfere kan dog nøjes med at fange de tomme bølger samt de sekundære dønninger længere inde mod kysten. Bølgen bryder ud for klippeformationer, hvilket kan virke skræmmende for begyndere, men bevæg dig blot lidt længere ind mod kysten, væk fra klipperne og vent tålmodigt på din bølge. 

Sådan kommer du afsted

Der er flere danske rejsebureauer, som kan hjælpe dig med rejsen, uden at det bliver dyrere af den grund. Find dem her: Rejsetilbud

Hvis du er på udkig efter bæredygtige rejser, så se her: Rejs bæredygtigt

Har du brug for tips og tricks til, hvordan du planlægger din rejse, kan du læse vores store rejseguide her. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, der kommer 1-2 gange om måneden, hvis du vil holde dig opdateret med tips og tricks til rejser

I denne boks er der links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil læse mere om, hvordan det foregår, så se her.

Hvis der meldes om et stort swell i vejrudsigten, kan dette spot skabe meget høje bølger (dobbelt hovedhøjde eller højere), som ikke er lige begyndervenlige. Hvis dette er for meget, kan du altid nyde skyggen fra den lille palapa på stranden, imens de mange lokale surfere boltrer sig i de store bølger og rider den uendelig lange bølgetur mod højre. 

Landsbyen og alle indkvarteringsmulighederne er 10 minutters kørsel fra stranden, og derfor mødes alle surfere imellem deres surfsessioner under den lille palapa på stranden og spiser morgenmad/frokost samt nyder en forfriskende kokosnød, imens de taler om de (næsten altid) episke forhold ved dette surf-spot. 

Mazunte (San Agustinillo, Zipolite)

Mexico, mazunte
 • Sværhedsgrad: Primært begynder
 • Udlejning af surfbræt: Middel udvalg
 • Indkvartering: Middel udvalg, alle typer 
 • Indkøb: Middel udvalg
 • Restauranter: Bredt udvalg

1,5 times kørsel nord for Barra de la Cruz ligger byen Mazunte. Hvis du ønsker ægte hippie-vibes og lækre stillehavsstrande, er dette stedet. Der er ikke nogen nævneværdig surf i Mazunte, men byen er alligevel værd at opholde sig i. 20 minutters gang fra Mazunte ligger surf-spottet Playa San Agustinillo, som er et beach break, der er begyndervenligt, men som også kan surfes af øvede surfere.

Fungerer surf-forholdene ikke i San Agustinillo, er der et alternativ cirka 10 minutters kørsel sydpå, nemlig Zipolite. Denne by er kendt for sin nudiststrand og nudisthoteller. Det er faktisk selvsamme strand, som kan surfes fra, men jeg så ”desværre” ikke nogen kombinere disse to aktiviteter. Playa Zipolite er også et beach break, og her skal du være opmærksom på en stærk understrøm. Det er dog stadig et udmærket spot for begyndere. 

Både Mazunte, San Agustinillo og Zipolite er meget afslappede landsbyer med ægte hippie-vibes og alt, hvad dertil hører. 

Puerto Escondido (Zicatela, La Punta, Carrizarillo)

Puerto Escondido, Mexico
 • Sværhedsgrad: La Punta er begyndervenligt (med surfinstruktør) Zicatela er for øvede. Carrizarillo er for begyndere og middelsurfere
 • Udlejning af surfbræt: Bredt udvalg
 • Indkvartering: Bredt udvalg, alle typer
 • Indkøb: Bredt udvalg 
 • Restauranter: Bredt udvalg

Surf-byen Puerto Escondido er kendt for sin berygtede Mexpipe (Mexico Pipeline), som refererer til de berømte barrels på Playa Zicatela. Gør dig selv en tjeneste; google videoer af dette surf-fænomen. På de store swell-dage finder du her kun yderst erfarne surfere. Hver dag kommer flere surfere til skade og/eller knækker deres surfbræt. I højsæsonen kan der også forekomme dødsfald.

Mexico - Escondido, Playa Zicatela, beachvolly. solnedgang - rejser

Passer dette ikke til dit niveau, kan du tage til La Punta, som ligger 20 minutters gåtur fra Zicatela. La Punta er mere afslappet end det meget turistede Puerto Escondido, og her findes både hostels og et godt udvalg af restauranter, barer og butikker. Hvis du ikke er venner med lokale eller sammen med en lokal surf instruktør, kan det være udfordrende at fange bølger på La Punta. Instruktørerne er meget territoriebevidste, og ligesom Barra er take-off området småt, da det er et left-hand point break. La Punta er det eneste sted, hvor jeg har surfet med store pelikaner, der dykker efter fisk meget få centimeter fra dit bræt. 

Mexico, Puerto Escondido

Den sidste officielle mulighed i Puerto Escondido er Playa Carrizarillo, som er en lille bugt med gode begynder-til-øvet forhold. Dog fungerer dette spot kun, når der et relativt stort swell i området. Uanset hvor du vælger at surfe i Puerto Escondido, er disse tre spots alle et besøg værd i sig selv. 

Udover at Puerto Escondido har alt lige fra indkøb, gå-i-byen-muligheder, lækre strande, shopping, indkvartering og til diverse aktiviteter, så er byen placeret centralt i forhold til de bedste surf-spots i området. Byen fungerer derfor som en rigtig god base.

Se lækre hoteller i Puerto Escondido her

Lagunas de Chacahua

Mexico, Laguna de chacahua
 • Sværhedsgrad: Primært middel til øvet
 • Udlejning af surfbræt: Bredt udvalg
 • Indkvartering: Bredt udvalg af cabañas eller camping i telt
 • Indkøb: Meget begrænset (det er ikke muligt at lave mad selv i Chacahua, medmindre man laver det over bål)
 • Restauranter: Bredt udvalg

Omringet af lagune på den ene side og Stillehavet på den anden side kun 1,5-2 timers transport nord for Puerto Escondido ligger den lille ø Chacahua. Dette er min personlige favorit i denne guide.

Den bedste måde at komme til Chacahua er fra Puerto Escondido, og det kræver både transport med shuttlebus, taxi og båd. Dermed er det ikke det nemmeste sted at komme til, hvorfor det sjældent bliver overfyldt med turister og surfere. 

Mexico, Laguna de Chacahua

Surf-spottet ligger lige ud for de fleste indkvarteringsmuligheder. Det kræver en lille fem-minutters padletur ud langs molen for at nå dette right-hand reef break, der også tilbyder en kort left-hander, hvis forholdene tillader det. Er man mere til et avanceret beach break, kan dette findes ved at krydse lagunen til fastlandet.

Chacahuas bølger er oftest meget konsistente, og spottet kan tilpasses alle niveauer, da bølgen kan fanges flere steder. 

Udover surfing står den på hængekøjeafslapning og socialt samvær under en af de mange palapaer på stranden, og du vil opleve, at tiden flyver forbi.
Det er svært at beskrive Lagunas de Chacahua – det skal opleves. Du bor på stranden og kan vågne op og tjekke forholdene ved at åbne din dør. Alt ved dette sted er magisk.

La Saladita (Playa Saladita, The Ranch)

Mexico, La Salaita
 • Sværhedsgrad: Playa Saladita er for alle niveauer, The Ranch er primært for middel til øvet
 • Udlejning af surfbræt: Bredt udvalg
 • Indkvartering: Begrænset
 • Indkøb: Fra La Saladita er der 10 minutters kørsel til nærmeste indkøb
 • Restauranter: Bredt udvalg

Hidtil har vi befundet os i staten Oaxaca, men nu tager vi på en 12 timers bustur nordpå til staten Guerrero. Dog befinder vi os stadig i den sydlige del af Mexico, hvilket giver et lille indblik i, hvor enormt landet er. 

Mexico - La Saladita, palmer, hav - rejser

Indenfor surfing er dette område stadig forholdsvist ukendt, da det ligger udenfor den populære surf-stat, Oaxaca. Dog er der mindst lige så mange gode surf-spots at finde i dette område. I den lille landsby, La Saladita, findes et spot, der passer til alle niveauer. Der er uendelig meget plads i vandet på Playa La Saladita.

Det er en lang padletur ud til det primære peak, især hvis der er meget strøm (+15 min). Men så er du også godt varmet op til at fange en af de mange lange ture til højre. Der findes mange longboardere her, da bølgen er blød og fortsætter helt ind til kysten, hvis man er heldig. På store dage er det også et shortboard paradis. Flytter du fokus ned i vandet og væk fra horisonten er det ganske normalt at spotte mellem 5 og 10 skildpadder per session. 

Mexico, La Saladita

Hvis du er en middel eller øvet surfer, kan du køre en lille 25 minutters tur til det meget fjerntliggende spot, kaldet The Ranch. Som med andre steder i Mexico er det godt at have en bil eller at slå sig sammen med nogen, som har en bil. Dette er næsten altid muligt at finde i La Saladita.

The Ranch er en bølge, der slår de fleste bølger, som jeg nogensinde har surfet. Bølgen går mod venstre. Udover en bund fyldt med sten de første 50 meter, er det en nem padletur ud. Afslut sessionen med en lækker og lokal morgenmad sammen med de andre surfere i den lille palapa drevet af tre søde unge mexicanske piger. 

Mexico - Lagunas de Chacahua - udsigt til surf spot - rejser

The Ranch er en fuldstændig fantastisk og konsistent left-hander. 

Rundrejse i Mexico og Belize

Der er naturligvis utallige flere spots i det sydlige Mexico end dem, der er nævnt i denne guide. Med denne guide har du forhåbentligt fået et indblik i mulighederne samt en foreslået rute op langs den sydlige stillehavskyst i Mexico. Viva México! 

Om rejseskribenten

Michelle Nykjær Fisher

Michelle Nykjær Fisher

Jeg sagde mit 8 til 4 job op som IT konsulent i januar 2019, og har sidenhen påbegyndt en karriere som freelance skribent og oversætter.

Dette har muliggjort, at jeg pt. kan rejse rundt som digital nomade i Mellem- og Sydamerika samt resten af verden på ubestemt tid.

Jeg elsker surfing, yoga og scubadiving.

Kommentér

Kommentér