visit østrig, visit austria, banner
RejsRejsRejs » Rejsefavoritterne » UNESCO verdensarv: Top-5 oversete steder

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Mexico - Palenque, pyramide - rejser
Bulgarien Cuba Laos Mexico Rejsefavoritterne Zimbabwe

UNESCO verdensarv: Top-5 oversete steder

Der er mange kendte Unesco-steder, men kender du til de her 5 oversete steder? Læs Sara Peuron-Bergs spændende guide til UNESCOs verdensarv lige her.
visit østrig, visit austria, banner

UNESCO verdensarv: Top-5 oversete steder er skrevet af Sara Peuron-Berg.

Laos - Luang Prabang - Tempel - rejse

Verdensarvssteder – de her er værd at rejse efter

Den Kinesiske Mur, Taj Mahal og pyramiderne. Alle tre steder har det tilfælles, at de er på Verdensarvslisten. Listen rummer monumenter eller landskaber udpeget af UNESCO som steder, der skal beskyttes, da de er af ”enestående universel betydning.”

Banner, engelsk banner, top banner

I alt findes lidt over 1000 steder, og Danmark har syv, fx Roskilde Domkirke. Men mens de fleste har hørt om eller har set den Kinesiske Mur, gemmer verden på flere skjulte perler fra UNESCOs verdensarv fordelt på næsten alle kontinenter.

UNESCO verdensarv i Afrika: Great Zimbabwe, Zimbabwe

Midt ude i ingenting står en kæmpe stenkonstruktion. Den er rund, og går du ind i den, finder du et mærkeligt konisk tårn, hvor rygter om en skjult skat svirrer. Højt oppe på klippen ovenover troner resterne af en kongelig bebyggelse; Great Zimbabwe.

Zimbabwe har i forvejen få turister, og derfor er alle deres seværdigheder at regne som oversete. Men den store næsten 1000 år gamle by er imponerende og er den største antikke konstruktion syd for Sahara.

Ruin-byen Great Zimbabwe er det afrikanske lands vigtigste nationalmonument; både landets navn og nationalsymbol – en ørnelignende fugl – stammer herfra. Byens rigdom kom primært fra guldminer i området, og skattejægere har senere ødelagt en del. Men nu får du stedet helt for dig selv med undtagelse af par grønne marekatte.

Great Zimbabwe er lidt uden for alfarvej og kræver planlægning af transport og overnatning. 

Se de bedste rejsetilbud her

Find de billigste flybilletter til destinationen her

UNESCO verdensarv

UNESCO verdensarv i Nordamerika: Palenque, Mexico

Mens du går op af templets gamle stentrappe mod den Røde Dronnings gravkammer, flyver en farvestrålende ara henover hovedet på dig. I træerne klatrer brøleaberne, og du prøver at forestille dig de første europæeres reaktion, da de opdagede denne gamle by midt i junglen. 

Mexico har en utrolig spændende historie. De fleste kender måske ruin-byen Chichen Itza, som er det mest populære af landets tempelområder og bygget af den gamle civilisation Mayaerne. Men Palenque derimod ligger inde i junglen og har derfor fordelen af færre turister.

Byen var en af de rigeste og mest magtfulde byer i 600-tallet, men blev derefter overladt til naturens kræfter. Få steder sætter så meget gang i fantasien som Palenque.

Et tip er at bo i nærheden, så du kan opleve både morgen og aften i ruinerne.

Find overnatningsmuligheder til Palenque her – tryk på “se tilbud” for at se den endelige pris

2022 er et brag af et rejseår! Se her hvorfor og hvordan

Marseille - Frankrig - rejser

UNESCO verdensarv i Asien: Luang Prabang, Laos

Mekong-floden flyder stille forbi, mens du blændes af solens refleksion i de gyldne mosaikker og udskæringer. Munke går forbi i orange dragter. Du træder ind i mørket til en kæmpe Buddha statue. Et enormt flot sted i Laos.

Tempelkomplekset Angkor i Cambodja tager al opmærksomheden fra nabolandene og med god grund. Men Laos lige ved siden af gemmer på megen skønhed. Byen Luang Prabang er landets tidligere hovedstad og har en overflod af smukke forgyldte kloster-templer kaldet ‘wats’.

Buddhistiske munke går dagligt gennem byen for at indsamle almisser, hvilket er en gammel tradition kaldet ‘Sai Bat’. Det kan fx være ris, men da landet tidligere har været besat af Frankrig, er der også masser af godt brød. Også til dig.

Luang Prabang er nem at nå fra hovedstaden Vientiane, og byen er flere gange kåret til den bedste by i verden for rejser og er samtidig måske Asiens smukkeste by.

Her finder du gode tilbud på solskinsrejser

UNESCO verdensarv - Laos - rejser

UNESCOs verdensarv i Europa: Rila-klosteret, Bulgarien

I 1300 meters højde i de smukke grønne bulgarske bjerge har der i 1000 år været et religiøst tilflugtssted, som nu er en del af UNESCO verdensarv i Europa.

Du måber, da du går gennem porten til det isolerede hellige sted, hvor der siden det 10. århundrede er blevet bedt, ønsket, håbet og arbejdet. Du kravler op i tårnet for at få et overblik.

Klostret er bygget som et helligt sted for den ortodokse kirke og fastholdt kristendommen, mens Bulgarien var styret af det muslimske Osmannerrige. 

Klostret er blevet ødelagt, rekonstrueret og repareret mange gange, men det står endnu. Det er det største i hele Bulgarien og er – udover hovedstaden Sofia – det mest besøgte sted i Bulgarien. Men det er stadig overset. Og så er det gratis.

Klostret kan nemt nås på en endagstur fra Sofia enten med en guidet tur eller ved at køre selv.

Find de bedste og billigste flybilletter her

visit østrig, visit austria, banner
UNESCO verdensarv - rejser
UNESCO verdensarv

UNESCO verdensarv i Caribien: Cienfuegos, Cuba

En mojito blandt smukke bygninger, og så går du helt ned i tempo. I arkaden ved byens torv sidder folk og spiller kort omgivet af pastelfarvede bygninger, mens vinden svajer i palmerne. Du er midt i en caribisk arkitektonisk perle. 

Byerne Havana og Trinidad er helt bestemt interessante, men Cuba har mere at byde den kulturelle rejsende. Det er ikke for ingenting, at den lille rolige by Cienfuegos kaldes Sydens Perle, og ingen andre steder i Caribien finder du så mange nyklassicistiske bygninger.

Den gamle smukke turkis- og mintgrønne bydel er bygget af franskmænd og spaniere, da de styrede Cuba. Sørg for at spankulere langs havnepromenaden Malecón, og husk også at besøge den gamle kirkegård.

Brug mindst et par nætter her – du kommer nemt til Cienfuegos med bussen fra hovedstaden Havana.

Hvis du har brug for tips og tricks til, hvordan du planlægger din rejse, kan du læse vores store rejseguide. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, der kommer 1-2 gange om måneden, hvis du vil holde dig opdateret med tips og tricks til dine rejser.

Udforsk Caribiens rejsedestinationer her – klik på den gældende destination for at se tilbuddet

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.nyhedsbrev rejsrejsrejs banner rejser

Banner, engelsk banner, top banner

rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022

Om rejseskribenten

Sara Peuron-Berg

Sara Peuron-Berg aka The Travelling Dane. Rejseskribent med fokus på kultur. Arbejder på et Verdensarvssted. Har besøgt 43 lande på 4 kontinenter. Bliver køresyg og søsyg. Kører rejseguiden om kulturrejser i hele verden travellingdane.org og deltager i årets rejseartikelkonkurrence.

Kommentér

Kommentér