RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Danmark » Sønderjylland – 10 unikke oplevelser, du kun finder her
Danmark Jylland

Sønderjylland – 10 unikke oplevelser, du kun finder her

Danmark - Sønderjylland, Dybbøl Mølle (VisitSønderjyllands billede) - rejser
Sønderjylland er sin helt egen egn med sine helt egne unikke oplevelser, som du ikke finder andre steder. Her er 10 af de bedste.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Sponsoreret indlæg.
Sønderjylland – 10 unikke oplevelser, du kun finder her er skrevet af Redaktionen, RejsRejsRejs.

Sønderjylland
Foto: Ulrik Pedersen

Krigshistorie, kaffebord og kilometervis af aktiviteter

Danmark er et lille land, men det betyder ikke, at alt er ens. Faktisk er der stor forskel på, hvordan livet leves i de forskellige landsdele, og det er derfor, det er så dejligt at holde ferie i Danmark. Især Sønderjylland kan noget helt særligt. Her får du og familien en kæmpe buket af oplevelser, du ikke finder andre steder i landet. Eller andre steder i det hele taget.

Det er her, historien lever. Det er her, du aldrig går ned på kager. Og det er her, familien virkelig kan hygge igennem sammen også på aktiv vis. Sønderjylland er helt unik – også på ferien.

I grænselandet møder du en helt særlig stemning og en helt særlig kultur. Sønderjyderne taler deres eget sprog, som tydeligt bærer præg af, at det er her, to stolte lande mødes. Grænselandet har taget det bedste fra hver side og skabt en kultur og en stemning, som kun findes her.

Sæt kursen mod Sønderjylland og mærk på egen krop, hvad der gør egnen til sin helt egen.

Foto: Ulrik Pedersen

Vind i håret og gang i fødderne

Grænsen til Tyskland er ikke kun ideel til kilovis af billig slik og tyske specialiteter i bilens bagagerum. Du skal også ud og opleve grænsen til fods og på to hjul. Det er nemt, og du kan finde masser af afmærkede ruter og vandrepakker.

En af de bedste vandreruter i landet er den højt certificerede Gendarmsti, som fra Padborg til Als følger grænsen og kysten langs fjorden ned mod Flensburg. Her er det helt ok at lege soldat, som passer på landet, mens familien nyder omgivelserne, freden og hinandens selskab. Du kan endda tage hunden med på Gendarmstien; den skal også mærke, at det er ferie, og stien er ideel til hunde og deres mennesker.

Vil du i stedet hvile fodsålerne lidt og have mere vind i håret, så hop på cyklen og tag en tur på kryds og tværs mellem to lande. Du finder et stort antal markerede cykelruter både til mountainbike og almindelig cykel, og du kan endda trille ombord på cykelfærgen på Flensborg Fjord og få endnu mere ud af den smukke egn. At krydse en landegrænse på to hjul er noget helt særligt, og det puster virkelig til eventyrets flamme. Tjek sejlplan og priser på booksonderjylland.dk.

Motion til hjernen og alle sanserne

For at få en sund sjæl i et sundt legeme er det ikke nok at holde gang i benene. Hovedet skal også lidt på arbejde. Derfor skal du have familien med til Universe Science Park på Als. Her kommer alle sanser i brug, og både børn og dem, der var det engang, kan lege sig klogere på verden og videnskaben.

Rør ved et lyn, oplev en gejser springe helt tæt på og bliv kastet ud i en vild virtuel verden. Den bedste måde at lære på, er at have det sjovt sammen. Det er det, der gør Universe Science Park unik. Find åbningstider og mere information på universe.dk.

find et godt tilbud banner 2023
Foto: Conni Ernst

Ringridning – Sønderjyllands nationalsport

Danmarks nationalsport er fodbold, men i Sønderjylland har de deres egen. Her er nationalsporten ringridning. Og de er gode til det. Ringriderfesterne finder sted i hele Sønderjylland, og det er en oplevelse ud over det sædvanlige at se de lokale konkurrere.

Det er noget af en kunst at ramme den lille ring med en lanse fra hesteryg, og når først du selv har set det tæt på, så forstår du, hvorfor sønderjyderne går så meget op i konkurrencerne. Vores gamle konge Christian den Fjerde var i sin tid selv glad for sporten, og så ved vi, at der er noget ved det.

Når der er ringridning i byen, så møder alle op og fester, som de har gjort i århundreder med optog, underholdning og selvfølgelig de traditionelle ringriderpølser fra den stolte lokale slagter.

Foto: Als Pølser

Sønderjylland skal opleves med smagsløgene

Uden mad og drikke duer helten ikke, og det ved de bedre end nogen i Sønderjylland. Egnen er fuld af helt særlige egnsretter, og hernede er tradition noget, man spiser.

Enhver slagter har sine egne spegepølser og sine egne kålpølser. I Sønderjylland går slagteren stadig med bowlerhat, og han er stolt af det, han laver. Det kan man smage.

Hvis du er til havets lækkerier, så tag et smut til Rømø i Vadehavet, når de holder østersfestival i oktober. Det er luksus og ligetil – når man først får tag på at åbne dem. Du kan også selv samle friske østers ved Vadehavet og tage på østerstur, hvor du lærer, hvornår og hvordan østers skal spises. Blandt andre Sort Safari har østersture hele sæsonen.

Overalt i regionen støder du på små gårdbutikker, som sælger ud af det, de selv dyrker. Mere lokalt bliver det ikke. Der er jordbær og honning til dem med søde tænder, og til de voksne er der masser af lækkerier på flaske. Prøv en helt lokal vin eller likør fra Årø Vingård eller en prisvindende Genforeningsgin fra Sønderborg Distillery – eller en af de mange andre lokale drikke. Og tag lidt med hjem til naboerne, så de kan smage, hvad de er gået glip af.

Sønderjylland
Foto: Inge Adrians, Smag på Sønderjylland

Sønderjysk kaffebord – kageelskerens paradis

Hvis der er noget, der dufter af Sønderjylland, så er det det traditionelle kaffebord. Trods navnet er det ikke kaffe, der spiller hovedrollen. Det gør alle de mange lækre kager. Kaffebordet har en vigtig historie. Da Sønderjylland var tysk, mødtes danskerne til kaffe og kage, og mange husmødre havde deres lækreste bagte kreationer med. Med kaffe i koppen og kage i munden kunne danskerne diskutere verdenssituationen og synge danske sange i fred.

I vore dage er kagerne mest et symbol på hygge, og kaffebordet et symbol på sønderjysk tradition og gastronomi. Kaffebord er så populær en oplevelse, at du skal huske at bestille bord på forhånd, da pladserne hurtigt er væk. Du kan komme til kaffebord mange steder, og du finder dit bord på hjemmesiden booksonderjylland.dk.

Så tag familien med til kaffe og kage – i Sønderjylland behøver du ingen undskyldning for at kaste dig over de søde sager; det er jo en tradition og en del af egnens historie.

Sønderjyderne lever med krig og fred

2020 var 100-årsjubilæet for det, vi kender som Genforeningen i 1920. Det er det seneste af mange jubilæer, som føles meget tæt på, når du er i Sønderjylland. Grænseområdet har været skueplads for en stribe dødelige og traumatiske krige gennem århundreder, og grænsen har flyttet sig flere gange. Derfor er Sønderjyllands historie også Danmarks historie. Ikke mindst krigshistorie.

Krigen i 1864 blev yderst afgørende for det, vi i dag kender som Sønderjylland. Efter nederlaget blev Sønderjylland tysk og blev først koblet sammen med resten af Danmark i 1920 i Genforeningen efter Første Verdenskrig. Den oplevelse satte sig spor i alle sønderjyske familier helt op til i dag, og derfor var 100-årsjubilæet en stor begivenhed, som ikke er overstået endnu, selvom kalenderen siger 2021.

Også Anden Verdenskrig satte spor i sønderjyderne, da besættelsesmagten krydsede grænsen. Sønderjyderne var de første, der måtte se krigen komme til landet, og krig er i det hele taget en stor del af historien i landsdelen. Heldigvis er der nu fred og ro langs grænsen, og ingen mærker det mere end de lokale. Her er krig ikke kun noget på et museum.

Monumenter og slagmarker fra krigene mod vores sydlige naboland findes mange steder i Sønderjylland. Skanserne ved Dybbøl, forsvarsværkerne fra Første Verdenskrig – Sikringsstilling Nord – langt oppe i vore dages Danmark og interneringslejren i Frøslev, hvor danske fanger sad under Anden Verdenskrig og ventede på en uvis skæbne. Historien og historierne er lyslevende i Sønderjylland, og det gør indtryk på unge og gamle at mærke den helt tæt på.

Overnat på lækkert hotel i Sønderjylland og giv dig selv lidt luksus

Mindretal på begge sider – en unik blandingskultur

Den omskiftelige historie i Sønderjylland og grænselandet på begge sider – i det gamle hertugdømme Schleswig – har skabt en særlig sønderjysk kultur og et særligt folk. På en gang er sønderjyderne mere danske end resten af danskerne, og samtidig mærker man nærheden til Tyskland overalt.

Tyske skoler med tysktalende elever på dan danske side af grænsen spejles i danske skoler med dansktalende elever på den tyske side. De store mindretal på hver side har udviklet en fascinerende måde at leve på, og det er helt unikt for livet omkring grænsen og dermed i Sønderjylland.

For mange er grænsen kun en streg på et landkort, og byturen kan lige så godt gå til Flensburg som til Sønderborg, når danseskoene skal luftes. Shopping foregår på begge sider, og tysk er mere end et sprog, man lærer i skolen. Tag et smut over ‘stregen’ og gå på opdagelse i det specielle grænseliv, som leves i begge dele af det, der engang var ét stort slesvigsk hertugdømme.

Find overnatning i hele Sønderjylland her – der er masser at vælge mellem

Sønderjylland

Hvalfangere og søens historie

Sønderjyllands historie handler ikke kun om, hvor grænsen går. Der er meget mere, du kan kaste dig ud i. Nordsøen for eksempel.

På Rømø i Vadehavet finder du et smukt og velbevaret hus, som fortæller en helt anden historie, som helt sikkert vil gøre indtryk på den dyreglade familie. Det er historien om kæmpestore hvaler. Selve Nationalmuseets Kommandørgård viser stemningsfuldt, hvordan 1700-tallets liv på Vestkysten tog sig ud, men den har også en anden spændende historie.

Her fra Nationalmuseets Kommandørgård ledtes hvalfangertogter og handelsekspeditioner i Nordatlanten for 3-400 år siden, og du kan møde skelettet af en enorm kaskelothval i næsten levende live. Hvalen skyllede op på stranden i 1996 og flyttede ind her. Det kan sagtens ske igen, at en af havets kæmper kommer på afveje og ender på Rømøs kilometerbrede strand – Nordeuropas bredeste – så hold øjnene åbne, når du går tur langs vandkanten.

Læs mere om Danmarks ældste købstad lige ved grænsen

Sommer, sol og en enorm strand

Rømøs enorme strand – Nordeuropas bredeste strand – er et klart hit, hvis du vil bygge sandslotte og slikke sol. Her er det ikke noget problem at holde afstand og finde sit eget solbeskinnede stykke med sandstrand.

Strandene på begge sider af Sønderjylland trækker mange feriegæster til hvert år, og den enestående blanding af ferieidyl og masser at lave for hele familien – også i regnvejr – gør Sønderjylland til det perfekte sted at holde ferie. Med familien eller med hvem som helst. Der er noget at lave for alle, og du bestemmer selv farten.

Sommerhuse, campingpladser, shelters, hoteller, privat indkvartering og alle tænkelige former for overnatning findes overalt i Sønderjylland; det er bare om at finde det, der passer lige til dig. Sov sødt oppe i et træ eller på Danmarks største spa-hotel – det bestemmer du. Sønderjylland har det hele. Find inspiration til nattesøvnen hos visitsonderjylland.dk.

Uanset årstiden sker der noget spændende i Sønderjylland – om det så er kulturelle tilbud i byerne i øst eller naturens eget show ved Vadehavet i vest.

Danmarks bedste spa-hotel ligger i Sønderjylland – se mere her

Sønderjylland
Foto: Claire Droppert

Verdensarvsnatur og verdens bedste udsigt

Siden 2014 har UNESCOs haft Vadehavet på Verdensarvslisten, og det skyldes den helt særlige natur, hele kysten består af. Tidevandet gør, at kæmpestore flade områder skiftevis er under vand og derefter tørlagt, og det er ideelle forhold for de millioner af fugle, som kommer forbi for at spise og hvile vingerne på vej sydpå eller nordpå.

Et helt særligt naturfænomen, som du helt sikkert skal se, er ‘sort sol’. Sort sol er, når kæmpestore flokke af stære farver solen sort i en himmeldans, som man skulle tro, de havde fundet på for at imponere os mennesker. Et imponerende syn er det i hvert fald. Tag med på en tur til marsken, når stærene er der i foråret og efteråret. Det glemmer du aldrig igen.

Marsken ved Vadehavet er i det hele taget et enestående eksempel på naturens skønhed og de vilkår, naturen giver dem, der lever af jorden og havet. For at få det bedst mulige syn ud over denne unikke del af Danmark og Sønderjylland, bør du besøge det helt nye tårn Marsktårnet, som åbner i forsommeren i år. Det er tegnet af den berømte arkitekt Bjarke Ingels, og det kan ikke undgå at blive et tilløbsstykke, når det åbner. Udsigten fra toppen kan ikke sammenlignes med noget andet i landet.

Også i Sønderborg kan du komme højt til vejrs og se Sønderjylland og Schleswig fra oven fra toppen af Hotel Alsik. Det giver et helt andet perspektiv på en egn af Danmark, som er helt sin egen, helt unik og helt nede på jorden.

Se meget mere om at holde ferie i Sønderjylland her

God ferie i Sønderjylland – hele året rundt!

Om forfatteren

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Kommentarer

Kommentér her

  • Stort set en flot side, men jeg fatter ikke, hvorfor I ikke nævner Christiansfeld under “oplevelser, I ikke finder andre steder”. En af mindestenene er i øverste foto – og det er så alt.
    Jeg orker ikke at remse alle byens seværdigheder og aktiviteter op, men det er en by som er på Unescos Verdensarvsliste

    • Hej Vibeke, vi er helt enige i at Christiansfeld er oplagt at besøge, men den ligger nord for det område som vi har afgrænset os til i denne artikel. Vh redaktionen

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.