RejsRejsRejs » Rejsemål » Mellemamerika og Caribien » Costa Rica » San José, Jacó og Puerto Viejo: En smuk rejse til Costa Rica
Costa Rica

San José, Jacó og Puerto Viejo: En smuk rejse til Costa Rica

Costa Rica - Pura Vida
Er der noget at se i San José? Hvor skal man hen for at møde et dovendyr? Og hvor skal man bo for at mærke 'pura vida'? Her er de tips, du skal bruge i Costa Rica.

San José, Jacó og Puerto Viejo: En smuk rejse til Costa Rica er skrevet af Jacob Jørgensen.

Costa Rica - kort, San José  - rejser

San José – indgangen til et smukt land

Costa Rica har længe stået på min ønske-rejseliste. Faktisk så længe, at det var mærkeligt, at det ikke var lykkedes endnu, for som berejst plejer jeg at være god til at få rejsedrømme forvandlet til drømmerejser. Men nu var muligheden der, og da ingen andre kunne tage med, tog jeg solo afsted til den rige kyst, Costa Rica, der må være et af de mest velorganiserede lande i Latinamerika. Og smukkeste.

rrr banner 22/23

Costa Rica er på størrelse med Danmark, og med cirka lige så mange mennesker. Der er også masser af kyst. Altsammen perfekt til en 10-dages tur til mit land nummer 99.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Bygning, Costa Rica, San José, rejser

San José – Costa Ricas hovedstad

“Et overflødigt stop”. “En by, du desværre bliver nødt til at bruge lidt tid på”. Fordommene om San José er mange, når man læser beskrivelser, og derfor havde jeg ikke de største forventninger til San José som by. Og det er i virkeligheden et fantastisk udgangspunkt, for det er næsten svært ikke at blive positivt overrasket. Og jeg blev oprigtig positivt overrasket over byen!

Jeg tror, at nogle af fordommene simpelthen skyldes, at resten af Costa Rica er så smukt, som det ofte er. Landet er åbenlyst et naturparadis, og hvis det er det, du søger, er en hovedstad nok ikke det, der tiltaler dig mest. Men nu blev jeg af logistiske grunde tvunget til tre nætter i byen, og det blev nogle rigtig gode dage.

Se de bedste rejsetilbud her

Find de billigste flybilletter til destinationen her

San José: Barrio Amón og Otoya

Der er mange forskelige barrios – kvarterer – i San José.

Jeg kan personligt godt li’ at bo i centrum, men det er ikke altid de sikreste kvarterer, så derfor undersøgte jeg de historiske kvarterer Amón og Otoya lige på kanten af centrum, kaldet Catedral, og der er flere rigtig gode muligheder i de konverterede villaer og huse. Det skulle også være populært at bo i Barrio San Pedro, der er mere fancy, men ikke ligger i gåafstand til centrum.

Alle områderne virkede både interessante og sikre, så jeg endte i Otoya, hvor det tog mig mindre end 5 minutter at gå til starten af centrum af San José. Genialt!

Der er ikke så mange klassiske seværdigheder i byen, men der er da et par museer, som jeg nu sprang over. Til gengæld er der to markeder i centrum: Et ‘Mercado Artesanal’, der primært har turist-souvenirs, og så ‘Mercado Central’, der er et rigtigt marked i den pæne ende. Hvis du forestiller dig en latinamerikansk udgave af Torvehallerne i København, er det ikke helt skævt.

Det er et oplagt sted at spise frokost, kigge på de små boder og købe flæskesvær – Chicharrón – og frisk frugt. Stemningen er fredelig, ja, nærmest hyggelig. Der blev hilst venligt på mig fra nabobordet i det lokale madsted Soda, hvor jeg kanøflede ris med seafood. Det viste sig, at der var en hel menu, så der kom også hummersuppe og en lille dessert for 40 kroner.

Costa Rica er ikke superbillig – vel nærmest som Spanien – men du får til gengæld noget for pengene.

San José har noget, jeg sætter stor pris på: Gå-venlige gader. Både deciderede gågader og også bare almindelige gader med gode fortove.

Hele landet er ret velordnet, og det bliver ret tydeligt i storbyen, hvor det faktisk føles nemt at vandre rundt til de forskellige områder, spise sig igennem centrum og kigge på det finurlige miks af små parker, koloniale bygninger, lave huse i sjove farver og et par enkelte modernistiske uhyrer. Kan klart anbefales.

Her finder du alle vores rejsetilbud til Caribien og Mellemamerika

Costa Rica - strand, solnedgang (San José) - rejser

Jacó: Strand kun 70 kilometer fra San José

Costa Rica er et lille smalt land, og derfor er der nogle gange ikke særlig langt fra det ene sted til det andet. Andre gange bliver man overrasket over rejsetiden, fordi der er bjerge i vejen. Jeg er et badedyr og trængte til sol og varmt vand hurtigt, så jeg havde valgt strandbyen Jacó, fordi den kun ligger 70 kilometer fra San José.

Hvis man har længere tid i landet, fik jeg mange anbefalinger på Brasilito og generelt bade- og surferstederne uden for byerne på Stillehavskysten, men Jacó er nemt. Jeg boede på et lille hotel/smart hostel direkte på stranden, Selina, og det er en fantastisk strand, som både er god til dig, der vil bade, og dem, der vil lære at surfe.

Byen ligger i en hestesko-formet bugt, hvilket tager trykket fra de store bølger fra Stillehavet. Smukt sted, men hotel Selina som sådan kan ikke anbefales – der var for mange ting, de ikke havde styr på, til at det fungerede godt.

Det er en turistby, og der er masser af restauranter, barer og den slags på hovedgaden bag stranden. De lokale synes, at Jacó er for meget, for amerikaniseret, og for overbygget. Ja, der er amerikanere, og en enkelt bar eller fire, der burde flyttes til USA i stedet for, men hvis du har været ved den spanske eller franske kyst, virker selv Jacó absolut ikke over-udbygget.

2022 er et brag af et rejseår! Se her hvorfor og hvordan

Carara National Park, Costa Rica, skov, træer, nationalpark, (San José) - rejser

Carara National Park

I udkanten af byen starter de store skove, og her finder du ‘Parque Nacional Carara’ – Carara nationalparken – ved Jacó. Du kan tage en bus, taxi eller Uber derud, og der er fire forskellige stier, hvor du går igennem et unikt stykke tropisk skov.

Det er bedst om morgenen, hvor dyrene er mest aktive. Jeg så leguaner, aber, sommerfugle, harer og et enkelt vildsvin og vel i alt en 20 andre besøgende. Hvis du vil have fart på, er der masser af ziplines, ATV-kørsel og andre adrenalin-pumpende aktiviteter i en aktivitetspark, der ligger for sig selv.

Syd for Jacó ligger ‘Manuel Antonio National Park’, som jeg droppede at besøge, fordi jeg havde hørt, at der desværre er for mange besøgende til den lille park.

Jacó var varmt, tørt og lige det, jeg havde brug for efter en lang flyvetur med Air France.

Læs om endnu flere fede rejsedestinationer her

Costa Rica, Tamarindo, strand, rejser

Puerto Viejo: Caribien i Costa Rica

5-6 timers kørsel sydøst for San José ligger den vældig afslappede by Puerto Viejo de Talamanca, der normalt bare kaldes Puerto Viejo – den gamle havn. Den caribiske del af landet har igennem tiden fået indvandrere fra de caribiske øer, så her er en del afro-caribiske indbyggere, og stemningen er dejlig chillet.

Selvom Puerto Viejo er den største by i området, er den ikke meget større end en stor landsby, der er forlænget langs kysten med strandrestauranter, små hoteller og tonsvis af smuk natur. Du bor bogstaveligt talt midt i naturen, og hvis du kigger efter – eller får hjælp af en guide – kan du overalt se papegøjer, små aber og dovendyr – både dyr og turister…

Tag dig tid til at tage til ‘Cahuita National Park’ og ‘Gandoca Manzanillo Wildlife Refuge’, og gør det kun med en guide, for ellers ser du slet ikke alt det, der er der.

Det er nemt at komme rundt i Costa Rica enten med bus, shuttlebusser eller lejebil, og derfor er det også ret nemt at komme fx fra San José til Puerto Viejo.

Se vores webshop her, hvor du blandt andet kan få rejseudstyr og visum til dine rejser

Hoteller i Puerto Viejo

Der er et virkelig godt udvalg af hoteller, og jeg boede på to forskellige hoteller, som jeg begge kan anbefale.

Her finder du gode tilbud på overnatninger

Hotel Banana Azul

Banana Azul ligger umiddelbart inden byen og direkte ud til stranden. Det er et kæmpestort træhus, der er blevet udbygget med små huse og villaer ved siden af. Det ligger altsammen i et flot haveområde lige ud til havet ved stranden Playa Negra.

Der er pool, mini-marked, restaurant og masser af charme plus en servicemindet reception med ture og hus-taxa. De har både airconditionerede værelser og værelser på 1. sal med ventilator, hvor brisen fra havet klarer resten. Der er ret stor forskel på placeringen af værelserne, så find det, der passer til dig.

Hotellet er et såkaldt ‘voksen-hotel’, så du skal være mindst 16 år for at bo her.

Hotel Banana Azul er vurderet til 8,9/10 på flere sider.

Find de bedste priser på Hotel Banana Azul her

Le Cameleon Boutique Hotel

På den anden side af Puerto Viejo ligger Playa Cocles, og her ligger Le Cameleon Boutique Hotel og deres tjekkede beach club kaldet Noa direkte ud til stranden. Det er også her, man spiser en supergod morgenmad og kan få en drink og ceviche på terrassen om aftenen.

Le Cameleon er et designhotel i hvid og klare farver og med hele tre pools. Du går på træstier igennem en tropisk have til værelserne, der alle har aircondition. I modsætning til Banana Azul er der ingen aldersgrænse her, og der var flere børnefamilier – primært fra Europa.

Hotellet har en del aktiviteter, inklusiv deres egen dygtige guide, der under det kække navn “Jungle Man” finder alt, hvad der er værd at se i skovene omkring hotellet.

Le Cameleon Boutique Hotel er vurderet til 8,7/10 på flere sider.

Her er et godt tilbud til Le Cameleon i Puerto Viejo – find de datoer, der passer dig bedst

Jaguar Rescue Center

Le Cameleon ligger bare 10 minutters gang fra ‘Jaguar Rescue Center’, der et fantastisk center, som hjælper lokale dyr, der er skadede, forladte eller bare tilovers. Fx kommer mange dovendyr og tukaner til skade på dårligt isolerede højspændingsledninger, så de samler ind til at reparere både dyr og ledninger.

De har guidede ture klokken 9.30 og 11.30, og hvis du får spurgt din guide nok ind til dyrene og Costa Ricas vilde natur, kan du lære virkelig meget på den time til halvanden, turen varer. Nå ja, og så kan du selvfølgelig møde baby-dovendyr, der i nuttethed godt kan konkurrere med pandaer.

Det koster rigtige penge at komme ind, men de går i den grad til et godt formål, så støt dig selv og naturen, og sæt tid af til en tur i Jaguar Rescue Center, hvor der i øvrigt ikke er jaguarer, men mange andre spændende dyr og historier.

Find de bedste og billigste flybilletter her

San José, Jaco & Puerto Viejo er ikke hele Costa Rica…

Nord for San José er der en hel verden, som jeg ikke nåede at opleve, med vulkaner i Arenal og tågeskov i Monteverde.

Syd for San José er der også flere vilde nationalparker – blandt andre anbefalede ‘Corcovado National Park’ – og langt ude i Stillehavet ligger Isla Coco, der meget passende lagde natur til Jurassic Park-filmene.

Se meget mere om at rejse i Mellemamerika og Caribien her

God tur til et af de nemmeste og sikreste rejselande i Latinamerika. God rejse til Costa Rica!

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

nyhedsbrev banner 22/23

Om forfatteren

Jacob Jørgensen, redaktør

Jacob er en munter rejsenørd, der har rejst i snart 100 lande fra Rwanda og Rumænien til Samoa og Samsø. Jacob er medlem af De Berejstes Klub, hvor han har været bestyrelsesmedlem i fem år, og han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som foredragsholder, magasinredaktør, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jacob nyder både at rejse traditionelt som fx bilferie til Norge, krydstogt i Caribien og storbyferie i Vilnius, og mere ud-af-boksen rejser som solotur til Etiopiens højland, road trip til ukendte nationalparker i Argentina og vennetur til Iran.

Jacob er landeekspert på Argentina, hvor han har været 10 gange indtil videre. Han har tilbragt næsten et år i alt på at rejse igennem de mange forskelligartede provinser, fra pingvinlandet i syd til ørkener, bjerge og vandfald i nord, og har også boet i Buenos Aires i et par måneder. Derudover har han særlig rejseviden om så forskellige steder som Østafrika, Malta samt landene omkring Argentina.

Udover rejseriet er Jacob en hæderlig badmintonspiller, Malbec-fan og altid frisk på et brætspil. Jacob har desuden haft en karriere i kommunikationsbranchen i en årrække, senest med titel af Communication Lead i en af Danmarks største virksomheder, og har i en del år desuden arbejdet med den danske og internationale mødeindustri som konsulent, bl.a. for VisitDenmark og Meeting Professionals International (MPI). Jacob er i dag også ekstern lektor på CBS.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Emner

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.