RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Danmark » Samsø: Det her skal du opleve
Danmark Jylland

Samsø: Det her skal du opleve

Danmark Samsø natur rejser
Samsø er en favorit-ø blandt danskere og turister fra hele verden. De kommer blandt andet for den smukke natur, bæredygtigheden og verdens største labyrint.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Af Julie Aloush

Kartofler mad rejser

Danmarks bedste kartofler

I 2018 købte Salling Group 24 kilo af årets første Samsø-kartofler for svimlende 36.000 kroner. Det er i den forstand ingen hemmelighed, at øen er kendt for sine udsøgte kartofler. Men tag ikke fejl; Samsø har meget mere at byde på end yderst lækre – og dyre – kartofler.

Den billedskønne ø er også verdenskendt – ikke kun i Danmark – for sin vedvarende energi, og har siden 2006 været selvforsynende med energi fra vind, sol og biomasse. I løbet af de sidste tre år har jeg haft fornøjelsen af at besøge den smukke ø hele otte gange, og har gang på gang kunne bekræfte, at der er en masse at komme efter.

Rejsetilbud: Miniferie i de danske bjerge

Danmark Samsø labyrint rejser

Verdens største labyrint

Ja, du så rigtigt. Verdens største labyrint finder man faktisk på Samsø, og her kan du nemt få en hel dag til at gå.

Før du træder ind i den gigantiske labyrint, med en størrelse svarende til 12 fodboldbaner, vælger du først et bestemt temaspørgsmål, som skal få dig sikkert igennem labyrinten. Hvis du altså svarer rigtigt ved samtlige T-kryds og ikke drejer forkert og kommer ud på et sidespor.

Som sagt kan du nemt på en hel dag til at gå her og få en del kilometer i benene. Du gennemfører labyrinten, ved at vælge en spørgsmålskategori, som du føler dig sikker i. Med 50 forskellige valgmuligheder, der varierer fra Harry Potter til historiske mindesmærker, er der garanti for at finde noget til enhver smag.

Rejsetilbud: Oplev Hvide Sande

Danmark Samsø Norby Bakker rejser

Nordby Bakker

Det storslåede landskab på øens nordlige del kan man godt betragte som Samsøs mest naturskønne område. Jeg har både gået lange ture og kørt på mountainbike rundt og op og ned af Nordby Bakker, og det bakkede landskab imponerer mig hver eneste gang.

Selve Nordby har 216 indbyggere og er desuden en af de mest stemningsfyldte byer, du finder på Samsø, spækket med charmerende små købmænd og gamle bindingsværkshuse.

Gåtur langs Besser Rev

Det var først sidste sommer, jeg fik oplevet Samsøs helt særlige naturfænomen Besser Rev. En fem kilometer lang sjælden og kompliceret strandoddedannelse i form af en smal sti, der skærmer Stavns Fjord på det nordøstlige Samsø.

Odden er opbygget af sand og sten, som havet har ført ind, og du kan vandre fem kilometer langs revet med vildt hav på begge sider – helt ud til et skanseanlæg, der stammer fra Englandskrigene i starten af 1800-tallet. Vil du hele vejen ud til anlægget, skal du være forberedt på en sej 10 kilometers gåtur, da man ikke ligefrem kan skyde genvej hjem igen.

Danmark Samsø Ballen rejser

Ballen

Ballen Havn er Samsøs puls, og her kredser de fleste turister om sommeren, da du her finder de mest eksklusive restauranter, butikker og øens eneste diskotek. En gåtur langs lystbådehavnen på en travl sommeraften byder på alt fra små fiskejoller til kæmpe yachts fra nær og fjern.

Bliver du sulten efter noget lokalt, ligger den ultra populære Restaurant Skipperly i hjertet af Ballen med udsigt over havnen. Restauranten er kendt for yderst veltilberedt mad af øens friske råvarer og for fisk og skaldyr frisk fra havet 3 meter derfra.

Danmark Samsø Vesborg fyr rejser

Vesborg fyr og Samsøs sydligste punkt

For nogle somre siden, da solen skinnede på sit højeste, og alt var booket op af både danske og udenlandske turister, fik vi fornøjelsen af at leje en lille isoleret hytte ved det historiske Vesborg Fyr på øens sydvestlige del. Her støder du på en del færre turister, vildere natur og den smukke Brattingsborg Skov.

Jeg forelskede mig i den ro, jeg fandt og måtte erkende, at jeg ikke havde udforsket øens sydlige punkt nok.

Fyrtårnet står placeret på det, der i middelalderen var et af landets største voldsteder: Valdemar Atterdags borg. Man kan næsten fornemme den storslåede historie bare ved at være der. Ikke langt fra fyret, kan du fare vild i Brattingsborg Skov.

God tur til Samsø – eventyret venter lige midt i Kattegat!

Om forfatteren

Julie Aloush

Julie har siden en ung alder været meget interesseret i at lære nye sprog og kulturer at kende. Det forklarer uddannelsen i Interkulturelle markedsstudier og fransk, som hun færdiggjorde i juni 2019.

Julie har besøgt både øst- og vestkysten i USA, men har en drøm om en roadtrip, hvor hun også får sydstaterne at se. Derudover har hun boet et år i den lille franske landsby, Biot, hvor hun arbejdede som au pair. Hun har også besøgt Indonesien, Syrien, Chile, Canada og en god håndfuld europæiske charme byer. Hun elsker kaotiske storbyer, og har en drøm om at prøve at bo i både Paris og New York. Mest fordi at hun er meget betaget af den franske og amerikanske kultur og historie.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.