RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Asien » Myanmar » Bagan i Myanmar: Verdens flotteste syn
Bagan - Myanmar - templer - natur - - himmel - rejser
Myanmar

Bagan i Myanmar: Verdens flotteste syn

Bagan i Myanmar er et fuldstændig uforglemmeligt syn - ikke mindst i morgendisen, når templernes spir oplyses af den opgående sol.

Bagan i Myanmar: Verdens flotteste syn er skrevet af Tania Karpatschof

Bagan - Myanmar - templer - natur - rejser

Bagan i Myanmar – et besøg værd

Som guide støder jeg med jævne mellemrum ind i gæster, der klager over ‘tempeltræthed’. For er der en ting, man aldrig løber tør for i Sydøstasien, er det templer, der skal besøges. 

Men tempeltræthed eller ej, så må man ikke snyde sig selv for et besøg i Bagan i Myanmar – tidligere kendt som Burma. Efter i årevis at have udforsket Thailand, Laos, Cambodja og Vietnam, er der nemlig intet, der står så skarpt tilbage i min hukommelse som Bagans majestætiske tempelslette.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Verdens flotteste syn - myanmar

Bagan i Myanmar er med blandt de helt store

Skønt Bagan altid har været en oplagt kandidat til at optræde på UNESCOs verdensarvsliste, er det først lykkedes i 2019 at komme med på den prestigefyldte liste. Landets militærstyre forsøgte allerede i 1995 at få området anerkendt som enestående og bevaringsværdig kulturarv, men ansøgningen blev afvist.

UNESCO mente dengang, at generalerne ignorerede eksperters råd om, hvordan restaurering af de gamle bygninger skulle foregå. Blandt andet ved at tillade moderne materialer og stilmæssigt ukorrekte restaureringer. Men nu er generalerne og UNESCO blevet enige, og Bagan har endelig fået den anerkendelse, som området til fulde har fortjent.

Bagan emmer af historie og storhed. Byen udspringer af Kongeriget Pagan, som var et af de første til at udgøre det, vi i dag kender som det moderne Myanmar. I storhedstiden mellem det 11. og 13. århundrede blev der opført over 10.000 pagoder og stupaer på et kæmpe areal på 42 kvadratkilometer.

De mange guldbelagte helligdomme er siden deres storhedstid blevet plyndret af blandt andre mongolske krigere, og de har til stor ærgrelse også været ramt af jordskælv senest i 2016, hvor 400 templer fik større eller mindre skader. Men selv om Bagan i tidens løb har været udsat for lidt af hvert, er det stadigvæk et af verdens største arkæologiske steder; et sted, der uden problemer kan konkurrere med både Machu Picchu i Peru og Angkor Wat i Cambodia.

Indtil videre har Bagen dog kun en brøkdel af de besøgende, de to andre steder må lide under. Bagans placering er sublim; beliggende på en frodig flad slette langs floden Irrawaddy. Ved solopgang og solnedgang indrammes området af et magisk skær fra de disede sølvgrå bjerge, der skimtes i det fjerne. 

Se månedens bedste rejsetilbud her

Verdens flotteste syn

Verdens flotteste syn – klart et besøg værd

Ingen bør snyde sig selv for det fuldstændig mageløse syn, det er at se templerne stikke op gennem morgendisen, mens de langsomt lyses op af den gyldne solopgang.  Uanset om du har en forkærlighed for templer eller ej, så kan du kun blive begejstret over det bombardement af templer, stupaer, pagoder og paladser, der møder dig i Bagan.

Det er ikke så underligt, at Marco Polo i sine erindringer fra det 13. århundrede valgte at kalde Bagan for ”verdens flotteste syn” – og manden havde dog set en del!

Vent ikke alt for længe med at tage dertil, for selv om Bagan i dag er blevet Myanmars mest populære rejsemål, så føler man sig endnu ikke overrendt af andre turister.  

Her finder du alle vores rejsetilbud til Asien

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

blank

Om rejseskribenten

Avatar

Tania Karpatschof

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.