RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Mellemamerika og Caribien » Panama » San Blas: 365 caribiske paradis-øer
Panama Bocas del toro red frog beach Rejser
Colombia Panama

San Blas: 365 caribiske paradis-øer

Der er kun en god måde at komme fra Panama til Colombia, nemlig ved at sejle via de paradisiske San Blas øer.
blank blank

Af Rikke Bank Egeberg

Panama Colombia San Blas Kort

San Blas har det hele

Er du til caribiske øer og kan du også godt lide at sejle? Så læs roligt videre.

San Blas i det caribiske hav ud for Panama er for den eventyrlystne, der har det bedst med at gå på opdagelse i en natur, som får én til at føle, at man er alene i verdenen.

San Blas er stedet, der har det hele – på nær all-inclusive hoteller, trafikpropper og overdrevet turisme.

San Blas er noget så dejligt som et overset caribisk trope-paradis.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Panama San blas islands canoe Rejser

Daríen: En grænse af regnskov

Du kan ikke køre fra Nordamerika til Sydamerika, for den legendariske rute Panamericana er aldrig blevet ført igennem den tæt bevoksede og fugtige regnskov i det sydlige Panama, kaldet Daríen. Vejen stopper simpelthen i Yaviza i Panama, og så er der bare en vild og mytisk regnskov forude.

Regnskoven er kun befolket af enkelte indfødte stammer, og har i mange år været et farligt sted på grund af den massive narkosmugling fra syd mod nord.

Du kan derfor kun krydse grænsen med fly eller båd, så vi kastede os ud at finde en sejltur fra Panama til San Blas og videre til Colombia.

Se månedens bedste rejsetilbud her

Puerto Lindo, Panama

Sejlturen blev bestilt igennem det lokale rejsebureau Bluesailing, der har specialiseret sig i sejlruten til San Blas-øerne. Vi tog fra Puerto Lindo i Panama til San Blas og videre til Cartagena i Colombia, og den kan også sejles den anden vej.

2021 bliver et brag af et rejseår! Se her hvorfor og hvordan

Banner - Bulli - 1024

Farvel til civilisation og wi-fi

Vi påmønstrede skibet fra Puerto Lindo, der har en lille havn på den caribiske side af Panama. Vores svenske kaptajn hentede os inde på molen i sin gummibåd da skibet, Quest, lå for anker ude i bugten.

Vi var otte personer, der skulle med ombord, og det var en mærkelig følelse at forlade fastlandet og vide, at vi først ville se civilisation igen i Cartagena.

Vi afleverede allesammen vores sko, som blev samlet i en pose. Ligesom civilisation, ville vi også først få sko og wi-fi at se efter fem dage.

Her er et godt tilbud på overnatning i Panama – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Panama San Blas Isla Diablo strand palme ø Rejser

Fra Øresund til San Blas

Første aften sad vi og spiste aftensmad inden vi sejlede – vi var allesammen spændte på at komme afsted. Vores kaptajn Göran, som pudsigt nok er fra Malmö og har sejlet de gamle Øresundsfærger til og fra Toldboden i København, rådede os til at tage et par søsygepiller inden sengetid og inden vi satte kurs mod øerne. For der kunne godt komme nogle bølger, lidt afhængig af sæsonen.

Göran ville sejle i løbet af natten, så vi ved morgengry kunne vågne op til synet af de første kridhvide sand-øer, samt en af de øer hvor de indfødte Kuna-indianere bor. Her skulle vi have stemplet vores pas, så vi nu officielt var på vej ud af Panama.

Her er et godt tilbud på en pakkerejse til Panama – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Panama San Blas hummer Rejser

Friskfangede hummere

Turen var med tre måltider om dagen, drikkevand og logi, og snacks og alkohol måtte man selv klare. Privat fiskeri er ikke tilladt, men der storhandles med friskfangede hummere af de lokale fiskere og med en pris på 35 kr., er det jo ikke til at sige nej til.

Her er et godt flytilbud til Cartagena – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Panama San Blas Palme Strand Rejser

Tre dage i total paradis

Vi brugte tre dage på at snorkle og udforske de flotte koraler på de forskellige øer. Vi sammenlignede hvor hurtigt det tog os at gå rundt om de småøer vi lagde anker ved, og nød ellers bare at slappe af på stranden under de svajende palmers skygge, snorkle og drikke coco locos (den famøse hele kokosnød tilsat rom) med de lokale.

Her er et godt tilbud på overnatning i Cartagena – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Panama Bocas del toro red frog beach Rejser

Mere gæst end gast

Jeg er ret interesseret i sejlsport, så det var jo en drøm at være på et så lækkert skib som den 62 fod lange Quest, og Göran var ikke bleg for at sætte en i gang med at hjælpe til ombord, hvis man ville.

Selvom jeg var mere gæst end gast var det sjovt at være med til.

Rejsetilbud: Colombiansk livsglæde

Panama San Blas catamaran Rejser

Afsked med San Blas

Den sidste etape af rejsen startede, da vi forlod San Blas-øerne og satte kurs mod Cartagena. Det er en sejlads på hele 30 timer. Et par delfinflokke tog afsked med os mens de legede i bølgerne, og nu var vi klar til Colombia!

Se månedens bedste rejsetilbud her

Panama San Blas Delfiner rejser

Solnedgang over Cartagena

Vi ankom til Cartagena lige ved solnedgang, og det var en kæmpe oplevelse at sejle ind i denne farverige og historiske havneby.

Rejsetilbud: Rundrejse i det kontrastfulde Colombia

Colombia Cartagena Havn Rejser

Boca Grande, Cartagena

Søværnet har base helt ned til vandet ved Boca Grande, og her passerer man tre store ubåde som de tidligere har konfiskeret fra narkosmuglere.

Heldigvis er Colombia i dag så meget mere end de gamle historier om de store narkokarteller, og det er med rette et af de fedeste destinationer i Sydamerika.

Se alle rejsetilbud til Sydamerika her

Colombia - Cartagena - by - rejser

Sejl dig klogere

Det var fascinerende at være afsted med andre nationaliteter, og da vi steg i land i Colombia, var vi blevet tæt knyttet og meget klogere på nye kulturer og traditioner – ikke kun de panamanske. Og det var fantastisk at sejle nye oplevelser i møde.

Det her bliver bestemt ikke sidste gang, jeg skal på en sejltur ud i det blå.

God vind derude.

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

blank

Om rejseskribenten

Rikke Bank Egeberg

Rikke, der til daglig studerer Interkulturelle markedsstudier og med en bachelor i Spansk sprog og kultur fra Københavns Universitet, har altid været meget videbegærlig på verden. Mødet med nye kulturer og rejser til spansktalende lande står altid øverst på ønskelisten. Udover lokale busture igennem bananplantager, hvor døren altid er åben og halve farme er med som passagerer, er sejlads også en af hendes foretrukne rejsemåder med en forventning om at udforske Caribien i båd efter endt uddannelse. Rikke har iøvrigt boet i Costa Rica, Barcelona og Colombia.

1 kommentar

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.