RejsRejsRejs » Rejsemål » Asien » Sydkorea » Seoul: En insiderguide til Sydkoreas hjerte
Sydkorea

Seoul: En insiderguide til Sydkoreas hjerte

Seoul - Sydkorea - rejser
Seoul er en fantastisk storby, der byder på utrolig meget mere end blot de kendte seværdigheder. Cecilie Saustrup Kirk har boet i Seoul og giver tips til byen.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Seoul: En insiderguide til Sydkoreas hjerte er skrevet af Cecilie Saustrup Kirk.

Seoul - Sydkorea, skyline, skumring - Rejser

Seoul – fortid, nutid, fremtid

Sydkoreas hovedstad, Seoul, er en fantastisk sammensmeltning af fortiden og fremtiden. Her står de gamle paladser, templer og traditionelle huse side om side med moderne knivskarpe skyskrabere lavet af glas og stål.

Med en femteplads på listen over verdens største metropolområder – og med et indbyggerantal på over 24 millioner mennesker – kan det ikke komme som en overraskelse, at der er masser at se i Seoul. Og at det let kan blive besværligt at udvælge noget. 

Der er selvfølgelig seværdigheder, som er oplagte til et besøg i Seoul. Gyeongbokgung, det største af Seouls gamle paladser, er et must see, og du må endelig ikke snyde dig selv for udsigten ud over Seoul fra tv-tårnet Namsan eller ‘N Seoul Tower’ på engelsk. Hvis du er til shopping, så søg mod Asiens største underjordiske shoppingcenter, COEX Mall, i det berømte Gangnam-kvarter eller det udendørs shoppingdistrikt Myong-dong, som vrimler med butikker.

Men efter at havde boet i Seoul i Sydkorea i et halvt år fandt jeg ud af, at koreansk kultur er så utrolig meget mere end de store kendte seværdigheder. Så her har jeg samlet en insiderguide til, hvad du kan se, spise og opleve i Seoul samt lidt praktisk information til en af Asiens mest utrolige byer.

Seoul - kort - rejser

Seoul på skinner

Hvad end du søger mad, kultur, mode, musik, tv-serier, teknologi, eller sågar plastikkirurgi, så er Sydkorea landet at besøge. På mindre end tre årtier er Sydkorea gået fra at være blandt verdens fattigste lande til at blive et af verdens rigeste. Det har medført noget af en udvikling i infrastrukturen i Seoul; nogle dele mere vellykkede end andre. Mit første tip lyder derfor således. Hold dig til offentlig transport.

Seouls metrosystem er yderst omfattende og billigt, og med sine over 330 km togskinner kan du komme stort set alle steder med metroen. I indre by kører der ni primære linjer, og selv om det på et kort kan se stort og intimiderende ud, så er det faktisk ganske logisk opbygget. På alle stationer er der engelske oversættelser og kort over metroen, hvilket gør det ret så nemt at være turist og komme rundt til alle seværdigheder i Seoul.

Byens busser er lidt en anden historie. Skønt systemet faktisk også er logisk opbygget, så står busskiltene kun på koreansk. Så medmindre du læser ‘hangul’, det koreanske alfabet, kan busserne godt blive lidt af en udfordring at navigere rundt i.

Ellers er taxaerne også altid en mulighed. De er rene, pæne, fuldt ud sikre og til forholdsvis billige penge sammenlignet med Danmark. Problemet ligger i den koreanske trafik. Hvis du var af den opfattelse, at du havde oplevet slem myldretidstrafik herhjemme, så tro om igen.

Mængden af biler i Seouls gader er overvældende, og der er altid en kilometerlang kø et eller andet sted i Seoul. Mange gange har jeg oplevet, at det var hurtigere at gå til en destination frem for at sidde fanget i Seouls gader.

Af samme grund kan det på ingen måde anbefales at leje bil. Trafikken er forfærdelig, og lad os slet ikke komme ind på parkeringsmulighederne.

De gode transportmuligheder gør også, at du nemt kan vælge, hvilket område du skal bo i, og som passer bedst til dine behov.

Hongdae er et godt område, hvis du ikke vil bruge for mange penge. Det er fyldt med billige hostels. Gangnam med sine store lækre hoteller er godt, hvis du søger mere luksus. Insadong er tæt på mange af de store seværdigheder i Seoul, og Myeong-dong giver dig masser af shoppingmuligheder.

Bukchon Hanok Village - Seoul - rejser

Den ægte koreanske kultur

Lad dig transportere rundt i metro til de kendte seværdigheder i Seoul, og når du er færdig med dem, så er det tid til at dykke et lag dybere ned i den ægte koreanske kultur. 

Hvis du interesserer dig for kultur, arkitektur og historie, så er et besøg til ‘landsbyen’ Bukchon Hanok Village det hele værd. Midt i byen ligger et helt område af gamle traditionelle huse. Ned ad små fine gader ligger tehuse, kulturcentre og meget mere og ligner fuldstændig det samme, som det gjorde for godt 600 år siden. Stærk anbefalelsesværdigt er et besøg hos tehuset Cha Masinuen Tteul.

Stå af metroen ved Anguk Station, gå ud af udgang 2, og så er der kun en lille gåtur til gaden Bukchon-ro 5 na gil.  Med den skønneste udsigt ud over bjergene får du mulighed for at afprøve noget af den gamle koreanske cuisine. Selv fik jeg ‘jujube’-te og græskarkage begge til 8000 won – eller godt 40 kroner – stykket.

Hvis du er frisk på flere caféoplevelser, så myldrer Seoul af caféer. Her findes alt fra de moderne internationale kæder til små fine lokale caféer, som leder tankerne hen på en fortovscafé i Paris.

Seoul udmærker sig også på de specielle nichecaféer fx indenfor dyr. En personlig favorit er en kattecafe, som ligger på gaden Sinchonnyeok-ro tæt ved Ewha Universitet. Caféen er opbygget og fungerer som en fuldstændig normal café, og klientellet er gerne yngre mennesker fra de fire universiteter i nærheden, som kommer for at drikke kaffe og læse lektier – omringet af katte. Jeg tilbragte mange eftermiddage på denne café med en smoothie i hånden, en bog på bordet og en kat i skødet.

Hvis du er mere et hundemenneske, ligger der lige ved stationen Hapjeong en hundecafé; Bau House. Modsat kattecaféerne, der egentlig blot er normale caféer med katte, så kommer folk på hundecaféerne for hundenes skyld. Derfor er der også de fleste steder et lille adgangsgebyr for at komme ind. Du kan stadig købe mad og drikke her, men langt de fleste griber et tæppe og ryger direkte ned på gulvet for at forsvinde i bunken af hunde. 

Endelig findes der også en helt unik cafe: En med får! Den ligger i Hongdae, og her kan du på Nature Café komme ind og besøge de sødeste lam. Skønt alle dyrecaféerne har separate områder, hvor dyrene kan gå hen, når de for nok af os mennesker, så er fårene lukket inde i et separat lokale. Her kan du – under ejerens overvågning – få lov til at klappe og fodre fårene. De kommer direkte fra landet og kommer på skift til byen, så det ikke bliver for meget for de små lam.

Ejeren startede caféen, fordi nogle af de små lam havde det svært i deres flokke, og han skulle bruge en undskyldning for at tage dem med på arbejde, og sådan blev Nature Café til. En genial løsning for ham og en helt unik oplevelse for dig.

find et godt tilbud banner 2023
Korea street - Seoul - rejser

Billigt med billigt på

Når nu du befinder dig nær Ewha Universitet og Hongdae-området, så er den næste oplagte ting, du skal prøve, kvarterets shoppingmuligheder. Med fire universiteter så tæt på hinanden er der fyldt med alt, hvad de studerende skal bruge inklusiv billige shoppingmuligheder.

Omkring Ewha Universitet ligger der et hav af små specialbutikker og de lidt større forretninger. I Hongdae findes et helt underjordisk shoppingcenter med alt, hvad hjertet begærer, hvor butikken Stylenanda kan anbefales. Bare stå af ved stationen Hongik University og brug udgang 8 eller 9 – så er du der praktisk talt. Siden deres klientel primært er fattige studerende, er det her, du finder nogle af byens absolut bedste tilbud. 

Metrostationerne er også et godt valg til shopping, da de ofte har underjordiske shoppingcentre. Nogle af de bedste finder du ved Gangnam eller Jamsil stationer.

Rooftop party - Seoul - rejser

Nattelivet i Seoul

Når du har fået styret din shoppelyst, står du faktisk allerede i området med noget af det bedste natteliv i byen. Jeg fik sagt, at der var fire universiteter lige rundt om hjørnet, ikke?

Den koreanske nattelivskultur er ganske tæt forbundet med mad, og mange starter en aften ude med at gå på en af de billige restauranter, hvor de drikker soju, den koreanske udgave a vodka. Ofte bliver man hængende hele aftenen, andre gange lykkes det at få vristet sig videre til nogle af de klubber, hvor man også kan danse og få et støre udvalg af alkohol. 

Bliv ikke overrasket, hvis du finder en sovende mand på gaden – drikkekulturen i Korea er vild. Faktisk er koreanerne det folkefærd, som indtager flest shots i løbet af ugen, så det leder nogle gange til de mest mystiske sovesteder, du kan forestille dig.

Er feststilen i Seoul i Sydkorea ikke lige den, du søger, og leder du efter mere internationalt natteliv, så er min anbefaling helt at skifte bydel og bevæge dig over til Itaewon – også kendt om udlændingeområdet. Her ligner diskotekerne mere noget, vi kender fra Danmark og resten af Vesten, og muligheden for at komme til at danse og feste er langt større.

Itaewon er dog også området, hvor du skal holde et ekstra øje på din taske. Lommetyverier er næsten ikke-eksisterende i Korea, og når det endelig sker, og man melder det til politiet, så er deres første reaktion 90% af gangene: ”Hvor i Itaewon skete det”? Hermed er det faktisk også underforstået, at det højst sandsynligt var en udlænding, som gjorde det – ikke en koreaner.

‘Rooftop-barer’ er også en stor ting i Itaewon, og en personlig favorit er den med det nu lidt uheldige navn Casa Corona. Med en super hyggelig atmosfære og et fantastisk udsyn over Seoul kan du hurtigt få en hyggelig aften til at gå her. Baren finder du tæt ved Itaewon Station på adressen Itaewon-dong 127-15 4F, Yongsan-gu. 

Hvis du virkelig skal feste ‘Korean style’, så skal noget af natten tilbringes i et ‘norebang’ – et karaokerum. Karaoke tages dybt seriøst i Sydkorea. Seriøst på den sjove måde. Frem for at stå til offentligt skue på en bar booker du et rum specielt designet til formålet. Du kan få leveret mad og alkohol ind og skråle med på internationale hits eller Sydkoreas egen musik, K-pop.

Her er et godt flytilbud til Seoul i Sydkorea – tryk på “se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

Bibimbap - koreansk mad - rejser

Den koreanske madkultur

Noget andet, du slet ikke kan komme udenom i Seoul i Sydkorea, er mad. Madkulturen I Sydkorea er en oplevelse i sig selv, og hvis du elsker mad, er de mange restaurantoplevelser en af de uundgåelige seværdigheder i Seoul. Kimchi er den første ting, du skal kende, for du støder helt sikkert på det uanset hvilken restaurant, du går på, og det spises til stort set alle måltider. Kimchi er fermenteret kål og grønsager i stærk chilimarinade og er en del af kernen i den koreanske madkultur og nærmest en national stolthed.

Kimchi siges at skulle være utrolig sundt, men det er bestemt ikke for alle. For mig personligt var det noget af en tilvænningsproces.

Der en hel række af madoplevelser, du skal sørge for at få med dig. Det er virkelig en liste, som kunne fortsætte uendeligt, for madkulturen er simpelthen noget af det bedste, du kan forestille dig. Men hvis vi skulle prøve at begrænse os lidt ville dette være mine fem toptips til koreansk mad:

Samgyupsal og bulgogi – grillet flæsk og marineret oksekød

‘Samgyupsal’ er grillet svinekød, du finder alle steder i Seoul og lad dig endelig ikke afskrække af, at størstedelen af dem ligger i en bygning med telt på. Helt ærligt er den samgyupsal, som laves i telte ved små borde med en grill i midten, du selv steger dit kød på, den bedste samgyupsal, du kan opdrive.

Måske er det blot den autentiske stemning, måske er kødet bedre – uanset hvad må du endelig ikke lade dig snyde for oplevelsen. Kombineret med ris, marinerede grønsager, saucer og friske salatblade er samgyupsal et herligt festmåltid.

En anden steg-selv oplevelse er ‘bulgogi’, som let kan kombineres med samgyupsal. Oksekødet er marineret, hvilket giver det ekstra god smag, men ellers er konceptet det samme.

Korean fried chicken – friturestegt kylling

Glem alt, hvad du kender til friturestegt kylling. ‘Korean fried chicken’ er i en liga for sig selv og kan slet ikke sammenlignes med, hvad vi kender fra Danmark. Mindre stykker kylling med eller uden ben serveres med små sideretter som grønsager. Der er aldrig grund til at bestille ret meget som tilbehør, for alle steder ville du få tilbudt ”service” – ekstra sideretter uden at du skal betale får det.

Kyllingen er, hvad du er her for, og sideretterne er blot restauranternes måde at prøve at lokke dig tilbage, for når de siger, at der ligger en kyllingerestaurant på hvert gadehjørne, så mener de det. Der findes i skrivende stund 87,000 fried chicken-restauranter i Sydkorea; det er flere, end McDonald’s har på verdensplan…   

Bibimbap – ris med grønsager og marineret kød

Overskriften på denne ret er umiddelbart ikke den mest sindsoprivende beskrivelse, men ‘bibimbap’ er uden tvivl en af mine favoritter. Arrangeret i en brandvarm stenpotte ligger et lag af ris, hvor der ovenpå er opsat et helt kunstværk af farverige grønsager, marineret kød og et æg i midten.

Bibimbap er en af de kønneste madretter, det koreanske køkken har at byde på – indtil du stikker skeen i og rører det hele sammen til en kæmpe pærevælling. Den brandvarme stenpotte steger ægget, og marinaden fra kødet fordeler sig rundt i hele skålen og skaber en uforglemmelig madoplevelse.

Min favoritrestaurant ligger blot fire gader fra Ewha Universitet, og jeg kom der gerne mindst en gang om ugen, da jeg boede der. Den ældre dame – eller ajumma, som man kalder ældre kvinder i Sydkorea – som ejer restauranten, genkendte mig efterhånden til sidst og lagde min bestilling ind til kokken, inden jeg overhovedet havde nået at sætte mig. 

Jiimdak – kylling, riskager og grønsager i suppe.

‘Jiimdak’ er en virkelig lækker kyllingeret i en smagfuld suppe med grønsager og ‘deok’. Deok er koreanske riskager og klart anbefalelsesværdige – specielt hvis du kan finde dem med ostefyld. Min favoritrestaurant til jiimdak er desværre gået konkurs i mellemtiden, men det er heldigvis en populær ret, som kan opdrives mange andre steder.  

Hotpot – lynkogt kød og grønsager i suppe.

Hotpot stammer egentlig fra Kina, men er efterhånden en fast del af det koreanske køkken. En gryde med en eller flere slags supper stilles i midten af bordet, og herfra er det faktisk bare at smide lige, hvad du har lyst til, ned i. Kød, grønsager, deok – alt er velkommen i hotpotgryden, og hver tilføjelse giver blot mere smag til det næste. Et af de bedste steder ligger på en sidegade til Ewha Universitets hovedport.

Det svære ved den koreanske madkultur er, at det meste indtages i grupper. På denne liste er bibimbap det eneste måltid, som giver mening at spise alene. Rejser du solo, er madboderne derfor også et godt valg til en hurtig frokost.

En personlig favorit for mig var madboden lige udenfor porten til Ewha Universitet. Kendt af mig og mine venner som chicken-in-a-cup-ajusshi, stod den ældre herre dagligt på hjørnet med sin madbod med friturestegt kylling, små kartoffelkugler og deok i en stærk og sødlig sovs. Det var muligvis noget af det mest simple mad, jeg indtog i Seoul i Sydkorea, men uden tvivl blandt det lækreste. 

En anden ting, som er et must-try er ‘tteokbokki’ – deok med stærk chilisovs. Men hvis du ikke er til de stærke sager, så hold dig langt væk, for når de siger stærk i Korea, så mener de stærk!

Andre gode madbodsoplevelser er ‘odeng-guk’, som er sammenpressede fiskekager, ‘kimbap’, som er den koreanske udgave af sushi, ‘bungeoppang’, en slags fiskeformede kager og hotteok, som er søde pandekager.

Her finder du gode hoteltilbud til Seoul – tryk på “se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

Han river - Seoul i sydkorea - rejser

Natur i storbyen

Efter al den mad har de fleste brug for at strække benene, og en tur ned langs Han-floden et naturligt valg. Her samles folk fra hele Seoul og går tur, nyder luften eller får leveret mad ud til gruppen af venner, de har samlet.

Ofte finder du unge mennesker samlet om pizza eller ‘chimaek’ – en klassisk kombination af friturestegt kylling og øl, som virker til at være inkorporeret i koreanernes DNA. En oplagt mulighed, hvis du nu stadig går rundt og er lækkersulten. 

En anden oplagt mulighed for noget frisk luft er Seoul skov. Midt i byen, i bydelen Seongdong, ligger der 1200 hektar skovområde; Seouls tredjestørste park. Når først du bevæger dig ind i midten, opfanger du slet ikke, at du befinder dig i en af verdens største byer, og du kan virkelig nyde stilheden her. Perfekt, hvis du har brug for en pause fra seværdigheder og det høje tempo i Seoul i Sydkorea.

Hanbok - Gyeongbokgung - rejser - sydkora

Anderledes oplevelser og seværdigheder i Seoul i Sydkorea

Seoul har masser af sjove og kulturelle oplevelser og seværdigheder at byde på. En af dem er ‘Seoul Trick-Eye Museum. I bydelen Mapo på gaden Hongik-ro 3-gil finder du noget, som kan underholde både store og små. Ved hjælp af underlige proportioner, skæve gulve og den nyeste 3D-teknologi får du mange timers underholdning herinde ved at tage billeder, hvor det ser ud som om, at du bliver spist af en kæmpeslange, fanget af en dinosaur eller er en del af kendte malerier. 

Skulle du havde mere lyst til faktisk at klæde dig ud i virkeligheden og ikke kun som illusion, så findes der skam også steder til dette. En favorit for mig er ‘Hanbok’-caféen tæt ved Ewha Universitet.

Efter at havde bestilt kaffe og kage, giver det også adgang til caféens store udvalg af traditionelle hanbok; de gamle smukke kjoler, som koreanske kvinder gik med for 100 år siden, og som stadig bliver brugt til bryllupper. En virkelig fin oplevelse for en mindre gruppe med efterfølgende fællesfotografering til at forevige minderne. Ellers kan man også ved paladset Gyeongbokgung leje kjolerne og gå en tur i det gamle kejserpalads i kejserlig stil.

Skal der mere fart over feltet, så er forlystelsesparken Lotte World sagen! Med titlen som verdens største indendørs forlystelsespark plus de store områder udenfor kan du forstille dig, hvor meget her er at se og opleve for børn og barnlige sjæle. Med ‘monorail’, indkøbscentre, sportsfaciliteter, folkemuseum, biografer og selvfølgelig alle de vilde forlystelser er her nok at tage fat på, og du skal helt sikkert afsætte hele dagen til det.

Se det lækre luksushotel Signiel Seoul, som ligger lige ved siden af Lotte World her

Sydkorea - marked - rejser

Handl som de lokale – markeder i Seoul i Sydkorea

Endelig må jeg nævne de koreanske markeder. Her er vi langt fra kædebutikker og store shoppingcentre og dykker i stedet ned i de gamle traditionelle shoppingområder. Markederne i Namdaemun og Dongdaemun er de største og bedste, og de ligger helt tæt på hinanden, hvis du ville se dem begge. Og så er de et historisk indspark, der vil noget: Namdaemun kan dateres helt tilbage til 1400-tallet.

Begge steder er propfulde af tøj, køkkenredskaber, stof, værktøj og madvarer, og så er der selvfølgelig også en masse restauranter spredt ind imellem. Hvis du elsker markeder, er det her en af de uundgåelige seværdigheder i Seoul.

Skulle du være til et mere kunstnerisk marked, så har loppemarkedet i Hongdae åbent hver lørdag fra marts til september. Her samles musikere og kunstnere og laver opvisninger og shows samt sælger unik håndlavet kunst og håndværk – helt i ånd med Hongdae-områdets kreative omdømme.  

Alt i alt har Sydkoreas hovedstad uendelig meget at byde på og seværdigheder for alle, så god rejse til Seoul!

Læs mere om Sydkorea her

gyeongbokgung - seoul i Sydkorea - sø - temple - efterår - rejser

De her seværdigheder skal du opleve i Seoul i Sydkorea

  • Gå på opdagelse sammen med de lokale på de koreanske markeder
  • Prøv gamle smukke kjoler, som koreanske kvinder gik med for 100 år siden
  • Forlystelsesparken Lotte World – det er verdens største indendørs forlystelsespark
  • Besøg ‘landsbyen’ Bukchon Hanok Village
  • Madkulturen i Seoul i Sydkorea er fantastisk og en oplevelse i sig selv

Om forfatteren

Cecilie Saustrup Kirk

For Cecilie er verden hendes legeplads, og jo oftere hun kommer derud, jo bedre.

Hun har rejst det meste af hendes liv og oplevet alt fra Paris romantiske gader til Tokyos elektroniske neonskilte og Accras naturskønne vildtparker.

Hun elsker at lede efter de skjulte perler inden for kultur, oplevelser og mad, og fortrækker altid den lokale madbod og de autentiske forestillinger, frem for de internationale kædebutikker.

Hun har boet et halvt år i Sydkorea, og er fast besluttet på at bo i et andet land igen engang i fremtiden.

Næste mål på listen er Canadas storslåede vandfald og Australiens farverige koralrev

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.