banner - kunder
RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Danmark » Lille Livø lever
Danmark Jylland

Lille Livø lever

Tine og Sarah fra Ødysséen besøger Danmarks øer hvor de jagter natur- og kulturoplevelser, opsøger lokale historier og ildsjæle. Denne gang er de taget Livø - Øen med kun 7 beboer. Læs mere om Livø i artiklen.

Af Sarah Steinitz

Danmark Livø kort rejser

Øen med storslået natur, spændende historier og selvbetjeningsfadøl

Da vi satte kursen mod Livø her i Danmark, havde vi følelsen af at skulle tage revanche. Tilbage i foråret var vi nemlig på ø-hop i det nordjyske og havde dengang planlagt at besøge Livø på turen rundt i Limfjorden. Men øen havde simpelthen ”lukket” i foråret, fordi turistfærgen først sejler fra slutningen af april.

Rejsetilbud: Miniferie i de danske bjerge

Heldigvis lykkedes det senere på højsommeren at komme med færgen til den lille ø, der er fredet, ejet af Naturstyrelsen og kun har 7 faste beboere. De 7 beboere er netop dem, som Naturstyrelsen vurderer, er de vigtigste for driften af øen. Og hvad skal man bruge mere end en færgeskipper, en landmand og en skovløber? Så det er dem, der er – sammen med deres familier.

Rejsetilbud: Strandhotel i Nordjylland

Livø-kro-danmark

Livet på Livø

Da vi gik af borde fra færgen, forventede vi mest at se flot natur. Det måtte jo være begrænset, hvad de 7 mennesker kunne diske op med. Men da vi ramte ”byen”, blev vi i den grad mindet om det. Massevis af gamle, flotte bygninger lå på hver sin side af ”hovedgaden”, børn og voksne løb rundt og legede, der kørte små vogne rundt med øl, vand og mad, og udenfor købmanden var bænkene spækket med folk. Hold da op – hvordan kunne alt det her køre rundt med 7 mennesker?

Det viste sig, at der på lille Livø er et helt feriecenter om sommeren, og det vrimlede derfor med ø-turister, højskolegæster og andet godtfolk. Feriecenterets gæster sov i de mange store og smukke gamle bygninger fra starten af 1900-tallet, der gennem 50 år havde huset fanger og også fungeret som ”åndssvageanstalt”. Folk, som på en eller anden måde ikke lige passede ind i samfundet – ja, de blev sejlet til Livø. Så kunne de bo der. Det kan man dårligt forestille sig i dag… eller kan man?

Her finder du gode tilbud på solskinsrejser

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Danmark Livø mark blomst rejser

Transport på Livø

Livø er af den størrelse, hvor man kan komme rundt på overskuelig tid. Øen er kun et par kvadratkilometer stor, så vi satte afsted til fods. Og lige så pludseligt, som vi var stødt ind i de mange turister, højskolegæster og beboere i byen, var vi pludselig helt alene i smuk natur og stilhed. Til trods for sin lille størrelse rummer Livø faktisk næsten alle danske naturtyper, og vi havde hele tiden følelsen af at komme til et nyt sted. Vi gik langs strand, ad stejle skråninger, over marker og gennem den uhyggelige troldskov, hvor hekse, trolde og andre magiske væsener bor (spørg bare Jesper, der forpagter feriecenteret). Vi fik klatret gennem ”hultræet”, der ifølge gamle skrøner skulle kunne forebygge og kurere sygdomme, og følte os derefter helt på den sikre side.

Efter den lange gåtur fandt vi Livøs café, hvor vi fik en overdådig frokosttallerken og – hold nu fast – selvbetjeningsfadøl! Sikke en tillid. Vi var tydeligvis på en ø. Med solen lige i hovedet, en lækker frokost og en selv- og velskænket tillidsøl i hånden havde vi bestemt ikke noget at klage over. Vi kan kun anbefale folk at tage til Livø, men tjek lige færgen, inden du kører. 

Læs mere om vores Livø-tur her

God tur til Livø!

Om forfatteren

Sarah Steinitz

Sarah er uddannet sociolog fra Københavns Universitet med en tillægsuddannelse i journalistisk formidling fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole.
Fra marts til september 2018 drager hun sammen med Tine Tolstrup på opdagelse i ø-riget og rejser rundt til 37 øer i Danmark. Det bliver et eventyr. Et eventyr, de kalder Ødysséen. De er en del af en generation, der flyver verden rundt efter bogen “1000 steder du skal se, før du dør”, men stadig aldrig har været på Avernakø eller kørt over Storstrømsbroen. De vil opsøge de eventyr, der venter rundt om hjørnet – på Fejø, Fanø, Fur og de 34 andre øer, som de rejser rundt til på deres Ødyssé.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.