RejsRejsRejs » Rejseguides » Boarding pass: Forstå dit boardingkort
Rejseguides

Boarding pass: Forstå dit boardingkort

boardingkort flybillet fly rejser
Velkommen til boardingkort-junglen. Vi giver dig her en guide, så du kan finde ud af, hvad alle koderne på dit boardingkort betyder. Du vil helt sikkert blive overrasket.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Boarding pass: Forstå dit boardingkort er skrevet af Sascha Meineche.

Lufthavn, transport, fly, rejser, boardingkort

Undrer du dig også?

Du kender det sikkert godt. Det kan være svært at forstå dit boardingkort. Du står i lufthavnen og dvæler over dit flotte, udprintede boardingkort for lige en sidste gang at tjekke, om det nu også er 6B, der er dit sæde.

Og så undrer du dig over, hvad pokker alle de mærkelige tal og koder egentlig betyder, og hvordan man dog som menneske kan afkode dem. Men det er der faktisk en hel del logiske forklaringer på. Det er nemlig ikke så svært, når man først får det lært.

Her er derfor en lille guide til, hvordan du næste gang kan afkode dit eget boardingkort. Og en lille reminder om, at du ikke skal smide det i skraldespanden.

Pas, boardingkort, Rejser, boarding card

Forstå stregkoden på dit boarding pass

Et af de måske mest genkendelige symboler på dit boardingkort er stregkoden. Det er magnetstriberne, der også bliver kaldet BCBP eller stregkoden, som vi vil kalde den herhjemme, og ja den ligner næsten de stregkoder, din mælk også har.

Som oftest er den nederst til højre på dit boardingkort, men faktisk er der ingen regler om, hvor på boardingkortet, den skal være. Selve stregkoden er 2D og skal opfylde standarderne for IATA, som er forkortelsen for International Air Transport Association. Det er en luftfartshandelsgruppe, der på tværs af luftfartsselskaber og lande opstiller kriterier for ens regler landene imellem. Det hele ‘oversættes’, så det hele giver mening overalt i verden, og den derved kan læses af alle lufthavne.

Stregkoden scannes – som de fleste ved – inden ombordstigning og hjælper med at fremskynde boarding-processen i flyet. Scanneren genkender information om passagererne, og så både medarbejdere ved gaten og flypersonalet ombord på flyet kan holde styr på hvor mange passagerer, der er ombord, hvilke sæder, der er bookede og hvor meget bagage, der er tjekket ind. Smart, ikk’?

Fly ,Passager, rejser, boardingkort

Din unikke identifikation

Du har måske hørt ordet ‘PNR-nummer’ før. Det er en sekscifret alfabetisk kode, der fremgår af dit boarding pass. Kender du til koderne, kan det være nemmere at forstå dit boarding pass. Det er din passagerreference; også kaldet din postlokalisering eller reserveringskode.

Det er det nummer, der identificerer dig som unik passager i tilfælde af, at der er en anden passager med præcis dit for- og efternavn på samme flyvning. Det er også det nummer, du skal indtaste elektronisk for at hente dit boardingpas.

Dette lille sekscifrede nummer indeholder mange oplysninger om din rejse. Det er blandt andet i dit PNR-nummer, man kan se dine måltidsønsker eller andre specielle ønsker for flyrejsen. Og det er faktisk en af de allervigtigste grunde til, at du ikke skal smide dit boardingkort i skraldespanden offentligt, så andre ikke kan komme i kontakt med det og trække oplysninger via dit reservationsnummer eller stregkode. Husk lige det til næste gang, inden du kyler det direkte i skraldespanden.

find et godt tilbud banner 2023
boardingkort, fly, rejser, boarding card

Flykode og flynummer – lær at forstå dit boarding pass

Her skal du finde to store bogstaver efterfulgt af et firecifret tal. Bogstaverne er det, flyselskabet i almindelighed er repræsenteret under. Nogle er rimelig oplagte som fx AA – American Airlines, mens andre straks er lidt mere tricky at regne ud; fx er Norwegians flykode DY.

Flynummeret bestemmes af flyselskabet gennem en kompleks algoritme, der tager højde for tidligere og nuværende flyselskabers flynumre, samtidig med andre flyselskaber med lignende numre, der er planlagt til at flyve gennem samme luftrum samtidig. Det afhjælper potentiel forvirring for piloter og lufttrafikstyring. Og det er altså bare to bogstaver og fire tal, der kan afhjælpe det.

USA, American Eagle, Fly, Rejser, boardingkort

Andre flyselskaber

På dit boarding pass står der nogle gange ”operated by” eller ”betjent af”, og det fortæller dig noget, du måske har glippet i bookingprocessen: At din flyrejse faktisk ikke bliver fløjet af det selskab, du troede, du rejste med.

Grunden til det er, at mange luftfartsselskaber ofte sælger billetter på websteder til fly, der drives af partnerfly, også kendt som ’codeshare’-fly eller datterselskaber på regionale fly, som de ejer, men ikke selv driver. American Airlines ejer fx American Eagle, men det drives af et andet selskab end American Airlines og har derfor forskellige regler og strukturering. Så hvis det er vigtigt for dig at flyve med dit foretrukne selskab, så vær lige obs på det til næste gang.

boardingkort - flybillet - fly - rejser - forstå - boarding card

Sikkerhedskoderne på dit boarding pass

Man kan aldrig vide sig sikker i security i lufthavne, og du ved aldrig, hvornår du bliver udvalgt til stikprøvekontrol. Hvis der står ’SSSS’ i bunden af dit boardingkort, er oddsene dog rimelig store for, at du bliver trukket til side. Denne kode markerer dig nemlig som en højere sikkerhedsrisiko eller ’udvalgt til endnu et sikkerhedstjek’, hvilket betyder, at du på forhånd er udpeget til yderligere sikkerhedsscreening.

Det bliver udvalgt via et program til forhåndsvisning af passagerer. Programmet forbedrer sikkerheden ved at identificere passagerer med høj og lav risiko, før de overhovedet kommer til lufthavnen, ved at matche deres navne mod overvågningslister.

Kriterierne for, hvorfor eller hvordan man havner på denne liste er dog ikke klare, men det inkluderer mennesker, der vises på No Fly List og Do Not Board List, der er udarbejdet af blandt andet de forskellige landes instanser for terroristovervågning.

Du skal dog ikke være bange, hvis du bliver udtaget til ekstra kontrol i lufthavnen – det er helt normalt.

Find din næste rejse her

Airport, Rejse, Mellemlanding, Rejser, boardingkort, boarding card

Dette tyder din mellemlanding – forstå dit boarding pass

På dit boardingkort vil du se et S/O, hvis du har en mellemlanding eller en ‘lay-over’, og ”SPTC”, hvis du har en mellemlanding, der varer længere end et par timer. Hvis det er tilfældet, kan dit flyselskab måske endda booke dig ind på et hotel. Så det er i den grad værd at tjekke op på.

Dit boardingkort er din vigtigste ven, når du er i lufthavnen, og nu ved du lidt mere om, hvordan du kan forstå dit boardingkort.

God rejse!

Find endnu flere guides til din næste rejse her

Om forfatteren

Sascha Meineche

Sascha er en jyde med benene plantet solidt i den forholdsvis grønne Frederiksberg jord. Som barn stod den på campingture i Danmark om sommeren krydret med lidt mere eksotiske vinterdestinationer. I dag er Sascha bidt af en gal rejse, og kan ikke hverken samle nok stempler i passet eller ha' booket nok rejser. Der er altid som minimum to rejser planlagt.
Saschas favoritsteder i verden tæller alt fra Canada til New York, Botswana og München. For at sige det mildt, er der få steder i verden, Sascha ikke drømmer om at komme hen.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.