RejsRejsRejs » Rejseguides » Flyt til udlandet: Det skal du vide
Rejseguides

Flyt til udlandet: Det skal du vide

guide - flytte udlandet - rejser
Drømmer du om at flytte til udlandet i en periode? Så gør det, men først er der nogle ting, du skal tænke over.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Flyt til udlandet: Det skal du vide er skrevet af Nicoline Berthy

verdenskort - kort over verden - worldmap - kort - europa kort - rejser - usa kort - afrika kort - asien kort - oceanien kort - nordamerika kort - sydamerika kort - mellemamerika kort

Flyt til udlandet – hvor skal man starte?

At flytte til udlandet er en kæmpe beslutning. Hvad enten det er for et par måneder, et par år eller planen er aldrig at vende hjem, er der mange ting, der skal tages stilling til og holdes styr på. Til trods for et brændende ønske bliver mange desværre skræmt væk i denne proces. Men hvis du går og drømmer om at skifte de trygge rammer i Danmark ud med nye, spændende omgivelser, så fortvivl ej.

I denne guide får du en lang række råd, anbefalinger og overvejelser, du bør gøre dig, inden du flytter til udlandet.

Kort, Atlas, planlægning, rejser - flyt til udlandet

Første skridt: Hvor skal du flytte hen?

Det allerførste spørgsmål, du bør stille dig selv, når du flytter til udlandet, er, hvor du skal flytte hen. Har du en drøm om at gå i skole i Stockholm eller Sydney? At arbejde fra en tropisk ø med fødderne i poolen på Bali eller Bora Bora? Eller er der tale om et flyt til udlandet for at arbejde i naturskønne omgivelser i Nepal eller New Zealand?

Uanset hvor du ønsker at flytte hen, er det vigtigt, at du laver en masse research af din ønskede destination og finder ud af, om det vil være det rette sted for dig at flytte til. Hvis du har mulighed for det, er det også en rigtig god ide at tage dertil på forhånd, så du kan få et godt indtryk af kulturen, stemningen og omgivelserne.

Er det ikke dyrt at flytte til udlandet?

Før du går i gang med den helt store flytning, er det en god ide at finde ud af, om du rent faktisk har råd til det. Der er ikke meget sjov over at bo i et andet land, hvis du ikke har mulighed for at opleve, hvad det har at byde på. Sørg derfor for at undersøge de økonomiske forhold i landet og lav et budget.

Det kan være rigtig svært at vide, hvilke poster du skal skrive på, og hvor meget du skal regne med at bruge på de forskellige poster, men her kan en hurtig google-søgning ofte være til stor hjælp.

Pas, Boardingkort, Rejser

Flyt til udlandet med papirerne i orden – visum og regler

Når du har bestemt dig for, hvor du gerne vil hen og har fundet ud af, at du har råd til det, er det næste step at finde ud af, om du rent faktisk kan komme dertil.

Afhængig af din ønskede destination og formål med at flytte til udlandet, er der forskellige visa, du kan søge. Og det er vigtigt, at du vælger det rigtige visum fra start. Du er derfor nødt til at sætte dig grundigt ind i reglerne for visum og sørge for at overholde alle krav for at sikre, at du kan få lov at opholde dig på din ønskede destination.

Visumprocessen kan i nogle tilfælde være uoverskuelig og lang, men den er desværre central for, at du kommer afsted. Hvis du er i tvivl om noget i ansøgningsprocessen, kan du ofte kontakte de nationale myndigheder, der kan være behjælpelige. Alternativt kan du, hvis du tager til udlandet med en organisation, spørge dem til råds, inden du flytter til udlandet.

find et godt tilbud banner 2023
Bagage, kufferter, vogn - rejser

Pak let og klogt – flyt til udlandet med så lidt som muligt

Afhængigt af hvor du skal hen, hvor længe du skal være afsted, og om der er nogen regler for, hvor meget du må have med, kan det anbefales at tage så lidt med som muligt. Hvis du tager til et iland, kan du købe langt det meste, og hvis du tager til et uland, vil du formentlig opleve, at du prioriterer materielle goder anderledes.

Når du flytter til udlandet, vil du højst sandsynligt opleve, at tingene ikke fungerer på samme måde, som de gør i Danmark. Inden du tager afsted, er det derfor en god ide at du sætter dig ind i praktiske ting såsom arbejds- og skoleforhold, bank, bolig, forsikring, læge og transport.

Det er en god ide, at du taler med for eksempel din læge og tandlæge inden afrejse, så du er helt sikker på at have de rette vaccinationer, at du får afsluttet eventuelle behandlingsforløb og har den rette medicin og tandbøjle med, så du undgår dyre regninger for behandling i udlandet, hvor de ikke kender din historik.

Du vil formentlig ikke kunne planlægge det hele hjemmefra, men du gør det meget nemmere for dig selv ved at være godt forberedt. Sørg også for at vide præcis, hvad du skal gøre, når du lander i dit nye land. Du bør sætte dig ind i de lokale love, regler og normer på forhånd.

Ordbøger - flyt til udlandet -  rejser

Nedbryd sproglige barrierer fra start

Hvis du flytter til et land, hvor du ikke på forhånd kan sproget, kan det være en rigtig god ide at investere i noget sprogundervisning, så du kender til de mest basale ord og kan kommunikere med folk omkring dig fra start. På den måde gør du overgangsfasen meget lettere for dig selv, når du lander i dit nye land. Derudover vil du formentlig opleve, at du sprogligt udvikler dig hurtigere, fordi du kender til fundamentale ord og grammatiske regler.

Rejsetilbud: Krydstogtsrejse i Asiens vidunderlige omgivelser

Bhutan - Thumbs up -flyt til udlandet-  rejser

Hav ja-hatten på og giv dig selv tid til at vænne dig til nye omgivelser

Et flyt til udlandet er en stor beslutning og kan være svært – i særdeleshed i starten. Det kan være en kæmpe udfordring at lande i et nyt land og måske ikke kende nogen, måske ikke have et sted at bo og måske ikke vide, hvordan tingene foregår i det respektive land.

Det er derfor vigtigt, at du er indstillet på, at de første par uger måske ikke bliver de sjoveste, og at det er helt okay. Det tager tid at vænne sig til nye omgivelser, så giv dig selv et par uger til en måned til at lande og falde på plads. Vær derudover opmærksom på og acceptér, at det er okay at savne det derhjemme under hele dit udlandsophold.

En af de rigtig fede ting ved at bo i udlandet er, at der ofte sker en masse andre ting, end der gør derhjemme, og det kan anbefales at være åben og sige ja til det hele i starten – især hvis du ikke kender nogen. Det er ofte den bedste måde at møde nye mennesker på, få venner, lære kulturen og normerne i dit nye land.

Find billige flybilletter her

Sociale medier, ikoner - rejser

Find relevante Facebook-grupper og flyt til udlandet med netværket på plads

For langt de fleste destinationer i verden er der relevante Facebook-grupper og lignende, som det kan være en god ide at melde sig ind i. Det kan være grupper for danskere, grupper for skandinaver, grupper for folk, der er interesserede i det ene eller det andet og så videre. Mange af grupperne laver forskellige arrangementer og komsammener, der kan være en fin måde for dig at møde ligesindede og udvide dit netværk.

Som sagt tidligere er det at flytte til udlandet en kæmpe beslutning, der bør overvejes nøje. Men hvis du beslutter dig for at tage springet og følger disse råd og anbefalinger, får du uden tvivl en oplevelse for livet!

Se flere guides om orlov og langtidsrejser her

Held og lykke og flyt bare til udlandet med selvtillid og god samvittighed!

Fly, solnedgang, orange - rejser

Hvordan flytter man til udlandet?

Når man flytter til udlandet er der en række ting man skal ha styr på

  • Undersøg, hvilket land du vil flytte til
  • Undersøg kulturen, kutyme og normer
  • Undersøg visumregler
  • Begynd at lære sproget
  • Læg et budget
  • Undersøg, hvad du behøver at pakke, og hvad du kan lade blive i Danmark  

Om forfatteren

Nicoline Berthy

Nicoline er en eventyrlysten journalist og fotograf, der har en stor passion for at rejse. I en ung alder har hun set alverdens fantastiske steder og blandt andet oplevet dyrelivet i Borneos regnskov og på Galapagos, vild natur på roadtrips i New Zealand og i USA og storslåede vandfald i både Brasilien og Zimbabwe. Derudover har Nicoline tidligere boet i Sydney, Australien, og driver desuden rejsebloggen
theserenityjournal.com. Nicoline har det bedst, når der er et par rejser i kalenderen at se frem til og især roadtrips og oplevelsesrejser har en stor betydning. Hun drømmer netop nu om at besøge Grønland, Japan og Nepal men siger ikke nej, hvis andre rejsemuligheder opstår. Nicoline er ansat som rejseskribent og medredaktør hos RejsRejsRejs.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.