RejsRejsRejs » Rejseguides » Pas og visum: Det her skal du have styr på, inden du rejser
Canada Indonesien Mexico Rejseguides Sverige Thailand USA

Pas og visum: Det her skal du have styr på, inden du rejser

pas - visum
Det skal du have styr på omkring pas og visum, inden du rejser ud
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Pas og visum: Det her skal du have styr på, inden du rejser er skrevet er Redaktionen, RejsRejsRejs.

pas - boarding pass

Husk det vigtigste på rejsen

Hvis du bliver spurgt om, hvad det vigtigste at huske på rejsen er, vil de fleste nok være enige i, at ens pas er blandt de øverste ting på den liste. Det er nemlig temmelig svært at rejse uden de to p’er – pas og penge.

Skal du ud på eventyr til fjerne kyster, er der dog en ting mere, der kan være utrolig vigtig, hvis eventyret ikke skal ende, før det er begyndt – nemlig visum, for det er ikke alle steder, et pas åbner alle døre.

Men selvom de fleste godt ved, at pas og i nogle tilfælde visum er altafgørende for, at du overhovedet kan komme afsted på rejsen, så opstår der regelmæssigt problemer og forvirring for mange rejsende, og for nogle har det desværre den konsekvens, at de ikke kommer afsted.

Hvad gør man for eksempel, hvis man lige har glemt at tjekke, om passet stadig er gyldigt, og svaret viser sig at være nej? Skal man egentlig have pas med til Sverige? Hvordan er det lige med reglerne for transit i USA? Og hvad i alverden er visa on arrival?

Vi har samlet en komplet guide til reglerne for pas og visum lige her, inklusiv ekstra om USA og Canada.

billige Flybilletter med momondo pas strand rejser

Det skal du vide omkring reglerne for dit pas

Dit pas er din indgangsbillet til verden, og det afgør, hvorvidt du kan få lov til at rejse ind i et land eller ej. Dit pas er dit bevis på, at du er statsborger i et land og bruges som legitimation på internationale rejser, så det er vigtigt, at du altid har dit pas med, når du rejser uden for Danmark og Norden.

Reglerne for pas er temmelig strikse, og flere flyselskaber er endda indenfor de seneste år blevet endnu mere strikse i forhold til dit pas’ tilstand.

Det er derfor en god idé at give dit pas et “sundhedstjek”, inden du tager afsted. Dit pas kan nemlig blive afvist ved check-in, hvis det ikke lever op til reglerne – og det er temmelig ærgerligt at misse drømmerejsen på grund af tekniske problemer med ens pas.

Der er flere ting, du skal være opmærksom på ved dit pas, inden du tager afsted mod lufthavnen. Der må for eksempel ikke mangle sider i dit pas. Det betyder også, at sider ikke må være klistret sammen. Dit pas må heller ikke være beskadiget.

Hvis dit pas ikke lever op til kravene, skal du få lavet et nyt pas inden afrejse. Du kan læse mere om midlertidigt pas længere nede i artiklen.

Som udgangspunkt skal dit pas altid være gyldigt på hele rejsen, men nogle lande kræver faktisk, at dit pas er gyldigt endnu længere end det. Nogle destinationer kræver, at dit pas er gyldigt i op til seks måneder efter endt rejse i landet. I Mexico skal dit pas for eksempel være gyldigt i seks måneder efter dit ophold i landet.

Husk derfor altid at tjekke reglerne for dit pas’ gyldighed, inden du tager afsted. Det kan du enten gøre på Udenrigsministeriets hjemmeside eller ved at tjekke med flyselskabet. Du kan fx bruge Timatic, som er det værktøj, flyselskaberne selv bruger, når de checker dig ind.

Lav et “sikkerhedstjek” af dit pas, inden rejsen:

 • Tjek for manglende sider i dit pas. Der må ikke mangle sider i dit pas, og de er nummererede, så det er nemt at tjekke.
 • Sider i passet må ikke være klistret sammen.
 • Tjek at dit pas stadig er gyldigt. Husk også altid at tjekke reglerne for gyldighed på din destination. Nogle steder skal dit pas være gyldigt i op til 6 måneder efter rejsen.
 • Er der ledige sider i dit pas? Der skal altid være flere ledige sider ved afrejse, og nogle steder kræver de mindst 6 ledige sider.
 • Er der store dybe ridser, bukkede sider, tegninger eller andre “skønhedsfejl” på dit pas? Mange flyselskaber kan finde på at afvise dit pas på grund af det.

Lufthavn - pas kuffert - rejser

Mistet eller ødelagt pas på rejsen

Er du så uheldig at miste dit pas på rejsen, er der nogle forskelige trin, du skal tage.

Først og fremmest skal du hurtigt henvende dig til det lokale politi og få lavet en politirapport eller kvittering for anmeldelsen, så du kan fremvise den, når du søger om at få udstedt et nødpas. Du skal også bruge kvitteringen, hvis du vil søge dækning hos din forsikring, og i nogle lande skal du også bruge anmeldelsen i forbindelse med din udrejse af landet.

Når du har anmeldt dit mistede pas – og fået dokumentation for anmeldelsen – skal du kontakte den nærmeste danske ambassade eller konsulat og aftale en tid til at få udstedt et nødpas, som du skal bruge for at rejse hjem igen. De kan også også hjælpe dig med hvilken dokumentation, der er nødvendig i det pågældende land. Du kan finde alle danske ambassader og konsulater her.

Hvis der ikke er en dansk ambassade eller konsulat i landet, skal du kontakte et andet EU-lands ambassade. De kan hjælpe dig med at få udstedt et EU-nødpas. Et EU-nødpas gælder kun til hjemrejse til Danmark, og kan ikke bruges til at rejse videre til andre lande.

Et nødpas er – som navnet antyder – beregnet til nødsituationer, så det kan som udgangspunkt kun bruges til at rejse tilbage til Danmark. Hvis du skal rejse via andre lande til Danmark, så tjek derfor på forhånd, om du kan mellemlande eller rejse ind i disse landet på et nødpas. Den information kan de lokale myndigheder hjælpe dig med.

De fleste lande tillader, at du rejser ud på et nødpas. Hvis der var krav om visum ved indrejsen, skal du dog kontakte landets immigrationsmyndigheder for at kunne få lov til at rejse ud af landet på et nødpas. 

Hvis du mister dit pas, skal du møde personligt op på ambassaden eller konsulatet og medbringe følgende:

 • Gyldigt billed-ID (fx kopi af pas eller kørekort)
 • Pasfoto
 • Erklæring om bortkommet pas (findes på UM’s hjemmeside)
 • Pasansøgningsskema (findes på UM’s hjemmeside)
 • Penge, da det koster et gebyr at få udstedt et nødpas. Tjek om din forsikring evt. dækker dine udgifter.
 • Valgfrit – Politirapport eller kopi af anmeldelsen af tabet af dit pas.

Det er som udgangspunkt altid en god idé at have en kopi – eller et billede – af dit pas, når du rejser, hvis uheldet skulle være ude, og du enten mister dit pas, eller det bliver ødelagt. Det gør processen med at få udstedt et nødpas nemmere. Du kan både tage kopien med fysisk og maile det til dig selv.

Lufthavn - vente sove mand håndbaggage- rejser

Skal du afsted på rejsen og mangler et pas?

Kufferten er pakket, humøret er højt, og passet er pakket ned i håndbagagen. Alt er godt, for det er ferietid. Men da du skal checke ind, ramler det hele. Dit pas er udløbet. Med et fingerknips ser du drømmerejsen forsvinde i horisonten. Men der er heldigvis hjælp at hente.

Hvis du skal ud og rejse, og dit pas af en eller anden årsag ikke er gyldigt, kan du få lavet et midlertidigt pas. Et midlertidigt pas er gratis, hvis du samtidig bestiller et nyt pas.

Du kan få lavet et midlertidigt pas i borgerservice, hvis du opdager det, inden du står i lufthaven, og dit pas ikke kan nå at komme hjem. Men hvis du først opdager det i lufthavnen eller aftenen før, hvor borgerservice har lukket, kan du også få lavet et midlertidigt pas i lufthavnen.

I det tilfælde er det politiet, som hjælper dig med at udstede et midlertidigt pas. Du skal derfor henvende dig til politiets afdeling i lufthaven, hvis du skal have et midlertidigt pas. Sørg for at være i lufthavnen i rigtig god tid, da det kan risikere at tage tid.

Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle lande, der accepterer et midlertidigt pas, og du skal derfor altid undersøge hvorvidt det land, du skal til, accepterer et midlertidigt pas.

Nogle lande kræver også, at passet har en gyldighed på seks måneder efter endt ophold i landet, hvilket et midlertidigt pas ikke har. Hvis du er i tvivl om reglerne for din destination, kan du altid kontakte landets ambassade.

Munchen - lufthavn - fly - himmel - rejser

Hvornår skal du have dit pas med på rejsen?

Du skal som udgangspunkt altid have dit pas med, når du rejser ud af Danmark. Det gælder også, hvis du rejser til et andet EU-land. Det gælder dog ikke altid, når du rejser i Norden, hvor et kørekort eller anden legitimation i mange tilfælde vil være nok.

Hvis du rejser med fly eller færge til Sverige eller andre lande i Norden skal du dog medbringe dit pas.

Flere nordiske lande har i perioder også øget grænsekontrol, som kræver, at du har dit pas med. Det gælder for eksempel Sverige, der til tider har krævet, at man skal have pas med for at rejse over grænsen. Det varierer dog, og ofte vil det være nok med billedlegitimation, hvis du rejser til Sverige, og du behøver derfor ikke nødvendigvis at medbringe dit pas. Men tjek altid reglerne, inden du rejser hjemmefra på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Du skal altid huske billedlegitimation såsom kørekort, hvis du rejser i Norden (Sverige, Norge, Finland og Island), da du skal kunne bekræfte din identitet. Ved indrejse til Sverige skal du kunne fremvise gyldig legitimation, hvilket i øjeblikket ikke behøver at være et pas, men kan være kørekort eller andet gyldigt billed-ID.

find et godt tilbud banner 2023
Visum - pas - pas til sverige

Visum – det skal du vide

Et visum er det dokument, der er udstedt af et land, der tillader dig at rejse ind i det pågældende land. Der er store forskel på visumreglerne alt afhængigt af, hvor du rejser hen i verden, og det kan både være supernemt eller utrolig tidskrævende at få visum – det afhænger alt sammen af din destination.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til, så husk derfor altid at tjekke reglerne for dit rejsemål i god tid inden din rejse. Det er altid de lokale myndigheder i hvert enkelt land, der fastsætter reglerne for ind- og udrejse, og det er også dem, der afgør, om du overholder dem.

Husk altid at tjekke om datoerne er rigtige, når du får dit visum, og hvad der bliver stemplet og noteret i dit pas på din rejse. Det er almindelige mennesker, der laver dette arbejde, og der kan ske fejl, når myndighederne i lufthavnen stempler ind- og udrejse i dit pas.

Hvis der er lavet en fejl, og der står nogle forkerte oplysinger, kan det lede til problemer på rejsen, og så vil det ofte kræve, at du ansøger om visum igen. Det bøvl kan du undgå ved lige at tjekke efter i lufthavnen.

Du skal ikke bruge visum, hvis du rejser inden for EU’s grænser, men når du rejser uden for EU’s grænser, skal du flere steder søge om visum. Der er forskellige regler og behandlingstider for at søge visum alt afhængigt af, hvor du skal hen, så det er altid en god idé at tjekke Udenrigsministeriets hjemmeside, hvor du kan finde visumregler for hvert enkelt land.

Københavns lufthavn rejser

Visa on arrival – hvad er det?

Visa on arrival, eller visum ved ankomst, som det hedder på dansk, dækker over den type af visum, du kan få, når du ankommer til din destination.

Det giver dig muligheden for at få et visum ved grænsen i stedet for at skulle søge om det på forhånd ved ambassaden. Det gælder for eksempel en populær destination som Bali i Indonesien, hvor man skal købe et visum ved indrejse. Det er dog ikke alle lande, der tilbyder visa on arrival, og ofte er det kun muligt at få et turistvisum på denne måde.

Hvis du rejser til et land med visum ved ankomst – visa on arrival – skal du huske at have kontanter i dollars, da det ofte koster et gebyr. De kan også kræve to pasfotos og ikke mindst tid, for det kan godt blive en lidt langsommelig process alt afhængigt af, hvor travlt der er i lufthavnen.

I nogle andre lande får du gratis og uden problemer et visa on arrival, fx er det sådan i øjeblikket i Thailand og Argentina.

Det er altid en god idé at tjekke op på reglerne for visum ved ankomst, da reglerne kan ændre sig pludseligt. Se alle hjælpeværktøjer tilsidst i artiklen.

pas til sverige - visum

Visum til USA

Hvis du nogensinde har rejst til USA, ved ud nok, at processen med at få lov til at rejse ind i landet kan være temmelig omstændig og til tider også tidskrævende og besværlig. Det, der overrasker nogen, er, at du også skal gøre noget aktivt, selvom du kun er i transit i USA.

Du skal som udgangspunkt ikke have visum for at rejse ind i USA som dansk statsborger, hvis du er på forretningsrejse eller på rejse (op til 90 dage).

I stedet skal du søge om noget, der hedder ESTA. Det er en forhåndsgodkendelse, der giver dig lov til at gå ombord på et fly eller skib, der har destination i USA. En ESTA-godkendelse gælder normalt i to år og til flere indrejser og giver dig lov til at være i landet i maksimalt 90 dage. Det giver dig også ret til at være i transit i USA.

Hvis du skal opholde dig i USA i mere end 90 dage, skal du søge om visum. Du skal også søge om visum, hvis formålet med dit ophold er andet end midlertidig forretnings- eller besøgsrejse.

Det er en god idé at søge om ESTA i rigtig god tid. Som udgangspunkt anbefaler man at søge ESTA senest syv dage før afrejse og altid allersenest 72 timer før afrejse. Processen kan godt være langsommelig, så du kan ikke være sikker på at nå at få en godkendelse, hvis du søger lige inden afrejse. Du skal søge om ESTA på den amerikanske ambassades hjemmeside her.

Vi vil dog anbefale at søge langt før, da ansøgningen som nævnt holder i flere år, og de regelmæssigt afviser ESTA-ansøgninger fx to måneder før.

Husk altid at dobbelttjekke din ESTA-ansøgning, inden du sender den afsted. Hvis der bare er en lille fejl, er der nemlig stor sandsynlighed for, at den vil blive afvist. Det er derfor vigtigt, at du dobbelttjekker, at alle oplysninger såsom navn, fødselsdag og pasdetaljer er korrekte, inden du sender din ESTA-ansøgning afsted.

Vær opmærksom på, at der er flere firmaer på nettet, der tilbyder at hjælpe dig med indrejsetilladelse til USA mod en betydelig højere omkostning end de amerikanske myndigheders officielle side. Vi anbefaler dig derfor at søge via den officielle ESTA-side her.

Din ESTA-ansøgning kan risikere at blive afvist. Det gælder for eksempel, hvis du har været i nogle af følgende lande indenfor en specifik periode: Nordkorea, Iran, Irak, Sudan, Syrien, Libyen, Somalia, Yemen eller Cuba.

Hvis din ESTA-ansøgning bliver afvist, skal du i stedet søge om visum til USA, hvilket er en mere omstændig process. Du skal søge om visum til USA ved den amerikanske ambassade, og det kan nemt tage flere måneder.

Andre ting, der er værd at være opmærksom på ved rejser til USA:

 • Du skal kunne fremvise en returbillet eller en billet til videre rejse uden for Nordamerika og Caribien ved indrejse
 • Hvis du rejser til Canada, Mexico og Caribien under dit ophold i USA, tæller disse rejser med i de 90 dages tilladte ophold i USA ved indrejse på ESTA
 • Danske nødpas anerkendes kun ved udrejse, og kan derfor ikke bruges til at rejse ind i USA
 • Danske forlængede pas anerkendes kun med visum, så du kan ikke søge ESTA med et forlænget pas
 • Hvis du har ESTA eller visum til et gammelt pas, hvor godkendelsen stadig er gyldig – ESTA op til 2 år, visum op til 10 år – skal du både tage dit gamle og nye pas med ved indrejse til USA
Pas Boardingkort Rejser - pas til sverige

Husk at tjekke om du skal bruge visum ved mellemlandinger

Nogle mindre lufthavne har ikke en transit, så hvis du mellemlander et sted med en lille lufthavn, kan du risikere at skulle gennem immigration.

Hvis du rejser udenfor Europa kan det betyde, at du skal have visum, så det er altid en god idé at tjekke hjemmefra, om lufthaven har en transit. Det har store internationale lufthavne som udgangspunkt altid, så det gælder som tommelfingerregel kun, hvis du mellemlander i en mindre lufthavn.

Hvis du rejser med rutefly med en mellemlanding i USA eller kombinerer turen med et besøg i USA, skal du altid have en ESTA eller visum, også hvis du kun er i transit.

Rejser du med rutefly med en mellemlanding i Canada, eller kombinerer rejsen med et besøg i Canada, så kræves der en eTA-ansøgning. Du kan finde mere information om eTA på den officielle eTA-side.

God rejse – og husk at tjekke dit pas!

De her 5 værktøjer kan du bruge til at tjekke dit pas og visum

Om forfatteren

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.