RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejseguides » Guide: Sådan kan vi være ansvarlige rejsende
sunset, local, hiking
Rejseguides

Guide: Sådan kan vi være ansvarlige rejsende

RejsRejsRejs Banner
 

Som en rejseglad kvinde har jeg længe været på udkig efter en guide til, hvordan jeg kan træffe de mest ansvarlige beslutninger og valg, når man rejser rundt i den store verden. Det var ikke så nemt at finde, så på et tidspunkt besluttede jeg mig for, at undersøge det nærmere, og lave min egen guide til netop dette. So here we are.

Læs mere om forfatteren Anna G. Lohmann her

Lad det være sagt med det samme: Dette er ikke et forsøg på at argumentere for, at det at være en ansvarlig rejsende, er det samme som at være bæredygtig, ‘eco’ eller hvad man nu måtte forbinde de ord med. Denne liste er lavet til os, der elsker at rejse og fortsat vil blive ved med det. Herfra må vi så dele vores erfaringer og tips med hinanden i forhold til, hvordan vi kan gøre det mest ansvarligt.

Jeg har delt guiden op i gode ting at gøre før, under og efter rejsen.

Før rejsen

Lej din bolig ud

Tjen lidt penge på at leje din bolig ud, imens du selv er ude og rejse. At leje sin bolig ud, er ikke kun godt for ens pengepung, men det gør også noget godt for miljøet. Deleøkonomi gør det nemlig muligt, at vi i højere grad får brugt de ressourcer, som vi i forvejen har til rådighed. Jeg bruger selv Airbnb til at leje min lejlighed ud og har kun haft positive oplevelser med det.

10 ting du skal tjekke, inden du rejser

Transport

Det er efterhånden ingen overraskelse, at flyrejser er en stor syndebuk på grund af flyenes CO2-udledning. Derfor er det en god idé at overveje følgende, hvis du absolut skal flyve:

  • Er det muligt at flyve direkte? Hvis ja, er det en bedre løsning, da 25% af flyenes udledning kommer fra start og landinger.
  • CO2-kompensér! Der har været meget kritik på dette område, da man ikke kan opveje CO2-kompensationen med, hvor meget CO2 man reelt har udledt på sin flyrejse. Alfa og omega er, at det er bedre end at gøre ingenting. Du kan læse mere om CO2-kompensation her.
  • Du kan i øvrigt bruge søgemaskinens Skyscanners nye ‘Eco’-funktion til at se hvilken flyafgang, der udleder mindst CO2. Der er forskelle.

train

Derudover er det vigtigt som rejsende, at vi udfordrer os selv i forhold til transportformer. Der er for eksempel mange fordele ved at vælge toget i stedet for flyve, hvis vi tænker over det. Der findes flere gode sider, der kan hjælpe dig med at give et bud på en alternativ transportform på din rute. Jeg bruger selv Seat 61 og Rome2Rio til for eksempel at undersøge togbilletter.

Kunsten at vælge hotel eller overnatningssted

Jeg er stor fortaler for at bruge Airbnb eller Homeaway, da det ofte er billigere. Og da jeg ofte rejser med mere end én anden, er der bedre mulighed for at kunne samles i stuen eller køkkenet, når man er afsted med familien eller vennerne.

Hvis du hælder til at booke hotel, skal du huske at kigge efter certificeringer, så du er sikker på, at hotellet overholder regler om blandt andet menneskerettigheder, arbejdsforhold og affaldshåndtering. På globalt plan er de fire største organisationer for bæredygtig turisme de her: Travelife, Green Globe, Earth Check og Green Key. Alle disse fire er grønne miljømærkninger, så du er good to go, hvis du vælger hoteller med en af disse certificeringer.

Læs mere om de grønne certificeringer her

Giv det videre

Det er først for nyligt, at jeg har stiftet bekendtskab med Pack for a purpose, hvilket set i bakspejlet er helt forkert, da jeg gennem hele mit liv har rejst i fattigere områder. På deres hjemmeside kan du slå din destination op og se, om der mangler specifikke ting i det område. Du har helt sikkert noget i gemmerne derhjemme eller i kælderen, som du ikke bruger til noget, og som kan være meget mere værd et andet sted.

kufferter

Drikkevand

Ved at undersøge om man kan drikke vandet, hvor du skal hen, har du mulighed for at forberede dig på, om du eventuelt skal købe en filtrerende vandflaske såsom LifeStraw eller Grayl, eller om du blot skal have en genanvendelig vandflaske med for at mindske forbruget af plastik.

Under rejsen

Hotel

Ligesom du derhjemme sikkert ikke vasker dine håndkæder, efter du har brugt dem en enkelt gang, bør du heller ikke kræve det, når du bor på hotel. Du bør også overveje, om det er nødvendigt at få vasket dit tøj, da der ofte er en regel om, at dit tøj ikke må blive vasket med andres, og derfor bliver vaskemaskinen sjældent fyldt op. Du kan rimelig let vaske dit eget tøj i vasken, hvis du har lidt vaskemiddel med hjemmefra. Derudover er det en god idé at tage shampooflasker, sæbe osv. med hjem, da de ofte bare bliver smidt ud, hvis der er noget tilbage.

Dyr

Når det kommer til aktiviteter, der involverer dyr, er det vores ansvar at bruge vores sunde fornuft. Som tommelfingerregel kan man sige, at hvis dyrene er buret inde eller lænket til noget, er de i fangeskab, og det er dermed ikke en dyrevenlig aktivitet. Dette er for eksempel: Delfinshows, elefantridning, zoologiske haver osv. Jeg vil derfor opfordre dig til at se dyrene i deres naturlige omgivelser.

Læs mere om at tage på safari her

Skrald

Det burde vel efterhånden være en no brainer, at vi ikke skal smide vores skrald, hvor det passer os. Den kommer alligevel med på denne liste, fordi det stadig er et problem – også i Danmark. Cigaretskodder, to-go-kopper, plastikflasker, emballage fra mad osv. Det hører ikke hjemme i naturen, og det er især respektløst, når du er gæst i et andet land.

Souvenirs

Køb lokale souvenirs. I sommers købte jeg en souvenir med hjem fra Bali, der til min skuffelse viste sig af have den klassiske Made in China stående i bunden. Til en anden gang vil jeg helt klart huske at spørge ind til, hvor den er blevet lavet, så man sikrer sig, at de lokale får noget ud af det, og man på den måde støtter det lokale håndværk.

Podcast: Rejs til Bali med god samvittighed

Mad

Det er nok ikke nogen overraskelse, at det er mest bæredygtigt at spise vegetarisk eller vegansk. Uanset om du er vegetar, veganer, kødspiser eller noget helt fjerde, er det rigtig godt at købe mad de steder, hvor det støtter lokalsamfundet. Dette kunne for eksempel være at købe ind på de lokale markeder eller vælge et lokalt supermarked i stedet for en international kæde.

lokal madmarked

Frivilligt arbejde

Frivilligt arbejde på en ferie, tænker du måske? Bare rolig. Det kan blot være en enkelt dag. Der er flere organisationer, der gør det overskueligt for os rejsende at vise hvilke projekter, vi kan melde os på, og hvad vi kan hjælpe med. En organisation, jeg har hørt godt om, er Grassroots Volunteering, men der findes sikkert mange andre gode inkl. den danske ngo Verdens Skove.

Tiggeri

Det lyder måske hårdt, men lad være med at give penge til tiggere. Nogle steder i verden tager forældre deres børn ud af skolen for at gå på gaden for at tigge. De skal helst lære, at det ikke er sådan man får penge. Køb i stedet noget mad eller vand til dem eller donér nogle penge til den lokale NGO.

afrikanske kvinder

Respekt

Dette punkt må være et af det vigtigste i denne guide. Lige meget hvor vi rejser rundt i verden, og hvilke mennesker vi møder, skal vi vise respekt. Om det handler om at tilpasse sig i forhold til kultur, religion eller andre normer, skal vi selvfølgelig bare rette ind. Det kræver også ofte, at vi sætter os lidt ind i det, før vi tager afsted.

Transport under rejsen

Brug den offentlige transport i stedet for at leje en bil eller bestille en taxa. I flere storbyer er der også mulighed for at cykle rundt, hvilket jeg personligt synes er en virkelig god måde at komme rundt i byerne, og det ligger jo så dejligt naturligt til os danskere at hoppe på cyklen.

Efter rejsen

Del, del, del

Del dine erfaringer! Det må være den vigtigste opfordring at tage med herfra. Kun ved at dele vores erfaringer kan vi blive klogere på, hvordan vi rejser mere ansvarligt. Del hvilke ting, der fungerede godt for dig, og hvad der var svært at “overholde”. Del hvilke steder, der i virkeligheden tog fx affaldshåndtering alvorligt, og hvilke der kun skrev at de gjorde.

sharing, tomatoes, local

Fattige områder

Har du været på besøg i et særlig udsat område, imens du var ude og rejse? Fx et meget fattigt eller et der har været ramt af en naturkatastrofe? Tænk på om der er noget, du kan gøre her hjemmefra. Det kunne eventuelt være at opfordre andre til at hjælpe lige netop der, hvis de alligevel skal forbi på deres tur.  Det kan være at støtte et børnehjem eller lokal ngo. Derudover kan du tænke tilbage på, hvad du har brugt dine tourism dollars på. Kunne du have brugt dem mere lokalt? Skulle du have doneret de penge, du brugte på en hawaii-skjorte, der alligvel aldrig er passende at tage på hjemme i Danmark?

Det vigtigste vi kan gøre, er at dele vores erfaringer og budskaber med hinanden. På den måde kan vi  løfte hinanden til at blive mere ansvarlige rejsende i virkeligheden. For at rejse er også at blive klogere på verden, og det er vigtigt at forstå, hvordan vi sammen passer på klodens ressourcer.

Find vores andre rejseguides her

Dette er selvfølgelig blot de erfaringer, jeg har gjort mig i en ung alder, og jeg er sikker på, at vi hele tiden skal blive klogere og dele erfaringer for at nå i mål.

God tur og husk at dele løs!

5 tips til at rejse mere miljøvenligt og ansvarligt

Om rejseskribenten

Redaktionen Rejs Rejs Rejs

Redaktionen Rejs Rejs Rejs

Læs mere om redaktionen her

Kommentér

Kommentér

Show Buttons
Hide Buttons