visit østrig, visit austria, banner
RejsRejsRejs » Rejseguides » Guide: Sådan kan vi være ansvarlige rejsende

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

sunset, local, hiking
Rejseguides

Guide: Sådan kan vi være ansvarlige rejsende

Hvordan bliver du mere ansvarlig som rejsende? Læs mere her og få nogle gode råd, du kan tage med dig før, under og efter rejsen.
visit østrig, visit austria, banner

Af Anna G. Lohmann

Tyrkiet - Kappadokien, balloner, rejsende - rejser

Ansvarlig rejsende: Før, under og efter rejsen

Som en rejseglad kvinde har jeg længe været på udkig efter en guide til, hvordan jeg kan træffe de mest ansvarlige beslutninger og valg, når jeg rejser rundt i den store verden. Det var ikke så nemt at finde, så på et tidspunkt besluttede jeg mig for at undersøge det nærmere og lave min egen guide til netop dette. So here we are.

Banner, engelsk banner, top banner

Lad det være sagt med det samme: Dette er ikke et forsøg på at argumentere for, at det at være en ansvarlig rejsende er det samme som at være bæredygtig, ‘eco’ eller hvad, man nu måtte forbinde de ord med.

Denne liste er lavet til os, der elsker at rejse og fortsat vil blive ved med det. Herfra må vi så dele vores erfaringer og tips med hinanden i forhold til, hvordan vi kan gøre det mest ansvarligt. Guiden er delt op i før, under og efter rejsen.

Rejsetilbud: Den transsibiriske jernbane

Italien - Montepulciano - Hotel Il Tosco - rejser

Før rejsen: Lej din bolig ud til andre rejsende

Tjen lidt penge på at leje din bolig ud, mens du selv er ude og rejse. At leje din bolig ud er ikke kun godt for din pengepung, men det gør også noget godt for miljøet. Deleøkonomi gør det nemlig muligt, at vi i højere grad får brugt de ressourcer, som vi i forvejen har til rådighed.

Jeg bruger selv Airbnb til at leje min lejlighed ud og har kun haft positive oplevelser med det.

Rejsetilbud: Romantische Straße i Tyskland

train

Før rejsen: Transport

Det er efterhånden ingen overraskelse, at flyrejser er en stor syndebuk på grund af deres CO2-udledning. Derfor er det en god idé at overveje følgende, hvis du absolut skal flyve:

  • Er det muligt at flyve direkte? Hvis ja, er det en bedre løsning, da 25% af flyenes udledning kommer fra start og landinger.
  • CO2-kompensér! Der har været meget kritik på dette område, da man ikke kan opveje CO2-kompensationen med, hvor meget CO2 man reelt har udledt på sin flyrejse. Alfa og omega er, at det er bedre end at gøre ingenting. Du kan læse mere om CO2-kompensation her.
  • Søgemaskinen Skyscanner har prøvet at tilføje en ‘Eco’-funktion, du kan bruge til at se hvilken flyafgang, der udleder mindst CO2. Der er forskelle.

Derudover er det vigtigt for at blive mere ansvarlige rejsende, at vi udfordrer os selv i forhold til transportformer. Der er for eksempel mange fordele ved at vælge toget i stedet for flyve, hvis vi som rejsende tænker over det. 

Der findes flere gode sider og ikke mindst apps til telefonen, der kan hjælpe dig med at give et bud på en alternativ transportform på din rute. Jeg bruger selv Seat 61 og Rome2Rio til at undersøge togbilletter.

Her er et godt flytilbud til Madrid – tryk på “se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

2022 er et brag af et rejseår! Se her hvorfor og hvordan

Marseille - Frankrig - rejser
Hotel - rejsguide - bæredygtige rejser

Før rejsen: Kunsten at vælge hotel eller overnatningssted

Jeg er stor fortaler for at bruge Airbnb eller Homeaway, da det ofte er billigere. Som rejsende er jeg ofte sammen med mere end én anden, og så er der bedre mulighed for at kunne samles i stuen eller køkkenet, når man er afsted med familien eller vennerne.

Hvis du hælder til at booke hotel, skal du huske at kigge efter certificeringer, så du er sikker på, at hotellet overholder regler om blandt andet menneskerettigheder, arbejdsforhold og affaldshåndtering.

På globalt plan er de fire største organisationer for bæredygtig turisme: Travelife, Green Globe, Earth Check og Green Key. Alle disse fire er grønne miljømærkninger, så du er good to go, hvis du vælger hoteller med en af disse certificeringer.

Klik her for at se et godt tilbud på en pakkerejse til Grækenland

kufferter

Før rejsen: Giv det videre

Det er først for nyligt, at jeg har stiftet bekendtskab med Pack for a purpose, hvilket set i bakspejlet er helt forkert, da jeg gennem hele mit liv har rejst i fattigere områder.

På deres hjemmeside kan du slå din destination op og se, om der mangler specifikke ting i det område, du skal besøge. Du har helt sikkert noget i gemmerne derhjemme eller i kælderen, som du ikke bruger til noget, og som kan være meget mere værd et andet sted.

Klik her for et godt hotel-tilbud til Madrid

visit østrig, visit austria, banner
vand rejser

Før rejsen: Drikkevand

Ved at undersøge om du kan drikke vandet, hvor du skal hen, har du mulighed for at forberede dig på, om du eventuelt skal købe en filtrerende vandflaske såsom LifeStraw eller Grayl, eller om du blot skal have en genanvendelig vandflaske med for at mindske forbruget af plastik.

Klik her for et godt tilbud på billeje i Madrid

håndklæde hotel rejser

Under rejsen: Gode hotel-vaner

Ligesom du derhjemme sikkert ikke vasker dine håndkæder, efter du har brugt dem en enkelt gang, bør du heller ikke kræve det, når du bor på hotel. Det er vigtigt at få sig nogle gode vaner, når man bor på hotel.

Som rejsende bør du også overveje, om det er nødvendigt at få vasket dit tøj, da der ofte er en regel på hotellet om, at dit tøj ikke må blive vasket med andres, og derfor bliver vaskemaskinen sjældent fyldt op.

Du kan rimelig let vaske dit eget tøj i vasken, hvis du har lidt vaskemiddel med hjemmefra. Derudover er det en god idé at tage shampooflasker, sæbe osv. med hjem, da de ofte bare bliver smidt ud, hvis der er noget tilbage.

Rejsetilbud: Smag på Italiens agriturismo

Afrika - Tanzania - elefant - rejser

Under rejsen – Dyr

Når det handler om aktiviteter, der involverer dyr, er det vores ansvar at bruge vores sunde fornuft.

Som tommelfingerregel kan man sige, at hvis dyrene er buret inde eller lænket til noget, er de i fangeskab, og det er dermed ikke en dyrevenlig aktivitet. Det gælder er for eksempel delfinshows, elefantridning, zoologiske haver osv. Jeg vil derfor opfordre dig, som rejsende til at se dyrene i deres naturlige omgivelser i stedet, hvis det overhovedet er muligt.

Se et godt tilbud på billeje i Budapest her

Guatemala - barn losseplads skrald - rejser

Under rejsen – Skrald

Det burde vel efterhånden være en no brainer, at vi ikke skal smide vores skrald, hvor det passer os. Den kommer alligevel med på denne liste, fordi det stadig er et problem – også i Danmark.

Cigaretskodder, to-go-kopper, plastikflasker, emballage fra mad osv. Det hører ikke hjemme i naturen, og det er især respektløst, når du er gæst i et andet land.

Rejsetilbud: Andalusiens passion

Under rejsen – Souvenirs

Køb lokale souvenirs. I sommers købte jeg en souvenir med hjem fra Bali, der til min skuffelse viste sig af have det klassiske Made in China stående i bunden. Til en anden gang vil jeg helt klart huske at spørge ind til, hvor den er blevet lavet, så jeg sikrer mig, at de lokale får noget ud af det, og man på den måde støtter det lokale håndværk.

Rejsetilbud: Kultur og historie i Lissabon

lokal madmarked

Under rejsen – Mad

Det er nok ikke nogen overraskelse, at det er mest bæredygtigt at spise vegetarisk eller vegansk. Uanset om du er vegetar, veganer, kødspiser eller noget helt fjerde, er det rigtig godt at købe mad de steder, hvor det støtter lokalsamfundet. Dette kunne for eksempel være at købe ind på de lokale markeder eller vælge et lokalt supermarked i stedet for en international kæde.

Rejsetilbud: Mini ferie i de danske bjerge

frivillig arbejde rejser

Under rejsen – Frivilligt arbejde

Frivilligt arbejde mens du rejser og holder fri, tænker du måske? Bare rolig. Det kan blot være en enkelt dag. Der er flere organisationer, der gør det overskueligt for os rejsende at vise hvilke projekter, vi kan melde os på, og hvad vi kan hjælpe med.

En organisation, jeg har hørt godt om, er Grassroots Volunteering, men der findes sikkert mange andre gode som den danske NGO Verdens Skove eller Workaway.

Rejsetilbud: Strandhotel i Nordjylland

Banner, engelsk banner, top banner

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

tigger rejser

Under rejsen – Tiggeri

Det lyder måske hårdt, men lad være med at give penge til tiggere. Nogle steder i verden tager forældre deres børn ud af skolen for at gå på gaden for at tigge. De skal helst lære, at det ikke er sådan man får penge, og at børn hører til i skolen.

Køb i stedet noget mad eller vand til dem eller donér nogle penge til den lokale NGO.

Her er et godt flytilbud til Budapest – tryk på “se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

visit østrig, visit austria, banner
afrikanske kvinder

Under rejsen – Respekt. Vær den gode rejsende

Dette punkt må være et af det vigtigste i denne guide. Lige meget hvor vi rejser rundt i verden, og hvilke mennesker vi møder, skal vi vise respekt. Om det handler om at tilpasse sig i forhold til kultur, religion eller andre normer, skal vi selvfølgelig bare rette ind. Det kræver også ofte, at vi sætter os lidt ind i det, før vi tager afsted.

Nogle gange er der små forskelle i normer og adfærd og andre gang store. Det er noget af det, der gør rejsen speciel.

Rejsetilbud: Kunst og kærlighed i Palermo

bus rejser

Under rejsen – Transport

Brug den offentlige transport i stedet for at leje en bil eller bestille en taxa. I flere storbyer er der også mulighed for at cykle rundt, hvilket jeg personligt synes er en virkelig god måde at komme rundt i byerne, og det ligger jo så dejligt naturligt til os danskere at hoppe på cyklen.

Her er et godt flytilbud til Berlin – tryk på “se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

sharing, tomatoes, local

Efter rejsen – Del, del, del med andre rejsende

Del dine erfaringer! Det må være den vigtigste opfordring at tage med herfra. Kun ved at dele vores erfaringer kan vi blive klogere på, hvordan vi rejser mere ansvarligt.

Del hvilke ting, der fungerede godt for dig, og hvad der var svært at overholde. Del hvilke steder, der i virkeligheden tog fx affaldshåndtering alvorligt, og hvilke der kun skrev at de gjorde. Så hjælper vi hinanden.

Rejsetilbud: Besøg det gamle Østpreussen

Mor og barn, solnedgang, rejsende - rejser

Efter rejsen – Fattige områder

Har du været på besøg i et særlig udsat område, imens du var ude og rejse? Fx et meget fattigt sted eller et, der har været ramt af en naturkatastrofe? Tænk på om der er noget, du kan gøre her hjemmefra.

Det kunne eventuelt være at opfordre andre til at hjælpe lige netop der, hvis de alligevel skal forbi på deres tur. Det kan være at støtte et børnehjem eller en lokal NGO.

Derudover kan du tænke tilbage på, hvad du har brugt dine tourist dollars på. Kunne du have brugt dem mere lokalt? Skulle du have doneret de penge, du brugte på en hawaii-skjorte, der alligevel aldrig er passende at tage på hjemme i Danmark?

Se flere rejsetilbud her

Det vigtigste vi kan gøre, er at dele vores erfaringer og budskaber med hinanden. På den måde kan vi  løfte hinanden til at blive mere ansvarlige rejsende i virkeligheden. For at rejse er også at blive klogere på verden, og det er vigtigt at forstå, hvordan vi sammen passer på klodens ressourcer.

Dette er selvfølgelig blot de erfaringer, jeg har gjort mig i en ung alder, og jeg er sikker på, at vi hele tiden skal blive klogere og dele erfaringer for at nå i mål.

Her er yderligere 5 tips til at rejse mere miljøvenligt og ansvarligt.

God tur!

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

nyhedsbrev rejsrejsrejs banner rejser

Banner, engelsk banner, top banner

rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022

Om rejseskribenten

Anna Lohmann

Anna er oprindeligt fra Birkerød, men har nu været bosat på Vesterbro et par år, hvor hun nyder de utallige caféer og god kaffe. Hendes glæde for at rejse startede allerede som barn, og kommer stadig afsted nogle gange om året når studiet og økonomien tillader det. Annas bedste rejsedestinationer er Amsterdam, Bali og Vietnam, men håber på en dag at få mulighed for at opleve New Zealand.

Kommentér

Kommentér