RejsRejsRejs » Rejseguides » 5 grunde til at tage på togrejse
Norge Lapland tog grønrejs rejser
Kroatien Norge Rejseguides Sverige

5 grunde til at tage på togrejse

Salget af togbilletter er steget, og der er grund til at tro, at flere vælger toget frem for flyet for klimaets skyld. Lau Holmelin giver dig 5 grunde til, hvorfor du skal vælge toget som transportmiddel til din næste rejse.
Piemonte GIF banner

Af Lau Holmelin, Illustrationer: Ida Rørholm Davidsen, Fotograf: Mads Tolstrup

Tog-togrejse

Oplev Europe på en ny måde

Togrejser er på vej frem, og det er der en god grund til. Europa har så meget at byde på, uanset om du elsker storbyens puls eller rendyrkede naturoplevelser. Om det er nordlys og hundeslæde i Lapland eller sandstrande og vingårds-besøg i Kroatien, kan jeg næsten garantere, at en togrejse er en unik oplevelse med tog i Europa, du endnu ikke har prøvet.

Rejsetilbud: Nordlys i Svalbard

Europakort grønrejs rejser

Europas unikke jernbanesystem

Vores kontinent er helt unikt med et jernbanesystem, der forbinder os på tværs af landegrænser, hvilket gør det nemt at at tage på togrejse rundt på kontinentet – især hvis du får lidt hjælp til at booke billetter.

Her kommer jeg med 5 grunde til, hvorfor du bør vælge en togrejse som din næste ferie. Men først en god historie fra min egen seneste tur. Her gik turen til det svenske og norske Lapland, hvor et magisk vinterlandskab og en masse gode aktiviteter ventede.

Rejsetilbud: Rejs langs Norges kystlinje

Czech Tourism Banner
Sverige Norge nordlys grønrejs rejser

På togrejse til Lapland

Selve togrejsen er ikke besværlig. Fra Københavns Hovedbanegård skulle vi kun skifte en enkelt gang i Stockholm. Turen var med god udsigt fra start til slut, og der er rig mulighed for at købe mad og drikke ombord på toget til rimelige priser.

Vi besøgte Kiruna, Abisko og Narvik på turen, og alle destinationerne nås med nattoget fra Stockholm. I områderne er der masser af aktiviteter. Vi forelskede os i de energiske slædehunde, var ude i kulden og ventede på nordlyset, blev fascineret af samernes kultur og historie, oplevede det nordiske dyreliv og meget andet.

Togturen som rejseform er jeg fuldstændig vild med, og de positive sider kommer til udtryk på så mange måder: Komfort, oplevelser, samvær, klimamæssigt med flere.

Her er et godt flytilbud til Stockholm – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

togrejse togkupe grønrejs rejser

1. Togturen bliver en del af rejsen

Transporttid på ferien handler ofte om at komme fra A til B og kan være forbundet med hektiske situationer. Men med togrejser bliver selve transporten en essentiel del af selve rejsen. På de længere strækninger kræves der ikke noget af dig, og fordi du ikke skal foretage dig noget, får du plads til et frirum helt nede i tempo.

Nogen taler endda om en sjælden følelse af at tænke tanker helt til ende; en situation man ikke altid har fornøjelsen af at have i en travl hverdag.

På turen i toget sætter du dig til rette og oplever landskabet suse forbi. Hver en strækning vil give dig en indsigt i lokalområdet og befolkningen, som bor her. De vil fungere som et kort indblik i en nationalitets hverdag og kontekst, og du vil sidde tilbage med en bedre forståelse af vores europæiske naboer.

Her er nogle gode tilbud på pakkerejser til Sverige – tryk på “vælg” for at få den endelige pris

sverige norge grønrejse hundeslæde rejser

2. At rejse om natten og ankomme i centrum

Med toget kan man rejse, mens man sover nogenlunde komfortabelt, og mens man bevæger sig mod sin destination. Om aftenen angiver man til togpersonalet, hvornår man ønsker at blive vækket. Så er der morgenmad klar, når man vågner, mens man kan nyde udsigten.

En anden fantastisk ting med togrejser er, at man ankommer i byernes centrum – ikke noget med lufthavnstransport som efter flyveturen.

Så der er ikke uforudsete meromkostninger, du er sjældent langt fra din indkvartering, og de første oplevelser på destinationen venter lige om hjørnet.

Klik her for et godt hotel-tilbud i Stockholm

Norge Lapland tog grønrejs rejser togrejse

3. Klimabeskyttelse på togrejsen

Det kan ikke komme som en overraskelse, at den elektrificerede togrejse forurener en hel del mindre end flyrejsen.

Der er også grund til at tro, at der er en sammenhæng mellem det stigende salg i togbilletter og lysten til at rejse med en ren ”grøn” samvittighed. For at konkretisere den klimabelastning – og mangel på samme – som ligger på fly og togrejser, har vi set på en rejse fra Københavns Hovedbanegård til Stockholm Centralstation.

Det tager cirka 4 timer og 15 minutter med fly inklusive turen til lufthavnen, hvor du har en tre kvarters rejse med bus fra lufthavn til Stockholm centrum. Turen koster dig i dette tilfælde 1138 koner. Med toget er du fremme cirka 1 time og 20 minutter senere, men du sparer busturen, da toget ankommer direkte i centrum. Derudover har denne tur en pris på 900 kroner.

CO2-besparelsen på denne rejse er helt vild. Du sparer 132,47 kg hver vej, hvilket svarer til en besparelse på 99,5 %. Det er værd at tage med i sine overvejelser, og for mig har jeg gerne en lidt længere transporttid, hvis jeg kan spare miljø og klima.

Klik her for et godt tilbud på billeje i Narvik i Norge

2022 bliver et fantastisk rejseår – hvis du følger de her 5 rejsetips…

Banner - Backpack - 1024
sverige norge hund grønrejs rejser

4. Prøv noget nyt, tag på togrejse!

Der er stadig mange, som aldrig har prøvet en længere togrejse. I en lille undersøgelse fornylig blev en række gymnasieelever på Risskov Gymnasium i Aarhus spurgt om to ting: Først om de havde fløjet på ferie, og dernæst om de havde taget toget på ferie. Resultatet var ikke overraskende. En enkelt elev havde prøvet at tage toget, hvorimod alle havde rejst med fly.

Dette udviklede sig til en samtale om, hvorfor det er vigtigt at komme på ferie, hvad er det, man ønsker at få ud af at forlade sit hjem i en uge eller mere? Det kan være afslapning og ønsket om at blive rig på nye oplevelser.

Prøv at stille dig selv spørgsmålet: Hvilke overordnede ønsker har du til din ferie? Hvis du havde syv dage uden planer, hvordan kunne dine ønsker blive opfyldt? Kunne de lade sig gøre med tog som transportmiddel?

Rejsetilbud: Turen går til naturskønne Kroatien

togpassagerne grønrejs rejser af Ida Rørholm davidsen togrejse

5. Komfort, bagage og restaurantvogn

Tog har som fingerregel en højere komfort end både bus og fly. Der er langt mere ben- og bagageplads, mulighed for at rejse sig og strække benene og på de fleste strækninger – når man forlader de danske grænser – en restaurantvogn, hvor man kan købe mad og drikke til gode priser.

På de strækninger, hvor vi anbefaler en sovevogn, kan man booke sin egen kupé, hvis man gerne vil have mere privatliv på togrejsen.

Da toget ikke har samme restriktioner for, hvor meget bagage du må have med på din rejse, åbner det for nogle muligheder. Du kan for eksempel tage lokalt producerede varer som vin, olier og mad med dig hjem, eller du kan tage dit skiudstyr eller telt med under armen uden ekstra omkostninger.

Se flere rejsetilbud til Norden her

togrejse

Afsted på togrejsen

Så det er bare med at komme afsted, og prøve denne fantastiske rejseform. Eller genopleve den, hvis du har været afsted før. For på en togrejse får du sjælen med.

God togrejse!

nyhedsbrev rejsrejsrejs banner rejser
rejsebureau grafik 22/23
rejsebureau grafik 22/23
rejsebureau grafik 22/23
rejsebureau grafik 22/23
rejsebureau grafik 22/23
rejsebureau grafik 22/23
rejsebureau grafik 22/23

Om rejseskribenten

Lau Holmelin

Lau er uddannet cand.san. i folkesundhedsvidenskab med speciale i natur og sundhed og har desuden en friluftsvejlederuddannelse. Han har flere sæsoners erfaring som guide (vandre- og skiguide) og Laus rejseoplevelser centrerer sig særligt om aktive rejser i flotte naturomgivelser, såsom vandring, kajakture og ski, men han er samtidig også vild med at besøge nogle spændende og kulturelle byer.
Lau er medstifter af rejsebureauet GrønRejs, som fokuserer på klimavenlige togrejser rundt i Europa.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Læs mere om:

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.