RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Europa » Kroatien » Kroatien: Naturperler og uopdagede stier
kroatien-frie-fodspor-dalmatien
Kroatien

Kroatien: Naturperler og uopdagede stier

Kroatien er en perfekt destination for dig, der gerne vil kombinere smuk natur med sydeuropæisk kystliv. Landet byder på utallige nationalparker med gigantiske vandfald på stribe.
   

Af Marie Lau Florin

Kroatien - Hvar - Udsigt - rejser

Hvorfor Kroatien?

Kroatien var ikke et land, der stod øverst på min bucket list, før jeg en dag så min nabos feriebilleder fra en supersmuk vandring i noget, der lignede sydens Norge. Kringlede stier, smukke slugter og bjerge i horisonten forbløffede mig, og afsted kom vi. Vi tog til regionen Dalmatien, en times kørsel nord for Split. Et ligeså eventyrligt sted som navnet antyder.

Noget af det fede ved Kroatien er, at nationalparkerne ligger strøet med en gavmild hånd, og naturen er formidlet nænsomt og respektfuldt. Her er ikke noget med kæmpe skilte og poppede tilbud, der skygger for oplevelsen. Naturen får lov at være natur.

Rejsetilbud: Underskønne Malta

Kroatien kort rejser

Kroatien efter borgerkrigen

Turisterne har bestemt fundet Kroatien efter borgerkrigen i 1990’erne, og flere steder langs stier ved kysten kæmper elværker, og infrastruktur i det hele taget, med at følge med. Det lykkedes os at finde både øde natur, og ferielejligheder – uden turister. Jeg har egentlig aldrig rejst i et land, hvor turister så sjældent var klumpet sammen.

Rejsetilbud: Det uopdagede Kreta

Find gode tilbud på hoteller i hovedstaden Zagreb i Kroatien her

kroatien-dalmatien-waterfront

Lejlighed i vandkanten – uden turister

Den første udfordring var, hvor vi skulle bo. Vi ville gerne undgå store feriehoteller, og i stedet finde noget mere autentisk. Vi skulle 27 personer afsted for at fejre guldbryllup i familien. Derfor ville vi gerne finde noget stort, men samtidig privat og rigtig gerne med et køkken til hver del af familien.

Det fandt vi i luksuslejlighederne Pinna Nobilis i den lille, søvnige by Brodarica. I ejendommen er der i alt fire lejligheder, og vi lejede dem alle fire. Stort set ingen turister – men til gengæld masser af lokale. Netop som vi bedst kan lide det. Lige overfor ligger mikroøen Krapanj, som man kan sejle eller svømme til. Øen kan traves rundt på en time.

Her er et godt flytilbud til Dubrovnik i Kroatien – tryk på “se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

kroatien-split-dalmatien

Kroatiens nationalparker på stribe

Indenfor kort afstand er der tre store nationalparker: Krka, Plitvice og Kornati. En af de største oplevelser blev Krka med vandfaldet Skradinsky Buk. Her er tale om en turistattraktion, som har fortjent at være lige netop dét. “Er det ikke bare et vandfald?” tænker du måske. Men hele oplevelsen er sammensat til at fodre forventningerne, og få det til at kilde i maven. Det gigantiske vandfald lister sig simpelthen ind på dig.

Turen starter et godt stykke fra vandfaldet, og først pibler vandet ganske stille. For hver meter du går, kommer der mere bevægelse i vandet under bræddestien. Stier snirkler sig ind og ud, og træerne står stædigt i strømmen. Til sidst hører du den fjerne buldren af vandfaldet. Skradinsky Buk brøler som en vred løve. Kontrasten til den stille start er enorm.

Klik her for et godt tilbud på pakkerejser til Kroatien

milada-vigerova-35578-unsplash

Panoramaudsigter over Šibenik

Ved kysten ud for nationalparken Krka ved den charmerende gamle by Sibenik finder du en vandresti, som på alle måder er en overset perle. Det er tydeligt, at der er postet både penge og omhu i at bygge vandrestien i bakkerne langs kysten. Begge gange vi har været der, har der ikke været et øje på den 9 kilometer lange rute (4,5 km hver vej). Dér har du fremragende udsigter og interessante kulturoplevelser helt for dig selv.

Stien hedder Kanal Sv. Ante-Setnica, og er anlagt med sten det første stykke af vejen, og herefter grussti. Den slynger sig op og ned forbi den ene panoramaudsigt efter den anden. Selv ud over byen Šibenik og nationalparken Kornati, der består af en håndfuld bittesmå, forrevne øer, der ligger så kærligt i Adriaterhavet.

På stien kommer du forbi et kirkerum i en klippe – St. Anthony Church. Med sine seks meter til loftet ligner det en lille naturlig katedral. Det har været brugt som kirke fra middelalderen og frem til 1930, hvor militæret overtog grotten og placerede kanoner her som forsvar for Šibenik.

Klik her for et godt tilbud på billeje i Šibenik, Kroatien

Banner - Backpack - 1024
Šibenik-sunset-114557_1920

Historiske fodspor og stier

Byen Šibeniks historie er nok en af de mest omtumlede i hele Dalmatien. Venetianerne, tyrkerne og østrigerne er blot nogle af de udefrakommende trusler byen har haft.

Selv 2. Verdenskrig har sat sine fodspor her. Undervejs på stien kommer du til Hitler’s Eye – den tunnel, Hitler begyndte at bygge under anden verdenskrig, og som jugoslaverne færdiggjorde i slutningen af 1940’erne. Stiens vendepunkt er ved St. Nicholas-fortet, som har været historisk central til at bevogte mod invaderende kræfter fra havet.

I dag ligger Šibenik fredeligt og uerobret. Den gamle bydel og katedralen er bestemt et besøg værd som afslutning på vandreturen. Og har sulten meldt sig, ligger der også den prisbelønnede Michelin-restaurant Pelegrini.

God appetit på Kroatien!

Klik her for flere rejsetilbud i Europa

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

Om rejseskribenten

Marie Lau Florin

Marie Lau Florin

Marie er naturelsker og inkarneret vandrer. Hun er mester i at få store oplevelser for små penge, og går langt for at opleve verden uden at skulle padle i stride strømme af turister. Hun foretrækker ro og rytme i vandrestøvlerne end strand og shopping.
Som mor i en sammenbragt familie med seks store børn har Marie lært meget om familietraditioner, rejseformer og holdånd. Også, når skoene gnaver, solen bager ned og vandflasken er tom. Sammen med sin mand Torben startede Marie i 2018 camino- og rejsebloggen Frie fodspor

Til daglig arbejder Marie arbejder som underviser og hjemmesideredaktør på Skovskolen i Nødebo, som er en ‘skovcampus’ under Københavns Universitet.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ca. to gange om måneden.