RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Kroatien » Kroatien: Naturperler og uopdagede stier
Kroatien

Kroatien: Naturperler og uopdagede stier

Kroatien - Dalmatien, middelalderby - rejser
Kroatien er en perfekt destination for dig, der gerne vil kombinere smuk natur med sydeuropæisk kystliv. Landet byder på utallige nationalparker med gigantiske vandfald på stribe.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Kroatien: Naturperler og uopdagede stier er skrevet af Redaktionen.

Kroatien - Hvar - Udsigt - rejser

Hvorfor Kroatien?

Kroatien var ikke et land, der stod øverst på min bucket list, før jeg en dag så min nabos feriebilleder fra en supersmuk vandring i noget, der lignede ‘Sydeuropas Norge’. Kringlede stier, smukke slugter og bjerge i horisonten forbløffede mig, og afsted kom vi. Vi tog til regionen Dalmatien en times kørsel nord for Split. Et ligeså eventyrligt sted, som navnet antyder.

Noget af det fede ved Kroatien er, at nationalparkerne ligger strøet med en gavmild hånd, og naturen er formidlet nænsomt og respektfuldt. Her er ikke noget med kæmpe skilte og poppede tilbud, der skygger for oplevelsen. Naturen får lov at være natur.

I 2020 er der endda også kultur på programmet, da byen Rijeka er årets europæiske kulturby.

Rejsetilbud: Turen går til naturskønne Kroatien

Kroatien kort rejser

Kroatien efter borgerkrigen

Turisterne har bestemt fundet Kroatien og Balkan efter borgerkrigen i 1990’erne, og flere steder langs stier ved kysten kæmper elværker – og infrastruktur i det hele taget – med at følge med. Det lykkedes os at finde både øde natur og ferielejligheder uden turister. Jeg har egentlig aldrig rejst i et land, hvor turister så sjældent var klumpet sammen.

Rejsetilbud til Middelhavet: Det uopdagede Kreta

kroatien - dalmatien, waterfront - rejser

Lejlighed i vandkanten – uden turister

Den første udfordring var, hvor vi skulle bo. Vi ville gerne undgå store feriehoteller og i stedet finde noget mere autentisk. Vi skulle 27 personer afsted for at fejre guldbryllup i familien. Derfor ville vi gerne finde noget stort, men samtidig privat og rigtig gerne med et køkken til hver del af familien.

Det fandt vi i luksuslejlighederne Pinna Nobilis i den lille søvnige by Brodarica. I ejendommen er der i alt fire lejligheder, og vi lejede dem alle fire. Stort set ingen turister, men til gengæld masser af lokale. Netop som vi bedst kan lide det. Lige overfor ligger en af Kroatiens mange mikroøer Krapanj, som man kan sejle eller svømme til. Øen kan traves rundt på en time.

Her er et godt flytilbud til Dubrovnik i Kroatien – tryk på “se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

find et godt tilbud banner 2023
kroatien - split, dalmatien, gangbro - rejser

Kroatiens nationalparker på stribe

Indenfor kort afstand er der tre store nationalparker: Krka, Plitvice og Kornati. En af de største oplevelser blev Krka med vandfaldet Skradinsky Buk. Her er tale om en turistattraktion, som har fortjent at være lige netop det. “Er det ikke bare et vandfald?”, tænker du måske. Men hele oplevelsen er sammensat til at fodre forventningerne og få det til at kilde i maven. Det gigantiske vandfald lister sig simpelthen ind på dig.

Turen starter et godt stykke fra vandfaldet, og først pibler vandet ganske stille. For hver meter du går, kommer der mere bevægelse i vandet under bræddestien. Stier snirkler sig ind og ud, og træerne står stædigt i strømmen. Til sidst hører du den fjerne buldren af vandfaldet. Skradinsky Buk brøler som en vred løve. Kontrasten til den stille start er enorm.

Her er nogle gode tilbud på pakkerejser til Kroatien – tryk på “vælg” for at få den endelige pris

milada-vigerova-35578-unsplash

Panoramaudsigter over Šibenik

Ved kysten ud for nationalparken Krka ved den charmerende gamle by Šibenik finder du en vandresti, som på alle måder er en overset perle. Det er tydeligt, at der er postet både penge og omhu i at bygge vandrestien i bakkerne langs kysten. Begge gange vi har været der, har der ikke været et øje på den 9 kilometer lange rute. Der har du fremragende udsigter og interessante kulturoplevelser helt for dig selv.

Stien hedder Kanal Sv. Ante-Setnica og er anlagt med sten det første stykke af vejen og herefter grussti. Den slynger sig op og ned forbi den ene panoramaudsigt efter den anden. Selv ud over byen Šibenik og nationalparken Kornati, der består af en håndfuld bittesmå forrevne øer, der ligger så kærligt i Adriaterhavet.

På stien kommer du forbi et kirkerum i en klippe – St. Anthony Church på engelsk. Med sine seks meter til loftet ligner det en lille naturlig katedral. Det har været brugt som kirke fra middelalderen og frem til 1930, hvor militæret overtog grotten og placerede kanoner her som forsvar for Šibenik.

Her er nogle gode tilbud på hoteller i Šibenik – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Eller klik her for et godt tilbud på billeje i Šibenik, Kroatien

Šibenik-sunset-114557_1920

Historiske fodspor og stier

Byen Šibeniks historie er nok en af de mest omtumlede i hele Dalmatien. Venetianerne, tyrkerne og østrigerne er blot nogle af de udefrakommende trusler, byen har mødt.

Selv Anden Verdenskrig har sat sine fodspor her. Undervejs på stien kommer du til Hitler’s Eye – den tunnel, Hitler begyndte at bygge under Anden Verdenskrig, og som jugoslaverne færdiggjorde i slutningen af 1940’erne. Stiens vendepunkt er ved St. Nicholas-fortet, som historisk har været central for at bevogte mod invaderende kræfter fra havet.

I dag ligger Šibenik fredeligt og uerobret. Den gamle bydel og katedralen er bestemt et besøg værd som afslutning på vandreturen. Og har sulten meldt sig, ligger der også den prisbelønnede Michelin-restaurant Pelegrini.

God appetit på Kroatien!

Klik her for flere rejsetilbud i Europa

Om forfatteren

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.