RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Europa » Kroatien » Kroatien: Naturperler og uopdagede stier
kroatien-frie-fodspor-dalmatien
Kroatien

Kroatien: Naturperler og uopdagede stier

RejsRejsRejs Banner
 

Kroatien var ikke et land, der stod øverst på min bucket list, før jeg en dag så min nabos feriebilleder fra en supersmuk vandring i noget, der lignede sydens Norge. Kringlede stier, smukke slugter og bjerge i horisonten forbløffede mig, og af sted kom vi. Vi tog til regionen Dalmatien, en times kørsel nord for Split. Et ligeså eventyrligt sted som navnet antyder.

Læs mere om forfatteren Marie Lau Florin her

 

Noget af det fede ved Kroatien er, at nationalparkerne ligger strøet med en gavmild hånd, og naturen er formidlet nænsomt og respektfuldt.  Her er ikke noget med kæmpe skilte og poppede tilbud, der skygger for oplevelsen. Naturen får lov at være natur.

Turisterne har bestemt fundet Kroatien efter borgerkrigen i 1990’erne, og flere steder langs stier ved kysten kæmper elværker, og infrastruktur i det hele taget, med at følge med. Det lykkedes os at finde både øde natur, og ferielejligheder – uden turister. Jeg har egentlig aldrig rejst i et land, hvor turister så sjældent var klumpet sammen.

kroatien-dalmatien-waterfront

Lejlighed i vandkanten – uden turister

Den første udfordring var, hvor vi skulle bo. Vi ville gerne undgå store feriehoteller, og istedet finde noget mere autentisk. Vi skulle 27 personer af sted for at fejre guldbryllup i familien. Derfor ville vi gerne finde noget stort, men samtidig privat og rigtig gerne med et køkken til hver del af familien.

Det fandt vi i luksuslejlighederne Pinna Nobilis i den lille, søvnige by Brodarica. I ejendommen er der i alt fire lejligheder, og vi lejede dem alle fire. Stort set ingen turister – men til gengæld masser af lokale. Lige som vi bedst kan lide det.

Lige over for ligger mikroøen Krapanj, som man kan sejle – eller svømme – til. Øen kan traves rundt på en time.

kroatien-split-dalmatien

Nationalparker på stribe

Inden for kort afstand er der tre store nationalparker: Krka, Plitvice og Kornati. En af de største oplevelser blev Krka med vandfaldet Skradinsky Buk. Her er tale om en turistattraktion, som har fortjent at være lige netop dét.

“Er det ikke bare et vandfald?” tænker du måske. Men hele oplevelsen er sammensat til at fodre forventningerne, og få det til at kilde i maven. Det gigantiske vandfald lister sig simpelthen ind på dig. Turen starter et godt stykke fra vandfaldet, og først pibler vandet ganske stille. For hver meter du går, kommer der mere bevægelse i vandet under bræddestien. Stier snirkler sig ind og ud, og træerne står stædigt i strømmen.

Til sidst hører du den fjerne buldren af vandfaldet. Skradinsky Buk brøler som en vred løve. Kontrasten til den stille start er enorm.

milada-vigerova-35578-unsplash

Hvis du selv vil afsted, kan du se et rejsetilbud til Kroatien her

Panoramaudsigter over Šibenik

Ved kysten ud for nationalparken Krka ved den charmerende gamle by Sibenik finder du en vandresti, som på alle måder er en overset perle. Det er tydeligt, at der er postet både penge og omhu i at bygge vandrestien i bakkerne langs kysten.  Begge gange vi har været der, har der ikke været et øje på den 9 kilometer lange rute (4,5 km hver vej). Dér har du fremragende udsigter og interessante kulturoplevelser helt for dig selv.

Stien hedder Kanal Sv. Ante-Setnica, og er anlagt med sten det første stykke af vejen, og herefter grussti. Den slynger sig op og ned forbi den ene panoramaudsigt efter den anden. Selv ud over byen Šibenik og nationalparken Kornati, der består af en håndfuld bittesmå, forrevne øer der er ligger så kærligt i Adriaterhavet.

På stien kommer du forbi et kirkerum i en klippe – St. Anthony Church. Med sine seks meter til loftet ligner det en lille naturlig katedral. Det har været brugt som kirke fra middelalderen og frem til 1930, hvor militæret overtog grotten og placerede kanoner her som forsvar for Šibenik.

Šibenik-sunset-114557_1920

Artiklen fortsætter efter boksen

Sådan kommer du nemt til Kroatien

Der er kun enkelte rejsebureauer, der har kvalitetsrejser til Kroatien, men mange der ville kunne hjælpe med planlægningen. Find dem her: Rejsetilbud

Der er afgange til og fra Split hele året – find en dato, der passer dig her: Priseksempel

Her er et par hoteller i Dalmatien, som vi kan anbefale:

Tips til turen

–       Husk badetøj – du kan bade ved foden af Skradinsky Buk
–       Kom tidlig morgen eller sen eftermiddag, hvis du vil uden om turisterne
–       Husk solbeskyttelse – der er stort set ingen skygge på Kanal Sv. Ante-Setnica
–       Gå ruten ved solopgang eller solnedgang –Kanal Sv. Ante-Setnica er smukt oplyst
–       Medbring masser af vand – der er ingen vandposter

Hvis du har brug for tips og tricks til, hvordan du planlægger din rejse, kan du læse vores store rejseguide her. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, der kommer et par gange om måneden, hvor vi deler vores bedste rejsetips med dig.

I denne boks er der links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil læse mere om, hvordan det foregår, så se her.

Historiske fodspor og stier

Byen Šibeniks historie er nok en af de mest omtumlede i hele Dalmatien. Venetianerne, tyrkerne og østrigerne er blot nogle af de udefrakommende trusler byen har haft.

Selv 2. verdenskrig har sat sine fodspor her: Undervejs på stien kommer du til Hitler’s Eye – den tunnel, Hitler begyndte at bygge under anden verdenskrig, og som jugoslaverne færdiggjorde i slutningen af 1940’erne. Stiens vendepunkt er ved St Nicholas-fortet, som har været historisk centralt til at bevogte mod invaderende kræfter fra havet.

I dag ligger Šibenik fredeligt og uerobret. Den gamle bydel og katedralen er bestemt et besøg værd som afslutning på vandreturen. Og har sulten meldt sig, ligger der også den prisbelønnede Michelin-restaurant Pelegrini.

God appetit på Kroatien…

Om rejseskribenten

Marie Lau Florin

Marie Lau Florin

Marie er naturelsker og inkarneret vandrer. Hun er mester i at få store oplevelser for små penge, og går langt for at opleve verden uden at skulle padle i stride strømme af turister. Hun foretrækker ro og rytme i vandrestøvlerne end strand og shopping.
Som mor i en sammenbragt familie med seks store børn har Marie lært meget om familietraditioner, rejseformer og holdånd. Også, når skoene gnaver, solen bager ned og vandflasken er tom. Sammen med sin mand Torben startede Marie i 2018 camino- og rejsebloggen Frie fodspor

Til daglig arbejder Marie arbejder som underviser og hjemmesideredaktør på Skovskolen i Nødebo, som er en ‘skovcampus’ under Københavns Universitet.

Kommentér

Kommentér

Show Buttons
Hide Buttons