RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Kroatien » Split og Brac i Kroatien: Top-5 ting du skal se i Split og omegn
Kroatien

Split og Brac i Kroatien: Top-5 ting du skal se i Split og omegn

Kroatien, Split, udsigt, by, hav, bjerge, rejser
Tager du ud langs den kroatiske kyst og besøger byen Split, kan du få lidt af det hele - og mere til.

Split og Brac i Kroatien: Top-5 ting du skal se i Split og omegn er skrevet af Cecilie Saustrup Kirk.

Kroatien - split, dalmatien, gangbro - rejser

Kroatien

En af de virkelig oversete perler i Europa må være Kroatien.

rrr banner 22/23

For uanset om du hører til dem, som elsker vandreture og aktiv ferie i det fri, elsker kultur eller er vandhund, har Kroatien noget for dig. Og hvis du tager ud langs kysten og hele vejen ned til Split i sydspidsen af landet, er der virkelig noget at hente på rejseoplevelsesfronten.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Kroatien, Split, udsigt, by, hav, bjerge

Split – mærk historien i Dalmatiens hovedby

Split er den næststørste by i Kroatien og den største i regionen Dalmatien, der ligger langs den kroatiske kyst.

Byen er omgivet af bjerge til den ende side og Adriaterhavet til den anden. Denne kombination gør, som den lokale guide kunne fortælle, at i hele sommersæsonen vil der måske komme 3-4 dages regn. Ikke mere. Altså en perfekt destination for dig, der søger solgaranti på ferien.

I Split finder du et fantastisk mix af gammel kultur og moderne bekvemmeligheder, der gør det let at være på besøg som turist.

Byens hjerte er bygget op i og omkring den romerske kejser Diocletians palads. Paladset stammer fra det 4. århundrede og er på trods af sin alder knudepunktet for byen Split i dag.

Selv om paladset er på UNESCOs Verdensarvsliste, så bor helt normale mennesker i de gamle bygninger af paladset. Her er også lækre restauranter, gode caféer og fine små butikker.

Visse dele af paladset er dog omdannet til museum og er derfor utroligt velbevaret. Det giver en helt unik mulighed for at opleve, hvordan kultur og mennesker mødes, og hvordan historien lever videre i nutiden.

Ønsker du at bo midt i herlighederne, så kan hotellet Cornaro klart anbefales med sine skønne værelser, venligt personale og ikke mindst en storslået morgenmadsbuffet.

Lige ved siden af paladset finder du byens domkirke.

Det er en bedårende lille kirke, der er overdådigt udsmykket, og den er helt sikkert et besøg værd. Er du smart, køber du kombi-billetten, der også giver adgang til kirkens krypt, det gamle Jupiters tempel og sidst, men ikke mindst: Til klokketårnet.

Klokketårnet er ikke for dem, som lider af højdeskræk, men kan du overvinde frygten, får du en fantastisk udsigt udover byen, marinaen og de omkringliggende bjerge.

Split er også en oplagt by at bruge som base og udforske nogle af Dalmatien-regionens mindre byer og øer som Brac, Trogir og Trilj.

Se de bedste rejsetilbud her

Find de billigste flybilletter til destinationen her

Brac – aktiv ø-ferie a la Balkan

En anden ting, som gør Split til et fremragende feriested, er den lette adgang til færgerne, der fører til nogle af Kroatiens utallige øer som fx Brac.

Med over 1000 øer er der rig mulighed for at boltre sig i havet, lave ø-hop fra ø til ø og smage på alt godt fra Adriaterhavet. En af disse øer ligger blot en times sejlads fra Split, nemlig Brac.

Brac er Dalmatiens største ø og lægger jord til et hav af oplevelser. Byen Supetar er en lille perle i sig selv, og de snoorede bjergveje med den fantastiske udsigt er hele turen værd.

Besøg den kendte strand Golden Horn Beach på Brac. Den skifter form alt efter vind, vejr og strøm og er et af Kroatiens bedst kendte vartegn.

Tager du op i bjergene, giver Brac dig mulighed for nogle virkelig skønne vandreture. Skal du udfordre dig selv lidt, så kan du vandre ned til det gamle kloster Blaca og træde ind i en lille tidslomme af religiøs tilbagetrukkenhed.

Det kræver dog, at man har bentøjet i orden, for traveturen op er lidt af en udfordring for de fleste, men sejrens sødme er også til at mærke, når du når toppen og kan sige “Jeg gjorde det!”.

Brac er bestemt et besøg værd.

Find de bedste og billigste flybilletter her

Trogir – venetiansk vagttårn og vasketøj i vinduerne

Mindre end 30 kilometer vest for Split ligger en anden perle, der er havnet på UNESCOs verdensarvsliste.

Byen Trogir er en herlig lille by på 14.000 indbyggere, hvor hele bymidten er bibeholdt i venetiansk stilart.

Trogir er oprindeligt en ø, og den er nu forbundet permanent med fastlandet via bro, hvilket gør den nem at besøge. Besøg den utroligt smukke kirke i byens hjerte for sølle 25 kroner og få en vidunderlig oplevelse. Eller udforsk de små snoede gader, hvor vasketøjslinjerne hænger fra vindue til vindue.

Tager du ned til havnefronten, får du også et direkte udsyn til resterne af det gamle vagttårn, som skulle beskytte byen fra pirater og fremmede magter, der angreb fra havet.

Her finder du gode tilbud på overnatninger

Kroatien, Trogir, fæstning, borg,

Trilj – op i højderne i imponerende omgivelser

Er du mere til land end til vand, så skal du en tur op i bjergene.

Sæt kursen imod byen Trilj, og vær klar på at udforske den gamle kultur og ikke mindst den underskønne natur. Oplevelserne starter allerede på vejen derop, for køreturen er overordentlig smuk med udsigt til bjerge, floder og små landsbyer.

I byen Trilj har du mulighed for at få rørt dig lidt og mærke pulsen stige, for her er rig mulighed for at tage på vandring eller cykeltur i bjergene, tage på kajaktur eller riverrafting i floderne og ride på hesteryg gennem det smukke landskab.

Søger du efter lidt kultur, så ligger ruinerne af en gammel romersk fæstning, Tilurium, heroppe i bjergene.

Kort derfra ligger også en lille kirke, som er ganske køn i sig selv, men som virkelig udmærker sig ved sin vidunderlige udsigt udover Trilj by.

Gå på opdagelse i de bedste rejser og de bedste priser lige nu

Game of Thrones i Split og omegn

Kroatien har gjort sig en del bemærket gennem de senere år – i hvert fald hvis man hører til dem, som har fulgt med i den kendte TV-serie Game of Thrones.

Byen Dubrovnik, der ligger længere nede af kysten, har været kulisse for mange optagelser til serien, men Dalmatien har også bidraget med sit.

Blandt andet kan du i selve byen Split besøge de grotter, som Daenerys holder sine drager fanget i. De er nemlig en del af de underjordiske rum ved Diocletians palads, og faktisk er de de største underjordiske rum fra romersk tid i hele verden.

En anden kendt filmkulisse er Klis fæstning, som ligger godt 13 kilometer fra Split. Fæstningen har eksisteret i mere end 2000 år, men har altid haft til formål at beskytte passet, der ledte gennem bjergene omkring Split.

I tidens løb har den været indtaget af konger og riddere, kristne og muslimer, romere og ottomaner, hvilket gør det til en helt unik oplevelse – også for dem som har Game of Thrones til gode. Alene udsigten fra Klis fæstning gør hele turen derud værd.

Her finder du gode tilbud på solskinsrejser

Split viser vej

Når du fremover overvejer, hvor turen skal gå til i Sydeuropa, er Split et meget godt bud, hvis du vil have lidt af det hele: Flot kultur, gode strande og lækker mad.

God tur til Split. God rejse til Kroatien.

Redaktionen var inviteret af Visit Dalmatia. Alle holdninger er som altid redaktionens egne.

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

nyhedsbrev banner 22/23

Om forfatteren

Cecilie Saustrup Kirk

For Cecilie er verden hendes legeplads, og jo oftere hun kommer derud, jo bedre.

Hun har rejst det meste af hendes liv og oplevet alt fra Paris romantiske gader til Tokyos elektroniske neonskilte og Accras naturskønne vildtparker.

Hun elsker at lede efter de skjulte perler inden for kultur, oplevelser og mad, og fortrækker altid den lokale madbod og de autentiske forestillinger, frem for de internationale kædebutikker.

Hun har boet et halvt år i Sydkorea, og er fast besluttet på at bo i et andet land igen engang i fremtiden.

Næste mål på listen er Canadas storslåede vandfald og Australiens farverige koralrev

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Emner

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.