RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Montenegro » Montenegro – guide til de største højdepunkter på din rejse
Montenegro Sponsoreret indlæg

Montenegro – guide til de største højdepunkter på din rejse

NTO Montenegro
Sponsoreret indhold. Bjerglandet Montenegro er spækket med fantastisk historie og storslået natur.
harzen banner Hotel Skt. Annæ banner

Montenegro – guide til de største højdepunkter på din rejse er skrevet af Redaktionen i samarbejde med montenegro.travel.

Kort Montenegro
NTO Montenegro

Ferie i storslåede Montenegro

Montenegro har siden 2006 været en selvstændig republik beliggende ved Middelhavet. Det lille land er defineret af dramatiske bjerge og vild natur. Ifølge en legende betyder Montenegro ‘det sorte bjerg’, hvilket henviser til farven på de mørke nåletræsskove, som dækker store dele af landet.

konkurrence tropical islands

Montenegro ligger ved Middelhavet – eller nærmere bestemt på Adriaterhavets kyst. Bjerglandet er omringet af nabolandene Serbien mod nord, Kosovo og Albanien mod sydøst og Kroatien og Bosnien-Herzegovina mod vest. Mod sydvest på den anden side af vandet ligger Italien.

Med en imponerende varieret natur, fantastiske aktiviteter til enhver årstid og ægte bæredygtighed er Montenegro en helt unik destination at rejse til.

Selvom Montenegro er et lille land, er ambitionerne bestemt ikke små – især ikke på bæredygtighed. Montenegro er nemlig verdens første økologiske stat: I 1991 vedtog de montenegrinske myndigheder således en erklæring, hvorved landet blev den første økologiske stat i verden.

Det lille og mangfoldige land er let at rejse rundt i, uanset om du vil fra havet til bjergene eller omvendt; man kan opleve det hele med relativt korte ture.

Det solrige land i Sydeuropa har i gennemsnit 240 solskinsdage om året. Derudover er Montenegro landet med den dybeste kløft i Europa, Tara Canyon, og det ældste træ i Europa; et oliventræ som står i kystbyen Bar og er over 2000 år gammelt. Og det bærer endda stadig frugt.

Montenegro er også landet, hvor du finder den største sø på Balkan, en af de tre tilbageværende regnskove i Europa og intet mindre end fem nationalparker.

Baden-Württemberg, banner, 2024, kampagne, europa-park, europa-park resort

Fra juni kan du flyve direkte til Montenegro fra Danmark på mindre end tre timer med det nationale flyselskab Air Montenegro, så det er bare med at komme afsted på ferie.

Rejse til Montenegro
NTO Montenegro

Kysten: Adriaterhavets juvel

Den mest kendte del af Montenegro er nok Boka- eller Kotor-bugten med byerne Kotor, Tivat og Herceg Novi, som er populært blandt tursiter til at holde ferie – og det er med god grund. Det er klart en af de smukkeste bugter i verden, og kysten er i det hele taget utrolig dragende. Her kan du fx gå ombord på en mystisk ubåd og lære om den jugoslaviske flådes længe bevarede hemmeligheder.

Hvis du besøger marinaerne Porto Montenegro, Porto Novi og Luštica Bay, vil du se luksuriøse mega-yachts og være omgivet af eksklusive restauranter og butikker.

Søger du et mere roligt miljø, har byerne Tivat og Perast mere intime strande og små moler, hvor du kan solbade, nippe til cocktails eller spise en lækker middag.

Princess cruises banners

Derudover finder du ‘byen med de mange trin’ Herceg Novi og øen Gospa od Škrpjela – som også kendes som ‘Our Lady on the Rocks’ på engelsk – en kirke, der ‘flyder’ midt i Kotor-bugten.

Ved halvøen Sveti (Sankt) Stefan finder du nogle af Montenegros bedste strande. De rødlige sandstrandene, der forbinder kysten med klipperne er helt klart et besøg værd. Udover det fine sand og de fantastiske skjulte bugter, kan du tage en vandretur mellem nåletræerne i Miločer Park.

Er du mere til wellness – og særligt hvis du er kvinde – skal du lægge ruten forbi Ulcinj. Hvis du foretrækker aktiv ferie ved vandet er her masser af vandaktiviteter; særligt kitesurfing, stand-up paddle og kajak er udbredt, når du kigger ud over det åbne blå hav i Ulcinj.

Hvis du vil leve det helt frie liv, kan du tage til stranden Ada Bojana. Det er en nudiststrand med mange restauranter og smukke omgivelser. Vær opmærksom på, at solen kan være rigtig skarp på disse breddegrader – så husk solcremen og pas på dig selv.

Bjergkæde Montenegro - ferie
NTO Montenegro

Livet på landmanér – giv dig selv en oplevelse på landet

                                                                 

Vidste du: Her er de 7 byer i Europa med flest solskinstimer!

7: Nice i Frankrig – 342 timer/måned
6: Valencia i Spanien – 343 timer/måned
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

                                                                 

Hvis du vil helt ned i gear, skal du tage til på ferie til de smukke traditionelle landsbyer i Montenegro . Her kan du komme på et fredeligt og afsides eventyr, mens du er omgivet af landets omfavnende natur.

Tag en tur på landet, hvor landsbyernes familier åbner deres hjem for rejsende. Du kan få et helt særligt ophold i en landsby, hvor du bliver taget med til fortidens Montenegro, som er fyldt med spændende historier og traditioner. Landet over finder du 200 registrerede landlige husholdninger.

Spredt over hele landet er utallige landsbyer og såkaldte ‘bjergkatuner’, som hver især har sin egen historie, men alle deler en lignende livsstil. Katuner er landmændenes og hyrdernes midlertidige bosættelser i bjergene, som lokalbefolkningen skabte for at passe deres husdyr.

Hvis du vil opleve det autentiske Montenegro, bør du tage til en af landsbyerne og lære om den nomadiske livsstil. Du kan få en katun-vært, som deler fængslende historier fra sit liv højt oppe i bjergene.

Alternativt kan du tage ud og prøve landsbylivet for en dag. Du vil lære om fortidens historie og kultur, mens du nyder naturens fred. Og du vil være med til at lave et økologisk hjemmelavet måltid, som du kan være med til at nyde sammen med de meget venlige lokale efterfølgende.

Ferie i Montenegro - rejse
NTO Montenegro

Montenegros fortryllende nationalparker

I et land som Montenegro, der rummer så meget skøn natur, finder du selvfølgelig også flere nationalparker.

I nationalparkerne Durmitor, Skadar-/Shkodër-søen, Lovćen, Biogradska Gora og Prokletije kan du opleve vidunderlige bjerglandskaber, fantastiske gletsjersøer og utrolig biodiversitet.

konkurrence tropical islands

Montenegro er med sin størrelse et overskueligt land, så du er aldrig langt væk fra en af landets nationalparker på en ferie til landet.

Bjerglandet byder på aktiviteter året rundt. Du kan tage på cykelture, vandreture og trekking, paragliding, canyoning, rafting, zipline og meget andet. Derudover kan du i vinterhalvåret nyde godt af vintersportsaktiviteter som skiløb og snowboard.

rejse til Montenegro
NTO Montenegro

Montenegros kultur og livsstil

Selvom Montenegro er et lille land, har det en helt særlig kultur. Det gælder alt fra traditionel dans til håndværk og mad.

Skal du opleve sand montenegrinsk kunst, bør du tage til Sveti Stasije – eller ‘Skt. Eustaciuskirken’ – i Dobrota og se de cirka 130 autentiske middelalderlige folkekunstværker. Kirken er spækket med ‘Dobrotska-kniplinger’ hver med sin egen historie vævet ind i de fantastiske blonder.

Hvis du er mere til levende kultur, så mød vogterne af ‘kolo’-dansetraditionen. Denne livlige dans med farveklædte dansere, som danser sammen i en ring, skal opleves. Så sving forbi den nordlige del af Montenegro til Kolašin og mærk rytmen på egen krop.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

På musikfronten er Montenegro især stolt af det enstrengede instrument ‘gusle’. Instrumentet er forbeholdt episke folkesange, der fortæller historier om kampe og triumfer. Det er på denne måde, at Montenegros rige historie er blevet overført fra generation til generation gennem tiden.

UNESCO har placeret Kotor-regionens natur og kultur og nationalparken Durmitor på verdensarvslisten. Besøg selve byen Kotor, der bliver betragtet som en af verdens flotteste byer. Nyd byens unikke arkitektur, beundr de talrige paladser og kirker og fornem kulturens fortryllende ånd i denne ikoniske by.

Montenegro har byer for enhver smag. Tag til hovedstaden Podgorica, hvor du både kan nyde godt af en afslappet stemning og nye urbane tendenser. Eller tag til Cetinje, der er rig på kulturelle og historiske monumenter og arkæologiske seværdigheder.

Hvis du leder efter gode musikfestivaler og lokal øl, er den industrielle studenterby Nikšić noget for dig.

I den nordlige del af landet kan du besøge nationalparken Durmitor, den imponerende natur og Europas dybeste kløft Tara-kløften.

Fra sommer i år kan du gøre brug af kabelbanen, som forbinder Kotor med nationalparken Lovćen, som udover at byde på det imponerende sorte bjerg, som har givet landet dets navn også er det sidste hvilested for landets ikoniske regent, biskoppen Petar II Petrović-Njegoš.

Kabelbanen kan fragte 1000 passagerer i timen i de 40 gondoler, og besøgende kan nyde den smukke udsigt over parken og det bjergrige landskab rundt om den gamle kongelige hovedstad Cetinje i de ti minutter, turen tager. Hvis kabelbaneturen ikke er nok, er Lovćen også det perfekte sted for alle, der elsker adrenalingivende aktiviteter.

Montenegro ferie
NTO Montenegro

Det montenegrinske køkken

Montenegro er kendt for sine rige og varierede gastronomiske tilbud, så det er også en perfekt destination til en ferie for de madglade. I den sydlige del af landet finder du et bredt udbud af restauranter med fremragende middelhavskøkken og også landlige husholdninger, hvor de byder dig velkommen med åbne arme og virkelig lader dig føle middelhavsånden.

Husk også at besøge landsbyen Njeguši med den fantastiske udsigt, hvor du kan nyde Njeguši-ost.

Lokale specialiteter er det, der venter dig i nord, og en af dem, du ikke må gå glip af, er ‘kačamak’; en autentisk ret i især Bjelasica, Sinjajevina og Durmitor.

De nordlige egnes ofte afsides ‘katuner’, hvor lokalbefolkningen virkelig byder varmt velkommen, er de perfekte steder at nyde både naturens magi og fremragende lokale specialiteter.

Montenegros gastronomiske lækkerier bør akkompagneres af vine af høj kvalitet. I den sydlige del af landet kan du besøge vingårde med middelhavscharme og imponerende udsigter.

I Kotor-bugten kan du også prøve vine, som har ligget på fad under havet i årevis i Montenegros første vinkælder under vandet.

Skal du på ferie til det centrale Montenegro kan du besøge Plantaže, som er en af de vigtigste producenter af druer, vin og vindruebrandy i Sydøsteuropa. Her er den største vingård samlet et sted i Europa på imponerende 2300 hektar.

Det særlige montenegrinske klima, som kommer med beliggenheden mellem Adriaterhavet, Skadar-søen og de høje bjerge, giver ideelle betingelser for at dyrke og udvikle autentiske varianter og sorter af druer, hvilket gør vinene helt specielle.

Fra den centrale del af landet og hele vejen langs kysten finder du utallige vingårde, hvor du kan nyde vin af højeste kvalitet.

                                                                 

Vidste du: Her er de 7 byer i Europa med flest solskinstimer!

7: Nice i Frankrig – 342 timer/måned
6: Valencia i Spanien – 343 timer/måned
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

                                                                 

Montenegro er oplagt at kombinere med en rejse til andre lande på Balkan, men også som rejsemål i sig selv. Du kan både tage på charterrejse til Montenegro, men du kan også arrangere din egen rejse. Vi håber, at du er blevet inspireret.

God rejse til naturglade Montenegro.

Det skal du opleve på din rejse til Montenegro

  • Byen Herceg Novi
  • Besøg Boka- eller Kotor-bugten for at se nogle af de smukkeste bugter i verden
  • Tag til øen Gospa od Škrpjela, som også kendes som ‘Our Lady on the Rocks’
  • Oplev de fantastiske nationalparker såsom Durmitor, Lovćen, Biogradska Gora og Prokletije
  • Skadar-/Shkodër-søen
  • Europas dybeste kløft Tara-kløften

Vidste du: Her er de 7 byer i Europa med flest solskinstimer

7: Nice i Frankrig – 342 timer/måned
6: Valencia i Spanien – 343 timer/måned
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Der kan være links til samarbejdspartnere i denne artikel - du kan se hvordan det foregår her
Baden-Württemberg, banner, 2024, kampagne, europa-park, europa-park resort
  Princess cruises banners

Om forfatteren

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.