RejsRejsRejs » Rejsefavoritterne » Balkan: Den store rejseguide til en overset del af Europa
Albanien Bosnien-Hercegovina Bulgarien Grækenland Kosovo Kroatien Montenegro Nordmakedonien Rejsefavoritterne Rumænien Serbien Tyrkiet

Balkan: Den store rejseguide til en overset del af Europa

Montenegro Kotor Udsigt Rejser
Der er mange gode grunde til at udforske Balkan, for Balkan gemmer nemlig på mange unikke steder. Vi har samlet de bedste af dem her, så du kan få inspiration til hvor du skal starte.
harzen banner Hotel Skt. Annæ banner

Balkan: Den store rejseguide til en overset del af Europa er skrevet af Paloma Fjord.

Balkan Kort Rejser

Balkan – en fascinerende rejseregion

Der er altid noget fascinerende ved at opdage et område af Europa, som alle kender, men de færreste har besøgt sådan rigtig grundigt, hvor man kommer ud i hjørnerne. Sådan et område er Balkan.

Her er derfor redaktionens første bud på de smukkeste, mest interessante og ofte oversete byer på Balkan, som er en region, vi i den grad anbefaler dig at udforske som rejsende.

konkurrence tropical islands
Kroatien Balkan Rijeka Flod Rejser

Kulturbyen Rijeka i Kroatien

Rijeka er blevet udvalgt til at være europæisk kulturby i 2020 og med god grund: Rijeka er Kroatiens tredjestørste by og en vigtig havneby på Balkan. Derudover er den et nordligere og mere afslappet alternativ til Kroatiens mere kendte destinationer som Zadar, Split og Dubrovnik.

Det oplagt at leje en bil, starte i Rijeka i nord og så ellers køre ned ad den kroatiske kyst, eller køre østpå til Osijek, som er beskrevet længere nede i denne artikel. Inden afrejse kan du med fordel tjekke Kroatiens naturperler og uopdagede stier og planlægge det perfekte road trip på Balkan.

Rijeka har stærk italiensk indflydelse, men også en østrigsk og fransk stemning i form af den tydelige cafékultur.

Man mærker tydeligt charmen ved de mange udendørscaféer på byens største boulevard, Korzo, hvor de lokale tager et fortjent hvil efter en lang dag, og hvor du også er mere end velkommen til også at slå dig ned.

kroatien, kroatien ferie, rejser til kroatien

Rijekas kultur og natur

Baden-Württemberg, banner, 2024, kampagne, europa-park, europa-park resort

Rijeka er kendt for politisk at ligge godt til venstre for resten af landet; faktisk for at være decideret ræverød og for at have en livlig punk-rockscene, der er værd at tjekke ud.

I Rijeka kan det også klart anbefales at tage den stejle tur op ad bakken til Trsat-slottet. Her kan du lade dig overvælde af den imponerende panoramaudsigt, hvor du kan følge den lange snoede Rječina-flod gennem byen med øjnene.

Tag også en dagudflugt til øen Krk, hvor du finder de smukkeste strande, de hyggeligste smålandsbyer og en af Kroatiens lækreste vine, Vrbnicka Zlahtina, der har en smuk gylden farve.

Kroatien Osijek mad marked Rejser

Osijek for foodies, Kroatien

Osijek er langt fra en af Kroatiens mest turistede byer og er derfor et fint afbræk fra de mere velbesøgte byer langs Dalmatiens kyst. Er du alligevel i Rijeka for at opleve kulturhovedstadens seværdigheder, kan Osijek nås på en fire timers køretur.

Den letteste og billigste måde at komme til Osijek på er ved at flyve til Zagreb. Derfra kan man fint køre den omkring tre timer lange tur til Osijek i bil eller med bus.

Princess cruises banners

Osijek er hovedstad i Kroatiens nordøstlige region Slavonien. Byen blev hårdt ramt under Balkankrigene i 90’erne, men det meste er heldigvis blevet genopbygget.

Området Slavonien er kendt i hele Kroatien og over hele Balkan for sin fantastiske mad. Den er en god blanding af det kroatiske, serbiske og ungarske køkken. Gastronomien afspejler Osijeks multietniske arv og er berømt for sin friskhed og rundhåndede brug af både krydderurter og stærke krydderier.

Overnatningsmulighederne i byen er ikke så mange, men de er der.

For at opleve lækker lokal vin kan du tage på vinsmagning på en vingård et stykke udenfor Osijek. Her skal du endelig smage Graševina, Kroatiens mest berømte vin, tappet direkte fra vintønden.

Bosnien-Hercegovina Balkan Trebinje Gamle Huse Rejser

Middelhavsstemning i Trebinje, Bosnien-Hercegovina

Trebinje i Bosnien-Hercegovina ligger blot en kort køretur på 18 km østpå fra Dubrovnik i Kroatien. Køreturen er en perfekt overgang til Bosniens mindre kendte serbiske halvdel, Republika Srpska.

                                                                 

Vidste du: Her er ekspert fra USA Rejser Nicolai Bach Hjorths top-7 oversete destinationer i USA!

7: Apostle Island, unikke øer ved Wisconsin
6: Finger Lakes, naturskønne søer i New York
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

                                                                 

Trebinje er omkranset af høje naturskønne bjerge, og byens tydelige middelhavsstemning bliver suppleret med byzantinske kupler og skilte med kyrilliske skrifttegn. Den strålende blågrønne Trebisnjica-flod løber roligt fra den gamle bydel til den nye del af byen.

For at værdsætte Trebinjes herlighed ordentligt, kan du tage op til det nærtliggende bjerg Leotar og opleve en smuk paragliding-tur over det omkringliggende bjergrige Balkan-landskab.

Byen byder også på fest!

På sommeraftener forvandles den gamle bydel til en stor udendørsfest med både levende musik udendørs og med DJ’s på byens overraskende mange natklubber. Det er en ret livlig by.


Balkan: Azurblå Kotor i Montenegro 

konkurrence tropical islands

Kotor i Montenegro har en af de mest naturskønne kystlinjer i Europa, og uden tvivl den smukkeste på Balkan. Kotor logger dybt inde i bugten af samme navn.

Kotor-bugten er faktisk en af Adriaterhavets længste bugter. Den siges endda at være den sydligste fjord i Europa.

Byen prydes af gamle tårne, villaer og stejle bjerge, som brat rejser sig fra det turkisblå vand med de små sejlbåde. De massive venetianske mure fra 1400-tallet beskytter en regulær bikube af snoede middelaldergader spækket med restauranter, barer, kirker, helligdomme og små hoteller.

Montenegro er som en billigere og mindre version af Italien, og Kotor er helt uimodståelig. Derfor kan det anbefales at starte med at lære Kotor at kende og derefter fortsætte med at udforske andre smukke, montenegrinske småbyer som Perast og Budva.

Montenegro er også med i redaktionens top-15 over oversete destinationer i Europa.

Ved Kotors gamle bydel kan du opleve den smukkeste solnedgang fra toppen af byen. Det eneste, du skal gøre, er såmænd at begive dig 1300 vakkelvorne trin op til fæstningen på bjergtoppen… Dagens motion og masser af sved er garanteret, men det er en udsigt uden lige til gengæld også.

Fæstningen er i sig selv et syn værd, da den stejlt og stolt troner over hele Kotor. Og udsigten ud over hele byen er magisk.

Kotorbugten, der genspejler solnedgangen og de to øer, der knapt er synlige i horisontens fjerneste punkt, er magisk. Uden tvivl en af Europas bedste panoramaudsigter.

Serbien Balkan Niš Flod Rejser

Serbiens kulturelle hovedstad Niš

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Serbiens tredjestørste by er spækket med rester fra fortiden, og byen kan dateres helt tilbage til romertiden. Det siges endda, at Konstantin den Store blev født i Niš for over 1800 år siden.

Byen har i løbet af sin levetid skiftet hænder et utal af gange på grund af dens geografiske placering, hvor den var adgangsporten fra Balkan mod øst.

Det gør, at der stadig står et imponerende væld af befæstninger rundt om i byen. Derfor er Niš også med rette kendt for at være Serbiens kulturelle storby og lægger året rundt navn til et stort antal festivaler, som er værd at besøge.

Når du så har oplevet nok kultur i Niš, kan du mæske dig i Beograds gastronomiske fristelser her.

Som turist i Niš skal du opleve byens voldelige fortid i form af resterne af ‘Skull Tower’. Tårnet blev opført af den hævnrige osmanniske general Hurshid Pasha og er lavet af kranier fra hans overvundne fjender som en advarsel til fremtidige modstandere.

Et ret bizart must see på din tur.

Albanien Den Albanske Riviera Hav Rejser

Den Albanske Riviera

Albanien har, hvad der kan betegnes som Middelhavets mest uberørte kystlinje, og den er en af de længste på Balkan. Klippestrækningen er 150 kilometer lang og går fra byerne Vlorë mod nord til Sarandë i syd.

Med udsigt over Middelhavet har den Albanske Riviera måske den mest spektakulære beliggenhed. Her kan du besøge den smuldrende borg Himare, der troner på en bakketop med en fantastisk udsigt.

Man kan med fordel leje en bil i Tirana, hvorfra der blot er et par timers kørsel til Vlorë og derfra et par mere til Sarandë.

Snakker vi overnatning, er den absolut bedste måde at opleve Den Albanske Rivieras storslåede natur på faktisk i telt – overraskende nok. Og det bugner heldigvis med campingpladser i området, hvilket muliggør en alternativ, spændende, og ikke mindst økonomisk, overnatning under åben stjernehimmel.

Hvis telttur ikke lige er så meget dig, er mulighederne for overnatning på hotel også gode.

For at fuldende Riviera-oplevelsen må du ikke snyde dig selv for at køre til Jala og nyde en ekstraordinær stranddag. Vandet er suverænt og krystalklart, og dets indbydende blå bølger venter bare på, at du skal hoppe i.

Albanien Balkan Nordlige Bjerge Rejser

Albaniens mytiske alper er det ukendte Balkan

Albaniens nordlige bjerge er en af de mindst udviklede dele af Europa og hjemsted for en stammekultur med rødder, der strækker sig århundreder tilbage.

De tårnhøje klipper i de albanske alper omkranser ældgamle landsbyer, urskove og golde græsgange, hvilket gør den vilde region til en kendt destination for naturelskere.

Det kan anbefales at tage den gamle, rustne Koman-færge fra Koman til Fierze.

På den tre timer lange tur over søens skinnende overflade passerer man stejle klipper og frodige grønne bjerge. Det er en af de smukkeste sejlture på Balkan.

Kosovo Pristina Storby rejser

Storbyliv i summende Pristina i Kosovo 

Kosovos periode med turbulens og uafhængighedskrig gør, at hovedstaden Pristina måske ikke er på manges top-ti over ønskerejsedestinationer på Balkan. Men stop lige en gang, for Pristina er faktisk en lille ultrahip perle, som har rigtig meget at byde på.

Det er hovedstaden i Europas yngste land – yngste på mere end én måde, for gennemsnitsalderen i landet er kun 28 år, og det er ikke det eneste, der er overraskende.

                                                                 

Vidste du: Her er 7 oversete mad-oplevelser du skal prøve i Østrig! 

7: Gourmet i 3,000 meters højde på Ice Q restaurant i Tyrol
6: Spis ost på oste-gaden i Bregenzerwald ved Vorarlberg
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

                                                                 

Grundet den tidligere amerikanske præsident Bill Clintons indblanding i Kosovokonflikten elsker det kosovanske folk i dag tilsyneladende amerikanere. Der findes endda en 3,5 meter høj statue af Bill Clinton midt i Pristina.

EU er meget synlig i byen, da den er hjemsted for mange udstationerede.

Pristina har derfor et livligt, internationalt byliv med en masse barer og caféer, som helt klart er værd at tjekke ud. Der er ikke så mange klassiske sights, men der er liv og mennesker.


Rumæniens naturskønne Donau-delta

‘Hvorfor skal jeg dog tage til Rumænien?’ tænker du måske undrende. Svaret kommer her:

Donaus vidstrakte delta er et helt fantastisk vådområde, som ikke kan sammenlignes med noget som helst andet. Europas næstlængste flod, der strækker sig hele vejen fra Sydtyskland ned over Balkan til Sortehavet, munder ud i dette delta.

Det siger ikke så lidt.

De store og tyndt befolkede vandveje er hjemsted for et UNESCO-beskyttet vådområde, der er meget rigt på dyreliv og biodiversitet.

For at opleve hele herligheden må du endelig ikke snyde dig selv for at leje en kano eller sejle gennem de naturskønne vandveje. Derfra kan du nyde faunaen og floraen, den dyb-orange solnedgang med dyrelivet syngende omkring dig og spise lækker lokal fisk og kaviar.

Når du alligevel er i Rumænien, er det oplagt at leje en bil, og på den måde opleve det store lands mangfoldighed, fx smukke og historiske Transsylvanien med alle Dracula-historierne.

Nordmakedonien Skopje Alexander Den Store Rejser

Kække Skopje i Nordmakedonien på Balkan

Nordmakedonien er landets relativt nye navn, da det indtil 2018 officielt hed ’Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien’. Nordmakedonien et stærkt undervurderet land at rejse i, og det er en skam.

Det er snusbilligt at rejse rundt der, det er billedsmukt, og landet kan prale af både græske og byzantiske ruiner. Som om det ikke skulle være nok, så er befolkningen også noget af den venligste, man kan forestille sig.

I hovedstaden Skopje kan det anbefales at udforske det albanske kvarter med gamle moskéer, markeder og et festligt natteliv. Tæt derpå kan du endda opleve den nybyggede regeringsbygning, der som et ægte Las Vegas ”Caesars Palace”-palæ står og troner over floden Vardar til minde om Makedoniens glansdage med Alexander den store for mere end 2000 år siden.

Desuden er Skopje et rigtig godt knudepunkt, hvis man skal rejse rundt på Balkan, da det ligger lige i midten og grænser op til mange af de spændende byer og lande, denne artikel omhandler.

I Skopje må du endelig ikke gå glip af den kontroversielle store mand i al sin metalliske herlighed midt på den store ‘Makedonien Plads’:

En intet mindre end 24 meter høj statue af en (af politiske årsager) unavngivet kriger på en massiv, anatomisk korrekt hest med bronzekugler så store som badebolde skinnende stolt i sollyset. Dette må siges at være et syn, du i den grad sent vil glemme.

Noget andet, som absolut også er anbefalelsesværdigt at gøre i Skopje, er at opleve Kapan An i Old Bazaar-området. Det er en natklub opført i en historisk karavanestation fra 1400-tallet. Den har tidligere været en traditionel muslimsk kro og handelshus. 

Besøger du Skopje i de varmere måneder, er der endda fest på bygningens gårdsplads indtil de lyse morgentimer.

Nordmakedonien Balkan Bitola Gade Rejser

Bitola, den hyggelige lilleput

Bitola er en af de ældste byer i Nordmakedonien, og slentrer du gennem byen kan du tydeligt spotte fortidens spor i den arkitektoniske udvikling. Bitola er Nordmakedoniens kulturelle og historiske centrum og en mindre by på omkring 74.500 indbygere.

Bitola har mange dejlige og billige overnatningsmuligheder.

Byen kan prale med flot romantisk arkitektur fra det 19. århundrede – tiden hvor europæiske konsuler regerede i det Osmanniske Rige.

Fortidens blandende kulturhistorie gør også, at Bitola kan prale med den mest autentiske farverige basar på Balkan. Den antikke tyrkiske basar er simpelthen som et syn taget ud af Aladdins hule.

Det kan anbefales at tage en dagtur til Ohrid; en smuk gammel by, der ligger ved en fantastisk bjergsø med samme navn. Den lille by har flere kirker, basilikaer og ortodokse helligdomme.

Nordmakedonien Lake Ohrid Kloster Rejser

Nordmakedoniens flotteste sø, Ohrid er Balkan når det er smukkest

Nordmakedoniens nok mest kendte og primære turistdestination er den majestætiske sø Ohrid. Den omkringliggende by Ohrid har en charmerende ældre bydel med osmannisk arv, smukke gamle klostre og så naturligvis den store og kendte sø, der har givet byen navn.

Et must er at tage en lille sejltur og fra søsiden opleve den smukke og spektakulære kirke ‘St. John ved Kaneo’ fra 1200-tallet. Den ligger virkelig flot på en bakke med en formidabel udsigt; her går natur og kultur op i en højere enhed.

På den 2,5 timer lange færgetur, der tager dig med på tværs af Ohridsøen, får du set nogle af de smukkeste omgivelser, du kan forestille dig.

Færgen sejler til det spektakulære 1000 år gamle kloster ‘St. Naum’ ved den albanske grænse. Den er bestemt er et besøg værd, og naturen i området er enestående.

Snyd derfor ikke dig selv for en af de mest magiske dagudflugter på Balkan.

Bulgarien Balkan Sozopol Kyst Rejser

Sozopol, Bulgarien

Den gamle by Sozopol ved Sortehavskysten er en af de mest historiske byer i Bulgarien og ikke mindst på Balkan.

Byens gamle bydel stammer helt tilbage fra før det antikke Grækenland og har brostensbelagte gader og de karakteristiske faldefærdige toetagers huse, der er typiske for osmanniske byer.

Udforsk Sozopol ved at slentre gennem den maleriske gamle bydels små snørklede gader. Til sidst vil du ramme havnefronten – med mindre du er faret overordentligt vild. Her kan du nyde en forfriskning og en omgang solbadning i verdensklasse på den smukke strand Harmani. 

Ved sensommertid er der tryk på i Sozopol: Her bliver der fyldt med bulgarske og internationale turister, der kommer for at få sol, god mad og fantastiske strande. Der emmer simpelthen af liv og feriestemning i byen, og det er bestemt værd at opleve.

Bulgarien Balkan Aladzha Kloster Ruin Rejser

Balkan er også Aladzha Kloster i Bulgarien

Dette kloster i det nordøstlige Bulgarien er en fuldstændig fantastisk kalkstensperle på Balkan. Det er bygget ind en lodret klippevæg og er et af de mest enestående kristne klostre i Europa. I sin tid udskar munkene boliger, krypter og endda et lille kapel i kalkstenen. Det er et meget imponerende stykke arbejde, som du ikke må snyde dig selv for.

Alternativt kan man også leje bil i Bulgariens tredjestørste by, Varna, hvorfra der kun er 20 minutters kørsel til klostret. Du kan kaste et par par mønter på det tæppebelagte gulv i klostrets kapel, for efter sigende bringer det held.

En kort vandretur gennem skoven fører dig til en katakombe, der stammer fra endnu længere tid tilbage.

Er du interesseret i at opleve flere af Bulgariens fortryllende klostre, så læs med i Top-5 oversete verdensarvsteder og bliv overrasket.

Grækenland Thessaloniki Solnedgang Rejser

Tilbagelænet storbystemning i Thessaloniki

Selvom Grækenland er et af de mere velbesøgte lande i denne artikel, er Thessaloniki nok stadig lidt af en velbevaret hemmelighed. Og det er heldigt, for byen emmer af autenticitet, historie og lokal kultur.

Thessaloniki ligger i regionen Makedonien, og er Grækenlands næststørste by. Thessaloniki tjente i årtusinder som porten til Balkan for sejlende fra det Ægæiske Hav. Det gjorde, at mange forsøgte at have kontrol over byen, og den har gået under mange navne, blandt andet Salonika og Salun.

Thessaloniki var i sin tid kendt som den kosmopolitiske anden hovedstad i det Osmanniske Rige, og senere gjorde den store spansk-jødiske immigration, at byen blev kaldt ”Madre de Israel”/”Israels mor.”

I dag afspejler storbyens arkitektur, at meget af det gamle er gået tabt. For hundrede år siden blev der påsat brande i byen, og meget gik for evigt tabt. Få ruiner og gamle mindesmærker står i dag sammen med det moderne, som simpelthen bare blev bygget ovenpå det gamle.

I Thessalonikis nye metro er der for nyligt kommet mulighed for at opleve fortidens underjordiske ruiner. På metrostationen ’Venizelou’s åbne arkæologiske område kan metrorejsende opleve 84 meter gammel marmorbelagt vej fra fortidens storhedstid.

Efter at have beundret historie og arkitektur bør du afslutte dagen på ægte Thessalonikiansk vis: Spis kilovis af skaldyr og drik litervis af vin.

Byens leben finder man på gadecaféerne, som Thessaloniki faktisk huser flere af per indbygger end nogen anden by i Europa. Bagefter er en lang slentretur langs vandet tiltrængt og tillokkende, og Thessaloniki byder på den perfekte kulisse og den smukkeste solnedgang til formålet.

De autentiske byer Volos og Pelion er rimelig nemme til at komme til fra Thessaloniki, og er en helt anden verden.

Tyrkiet Edirne Moske Blå Himmel Rejser

Balkans hjørne: Tyrkisk charme i Edirne

Sidste stop på den sydlige del af Balkan er Tyrkiet. Den tyrkiske del af Balkan er lille, men til gengæld rig på historie og kultur, og Edirne rummer det hele.

Byen var kendt som Hadrianopolis i antikken og ligger tæt på grænsen til Bulgarien. Dens placering gør, at den har været midtpunkt for mange store slag i den hellenske tid.

Den mest berømte attraktion i området er den gigantiske Selimiye-moské fra 1500-tallet, som kan ses på lang afstand. Hvis man ønsker at lære mere om den traditionelle osmanniske arkitektur, er Edirne et oplagt rejsemål.

Byens arkitektur er verdenskendt, blandt andet på grund af de smukke broer. Gå en tur langs broen Maritza og oplev et hav af dekorative minareter.

Edirne er også kendt for en lidt atypisk, gammel tradition, nemlig oliebrydning. Hvert år i juni afholdes der endda en olie-brydningsfestival til ære for denne bizarre sportsgren.

Tyrkiet er et kæmpe land, og ikke alt for langt fra Edirne ligger et helt unikt naturområde, som er inkluderet i vores fantastiske artikel om UNESCOS verdensarvsliste. Læs med i Vild med verdensarv og bliv blæst bagover.

Edirne er også kendt for ‘Thrakiens vinrute’, som på tyrkisk hedder Trakya Bag Rotasi. Ruten starter i Edirne og fortsætter gennem historiske vinmarker, som hver kan prale af sine egne karakteristiske vinsorter og smagsoplevelser. Værd at tjekke ud!

Hvis du er interesseret i Tyrkiets mange kystbyer kan du tjekke Alanya og Bodrum.

God rejse til Balkan!

Der kan være links til samarbejdspartnere i denne artikel - du kan se hvordan det foregår her
Baden-Württemberg, banner, 2024, kampagne, europa-park, europa-park resort
  Princess cruises banners

Om forfatteren

Paloma Fjord

Palomas rejselyst startede tidligt, da hendes forældre ikke ventede længe med at hive hende med på utallige rejser til Brasilien. Passionen for landets fantastiske natur og kæmpe store kulturelle diversitet er fortsat stor og har gjort, at Paloma har uddannet sig i Portugisiske og brasilianske studier. Sidenhen er det blevet til flere års ophold i Lissabon, og resten af den portugisisktalende verden står højt på hendes ønskerejseliste.
Paloma er heller ikke bleg for at indrømme, at hun er vild med kaotiske storbyer. Om det så hedder New Delhi, New York eller Mexico City gør egentligt ikke den store forskel - så længe der er masser af mennesker at kigge på, små nabolag at fare vild i og frisklavet gademad at smage på, er Paloma ovenud lykkelig.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.