Montenegro banner
RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Tyrkiet » Bodrum, Izmir og Efesos: 5 højdepunkter på Tyrkiets smukke vestkyst
Sponsoreret indlæg Tyrkiet

Bodrum, Izmir og Efesos: 5 højdepunkter på Tyrkiets smukke vestkyst

Pige tjener hotel gaia alacati Tyrkiet rejser
Sponsoreret indlæg. Tag med til Tyrkiets vestkyst med Bodrum, Macakizi, Alacati, Izmir og Efesos.
Montenegro banner    

Bodrum, Izmir og Efesos: 5 højdepunkter på Tyrkiets smukke vestkyst er skrevet af Jacob Gowland Jørgensen. Redaktionen var inviteret af Tyrkiets turistkontor. Alle holdninger er som altid redaktionens egne.

Bodrum og andre perler på Tyrkiets vestkyst

Tyrkiets vestkyst mod Grækenland er fyldt med velkendte sommerdestinationer som Çeşme, Kuşadası, Marmaris og ikke mindst Bodrum, der ligger med en spektakulær udsigt til øen Kos.

I denne guide tager vi dig med til 5 højdepunkter på den centrale del af vestkysten, og med en blanding af kendte og mindre kendte steder er der noget for både dig, der ikke har været i området før, og dig, der kommer tilbage år efter år.

  • Izmir Tyrkiet plads rejser
  • Izmir Tyrkiet mad rejser
  • mad, brød og dip, tyrkiet, rejser
  • Izmir Tyrkiet mad rejser
  • Izmir Tyrkiet mad rejser
  • Izmir Tyrkiet tårn rejser
  • Izmir Tyrkiet plads rejser

Izmir: En havneby, der er værd at besøge

  • rrr banner 22/23

En lille dreng løber forbi med en drage. Et par fnisende skolepiger spiser is. Og to gamle mand sidder i eftermiddagssolen og håber på, at der går en fisk på krogen.

Vi er på den centrale havneplads i Izmir i starten af juli. Og min første tanke er: Her er da hyggeligt. Og lokalt. Der er ingen strandstole eller turistgøjl, for her er bare mennesker, der hygger sig, går tur på promenaden og beundrer horisonten ud mod Middelhavet.

De lokale gør klar til at indtage en af de mange små restauranter i området, der med en glimrende kombination af et varieret udbud af mad og ret lave priser trækker alle i området ind til en aften i lygternes skær. Bagt aubergine, små kofta-frikadeller, blæksprutter og hummus bliver hurtigt delt mellem os, inden vi går tilbage langs promenaden til vores hotel ved havnefronten, det klassiske Mövenpick, der har en fin udsigt fra baren på øverste etage.

Vi er landet på vestkysten i Tyrkiet, der netop har skiftet deres officielle internationale navn til Türkiye, og det føles godt.

Man kan godt mærke, at Izmir er en ældgammel by. Engang i tidernes morgen blev den grundlagt som Smyrna, og den har set imperier komme og gå i tusindvis af år.

I dag er Izmir nok mest kendt som en stor havneby, men jeg kan se på de lokale kort, at der er hele 48 strande i området ud mod Middelhavet. Nogle brede med fint sand, andre små og gemt væk i små hemmelige bugter.

Byen er tydeligvis en populær destination for mange lokale, så hvis du vil opleve noget af det autentiske Tyrkiet, er Izmir et glimrende sted at starte, og så kan Izmir nemt kombineres med flere andre oplevelser og steder i regionen.

Der er også en stor lufthavn i Izmir, som er den, vi er landet i, hvor vi med en kort transfer i Istanbul kom godt og rimelig hurtigt herned med Turkish Airlines.

  • Pige tjener hotel gaia alacati Tyrkiet rejser

Alaçati 

Vi går ned af et blomsterfyldt stræde med al den Middelhavsatmosfære, man kan opdrive. Her er små restauranter inde i de små byhuse og farver, lys og varme.

Velkommen til Alacati, 75 km vest for Izmir.

Montenegro banner

Alacati, eller Alaçatı som det skrives på lokalsproget, er en malerisk bjerglandsby, der ligger midt på en halvø ud mod Middelhavet. Den har i dag spredt sig så meget, at den når ud til både de nordlige strande som Ilıca Plaji, og den er blevet en populær destination for storbyboere fra hele det vestlige Tyrkiet.

Alacati balancerer på en knivsæg mellem oprindelig charme og turisme. Et af initiativerne til at fastholde landsby-elementerne er at fokusere på små charmerende boutique-hoteller, der med deres unikke særpræg tilbyder en helt anden oplevelse end et stort kædehotel, og derfor skal vi selvfølgelig også på sådan et hotel.

Og det hedder såmænd Gaia. Som i det oldgræske ord for Jorden. Her er hygge, jordfarver og fred til sjælen ved et fredeligt lille stræde midt i byen.

Vi bliver budt velkommen, og i baren i gårdhaven står to smukke smilende mennesker, der virker som om, de er taget direkte ud af de oldgræske fortællinger om Iliaden og Troja, der foregår i denne side af Middelhavet.

De her unge mennesker er dog lige opdateret til nutiden med mobiler og små tatoveringer, men alligevel. De viser sig at være tjenere på Gaia Hotel, og på en eller anden måde passer det så fint ind i den stemning, der er.

Om aftenen går vi igennem byen, der nu summer af liv. Der er mennesker og sommerstemning overalt i de små gader, og vi finder derfor en lokal restaurant lige uden for centrum, for her er der bedre plads.

Vi sidder i en åben gårdhave, mens de lokale fiskespecialiteter bliver båret ind på stribe, og hvis man kan blive lykkelig af mad, er det nok det, der sker lige der. Til gengæld er det ret billigt, og det er jo altid en dejlig kombination.

På gåturen hjem til hotellet må vi konstatere, at der nu er blevet sat musik på rundt omkring, og med lyden af munter sommeraften går vi til ro hos Moder Jord inde på Hotel Gaia.

Alacati er bestemt en god oplevelse. Man skal bare overveje grundigt, hvornår man besøger byen, for sommer og weekender er vældig populære hos de lokale. Så hvis du vil have en mere fredelig oplevelse, skal du nok besøge byen på andre tidspunkter.

Efesos

Ephesus, Efesus, Efesos, Efes.

Kær verdensarv har mange navne, og et par timers kørsel syd for Alacati finder man en i særklasse spændende by, nemlig oldtidsbyen Efesos og hele området omkring det.

Guiden fortæller os, at Efesos var en af de største antikke byer, og der kan have boet op til 250.000 mennesker.

Det, der dog gør det mest interessant, er, at en god del er så velbevaret, at du kan komme helt tæt på det liv, som rige grækere og romere levede her. Du kan komme ind i stuerne, på colosseum, og ja, også på toilettet.

Vi gik ind til villaerne, der oprindeligt var afkølet med vand fra bjergsiden og havde indbygget gulvvarme og samtalekøkkener. De var nu ret fremme i skoene dengang.

Der er naturligvis også en mangfoldighed af templer og helligdomme, men den mest imponerende bygning er alligevel biblioteket, som man kommer til ved at gå ned igennem den oprindelige hovedgade.

Celsus Biblioteket i Efesos var åbenbart det tredjestørste bibliotek i den romerske verden, og når vi står foran det, får vi associationer til både Petra i Jordan og de smukkeste steder i Rom.

Det er intet mindre end ret fascinerende, og uanset om man kender og forstår den historie, der ligger bag stedet eller ej, får man naturligt en følelse af eventyr. Selv de besøgende børn bliver tydeligvis ret optaget af bygningen.

Vi er i Efesos på en varm sommerdag, så vi er lykkelige for de medbragte vandflasker, for inden vi når ud af området, når temperaturen 36 grader, og det kan selv en afkølet romersk villa ikke hamle op med.

Inden vi kom til Efesos, besøgte vi Maria, moderen til Jesus, for hun er efter sigende begravet her. Det er apostlen Johannes også. Der er et lille beskedent hus og gravsted i nærheden af Efesos, og det besøgte vi naturligvis også. Kig efter “Virgin Mary Church” på kortet.

Dagens prik over i’et var resterne af Artemis-templet og det lokale historiske museum. For når man befinder sig i et område med så omfattende en civilisationshistorie, er der selvfølgelig nogle perler blandt de skatte, man graver op, og flere af dem var samlet der på det museum. Virkelig flot, og så var det også indenfor, så vi selv kunne køle lidt ned. Perfekt.

Vi spiste en hyggelig frokost i bjerglandsbyen Şirince, 10 kilometer fra Efesos. Restauranten hed passende nok Artemis Restaurant og havde både en idyllisk udsigt, mange små fine retter og vinsmagning.  

Det er sjældent at være i et område, hvor der er samlet så meget af menneskets historie, og hvor en del stadig kan opleves selv til fods. Det var den oplevelse, vi havde i Efesos, der varmt kan anbefales. Det er også rigtig godt organiseret, præcis som da vi var i naturparadiset Kappadokien for nogle år siden.

Vi oplevede det meste af Efesos i løbet af en dag, og fyldte med indtryk kørte vi mod strandene mod syd; nemlig mod Bodrum.

Find de bedste og billigste flybilletter her

Bodrum

Bodrum er en af de mere fancy badebyer i det vestlige Tyrkiet, og det er der nok flere grunde til. For her har du en ret sprød kombination af smuk natur, fine bademuligheder og imponerende historie, og alt sammen kombineret med en hyggelig by og et ret fantastisk klima.

Selvom Bodrum på mange måder er en badeby, er den langtfra et charmeforladt charterhelvede, for den har tydeligvis noget sjæl og en del at byde på udover sol, vand og sand, og vi skulle naturligvis opleve det hele.

Vi kørte ind til hotellet på bakken over byen, The Marmara Bodrum. Det er et afslappet luksushotel med en blændende udsigt og service, der fint matcher udsigten. Og med priser der starter på 100 euro for et kæmpe værelse uden for sæsonen er det stadig langt billigere end mange andre steder. Og så er her lokal kunst, smukke tagterrasser og små haver, der sammen med poolen gør det til et sted, man ville ønske, man havde besøgt tidligere i sit liv.

Den eneste ulempe er, at du ikke er tæt på vandet, men de har – naturligvis – deres egen beach club med transfer direkte fra hotellet.

Bodrum ligger med en spektakulær udsigt til øen Kos, og den udsigt får man så fint med oppe på bakken. Det er da også et ret brugt hotel til bryllupper, og der var netop et iransk bryllup i gang på terrassen med en lille flok gæster. Vi spurgte dem, hvordan det kunne være, at de holdt brylluppet der, og bruden smilede og sagde: “Fordi i Bodrum kan vi blive fejret, som vi gerne vil.” Og det kan man jo godt forstå.

Det første sted, vi skulle besøge i Bodrum, var Zai Bordum. Det er en af de oprindelige haver i Bodrum, hvor – som de selv udtrykte det – litteratur, kunst og gastronomi samles under ​​oliventræerne.

Når du kommer ind igennem havelågen til det godt gemte hus, træder du direkte ind i et open air kunstgalleri med et bibliotek og en usædvanlig køn lille have, hvor de serverer café-klassikere og kold limonade.

Vores fremragende guide Ceylan Erkaplan fortalte, at hun kommer her en gang om ugen med sin datter, for her kommer man helt ned i gear. Og derudover trekkede hun tit på stierne i de lave bjerge omkring byen – også med turister, som fandt frem til hende via den lokale turistinformation.

Guider findes i mange afskygninger, men vi får altid mest ud af dem, der både kender det lokale mere end godt, er gode til sprog, har noget personlighed og humor, og – ikke mindst – ved hvornår man ikke kan klare at høre mere. Og her i Bodrum tog hun os med til et af hendes favoritsteder, som vi aldrig havde fundet selv, og vi var da også de eneste, der ikke var lokale.

Vi fortsatte ud i byen og besteg den kæmpe korsridderborg ved havnen, indtog frokostrestauranterne ved promenaden, gik i basaren og dyppede os i havet. Alt sammen inden for få hundrede meter af hinanden.

Vi så deres colosseum, og så skulle vi naturligvis i det lokale supermarked og købte tyrkisk te i bundter. Nede i bunden af supermarkedet havde de fundet en gammel udgravning, da man skulle bygge supermarkedet, så den var blevet integreret i supermarkedet, og vi kunne derfor shoppe te og delikatesser, mens vi lige fik hilst på hvem end, der gemmer sig i graven!

Den oplevelse, der virkelig overbeviste om at Bodrum er meget mere end almindelig badeby, var en udflugt til Maçakızi, der ligger på den nordlige del af halvøen, hvor selve Bodrum by ligger på den sydlige del.

Her ligger der et brag et luksushotel, Maçakızi Bodrum, der vel bedst kan beskrives som et posh luksushotel direkte på den smukke klippekyst, og med det ene mere smukke og kunstudsmykkede uderum efter det andet.

Kunstnergruppen “Istanbul ’74” havde brugt de usædvanlige omgivelser til at skabe alle mulige slags kunst og installationer, der både var sjove, smukke, mærkelige og finurlige. Så her, hvor de unge, smukke og rige kommer for at se og blive set, er der også den ene mere gudesmukke oplevelse efter den anden.

Den havde vi ikke lige set komme.

Hvis du trods alt ikke lige har 400 euro til at overnatte her, kan du også komme og spise og bade, og på den måde få adgang til det hele for et væsentligt lavere beløb.

Her finder du gode tilbud på overnatninger

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

God rejse til Bodrum, Izmir og Efesos

  • rrr banner 22/23

Uanset om du vælger Bodrum, Izmir eller Efesos, er der rigtigt meget at komme efter i Tyrkiet.

Se meget mere om at rejse rundt i Tyrkiet her

God rejse til Tyrkiets smukke vestkyst.

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

Om forfatteren

Jacob Jørgensen, redaktør

Jacob er en munter rejsenørd, der har rejst i snart 100 lande fra Rwanda og Rumænien til Samoa og Samsø. Jacob er medlem af De Berejstes Klub, hvor han har været bestyrelsesmedlem i fem år, og han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som foredragsholder, magasinredaktør, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jacob nyder både at rejse traditionelt som fx bilferie til Norge, krydstogt i Caribien og storbyferie i Vilnius, og mere ud-af-boksen rejser som solotur til Etiopiens højland, road trip til ukendte nationalparker i Argentina og vennetur til Iran.

Jacob er landeekspert på Argentina, hvor han har været 10 gange indtil videre. Han har tilbragt næsten et år i alt på at rejse igennem de mange forskelligartede provinser, fra pingvinlandet i syd til ørkener, bjerge og vandfald i nord, og har også boet i Buenos Aires i et par måneder. Derudover har han særlig rejseviden om så forskellige steder som Østafrika, Malta samt landene omkring Argentina.

Udover rejseriet er Jacob en hæderlig badmintonspiller, Malbec-fan og altid frisk på et brætspil. Jacob har desuden haft en karriere i kommunikationsbranchen i en årrække, senest med titel af Communication Lead i en af Danmarks største virksomheder, og har i en del år desuden arbejdet med den danske og internationale mødeindustri som konsulent, bl.a. for VisitDenmark og Meeting Professionals International (MPI). Jacob er i dag også ekstern lektor på CBS.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Emner

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.