visit østrig, visit austria, banner
RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Tyrkiet » Kappadokien – naturparadis i Tyrkiet

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Tyrkiet Kappadokien ballonflyvning Cappadocia travel balloons rejser
Tyrkiet

Kappadokien – naturparadis i Tyrkiet

Kappadokien er en af de største attraktioner i Tyrkiet, og det er der god grund til. Tag med til Tyrkiets naturparadis.
visit østrig, visit austria, banner

Kappadokien – naturparadis i Tyrkiet er skrevet af Redaktionen, RejsRejsRejs.

Kappadokien, Tyrkiet, Alanya, Kort, Rejser, Byer i tyrkiet, Kappadokien kort, Kapadokien kort, tyrkiet kort, Alanya kort, Antalaya kort

Seværdigheder i Kappadokien i Tyrkiet

Kappadokien, Cappadokia, Kapadokya – kært barn har mange navne. Det smukke område i det centrale Tyrkiet er kendt for den vilde natur, 5000 års kulturhistorie og den store gæstfrihed.

Banner, engelsk banner, top banner

Der kommer hvert år flere hundrede tusinde turister til området, og det kan man sådan set godt forstå, når man har været der. For der er alt, hvad man tror der er, og så en masse oven i, som man ikke kunne forestille sig. Derfor får du her en rejseguide til seværdigheder i Kappadokien i Tyrkiet og inspiration til hvor og hvordan, du kan bo i området.

Du kan flyve til Kappadokien via Istanbul til byerne Kayseri eller Nevşehir, der begge ligger tæt på. Du kan også tage med tog fra fx Istanbul eller Ankara eller på road trip ad nogle fine, store veje.

De store seværdigheder i Kappadokien: Göreme Open Air Museum

Göreme er hovedbyen i Kappadokien i det centrale Tyrkiet, selvom det langt fra er den største by i området, og her ligger Göreme Open Air Museum. En af de store seværdigheder i Kappadokien.

Göreme Open Air Museum rummer en velmarkeret sti, der fører fra den ene klippehule og klippekirke til den anden i et forunderligt landskab. Du kan få en guide med eller lytte til historier om, hvordan området blev beboet af kristne munke, der boede for sig selv i de mange naturlige huler i klipperne. Det foregik cirka på samme tid, som vikingetiden hærgede i det kolde nord.

Efterhånden kom der så mange munke, at der blev dannet flere klostre, og munkene udbyggede hulerne med bittesmå klippekirker til dem selv. Der blev bygget en landsby uden for, og munkene var i flere hundrede år en væsentlig del af området.

Uanset om man er interesseret i historien eller ej, er det et fascinerende område. Det er en oplevelse at snige sig ind i de smalle kirker og mærke den friske luft derinde. Vi var der i 29 graders varme i oktober, men inde klipperne er temperaturen konstant på 16 grader. Det er et hit i et område, hvor der sagtens kan blive -20 grader om vinteren og snestorm, og ofte når det op 40-45 grader i juli.

Samtidig var munkene, der havde forbindelser til Jerusalem, også godt beskyttet i klipperne mod indtrængende hære fra øst og vest.

Göreme Open Air Museum var et af de to første UNESCO-sites i Tyrkiet.

Højsæsonen er marts/april og september/oktober, og hvis du er på besøg på det tidspunkt, er det en god ide at komme tidligt, for det er et af de mest besøgte steder overhovedet i området.

Se de bedste rejsetilbud her

Find de billigste flybilletter til destinationen her

Kappadokiens største seværdighed: Ballonerne!

Der er mange, der forbinder Kappadokien med balloner, fordi det er et af verdens mest kendte steder at prøve ballonflyvning.

Da vi var oppe en tidlig søndag morgen, var der 80 balloner i luften samtidig fordelt over et rimelig stort område. At glide op fra jorden i en ballon er som at svæve derudaf: Helt stille og roligt. Der var ikke en vind, og de fredelige vindforhold er en af grundene til, at det er et virkelig godt ballon-område. Vi gled op og ned, rundt om de vilde stenformationer og kunne se de udslukte vulkaner i morgengryet. Det er ganske enkelt magisk.

Den største bedrift kom til sidst, da vi skulle lande. Vi var blevet grundigt instrueret i at sætte os ned i kurven på en bestemt måde, men lige før vi landede, sagde ballonskipperen, at vi bare kunne blive stående. For nu startede det, som de færreste nok ville kunne gøre ham efter: Han parallelparkerede simpelthen en 50 meter høj ballon med med kurv og 18 mennesker i direkte på en bil-trailer. Med lidt hjælp fra et par mænd på jorden dirigerede han perfekt den kæmpe ballon ned, og vi kunne fejre den smukke tur med en flaske lokale bobler.

Ballonerne kan bruge vindene fra dalen til at bevæge sig i flere retninger, hvilket ellers normalt ikke er muligt i en ballon uden ror eller rat, og sammen med de flotte udsigter gør det ballonflyvning til et oplagt valg i Kappadokien.

Vi havde to ballonskippere, hvor den ene havde været vores guide dagen før. Han var simpelthen roligheden selv og fortalte om deres ret omfattende krav til ballonerne og skipperne, der ofte flyver 200 dage om året, så de er meget professionelle. De aflyser ved blæst, hvilket vi prøvede i et par dage, inden det lykkedes, så sæt tid af til at besøge området, hvis du vil være sikker på at komme op i en ballon.

Find hoteller i Kappadokien her

Cappadocia Ihlara Valley rejser seværdigheder

Ihlara Valley: Kløften du skal besøge

Uden for Göreme starter en lang landevej, der siden tidernes formiddag har forbundet Kappadokien med Damaskus og Jerusalem. Den burde hedder ‘vulkanvejen’, for den fører forbi en perlerække af udslukte vulkaner, og fører også til dalen Ihlara Valley.

Kløften skærer sig ned igennem den tørre jord, og her kan du vandre ned til bunden og følge floden igennem kløften. Her i Ihlara Valley har man fundet masser af rester fra de tidligste mennesker i området, og det ligner også et landskab, der er taget direkte ud af filmen “Ice Age”. De røde klipper står demonstrativt op i luften, stolte og ranke, vågende over dalen under dem.

Der er naturligvis et hav af små klippekirker – 105 af slagsen – og du kan besøge nogle af dem på vandreturen.

Et tip er at gå ned ved hovedindgangen og så ud af kløften igen ved byen Belisirma, hvor der er en stribe dejlige restauranter ved og på vandet. Du kan faktisk sidde med fødderne i vand, mens du får friskstegt ørred, hummus og salat, mens vandet klukker forbi.

Det er en perfekt dagstur, og der er færre mennesker herude i kløften.

Find overnatning tæt på Ihlara Valley her

Frokost med de lokale

Den lokale tyrkiske mad er velsmagende og billig med masser af grøntsager og masser af smag. Og så kan du få lokal vin til de fleste steder. Vi kan anbefale de fyldte peberfrugter, lokal kebab, frisk ost og alle de andre dejlige retter, man forbinder med en tyrkisk middelhavsmenu.

Det er ikke fordi, der mangler gode madsteder i området, så det er nemt at finde en restaurant, hvor man har lyst til at spise. Men hvis du vil opleve lidt mere, kan du også komme på “cooking class”, hvor du kokkerer med en lokal mama, der med store mængder køkkenviden og tilhørende tålmodighed lærer dig at lave de små vinbladsruller med ris, fyldte peberfrugter og andre lækre sager.

Familien på Hotel Kelebek fx har en lille gård inde mellem klipperne med køer og får, og der har de også et kæmpe udendørs køkken, hvor man kan prøve at kokkerere og spise under vinrankerne. Gården er fra før, nationalparken blev skabt og standsede fremtidigt byggeri i området, så det er et af de eneste steder, man kan opleve det.

2022 bliver et fantastisk rejseår – hvis du følger de her 5 rejsetips…

Banner - Backpack - 1024
DERINKUYU UNDERGROUND CITY Cappadocia travel rejser

Derinkuyu Underground City – underjordiske seværdigheder i Kappadokien

Hele Kappadokien er geologisk set en stor schweizerost, hvor de bløde stenarter og askelagene fra tidligere tiders vulkanudbrud giver masser af muligheder for, at både naturen og mennesker kan grave huller.

Derfor virker det også meget naturligt, at der udover de mange huler oppe i klipperne også findes en stribe underjordiske byer. De er oprindelig lavet som gemmesteder for lokale, så de kunne komme væk fra de hærgende hære, der kom igennem i 800-1200 tallet på vej til eller fra Mellemøsten.

De underjordiske byer er efterfølgende blevet brugt som madlagre og til at hente frisk vand til landsbyerne.

En af de største og mest kendte er Derinkuyu Underground City, hvor man mener, at der har kunne været op til 20.000 mennesker stuvet sammen på mange etager under jorden. I kolde klippehuler via snævre klippetrapper ned i dybet. 60 meter ned – på flere etager. Med en stribe lukkemekanismer i form af kæmpe rullesten til at forhindre udefrakommende.

Heldigvis har Derinkuyu dog frisk vand og luft via brønde og kanaler og naturligvis masser af mad, fordi det allerede dengang blev brugt som afkølet opbevaringssted for mad og drikke.

Det er ret fascinerende at begive sig ned i dybet, og hvis man har klaustrofobiske tendenser, er det en god ide at undlade den nederste stentrappe, for den er lang og lav.

Her finder du alle vores rejsetilbud til Europa

visit østrig, visit austria, banner

Sådan kan du bo i Kappadokien – hotel, camping og værelser


Der er virkelig mange forskellige muligheder for overnatning i Kappadokien. Bare i Göreme, hvor der bor få tusinde mennesker, er der over 400 hoteller. De fleste er nemlig små familiedrevne hoteller, og mange har ikke mere end 10-20 værelser.

Her er redaktionens bud på, hvordan og hvor du kan bo på din rejse til Kappadokien:

  • Prøv et klippehotel i Göreme: Der er et hav af klippehoteller i den lille hyggelige by, og det er sjovt at prøve. Du skal ikke forvente 5-stjernet luksus, men hyggelige og autentiske hoteller med rigtig gode faciliteter og de sødeste værter. De bedste har også tyrkisk bad eller hamam og pool, som Kelebek Special Cave Hotel. Den lille by har en del restauranter og en ret fredelig befolkning, der hjælper dig, men ikke jagter dig.
  • Tag på camping i den smukke natur: Der ligger flere campingpladser i området, og fx ligger Kaya Camping lige ved siden af Göreme Open Air Museum med et brag af en udsigt. Man må ikke frit overnatte i telt inde i nationalparken, men der er heldigvis mange andre muligheder, og der er også campingbutikker med udstyr.
  • Bo ved slottet: Uchisar Castle er egentlig mere en bjergfæstning nogle kilometer fra Göreme, og der ligger nogle få hoteller med smuk udsigt og gode restauranter. Det er oplagt, hvis du fx har lejet bil og vil lidt væk fra de mere turistede byer.

Gå på opdagelse i de bedste rejser og de bedste priser lige nu

Tyrkiet - baggård - rejser

Mød de lokale i landsbyen Mustafapasa

Kappadokiens seværdigheder spreder sig over et større område, og i udkanten af det område ligger landsbyen Mustafapaşa, hvor den – i Tyrkiet – verdensberømte restaurant Old Greek House ligger. Udover at være en glimrende restaurant er den også et lille hotel. Herude kommer du tæt på lokalbefolkningen og er stadig tæt på områdets attraktioner.

Rundt omkring i området står der stadig nogle af de oprindelige klippeværelser, som har været beboet indtil 1960erne. Dem kan du leje privat, via turistkontoret eller et hotel, og på den måde få din helt egen huleboeroplevelse. En rejseoplevelse on the rocks, om man så må sige.

Find flybilletter til Kappadokien i Tyrkiet her

 balloner - rejser

Seværdigheder i Kappadokien er en rejse værd

Uanset hvordan du vælger at bo, er det vigtigt, at du mindst booker et par dage og gerne 4-5 dage.

Der er rigeligt at opleve, og hvis du vil være sikker på at komme op i ballon, skal du have lidt ekstra tid til rådighed. At det så også er et område, man har lyst til at blive i, gør bare beslutningen nemmere.

Der venter masser seværdigheder i Kappadokien – god rejse til Tyrkiet!

Læs mere om Tyrkiet her

Tyrkiet - Kappadokien, Göreme, balloner - rejser

Hvad skal man se i Kappadokien? – Seværdigheder og attraktioner

  • Göreme Open Air Museum, Cappadocia
  • Luftballoner
  • Ihlara Valley
  • Klippekirkerne langs vulkanvejen
  • Derinkuyu Underground City
  • Mustafapasa

Redaktionen var inviteret af Visit Turkey, der ikke har haft indflydelse på indholdet.

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

nyhedsbrev rejsrejsrejs banner rejser

Banner, engelsk banner, top banner

rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022

Om rejseskribenten

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Kommentér

Kommentér