RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Danmark » Jelling: 5 oplevelser med verdensarv, musik og smil
Jellinge, Jellingstenene, Runer, Jylland, Danmark
Danmark

Jelling: 5 oplevelser med verdensarv, musik og smil

Jelling er der, hvor Danmark blev født, og der, hvor Danmark stadig lever i absolut bedste velgående. Tag med til vikingetiden, på mikrobryggeri og til levende folkelig musik i denne guide.
Facebook coverbillede rejsetilbud rejser nyhedsbrev rejsrejsrejs banner rejser

Jelling: 5 oplevelser med verdensarv, musik og smil er skrevet af Redaktionen.

Kongernes Jelling, Skyggespil, Museum, Fugl, Jelling, Jylland, Danmark

Jelling på landkortet

Jelling! Du kender helt sikkert byens navn, men hvad er der egentlig at opleve i den lille by nord for Vejle og tæt på Legoland?

Redaktionen tog på cykeltur i området i det tidlige – og kolde – forår for at finde ud af det, og her får du vores bud på 5 oplevelser, du skal unde dig selv, når du skal på forlænget weekend i Sydjylland. Og vi kan allerede nu godt afsløre, at Jelling ikke er som de andre små byer i området. Langt fra.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Jelling er UNESCO verdensarv – og meget mere

Det, der gør Jelling verdensberømt, er naturligvis de kendte Jellingsten, der sammen med højene og kirken kom på UNESCOs verdensarvliste i 1994. De to flotte runesten – den lille og den store – fortæller historien om vikinge-Danmark, der blev kristent for godt 1000 år siden. Billedet fra den store sten kan du finde på indersiden af dit pas og kaldes også meget passende for “Danmarks dåbsattest”, for det er her, Danmark som land første gang toner klart frem.

Men stenene er en del af noget større. Det der imponerer mest ved Jelling-monumenterne er faktisk alt det udenom. For det er stort, rigtig stort.

I de seneste par år er der nemlig sket rigtig meget med formidlingen af historien i takt med, at man er blevet klogere på, hvad der er under jorden. Fx er det ikke mange år siden, at man fandt ud af, at hele området var indrammet af sten sat i jorden som et perfekt udført 360 meter langt vikingeskib. Det er uden sammenligning den største stensætning i Norden.

Man fandt også resterne af en 1,5 km lang palisademur af egetræ, der har omkranset området. Der er gået rigtig mange træer til det oprindelige bygningsværk, og en moderne version af både sten og mur er nu blevet en smuk del af området.

Sammen med de to høje, der er de største vikingehøje i landet, viser det ret tydeligt, at her var kongemagten i Danmark samlet. Det her var et af de vigtigste områder i Nordeuropa, og det var man ikke bleg for at vise.

Uanset om man er historieinteresseret eller ej, er UNESCO-området i Jelling et besøg værd.

Find de billigste flybilletter her

Se månedens bedste rejsetilbud her

Vejle banner

Kongernes Jelling – et vikingemuseum udover det normale

Lige overfor kirken ligger museet Kongernes Jelling. Det er gratis at besøge, og det skal du gøre, for det virker som et af vores mest moderne museer i landet, og det fortæller vikingehistorien med alle virkemidler.

Vi blev mødt af en engageret medarbejder, der fortalte gode historier om alle de nye fund, man har gjort med mure og sten, og vi gik derefter selv rundt i huset. I stil med det nye Moesgaard Museum i Aarhus bruger de mange fortælleformer og virkemidler og får dermed gjort historien levende, selvom det er et langt mindre museum end Moesgaard.

Du kan bogstaveligt talt træde ind i historien i et virtuelt slag, du kan høre ravnens fortællinger, og du kan se smykkerne, som vikingerne bar.

Det tager ikke mere end en times tid at besøge Kongernes Jelling, og vi kan klart anbefale at kigge ind.

Her finder du alle vores rejsetilbud til Europa

SEJD Café & Boutique

I Vejle har man en Gastroguide, der viser vej til steder, der kan lidt mere end gennemsnittet. Inde i Vejle var vi på Onkel A, der tager grøn og velsmagende mad seriøst, og i Jelling skulle vi naturligvis også se, hvad Gastroguiden kunne, så vi besøgte SEJD til frokost.

Eller måske skulle vi snarere sige, at vi besøgte Bjarne, der er manden bag SEJD, og fik gode historier og en moderne lokal tapas-tallerken. Det var ikke den slags ‘jyske tapas’, som indgår i en del vittighedstegninger: Røde pølser med sennep, ketchup og ristede løg. I stedet var det smagsfulde lækkerier fra nær og fjern.

Vi blev underholdt af Bjarne, der hurtigt får en til at føle sig hjemme. Han fik også lov til at stå for vores picnic til dagen efter, og den bestod af et brag af en rullestegs-sandwich og boblende saft, der kunne tages med ud på cyklerne. Vi spiste den ude ved whisky-destilleriet Fary Lochan, og sendte varme tanker til Bjarne og hans madkunst.

Læs mere om at holde ferie i Danmark her

Byens Hus: Jelling Bryggeri og Byens Café

Jelling Bryggeri er et af landets mindste bryggerier og er meget passende placeret i Byens Hus lige midt i Jelling, et lille Jellingstenkast fra UNESCO-området. Her ligger Byens Café også, og der har den vældig aktive Jelling Musikforening masser af arrangementer, når de ikke lige arrangerer Jelling Musikfestival.

Vi var så heldige, at vores aftensmad faldt sammen med årets første koncert, og begejstringen var ikke til at tage fejl af. Det er lang tid siden, at vi har været et sted, hvor man kunne mærke et så stærkt lokalt sammenhold som vi oplevede den aften i Byens Hus.

Når der så også er god burger, smagsmenu fra bryggeriet og en solid gang rock, pop og røverhistorier fra et virkelig professionelt orkester – Perry Stenbäck & Dekadansorkestern – med suveræn lyd, så er aftenen i den grad i hus.

Hvis du vil go local i Jelling, er Byens Hus et godt sted at starte.

Book dit ophold på Skovdal Kro lige ud til Fårup Sø her

Bevæg dig: Cykling, vandring, fiskning

Vi boede på hyggelige Skovdal Kro, der som navnet antyder ligger lige op til et fint skovområde. Du kan leje almindelige cykler flere steder i Vejle-området, og hvis du er til el-cykler kan du få Vagabondtours til at hjælpe dig. Vi havde valgt el-cykler til at komme ud og udforske bakkerne i området, og det er supernemt, for cykelruterne starter lige uden døren, og cyklerne stod klar til os ved ankomst.

Det er et ret populært område at cykle i, for der er gode bakker og meget at se på vejen, og så er der mere end almindelig god skiltning og service undervejs. Fx er der caféer, museer, hoteller og andre steder, der tilbyder vand til dig, luft til dækket og opladning til benene eller batteriet – afhængig af hvilken type cykel du er på. De kaldes Bike Friends og ligger i hele området, og førnævnte SEJD er en af dem.

Den slags nemme pakkeløsninger og organiseret lokal hjælp gør en stor forskel, og vi brugte det flere gange.

Vandrestierne starter også lige uden for døren, og de bliver naturligvis også brugt flittigt af de lokale. Du kan gå ned til Fårup Sø, hvor der er put and take-fiskeri, eller op til golf-banen og slå nogle slag. Du kan gå i skoven og i ådalen og få sunde mængder af frisk luft, specielt når foråret viste sig fra sin mindre lune side.

Vi fik hilst på en del lokale og brændt nogle kalorier af, inden vi skulle prøve kroens mad, der – ikke overraskende – er klassisk dansk kromad. Men ligesom kroer er forskellige, er kromad det også, og vi forstod ret hurtigt, hvorfor man skulle bestille bord her en lørdag aften; det var ganske enkelt noget af det bedste klassiske kromad vi har fået i flere år. Lige der på Skovdal Kro. I udkanten af Jelling. I Sydjylland.

God tur til Jelling!

RejsRejsRejs var inviteret af VisitVejle. Alle holdninger er som altid vores egne.

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.


Banner, engelsk banner, top banner

Om rejseskribenten

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.