RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Serbien » Beograd i Serbien: 5 rejsetips til en overset storby på Balkan
Serbien

Beograd i Serbien: 5 rejsetips til en overset storby på Balkan

Beograd Serbien kirke temple of sava rejser balkan
Beograd er en overset storby på Balkan. Få tips til byen her.
harzen banner Hotel Skt. Annæ banner

Beograd i Serbien: 5 rejsetips til en overset storby på Balkan er skrevet af Jacob Gowland Jørgensen

beograd, beograd kort, serbien, serbien kort

Beograd – en budgetvenlig by på Balkan

Det er de færreste der tænker Balkan ind som en mulighed for en forlænget weekend eller kort ferie, og det er faktisk synd, for der er masser at opleve og ofte direkte og billige fly.

Det er også oplagt at tage på rundtur i Balkan-regionen, og komme i dybden med at opleve de forskellige lande og regioner.

konkurrence tropical islands

En af de oversete hovedstæder er Beograd i Serbien på Balkan, som jeg havde udskudt i lang tid, da jeg egentlig ikke havde de store forventninger til den.

Men man bliver jo ofte positivt overrasket når man endelig kommer ud og ser på verden, og det gjaldt også denne gang, så jeg har samlet 5 tips til dig, der overvejer at besøge denne budgetvenlige by.

 • Beograd gågade rejser balkan
 • beograd tito Museum of Yugoslavian history serbien rejser
 • beograd mad cafe jazz restaurant serbien rejser
 • beograd fort par kysser serbien rejser balkan
 • beograd fort rejser
 • Donau beograd fort rejser balkan

Beograds centrum: Et oplagt sted at bo i Serbien

Det er bestemt ikke en tilfældighed at Beograd ligger hvor den gør. Den er strategisk placeret på bakkerne over Donau-floden, der bugter sig rundt om byen, og skaber en naturlig blå åre midt igennem den gamle del af Beograd, og den nye – Novi Beograd, på den anden side af broen.

Det er oplagt at bo inde i den gamle del af Beograd, fx ved “Republic Square”, der er hovedpladsen i Beograd. Herfra løber de hyggelige gågader videre op mod fortet, og der er et væld af fortovsrestauranter og små butikker inden for kort afstand. Der er en endda en del mikrobutikker, hvis man kigger efter, gemt i hjørner og inde i sidebygninger – jeg var i flere urbutikker på max 5-10 m2!

Her i Beograds centrum ligger også teatre, parker og museer i gå-afstand, og da der er mange brede fortove, og deciderede gågader, er det en nem by at opleve til fods.

Baden-Württemberg, banner, 2024, kampagne, europa-park, europa-park resort

Hvis du vil prøve noget helt andet, er der flydende hoteller og hostels ved Donau, og 6 km fra centrum ligger bydelen Zemun, der er den mere mondæne del af Beograd.

Min anbefaling er, at du finder noget inde i centrum, for så kan du bare gå rundt til det meste. Jeg havde fundet et hostel, der havde flere selvstændige lejligheder, og den lå 20 meter fra pladsen, så det var perfekt.

 • Beograd Serbien kirke temple of sava rejser balkan
 • Beograd Serbien kirke temple of sava rejser
 • Beograd Serbien kirke temple of sava rejser balkan

The Temple of Saint Sava i Beograd

Det bedste du kan gøre når du ankommer, er at gå hen på den store plads, Republic Square, og kigge efter en gul eller orange paraply. Det er nemlig tegn på, at der er en vandretur på vej, og en del af dem er gratis – mod at du giver drikkepenge til guiden, og de her ture kan bestemt anbefales. Du kan også se på nettet hvornår de her “free walking tours” starter, og der er endda flere bureauer, der laver dem.

Jeg bruger ofte den slags ture når jeg rejser, men det er sjældent at udbuddet er så godt som i Beograd.

Jeg var med på 2 forskellige, “Communist Tour” og “20th Century Tour”, og hørte rigtig godt om de andre.

Princess cruises banners

Her møder du ofte andre rejsende, og jeg var ret imponeret over niveauet på guiderne, der både var virkelig dygtige, behagelige og villige til at svare på spørgsmål. Også de svære spørgsmål, for de kommer naturligt frem, når man er i et land med så voldsom en historie som Serbien, hvor der stadig er mange følelser og holdninger i klemme.

På “20th Century Tour”-turen kom vi rigtig godt rundt i byen, og den var perfekt til en dybere introduktion til byen. Vi endte ved “The Temple of Saint Sava”, der er intet mindre end den største ortodoks-kristne kirke i denne del af Europa. Den er inspireret af selve Hagia Sophia i Istanbul, og er et imponerende stykke arkitektur.

Selvom den blev påbegyndt i 1935 blev den først færdig i 2020, for der kom en del krige og systemskift i vejen. Kirkens haller blev bl.a. brugt til parkeringsplads af nazister, og lagerhal af kommunister, inden den kunne åbne dørene.

Den anden tur var meget fokuseret på “Museum of Yugoslavian history”, der bl.a rummer et mausolæum for den mangeårige kommunistiske leder, Tito, og hvis man er bare lidt nørdet omkring Øst-europæisk historie er det oplagt. Selve museet er langt bedre med en guide, som det så ofte er, men her var det næsten nødvendigt, for at få viden med hjem.

balkan

Tesla: Nej, ikke ham med bilen…

Vores vandreguide bemærkede muntert, at det da er meget godt klaret at få opkaldt en lufthavn, adskillige veje osv. efter sig, når man nu kun har været én dag i Beograd i sit liv. For det har Nikola Tesla, der konkurrerede med Thomas Edison om hvem der fik lov at definere, hvordan vi skulle få elektricitet ind i byerne i slutningen af 1800-tallet.

Tesla tabte og Edison vandt, men hans opfindelser og ry er stadig så vigtig en del af den lokale historie, at han hyldes mange steder.

Tesla blev i øvrigt født af serbiske forældre i den del af Kroatien, der dengang hed Østrig-Ungarn, og illustrerer derfor også fint de mange overlap og skift, der er en del af Balkans brogede historie.

                                                                 

Vidste du: Her er de 7 byer i Europa med flest solskinstimer!

7: Nice i Frankrig – 342 timer/måned
6: Valencia i Spanien – 343 timer/måned
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

                                                                 

Tesla døde deprimeret og fattig i USA i 1943, og det beskedne museum i en lille villa i centrum passer godt med hans storhed og fald.

Beograd Fort og åndehullerne i Serbien

For enden af den store gågade ligger Beograds befæstning. Det er et kæmpe fort, der er udbygget fra et middelalderfort til et større område, og det er et oplagt mål for alle besøgende – og er vældig populært blandt de lokale.

Fra fortet kan du se udover Donau og den nærliggende grønne ø, og i parken er der ofte masser af aktiviteter for børn. Gå herhen en weekend, og oplev bylivet i skyggen under de store træer.

Den dag vi var der var der fx middelalder-tamtam i flere af gårdene, med en kæk blanding af riddere, prinsesser og dinosaurer!

Beograd i Serbien har faktisk en del små åndehuller, og sammen med floden giver det indtrykket af en storby med rimelig ren luft og plads til mennesker. Den er ikke så tætpakket som man nogle gange kan se i gamle kulturbyer.

Byen var under kommunistisk styre i en hel del år, og den berømt-berygtede arkitektur “brutalisme” med masser af beton i frække grå nuancer har også fundet vej hist og pist, men der er slet ikke så meget som man kunne have frygtet.

konkurrence tropical islands

Der er en interessant blanding af stilarter, og hvis du går hen til Hotel Moskva (der har en gammel historie) kan du se alle byens stilarter samlet et sted rundt om pladsen.

 • beograd mad bistro grad restaurant serbien rejser
 • beograd mad bistro grad restaurant serbien rejser
 • Beograd Serbien mad rejser

At rejse er at spise – og lytte til musik i Beograd!

En violinist. En harmonika-spiller. En gut med en el-guitar. Et helt Balkan-orkester. Der er flot lyd på Beograds gader, og det er jo dejligt når man skal ud i byen og finde sit næste måltid.

Beograd flyder med lokale og internationale cafeer og restauranter, inklusiv de kendte Kafana, der er en lokal bistro, der byder på koldt øl og musik og en lokal bid mad. Så hvis du er en foodie er Beograd også interessant.  

Der er flere forskellige områder du skal prøve af, når du er i byen.

Gaden Skadarlija i centrum er et festfyrværkeri af kafanas, hvor der lokal mad og munter musik ad libitum. Der var primært lokale gæster, så det der kunne have været en turistfælde er faktisk en hyggelig gade, med rigtig mange muligheder. Restauranten “Dva Jelena” er en klassiker.

I området bag Republic Square finder du fortovsrestauranterne, og også her er der flere virkelig gode bud. Der kørte det åbenbart obligatoriske 80-musik på Jazz Cafe, men maden var så tilpas god, at jeg endte med komme tilbage hertil 3 gange til frokost og brunch.

Lige overfor ligger “Red Bread”, der er et sundt alternativ med al slags friskpresset juice og lækker morgenmad, og den kan bestemt også anbefales.

Der er masser af restauranter langs gågaderne, men det klart bedste måltid jeg fik, var på en sidegade, på “Bistro Grad Hometown Food“, ned mod parken med det hyggelige navn “Studentski Park”. De kører et avanceret verdenskøkken til lave priser, og hjemmelavet tagliatelle-pasta med rørsvampe var en konge-ret til 60 kr. i deres fine udeservering på gaden. Hvis jeg boede i Beograd ville dette blive mit stamsted.

Der er to andre gode områder du skal tjekke ud.

Det første er kvarteret, der ligger modsat gågaderne når man står på Republic Square, ned af gaden Dositejeva. Det er et helt normalt beboelseskvarter med lokale kvartersteder, og samtidig nogle af byens bedst anmeldte restauranter, fx Little Bay, men også andre på de næste par gader er der gode muligheder. Tjek Tripadvisor.

Nogle af byens bedste internationale restauranter ligger sammen på Beograd Promenade, helt ned til Donau, i det der meget ucharmerende hedder “Betonhala”!

Det er nu en ret hyggelig havnefront, lige neden for fortet, som du også kan gå direkte ind i via en bro ovenpå hallerne, og hvis du fx er til italiensk mad er du kommet til det rette sted. Det er også hernede, hvor du kan tage på “sunset cruise” på Donau.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Hvis du er til musik er der en stribe klubber i Beograd, og der også en til dig, der fx er til jazz eller heavy metal. Du kan hente flere forskellige apps, der på varierende sprog fortæller om hvad der sker i byen. Søg på Belgrade og Beograd der hvor du henter dine rejse-apps.

 • Golubac Fortress serbien rejser
 • Donau iron gate Djerdap Gorge serbien rejser
 • Donau flod serbien rejser
 • Lepenski Vir archeological site serbien rejser

Dagsture fra Beograd i Serbien

Der er mindst tre oplagte dagsture fra Beograd på Balkan.

Den nemme er, at tage det nye hurtigtog en halv time til Serbiens 2. største by Novi Sad, og se byen og dens fort.

Du kan også tage på organiserede udflugter til ret fornuftige priser, og jeg var med på en spændende og lang dagstur i det østlige Serbien til bl.a. “Djerdap Gorge”, der skulle være den dybeste kløft i Europa, og er fyldt af Donaus grønne vand.

En god tredje mulighed er, at tage på en organiseret tur, der inkluderer Novi Sad, da du ofte kommer forbi en god vingård og lokale restauranter ude på landet på vejen dertil.

Der kan være forskel på, om du bliver hentet på hotellet eller selv skal troppe op et sted, men et lille ekstra plus ved den tur jeg var på, var at der var klart flest lokale på weekend-tur i deres eget land, så det var hyggeligt, selvom vi var en rimelig stor gruppe.

Du kan selvfølgelig også leje en bil i Serbien, og fx besøge de lokale markeder i landsbyerne uden for Novi Sad og andre steder.

 • beograd fort par kysser serbien rejser
 • Serbien Beograd Mad Foodie Rejser

Balkan er noget for sig

Balkan er den ægte vare.

Her er ikke så poleret som så mange andre steder i Sydeuropa. Det bliver derfor ofte autentisk og hyggeligt, og der er så meget at opleve og lære i denne del af Europa, der bare ligger 2 timer væk med fly.

God rejse til en af de oversete storbyer i Europa, god tur til Beograd i Serbien på Balkan.

kirke temple of sava rejser, balkan

Det her skal du opleve i Beograd i Serbien

 • Republic Square
 • Gå-gaden Knez Mihailova 
 • The Temple of Saint Sava
 • Nikola Tesla Museum
 • Beograd Fort
 • Museum of Yogoslavia
 • Beograd Promenade – Betonhala
 • Restaurant-gaden Gaden Skadarlija
 • Restaurant Bistro Grad
 • Sejlads på Donau

                                                                 

Vidste du: Her er ekspert fra USA Rejser Nicolai Bach Hjorths top-7 oversete destinationer i USA!

7: Apostle Island, unikke øer ved Wisconsin
6: Finger Lakes, naturskønne søer i New York
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

                                                                 


Vidste du: Her er de 7 byer i Europa med flest solskinstimer

7: Nice i Frankrig – 342 timer/måned
6: Valencia i Spanien – 343 timer/måned
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Der kan være links til samarbejdspartnere i denne artikel - du kan se hvordan det foregår her
Baden-Württemberg, banner, 2024, kampagne, europa-park, europa-park resort
  Princess cruises banners

Om forfatteren

Jacob Jørgensen, redaktør

Jacob er en munter rejsenørd, der har rejst i mere end 100 lande fra Rwanda og Rumænien til Samoa og Samsø.

Jacob er medlem af De Berejstes Klub, hvor han har været bestyrelsesmedlem i fem år, og han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som foredragsholder, magasinredaktør, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jacob nyder både at rejse traditionelt som fx bilferie til Norge, krydstogt i Caribien og storbyferie i Vilnius, og mere ud-af-boksen rejser som solotur til Etiopiens højland, road trip til ukendte nationalparker i Argentina og vennetur til Iran.

Jacob er landeekspert på Argentina, hvor han har været 10 gange indtil videre. Han har tilbragt næsten et år i alt på at rejse igennem de mange forskelligartede provinser, fra pingvinlandet i syd til ørkener, bjerge og vandfald i nord, og har også boet i Buenos Aires i et par måneder. Derudover har han særlig rejseviden om så forskellige steder som Østafrika, Malta samt landene omkring Argentina.

Udover rejseriet er Jacob en hæderlig badmintonspiller, Malbec-fan og altid frisk på et brætspil. Jacob har desuden haft en karriere i kommunikationsbranchen i en årrække, senest med titel af Communication Lead i en af Danmarks største virksomheder, og har i en del år desuden arbejdet med den danske og internationale mødeindustri som konsulent, bl.a. for VisitDenmark og Meeting Professionals International (MPI). Jacob er i dag også studielektor på CBS.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.