Montenegro banner
RejsRejsRejs » Rejseguides » Spontan rejse – tag på eventyr uden planlægning
Rejseguides

Spontan rejse – tag på eventyr uden planlægning

bjerg åbne arme glad menneske rejser
Ønsker du at afvige fra den mere planlagte rejse, så vær mere spontan og åben, når du er afsted. Der er mange måder, at gøre det på.
Montenegro banner    

Spontan rejse – tag på eventyr uden planlægning er skrevet af Stefan Slothuus.

menneske tomle vej skov spontant  rejser

Kunsten at tage på en spontan rejse

Hvis du stræber efter uforglemmelige oplevelser på dine rejser – og hvem gør ikke det – bliver du nødt til at besøge mere end blot top 5 seværdighederne i din Lonely Planet-bog. Selvfølgelig kan du lede efter inspiration på forhånd, men det er ligesom med søde sager – alt med måde.

Er du mest tryg ved altid at rejse med en guide, besøge de restauranter med flest anmeldelser eller bestille hele rejsen adskillige måneder før take-off, er det naturligvis det, du skal gøre. Det er dog min erfaring, at min kammerats historier fra dengang han uden planer tomlede på tværs af Europa, er en kende mere spændende at fortælle om og lægge øre til.

  • rrr banner 22/23

Modsat dengang min anden kammerat tog en selfie foran Eiffeltårnet – ligesom så mange andre. I øvrigt ikke et ondt ord om Eiffeltårnet, for det er bestemt også et besøg værd, men der er stadig en vigtig forskel.

Her følger nogle tips til, hvordan du gør din rejse mere uforudsigelig – og dermed mere unik og mindeværdig.

Camper - road trip - beach

Find nye venner som også er taget på en spontan rejse

Hvis du rejser i par eller gruppe, kan det hurtigt blive bekvemt at holde sig for sig selv i forholdsvis trygge omgivelser. Ofte kan det skabe uforudsigelighed og spænding at tage kontakt til andre rejsende.

Opsøg dem i lufthavnen, og spørg om de vil splejse en taxa ind til byen. Måske kan I også mødes igen på et andet tidspunkt. Der er altid masser af fællesskab mellem rejsende, og da alle er på udkig efter eventyr, er de fleste åbne og imødekommende.

Den måske letteste måde at finde andre ligesindede rejsende på, er at overnatte på hostels. Uanset om du foretrækker en fælles sovesal eller et privatværelse, vrimler hostels med finurlige bekendtskaber i fællesområderne. De fleste har gode historier at fortælle, og som oftest takker de ikke nej til en snak over en øl.

Ellers kan du spørge de lokale på den hyggelige café på hjørnet til råds om, hvad du skal bruge din dyrebare tid på. Eller book din overnatning hos de lokale gennem Airbnb. Fælles for de fleste lokale er, at de gerne vil vise deres by eller land fra den bedste side, så der er masser af gode tips at hente – især når man rejser spontant.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

bjerg åbne arme glad menneske rejser, spontan

Tag ja-hatten med

I tråd med at søge efter nye venner, skal du naturligvis også selv have ja-hatten på, når andre opsøger dig. Så hvis du falder i snak med venlige sjæle på en bar, der inviterer dig med til koncert dagen efter, så drop det ellers planlagte Louvre-besøg og tag med – vær spontan.

Måske kan du opleve Louvre en anden dag eller på en anden tur – men det er ikke sikkert, at du får chancen for at tage med lokale parisere til en jazz/hiphop-koncert et sted, du ellers aldrig havde hørt om.

Hvis du skal ud og se områdets must-see seværdighed, behøver du ikke nødvendigvis at hoppe på den dyre turistbus derud. I stedet kan du vandre ud til hovedvejen, der fører derhen.

Kast tomlen i vejret med et imødekommende smil, og du kan være heldig at blive samlet op af en gruppe, der er på road trip. Så har du måske også sikret dig et lift hjemad. Det tager sjældent lang tid, før en nysgerrig bilist er interesseret i selskab.

Montenegro banner

Pointen er at være åben og opsøgende over for alternative oplevelser. Selvfølgelig skal mavefornemmelsen være god. Hvis det føles utrygt eller skummelt, så sig pænt nej tak.

Se vores webshop her, hvor du blandt andet kan få rejseudstyr og visum til dine rejser

Paris - Frankrig, spontan

Et formål, med forbehold

Det er altid rart at have et formål og små mål på sin rejse. Måske er du fodboldinteresseret og gerne vil se det lokale fodboldstadion. Det kan også være, at du er interesseret i lokal gastronomi og søger en god kulinarisk oplevelse.

Det er nemt at finde disse seværdigheder med en guidebog eller med sin smartphone. Sommetider kan det dog betale sig at finde ud af det selv og lade bogen og telefonen ligge i tasken. Spørg derfor kaffesælgeren på den anden side af gaden, i hvilken retning stadion er, eller hvor du kan få en god portion gullasch. Så bliver de planlagte ture lidt mere uforudsigelige og muligvis mere spændende.

Du kan også gå efter verdenshjørnerne, hvor retningen bliver målet, og se det, der dukker op på vejen. Måske et nyt for hver dag. Eller tage en terning med på vandreturen, så den kan hjælpe med at træffe nogle valg.

Find en billig flybillet her

thumps up tommelfinger bjerg rejser, spontan

Tommelfingerregel

Hvis du, som jeg, er tosset med udsigtspunkter, er et godt tip at spejde efter områdets højeste punkt og så bare gå i den retning – hvis det naturligvis er inden for rimelighedens grænser. Uanset hvor du befinder dig, er du næsten altid garanteret en fotogen udsigt og en spændende tur derop.

Hvis du så støder på et lokalt topopgør i petanque eller et seværdigt gøglershow på vejen derhen, kan du jo bare gøre ophold. Eller hvis du drøner forbi et flot område med bybussen eller -toget, så stå af ved næste stop og se, hvad der rører sig.

Jeg har som udgangspunkt en tommelfingerregel, når jeg er tager på en spontan rejse: Jeg planlægger halvdelen af dagene og lader resten være op til skæbnen.

  • rrr banner 22/23

Så får du oplevet det absolut nødvendige, og samtidigt bliver turen uforudsigelig. Det kan vise sig, at dagen bliver relativt begivenhedsløs, hvor du ender med bare at nyde en kop kaffe ved kanalen. Men det kan også byde på uforglemmelige øjeblikke, som du ikke ville være foruden.

Hav en fantastisk spontan rejse – hvordan den end udarter sig.

Læs om endnu flere fede rejsedestinationer her

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

Om forfatteren

Stefan Slothuus

Stefan har fra barnsben af rejst en del – ofte i Frankrig med sine frankofile forældre. Efter studenterhuen var sikret, blev de typiske europæiske kulturer skiftet ud med en større udflugt med 16 forskellige landebesøg på knap 5 måneder, der inkluderede Vesteuropa og Sydøstasien.

Siden bliver de fleste opsparinger ved siden af studiet brugt på rejser – ofte til mere fremmede kulturer til billige penge, som eksempelvis østeuropæiske destinationer kan byde på. Rejse-bucketlisten er nærmest uendelig, men rejser til Latinamerika og fjerntliggende stillehavsøer vægtes særligt højt.

Derudover studerer Stefan Medievidenskab i Odense, elsker sport og har nok set lidt flere film og tv-serier, end hvad sundt er.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Emner

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.