RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Mellemamerika og Caribien » Cuba » Børnevenlige rejser: Cuba i børnehøjde
Cuba Havana Mand Gade Rejser
Cuba

Børnevenlige rejser: Cuba i børnehøjde

At rejse med børn kan være noget helt unikt. Læs med her i Cuba i børnehøjde og find ud af hvor gode børn er som vejvisere til autentiske oplevelser
blank blank

Børnevenlige rejser: Cuba i børnehøjde er skrevet af Iben Lindemark

Cuba, Kort, Rejser, kort over cuba, map of cuba, cuba maps, havana, kort over havana, havana kort

Autentiske oplevelser med børn som vejvisere

Der findes mange veje til autentiske rejseoplevelser. Før vi fik børn, fokuserede vi på at rejse primitivt og til steder, hvor andre turister ikke kom. Så fik vi børn og ændrede rejsestil, så turene blev mere børnevenlige.

Vi troede, det ville medføre, at vi gik glip af det mest spændende ved at rejse, men det viste sig snart, at vi tog fejl: Børn er fantastiske vejvisere til autentiske oplevelser.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

At rejse på børnenes præmisser

At rejse med fire børn giver en del udfordringer, men endnu flere muligheder. Vi har for længst erkendt, at vi må rejse på børnenes præmisser, for hvis ikke de nyder turen, bliver det heller ikke nogen fornøjelse for os. Det har åbnet op for helt nye perspektiver på at rejse, for man kan virkelig lære meget af børnene, når det handler om at tilpasse sig omgivelserne og opleve andre lande på deres præmisser.

Se månedens bedste rejsetilbud her

Cuba, Havana, Børn, børnevenlig

En rejsefortælling i børnehøjde

Tidligere i år var vi i Cuba, der byder på mange storslåede oplevelser, som allerede er beskrevet af andre. Derfor tager denne rejsefortælling udgangspunkt i de små oplevelser, nemlig dem i børnehøjde, der kan give et billede af, hvad Cuba også er. For der findes mange steder i Cuba, som er målrettet børn og børnefamilier, men de er i en sådan stand, at det er meget få turister, der vælger at bruge tid der. For os var det til gengæld de steder, der gjorde mest indtryk på os, fordi vi mødte cubanerne på deres hjemmebane.

Her er et godt flytilbud til Havana – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Cuba Havana Børnerejse

Børn tilpasser sig omstændighederne

Cubanerne er utrolig børneglade, og der er ikke grænser for, hvad de vil gøre for at glæde børnene. Vi boede privat i casa particulares, og det er en fantastisk mulighed for at komme lidt tættere på cubanerne. Der blev altid fundet så meget legetøj frem, de overhovedet kunne skrabe sammen, så børnene hyggede sig gevaldigt. For dem betød det intet, at der ind imellem manglede vand og strøm, at værelserne var primitive, og at toiletpapiret skulle i skraldespanden i stedet for i toilettet. For dem var det bare vigtigt at føle sig velkomne.

Find tips til børnevenlige rejser her

Cuba Havana Børnerejse

På tivolitur med ‘alt’, der følger med

En dag kom børnene i tanke om, at de gerne ville i tivoli, for det “skal” man jo, når man er på ferie. Så vi spurgte os for og fandt efterhånden frem til et lille tivoli, hvor der var forskellige forlystelser. Det var dog først, da vi havde købt billetter, og børnene skulle til at prøve tingene, det gik op for os, at de fleste forlystelser slet ikke virkede. Faktisk var der kun tre forlystelser, der duede: En hoppepude, en trampolin og en karrusel, der i øvrigt bliver skubbet rundt manuelt. Selv om det er langt fra vestlig tivoli-standard, accepterede børnene med det samme, at sådan er et cubansk tivoli, og det endte med, at de havde en rigtig hyggelig eftermiddag sammen med de cubanske børn.

Læs med her og find ud af hvilket rejseland der er verdens bedste at rejse til

cuba, havana, nedslidt by, cubansk bil, rejser, unsp

Zoo’en hvor løverne spiser kål

En anden dag besøgte vi zoo, som tydeligvis også havde set bedre dage, for både dyr og indhegninger så sølle ud. Vi fik endda at vide, at løverne – som de eneste i verden – havde lært at spise kål, for der var kun råd til, at de kunne få kød én gang om ugen. Hvorvidt det er en skrøne eller ej, er svært at vide, men det er i hvert fald den mest nedslidte zoo, vi nogensinde har besøgt. Men børnene var bare vilde med at se dyr, og da man samtidig kunne købe slikkepinde derinde, var de overlykkelige.

Få inspiration til børnevenlige rejser og hvordan du forbereder dig her

Projekt tyggegummi

Det er nemlig ikke så nemt at købe ind i Cuba. I perioder var det slet ikke muligt at opdrive flaskevand, og selv om vi kørte ud til Havanas mest velassorterede supermarked, havde de ikke meget andet end dåsemad, frosset kød, vaskemiddel og forskellige drikkevarer på hylderne.

Så når børnene fik lyst til noget bestemt, fx slikkepinde eller tyggegummi, kunne det tage lang tid at finde, og vi måtte rundt i mange butikker, før det måske lykkedes. Undervejs fik vi til gengæld en forståelse for, hvor få varer man kan købe i Cuba, og hvor glade børnene bliver for at få et stykke tyggegummi, når det ikke er så let at få fat i som i Danmark.

Her finder du gode tilbud på afbudsrejser

Cuba, Havana, Cigar,

Børnevenlige rejser til Cuba: Én stor jagt

Jeg vil faktisk betegne vores besøg i Cuba som én stor jagt, for intet er let tilgængeligt. Vi er jo efterhånden vant til at google os til alle informationer, men i Cuba er det sjældent, man har adgang til internet, de færreste steder har en hjemmeside, og mange sider er i øvrigt blokeret.

Her finder du alle vores rejsetilbud til Nordamerika

Uvurderlig hjælp fra værtsfamilier

I Cuba klarer man stadig alle aftaler via telefonen, og ikke mindst derfor var vores værtsfamilier en uvurderlig hjælp. De brugte meget tid på at opfylde børnenes ønsker: Da børnene kom i tanke om, at de gerne ville i cirkus, gik vores værtsfar straks i gang med at ringe rundt for at finde ud af, om der var cirkus i Havana.

Da det blev bekræftet, kørte han hele vejen ud til cirkus for at finde ud af, hvornår der var forestilling – hvilket der var den kommende weekend. Om lørdagen tilbød han ligeledes at køre ud og købe billetter for os, så vi var sikre på at få plads.

Selve forestillingen var mere show end egentlig cirkus, for den bestod mest af dans og akrobatik – og så selvfølgelig en klovn. Dyr var der til gengæld ingen af, for de havde ikke råd til at fodre dem, men det var børnene ligeglade med, for de var bare begejstrede for at være i cirkus.

Store oplevelser og børnevenlige rejser til Tokyo lige her

Cuba Havana Børnerejse, børnevenlig

Ekstremt hjælpsomme cubanere

Da vi senere skulle have noget at spise, satte vi os på en fortovscafé, hvor der også var opstillet et par vippemaskiner med dyr og biler, man kunne sidde på, og som bevægede sig, når man puttede penge i. Vi var dog løbet tør for mønter, så vores børn stod bare og kiggede på, at de cubanske børn prøvede. Inden vi nåede at få vekslet penge, fik de andre børn sat vores børn op på maskinerne og puttet nogle af deres egne penge i, så maskinerne gik i gang, selv om de tydeligvis ikke havde ret mange penge selv.

På den måde blev vi endnu en gang mindet om, hvor gæstfrie og hjælpsomme cubanerne er, og hvor naturligt det er for både børn og voksne at dele og tage hensyn til andre.

Det er nok også derfor, vores børn efterfølgende har talt så varmt om Cuba, og så gerne vil tilbage dertil. Når vi spørger, hvad de bedst kunne lide ved Cuba, svarer de: “det hele” – og jeg kan faktisk kun give dem ret.

Find billige flybilletter her

folkefærd, cuba, havana, børnevenlige rejser, børn,

Børnevenlige rejser og børnevenlige folkefærd

Cuba er en stor oplevelse at besøge for både børn og voksne, og cubanerne er nok det mest børnevenlige folkefærd, vi til dato har mødt, så vi kan klart anbefale landet til andre børnefamilier.

Der er rigtig mange spændende steder at se, men afstandene er store, og selv om man i teorien kan se hele øen på tre uger, kommer man til at bruge en stor del af tiden på transport. Vi havde ikke planlagt ruten på forhånd, men endte med at vælge kun at besøge Havana, Trinidad og Santa Clara.

Her finder du gode tilbud på pakkerejser

Cuba Havana Børnerejse Rejser

Bo i casas particulares

Vi boede udelukkende i casas particulares, og det fungerede perfekt med børn. Vi betalte alle steder 50 CUC (325 kroner) pr. nat for to værelser med plads til os alle seks. Dertil kom morgenmaden til 5 CUC (33 kroner) pr. person, som var alle pengene værd.

Her finder du gode tilbud på overnatninger

Cuba Havana Trinidad Hestevogn Rejser

Benyt værtsfamiliernes netværk

Vi fik værtsfamilierne til at booke næste overnatningssted samt en bil med chauffør til at køre os videre til næste destination, og det fungerede rigtig godt. Adgangen til internet er meget begrænset i Cuba, og kun få turistattraktioner og -services har en hjemmeside, men til gengæld er alle cubanere meget hjælpsomme og gør deres yderste for at skaffe de informationer, man har behov for.

Læs guiden til hvordan du tager med hele familien på langtids- børnevenlige rejser her

cuba, cuba flag, bil, havana, rejser, pix

Børnevenlige rejser: Husk de vigtigste ting hjemmefra

Det kan være svært at få fat i alle fornødenheder, da det pga. USAs embargo er vanskeligt for cubanerne at importere en række varer. Medbring derfor de vigtigste ting hjemmefra. Vi havde også forskellige gaver med til både børn og voksne, som vi mødte på vores vej, og de vakte lykke alle steder. Derudover efterlod vi ting som shampoo, panodiler, toiletpapir, børnetøj og andre fornødenheder hos værtsfamilierne, da det er meget dyrt for dem at købe.

God tur med familien!

Læs alt om Cuba her

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

blank

Om rejseskribenten

Iben Lindemark

Iben har rejst verden tynd, siden hun var ung, og har i mange år været medlem af De Berejstes Klub. Sammen med sin mand, Christian, har hun fire børn i alderen 2-11 år og er derfor ekspert i børnevenlige rejser. Familien bruger altid sommeren på at sejle, mens de rejser ud i verden om vinteren. 

Iben foretrækker at have god tid til at opleve de lande, hun besøger, så listen over lande, hun har opholdt sig i i mere end en måned tæller bl.a. Kina, Vietnam, Israel, Brasilien, Nicaragua, Guatemala, Canada og USA. De seneste år har hun og familien primært brugt deres rejser på at udforske Caribien, som er et ideelt område at rejse i med små børn.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.