RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejseguides » 5 tips til at rejse mere miljøvenligt og ansvarligt
Gåtur
Rejseguides

5 tips til at rejse mere miljøvenligt og ansvarligt

Der er mange ting, man som rejsende kan gøre for at rejse mere miljøvenligt og ansvarligt - uden det nødvendigvis behøver at betyde, at du skal blive hjemme. Læs videre om få 5 tips til hvordan du kan rejse mere bæredygtigt.

Af Jens Skovgaard Andersen

Kuffert - rejse miljøvenligt

Tip 1: Pak let og sluk lyset

Her er 5 tips til, hvad du som rejsende kan gøre for at være endnu mere ansvarlig og skåne miljøet. De 5 tips til mere miljøvenlige rejser er baseret på gode råd fra redaktionen selv, Travelettes, GVI og Lonely Planet.

Den miljøvenlige rejse starter allerede hjemmefra. Det gør den ved at du pakker let og kun det mest nødvendige. Jo tungere din kuffert er, jo tungere bliver flyet, taxaen osv., og jo mere brændstof du bruger, jo mere forurening. Så enkelt er det.

Sluk også lyset, termostater og kontakter mv., inden du tager afsted på din ferie, så du får fjernet standby-forbruget på dit TV, der ellers godt kan sluge en del.

Rejsetilbud: Det uspolerede Rhodos

Marked - køb lokalt

Tip 2: Gør som de lokale

Spis lokalt og køb lokalt. Bo på lokale hoteller eller book en lokal lejlighed. Gør ting, der støtter lokalsamfundet, så du sørger for, at pengene bliver brugt til at udvikle lokalsamfundet og regionen. Det kan fx være at købe tøj, der bliver lavet på stedet af en lokal kunstner, spise den lokale morgenmad, og kun købe juice fra frugter du ved findes i området.

Når du vælger et lokalt hotel, kan du vælge et sted, der fortæller – og viser i praksis – hvad de selv gør for at spare på vandet, varmen og kemikalierne. Stil dig ikke tilfreds med steder, der kun sætter et klistermærke op i badeværelset og beder gæsterne om at genbruge deres håndklæder for at redde verden – hvis et hotel virkelig mener det, bør de selv gå foran med en lang række initiativer, som kunderne så kan understøtte.

Ved at købe lokalt – og undgå turistfælderne – sparer du ofte også penge, fordi priserne er højere på importerede varer og generelt er højere der hvor alle turisterne er.

Rejsetilbud: Mallorcas skjulte skatte

Elefanter - rejser

Tip 3: Overvej aktiviteter med dyr med din rejse

En del af det at rejse ansvarligt, er at overveje hvordan man forholder sig til aktiviteter med dyr. Dyr, der bliver brugt til underholdningsaktiviteter, har ikke altid et særlig godt liv. Elefanter, der bliver brugt til ridning i Thailand, kan sjældent naturligt bære den byrde som de udsættes for. Så hvis du har tænkt på at tage del i dyreaktiviteter, så tjek forholdene og folkene bag – både for din egen og for dyrenes skyld. Nogle turoperatører er desværre bare mere fokuserede på at tjene penge end på at sikre, at dyrene har det godt.

Her er et godt flytilbud til Bruxelles – tryk på “se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

Men hvad skal du så kigge efter for at finde turoperatører som beskytter dyrene?

  • De bør beskrive i deres materialer, hvordan de beskytter dyrene i hverdagen
  • De er registreret som en NGO
  • De er transparente om deres virksomhed og deres arbejde med dyrene.

Nej, det er ikke verdens nemmeste opgave at gennemskue det, men hvis du er i tvivl, kan du i stedet opsøge dyrene i deres naturlige omgivelser i stedet for, fx på safari. Det kan så også give nogle helt andre rejseoplevelser.

Klik for et godt tilbud på en pakkerejse til Albanien

Cykeltur - rejse miljøvenligt

Tip 4: Tænk over dine transportmidler

I stedet for at bestille en taxa eller leje en bil, så husk at tage bussen eller toget, når du skal rundt. Det udleder mindre CO2, når man deler, og du oplever det lokale liv i øjenhøjde. Du kan også tage cyklen eller gå rundt til de forskellige seværdigheder og aktiviteter. Det er så ovenikøbet en fremragende måde at opleve en destination på.

Klik her for et godt hotel tilbud til Prag, Tjekkiet

Vandflaske - rejse miljøvenligt

Tip 5: Undgå plastikflasker på din rejse

Hvis det er muligt på destinationen, så drik vand fra vandhanen og fyld vand på genbrugelige, miljøvenlige vandflasker. Man kan også købe vandflasker med filtre i, som filtrerer bakterier mv. ud af vandet. Man kan drikke vandet på mange af de destinationer, vi besøger som danskere, inklusiv lande som Spanien, Argentina og Australien. Spar på plastikken på din rejse.

Hvis du er nødsaget til at købe plastikflasker med vand, fordi det er sundhedsskadeligt at drikke vandet fra vandhanen, så gå efter større flasker, som du kan tage fra til at fylde din genbrugelige vandflaske op. Lidt som du sikkert naturligt ville gøre herhjemme.

Se et godt tilbud på billeje til Amsterdam her

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at dele din viden om, hvordan man rejser mere miljøvenligt og ansvarligt med dine rejsekompagnoner. Snak om lokal transport inden I skal afsted, involvér ungerne i jeres beslutninger om dyreaktiviteter på stedet, og mind hinanden om at købe lokalt når I shopper på rejsen. Og det behøver ikke at være en sur pligt, tværtimod – ansvarlighed på rejsen giver ofte flere rejseoplevelser, ikke færre.

God rejse!

Østeuropa - wellnessbanner - rejser

Om rejseskribenten

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens er en glad rejsenørd, der har rejst i over 60 lande fra Kirgisistan og Kina til Australien og Albanien. Jens er uddannet i Kinastudier, har boet i Kina i 1½ år og er medlem af De Berejstes Klub. Han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som rejseleder, foredrag, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jens går ofte efter steder, hvor der også er mulighed for at se en god fodboldkamp i selskab med andre inkarnerede fans og har en særlig forkærlighed for Boldklubben FREM, hvor han sidder i bestyrelsen. For de fleste er det oplagt at se op til Jens (han er knap to meter høj), og så er han 14-dobbelt mester i TV-quizzen Jeopardy og stadig single, så hvis du ikke kan finde ham ude i verden eller på et fodboldstadion, kan du nok finde ham ude at turnere i det københavnske quiz-miljø.

1 kommentar

Kommentér

  • Hej. Super fedt indlæg! Det er rigtig fint, I også har valgt at have fokus på den ansvarlige og miljømæssige del af det at rejse 🙂 Vi går selv meget op i at formindske vores eget plastikforbrug, når vi rejser, så det synes vi også er super fedt, at I har med 🙂 Det er et meget vigtigt emne!