RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsefavoritterne » 10 mystiske monumenter
Chile Påskeøen Moai statuer monument rejser
Bolivia Egypten Indien Japan Kina Malta Mexico Påskeøen Rejsefavoritterne USA

10 mystiske monumenter

Verden er et underligt sted fyldt med mystiske monumenter, hvor man ikke altid kender historien bag. Her har vi samlet 10 af de mest mystiske monumenter i verden.
blank

Af Camilla Liv Jensen

Egypten Aswan obelisk rejser
Kilde: My Modern Met

Den ufuldendte obelisk i Aswan, Egypten

En obelisk er en høj firkantet søjle med en spids på toppen, som ligner en pyramide. Obelisker blev oprindeligt brugt i det gamle Egypten ved indgangen til templer, men blev også uddelt til andre lande. Udover Egypten kan du fx finde obelisker i Italien, Tyrkiet, Israel og Frankrig.

Den ufuldendte obelisk i det nordlige Aswan skulle oprindeligt være transporteret videre til Rom. Det er den største obelisk, der er bygget i Egypten, og hvis den blev færdigbygget og rejst op, ville dette monument have en højde på 42 meter og veje over 1000 ton. Der blev dog fundet nogle revner i stenen, som satte en stopper for videre arbejde på denne obelisk.

I dag ligger obelisken ved stenbruddene i Aswan, som ligger langs Nilen og fungerer som en seværdighed for besøgende gæster.

Rejsetilbud: Surf, kultur og varme i Marokko

Malta Gozo Ggantija rejser

Ggantija-monument, Malta

Ggantija på Malta er et monument bestående af to templer og et tredje som ikke blev færdigbygget, før det blev forladt. Disse templer er mere end 5500 år gamle og er altså ældre end pyramiderne i Egypten.

Navnet Ggantija er maltesisk for ‘kæmpe’ – både for templernes størrelse, men efter sigende blev templerne også bygget af kæmper, så navnet passer jo perfekt.

Foran templerne ligger en stor terrasse, som man mener er blevet brugt til ceremonielle begivenheder, og fund af dyreknogler antyder, at dyreofringer fandt sted på denne terrasse.

Ggantija er på UNESCOs verdensarvsliste, hvilket er endnu en grund til, at du skal besøge dette monument.

Rejsetilbud: Underskønne Malta

Monument under vandet i Khambhat-bugten, Indien

I december 2000 gjorde nogle dykkere et fantastisk fund, da de lavede nogle forureningsundersøgelser i Indien. Det de opdagede var spor af en oldtidscivilisation, som man mener har levet for 9500 år siden.

Der er dog spekulationer om, hvorvidt dette kan passe, da de ældste menneskebyer er dateret til at være 7000 år gamle.

For at fundene i Khambhat-bugten skal stemme overens med de prøver, der er foretaget, vil det altså sige, at det, som arkæologer har brugt årevis på at undersøge, nu ikke er korrekt. Altså at den ældste menneskelige by nu ikke blot er 7000 år gammel, men faktisk 9500 år.

Her er et godt tilbud på fly til Delhi – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Chile Påskeøen Moai statuer rejser

Moai-statuerne, Påskeøen

Påskeøen ligger i det sydlige Stillehav vest for Chile. Her er der 887 stenstatuer i form af hoveder, selvom mange også har skuldre, arme og kroppe. Statuerne blev bygget for at hædre afdøde forfædre og betydningsfulde personligheder, der levede på øen for mere end 1000 år siden.

En gruppe stenhuggere stod for at lave statuerne, og indbyggerne ville betale dem, hvad de havde, for at få lavet en statue. Statuens størrelse ville afhænge af, hvor meget betaling stenhuggeren fik. Betalingen kunne være kartofler, kyllinger, bananer eller hvad, man havde. Derfor er nogle statuer større end andre; nogle indbyggere var nemlig rigere end andre.

Her er et godt flytilbud til Påskeøen – tryk på “vælg” for at få den endelige pris

Japan Asuka monument rejser
Kilde: Kansai Culture

Masuda-no-Iwafune, Japan

Asuka er en by i Japan i det bjergfyldte område Nara i Kansai-regionen, som huser en lang række stenudhugninger. Området er især kendt for sine buddhistiske templer, statuetter og helligdomme. Udover disse finder du nogle stenmonumenter, som ikke passer i den traditionelle buddhistiske stil. Ingen ved umiddelbart, hvor de kommer fra eller hvem, der har lavet dem.

Den største af disse er ‘stenskibet’ Masuda-no-Iwafune, på engelsk ‘Rock Ship of Masuda’. Det er 4,5 meter højt, 8 meter bredt og hele 11 meter langt – og ingen lader til at vide, hvor det kommer fra. Et meget mystisk monument.

Her er et godt tilbud på pakkerejse til Japan – tryk på “vælg” for at få den endelige pris

Banner - Backpack - 1024
Mexico Olmec heads monument rejser

Olmekiske stenansigter, Mexico

Olmekerne er den første og ældste kultur i hele Amerika, som man endnu ikke ved særligt meget om, da de ikke efterlod meget andet end en samling kæmpe store stenansigter. Disse stenansigter er bygget af et solidt stenstykke, som taler for, at stenhovederne repræsenterer nogle vigtige personer fra den tid, da det har krævet mange ressourcer at flytte stenene med en vægt fra 8 til 40 ton per hoved.

Der er i alt 17 af disse olmetiske stenhoveder, som er placeret i diverse arkæologiske- og nationalmuseer rundt om i Mexico.

Her er nogle gode hoteltilbud i Mexico City – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Japan Yonaguni monument rejser
Kilde: Britannica

Yonaguni-monumentet, Japan

Monumentet ved Yonaguni er en klippeformation under vandet. Der har været meget snak om, hvorvidt det er menneskeskabt eller opstået naturligt grundet formationens udseende. Monumentet er ved den sydlige ende af øen Yonaguni i Japan, øst for Taiwan.

Selve monumentet måler hele 152 meter i længden, 40 meter i bredden og 27 meter i højden. Monumentet – eller formationen – består af flere forskellige geometriske former; der er terrasse-lignende steder, hvor der er store områder af flade vandrette linjer, store søjler, en 10 meter bred væg og en stjerneformet platform, som også kaldes ‘Skildpadden’.

Her er nogle gode muligheder for overnatning i Yonaguni – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Bolivia Tiwanaku Puma Punku rejser
Kilde: Pinterest

Puma Punku, Bolivia

Puma Punku betyder ‘Pumaens Dør’ og er en del af en stor gruppe monumenter i nærheden af Tiwanaku i det vestlige Bolivia. Det fantastiske ved denne seværdighed er, at Tiwanaku ifølge inka-traditioner er et yderst vigtigt sted, fordi man mener, at det er her verden blev skabt.

Nogle af monumenterne har helt fantastiske udskæringer for deres tid, hvilket viser tegn på avanceret håndarbejde helt tilbage til år 536 f.Kr. Man siger, at Puma Punku og de omkringliggende templer har fungeret som et spirituelt center for inkaerne og tiltrak pilgrimsrejsende langvejs fra.

Her er et godt flytilbud til La Paz i Bolivia – tryk på “Se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

USA Georgia Guidestones rejser
Kilde: Wikipedia

Georgia Guidestones Monument, USA

Georgia Guidestones er et sæt af 5,5 meter høje sten i staten Georgia i USA. De er indgraveret med instruktioner og råd til en eventuel reetablering af et samfund – måske efter en apokalypse. Disse instruktioner er skrevet på otte moderne sprog; engelsk, spansk, swahili, hindi, hebraisk, arabisk, kinesisk og russisk.

Konspirationsteoretikere og fundamentalister mener, at stenene er noget, som nogle satanister eller en hemmelig sammenslutning har skabt grundet nogle af rådenes indhold. Derfor har stenene også været udsat for hærværk mange gange siden 1980, hvor de blev opstillet.

Man ved endnu ikke, hvem der stod bag dette monument – udover manden R. C. Christian, der bestilte værket. Hans navn er dog formodentligt ikke hans rigtige navn. Derudover er stenene indgraveret med ordene: ”Sponsors: A Small Group of Americans Who Seek The Age of Reason”. Mystisk og fascinerende.

Her er nogle gode tilbud på billeje i Georgia – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Kina Terrakottahær monument rejser

Terrakottahæren, Kina

Terrakottahæren er et arkæologisk fund på cirka 15.000 terrakotta-lerstatuer i form af soldater, heste, vogne og våben i fuld størrelse. Man fandt terrakottahæren i 1974, da nogle bønder skulle grave en ny brønd og det siges, at ingen af terrakottamodellerne er lig hinanden – de er alle unikke.

Rejsetilbud: Kinas kulturbyer – Beijing, Xi’an, Shanghai

Terrakottahæren blev fundet to kilometer øst for Kinas første kejser Qin Shi Huangdis grav. Terrakottahæren indgår i Qin Shi Huangdis enorme gravområde og mausoleum, som siden 1979 har været på UNESCOs verdensarvsliste og er tilgængelig for offentligheden.

Verden er stor, og der er en masse monumenter at se, opleve eller bare blive klogere på. God fornøjelse!

Se alle vores rejsetilbud til hele verden

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

blank

Om rejseskribenten

Camilla Liv Jensen

Camilla Liv Jensen

Camilla har været vant til at rejse siden en ung alder, og skal som minimum rejse én gang om året - men jo flere, jo bedre. Indtil videre har de fleste rejser været indenfor Europa, undtagen en enkelt tur til Dubai og en rejse til Florida som barn, men hun håber at besøge flere verdensdele, så snart som muligt.

Til dagligt studerer hun Leisure Management i Roskilde, som er et studie der bl.a. har fokus på turisme og oplevelsesøkonomi. Rollen som studerende genererer ikke mange penge til rejser, hvorfor de fleste rejser indtil videre har været indenfor Europa.

Hun elsker at rejse sydpå, mod højere temperaturer, men når årstiden siger vinter, elsker hun også at stå på ski.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Translate »