RejsRejsRejs » Rejsemål » Afrika » Tanzania » Zanzibar » Zanzibar: 7 steder du skal opleve
Tanzania Zanzibar

Zanzibar: 7 steder du skal opleve

Tanzania - Zanzibar, dhow - rejser
Zanzibar er definitionen på en paradisø. Kilometervis af hvide sandstrande, turkisblåt vand, kulinariske smagsoplevelser, eksotiske dyr og en imødekommende befolkning. Her får du en insiderguide til, hvilke steder du skal besøge.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Zanzibar: 7 steder du skal opleve er skrevet af Naja Mammen Nielsen.

Zanzibar map - Unguja - Pemba - Tanzania - Dar es Salaam - Tanga - Det Indiske Ocean - Bagamoyo - rejser

Tæt på paradis på Zanzibar

Zanzibar får nemt tankerne til at flyve hen på eksotiske rejser og ø-stemning. Aldrig har jeg betrådt så hvide sandstrande, svømmet i så turkisblåt hav og fået stimuleret sanserne så meget som på smukke Zanzibar. Med bopæl i Dar es Salaam i Tanzania i to år har jeg besøgt denne eksotiske perle tolv gange og begejstres over øernes mange seværdigheder. 

Zanzibar består af de to øer Pemba og Unguja, der ligger tæt ved hinanden i Det Indiske Ocean ud for Tanzanias kyst. Unguja er den mest besøgte og kendte af de to øer og trækker turister til fra hele verden. Og det er med god grund.

Her er mine syv yndlingssteder, som du bør opleve.

Stone Town - Stonetown - Zanzibar - Afrika - Tanzania - Marked - Rejser

Stone Town – en kulinarisk sanseoplevelse

Zanzibar trækker tråde tilbage til Det Osmanniske Rige og slavetiden. Det fornemmer man i hovedbyen Stone Town, der huser storslåede historiske bygninger, det gamle slavemarked og fæstningen, The Old Fort, der hvert år lægger mure til kultur- og musikfestivalen Sauti za Busara og den internationale filmfestival ZIFF.

Stone Town emmer af 1001 nats eventyr, og er som et farverigt persisk tæppe fyldt med kringlede labyrintgader og små finurlige butikker, alverdens dufte og farver.

Befolkningen er imødekommende og slynger om sig med swahili-venlige udtryk; jambo, hakuna matata, pole pole, asante sana. På det lokale marked bag busholdepladsen går snakken livligt, og der sælges velsmagende frugter, grøntsager i dobbeltstørrelse, krydderier og friskfangede fisk i lange baner til billige penge.

Byens samlingspunkt er parken Forodhani Gardens, hvor man kan slappe af om dagen med udsigt til havet. Ved solnedgang forvandles området til et hektisk madmarked, hvor der bliver opstillet små boder og dagens fangst bliver stegt og tilberedt. Et yndet sted for både lokale og turister.

Maden ser indbydende ud, men vær opmærksom på deres seafood, som ikke altid er helt så friskfanget som lovet.

En sikker vinder er den lokale specialitet ‘Zanzibar pizza’. Den ligner mest en omelet og bliver tilberedt på en kogeplade, hvor fyldet kan variere mellem grøntsager, smøreost, æg, kød – eller nutella. Alt er muligt. Det smager skønt, og den bedste måde at slukke tørsten på er med en friskpresset sukkerrørsjuice.

Stone Town rummer et utal af spisesteder for enhver smag og pengepung. Et af de populære steder er Mercury’s Bar & Restaurant. Restauranten er opkaldt efter Queen-forsangeren Freddie Mercury, som boede på Zanzibar i sin barndom. Her er der både mulighed for at nyde solnedgangen med drinks, Kilimanjaro-øl og livemusik.  

Zanzibar - Spice Tour - Afrika - Tanzania - krydderier, marked, rejser

Krydderiplantager og velduftende pilau på Zanzibar

Det er ikke tilfældigt, at Zanzibar kaldes for “Krydderiøen”. Det bugner med krydderiplantager, og høsten bruges flittigt i den lokale mad, og en del sendes på eksotiske rejser verden rundt.

Er du nysgerrig efter at se, hvordan vanilje, peber, kaffebønner, kardemomme og nelliker ser ud, når de vokser på træerne, er det oplagt at besøge en af øens mange plantager og tage på en ‘spice tour’. Her kan du blive vist rundt og få indblik i, hvor stort et arbejde, der ligger bag høsten af et enkelt peberkorn. 

Der er en stor forventning om, at man køber krydderier og olier, når den guidede tur er omme, hvilket kan virke en smule påtrængende og anmassende. Selvom det kan være fristende at købe stort ind, så kan det gøres langt billigere på de lokale markeder. 

Vil du efterfølgende smage de velduftende krydderier i det traditionelle ‘swahili-køkken’, så er et besøg hos restauranten Lukmaan i Stone Town et must. Det lille spisested ligger tilbagetrukkent fra de mere turistede steder, og her spiser du side om side med de lokale.

Der dufter himmelsk, og der er bid i den farvestrålende mad, som man selv sammensætter. Prøv for eksempel deres krydrede risret pilau.

find et godt tilbud banner 2023
Tanzania - Zanzibar - Afrika - havskildpadde - hav, strand - fisk, dykke, rejser

Havskildpadder, fuldmånefest og snorkling i nord

Strandene i Nungwi i nord er blandt de smukkeste på Zanzibar. De fine sandkorn er kridhvide og står i dyb kontrast til det blå vand og de rødklædte masaier, der spankulerer elegant langs vandet. Her er der noget for enhver smag: Lækre spisesteder i vandkanten, yogakurser, fuldmånefester ved den nærliggende strand Kendwa, landsbyliv – og ikke mindst havskildpadder.

Alt for ofte bliver havskildpadderne fanget i fiskernes net. Det forsøger lokale kræfter at råde bod på. Hos organisationen Mnarani Marine Turtle Conservation Pond bliver der taget hånd om de uheldige dyr, og de bliver passet og plejet, indtil de er klar til at komme tilbage i havet. Det sker ved en stort anlagt udsættelsesfest hvert år i februar, hvor skildpadderne sejles ud og sættes fri.

Det meste af landsbyen deltager, og for et mindre beløb er det muligt at komme ombord på bådene. Resten af året kan man besøge centret og være med til at fodre skildpadderne – eller blive frivillig.

Foretrækker du at se havskildpadderne i deres naturlige habitat, er der rig mulighed for at snorkle og opleve koralrev og det farvestrålende dyreliv under vandet. Blandt andet ud for øen Mnemba Island, der ligger tæt ved Nungwi og kan nås med båd.

Afrika - Unguja - Paje - tang, tangplantage,

Tangplantager, kitesurfing og rastaer i sydøst

Der er masser af skønne perler i det sydøstlige Zanzibar som du skal opleve på en af dine eksotiske rejser. En af dem er det lille rasta-paradis Mustapha’s Place i landsbyen Bwejuu lige nord for byen Paje.

Fra første øjekast ligner det en miniudgave af Christiania med de farvestrålende hytter i forskellige størrelser og former omkranset af en frodig have, en indbydende pool og 50 meter til den uspolerede sandstrand. Stemningen er afslappet, og det venlige personale med dreadlocks sørger for, at opholdet bliver unikt.

På stranden spiller tidevandet en aktiv rolle. Ved lavvande skal man gå flere kilometer ud for at få hele kroppen under vand, mens der ved højvande kan komme godt gang i bølgerne, da vinden kan være kraftig.

Vejrforholdene gør stedet ideelt for kitesurfere, der valfarter til Zanzibar fra hele verden og danser med bølgerne ved siden af de lokale kvinder, der høster tang fra de mange tangplantager i vandet.

Længere sydpå er der mulighed for at svømme med delfiner fra stranden Kizimkazi Beach. Men det er en blandet fornøjelse, da delfinerne jagtes i små speedbåde for at tilfredsstille turisterne. Selvom man kommer helt tæt på de charmerende dyr, så er det ikke sejlturen værd.

Find billige flybilletter til eksotiske rejser

Red colobus - aber - Jozani Forest - Tanzania - Afrika

Colobus-aber, palmetyve og urskov

Midt på øen ligger nationalparken og urskoven Jozani Forest. I den tropiske skov vrimler det med dyreliv, mangrovetræer og særprægede plantearter. Her kan du både få øje på ”palmetyvene”, som man kalder kæmpe-eremitkrabberne, kamæleoner, frøer, fugle og ikke mindst  den sjældne røde colobus-abe. 

Det er godt givet ud at bevæge sig rundt på de små stier med en guide, der kan fortælle detaljeret om flora og fauna og udpege de forskellige arter, som kan være godt gemt.

Anderledes er det med de firefingrede colobus-aber, der er nysgerrige af sind og hurtigt bevæger sig ned fra trætoppene – så hold godt fast i dine ting.

Aldabra - kæmpeskildpadder - Afrika - Prison Island - Turtle Island - Changuu Island -Tanzania

Kæmpeskildpadder på Prison Island

Et andet sted på Zanzibar, hvor skildpadderne kan opleves på nær hold, er på øen Changuu Island. Øen er blot 800 meter lang og 230 meter bred og har fået tilnavnet Prison Island efter et tidligere fængsel for oprørske slaver.

Øen kendes kaldes også Turtle Island, fordi øens primære beboere i dag er de store Aldabra-skildpadder. De kan blive op til 200 år gamle og bevæger sig i rolige bevægelser mellem de gamle fængselsruiner. 

Udover at klappe skildpadderne og studere de historiske bygninger er der både mulighed for at spise og overnatte på øen, tage en dukkert i det klare vand og se på de farvestrålende søpindsvin, koraller og søstjerner i vandkanten.

Det tager cirka et kvarter at sejle til Prison Island fra Stone Town og gøres nemt ved at praje en af de farvestrålende både på stranden.

Pemba - Tanzania, strand, mennesker, rejser

Sov under vandet på Nellikeøen

For de mere eventyrlystne er øen Pemba klart et besøg værd. Pemba er langt mindre turistet og mere uberørt end sin sydlige søster Unguja, men har rigtig meget at byde på.

Her har mangroveskovene fået lov til at vokse vildt, de fleste veje er af jord, og den primære vej til øen er en tre-fire timer lang sejltur fra Stone Town, mens enkelte indenrigsfly flyver dertil i løbet af ugen. Her får man en fornemmelse af “det rigtige Zanzibar” – uden turismens påvirkning.

Pemba bliver kaldt for ‘Nellikeøen’, da den er fyldt med nellikeplantager og masser af frodige frugttræer. Enkelte luksushoteller har fundet vej hertil. Blandt andet The Manta Resort, der tilbyder deres gæster at overnatte i et særligt rum under vandet.

Tag på eksotiske rejser til Tanzania her

Tanzania - Stone Town - Stonetown, havn, skibe, rejser

Sådan kommer du til Zanzibar og rundt på øerne

De internationale fly har for længst fundet vej til Zanzibar, der i højsæsonen har flere direkte afgange fra Europa. Desuden flyver flere indenrigsselskaber fra fastlandet i Tanzania. 

En anden mulighed er hurtigfærgerne fra Dar es Salaam på fastlandet. Færgerne sejler fire gange dagligt, og turen er af halvanden times varighed – og stiger man ombord på Azam-færgerne, er turen ganske behagelig.

Færgelejet kan være kaotisk, så kom i god tid og sørg for at købe billetterne ved de autoriserede salgssteder. Køb gerne billet dagen før, da der kan være rift om billetterne op til weekender og højtider. Og husk amerikanske dollars, da det er den foretrukne betalingsform.

Den nemmeste måde at komme rundt på Zanzibar er med taxa eller de lokale busser dala dala. Taxapriserne er ofte skruet op, men de er til at forhandle om. Til gengæld kan du leje en chauffør for en dag.

Mindre komfortabelt er det med dala dala, men det er klart en oplevelse at sidde side om side med de lokale blandt høns, kul og mad – og så koster det en brøkdel af taxapriserne. 

Så er du på jagt efter eksotiske rejser – så er Zanzibar, stedet du skal tage hen.

Læs meget mere om at rejse til Tanzania her

Safari njema!

7 steder du skal snorkle på Zanzibar:

  • Nungwi Beach
  • Prison Island
  • Tumbatu Island
  • Chapwani Island
  • Mnemba Atoll
  • Kendwa Beach
  • Jambiani Beach

Om forfatteren

Naja Mammen Nielsen

Naja har rejseblod i årerne og har en forkærlighed for øer. Hun har rejst på fem kontinenter og har en stor viden om det afrikanske kontinent, hvor hun har rejst i 11 lande. Udover et utal af rejser til regionen har hun startet et udviklingsprojekt for tidligere pigesoldater i Sierra Leone, arbejdet to år i Tanzania, været på ø-hop på Kap Verde, krydset Zambia og Zimbabwe i tog og bevæget sig i folkedrabets fodspor i Rwanda.

Destinationerne er nøje planlagt på egen hånd, målrettet lokalbefolkningen, de mindre turistede steder og det foretrukne transportmiddel er med tog og bus.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.