RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Asien » Oman » Oman: Helt tæt på havskildpadderne
Oman - skildpadde - strand - rejser skildpadder
Oman

Oman: Helt tæt på havskildpadderne

I Oman ligger skildpaddereservatet Ras Al Jinz, hvor man kan opleve havskildpadderne i deres naturlige omgivelser. Er man rigtig heldig kan man få lov at se dem lægge æg.

Af Henriette Krog-Andersen

Oman kort rejser

Havskildpadde-reservatet Ras Al Jinz

Oman er hjemsted for fire forskellige typer skildpadder, og havskildpadde-reservatet Ras Al Jinz giver besøgende mulighed for at komme tæt på de fantastiske dyr.

Man kan ikke lade være med at blive fascineret, når man står i mørket en sen aften på en strand i Oman og ser en kæmpe havskildpadde, der er kravlet hele vejen op på land, har gravet et hul større end sig selv og er gået i gang med at lægge sine æg. Det er en enestående oplevelse for hele familien og en anderledes måde at rejse på.

Vi tjekkede ind for en nat på Ras Al Jinz havskildpadde-reservatet på vores rejse til Oman. Reservatet ligger nogle timers kørsel syd for Omans hovedstad Muscat.

Her blev vi installeret i et telt, og det var absolut et luksustelt med aircondition, fjernsyn, dobbeltsenge, spisebord og to terrasser. Den ene terrasse havde udsigt ned til stranden, hvor vi senere om aftenen skulle ned og – forhåbentlig – se havskildpadder.

Vi havde efterhånden rejst rundt nogle dage i Oman og var allerede blevet meget betaget af dette fantastiske land. Det er så gæstfrit, og der er masser af solskin og ikke mindst den mystiske, gamle arabiske kultur.

Vi var blevet anbefalet at rejse til Oman, hvis vi ville opleve det ægte Arabien fyldt med venlige og imødekommende mennesker. Og indtil videre var vi bestemt ikke skuffede.

Selvom vi nu allerede var så glade for Oman, så havde vi ikke forestillet os hvilken stor oplevelse, der var os i vente. Den efterfølgende aftens begivenheder har sat sig meget tydeligt i vores hukommelser. Både hos os voksne og hos vores drenge på fire og seks år.

Rejsetilbud: Kulturrejse til ørkenlandet Oman

Oman - Ras Al Jinz turtle reserve - rejser

Ud i mørket for at finde skildpadder

Kl. 20.30 indfandt vi os i receptionen på reservatet. Vi skulle mødes med en gruppe, der skulle ned på stranden og forhåbentlig se nogle skildpadder. Det var blevet mørkt og var allerede over drengenes sengetid, så vi frygtede lidt, hvad det var, vi var ved at begive os ud på.

Mens vi stod og ventede på at skulle afsted, kunne vi jo passende studere skiltene, der hang rundt omkring: ”Sørg for at jeres børn ikke løber eller larmer, da det skræmmer skildpadderne”. Jo, vi holder da lige vores små overtrætte drenge i ro…

Vi gik i mørket i 20 minutter ned til stranden, og der blev vi bedt om at vente, da guiderne skulle se, om de kunne finde nogle skildpadder. Vores guide ville lige fortælle, at det var lavsæson for skildpadder, og i øvrigt var det jo også fuldmåne. Og skildpadderne er ikke glade for lys, så guiderne var ikke sikre på, at de ville finde nogen.

Så stod vi der i mørket og prøvede på at holde børnene beskæftigede på en stille måde, mens vi krydsede alt, hvad der var at krydse, så vi da bare kunne se en lille bitte skildpadde, når vi nu var der.

Klik her for et godt hoteltilbud til Oman – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Oman - Babyskildpadde - rejser skildpadder

”Mor, jeg glæder mig mest til at se skildpadden lægge æg”

Mens vi ventede, sagde Mikkel på fire år, ”Mor, jeg glæder mig allermest til at se skildpadden lægge æg”. Og jeg tænkte i mit stille sind, at han nok ikke kunne undgå at blive skuffet, for vi skulle da være heldige, hvis vi bare så en skildpadde. At se den lægge æg virkede efterhånden som lidt meget at forlange.

Men efter hvad der føltes som 15 meget lange minutter, kom guiderne tilbage og fortalte, at de havde fundet en skildpadde. Men den skulle først lige blive færdig med at grave sit hul og begynde at lægge sine æg. Hvis den opdager os mennesker inden da, vil den vende om og gå tilbage i vandet. Så vi ventede lidt mere – Endelig fik vi lov til at gå helt ned på stranden.

Man skulle hele tiden holde øje med alle de tidligere skildpadders huller, som man nemt kunne snuble i. Benjamin opdagede faktisk en skildpadde i mørket lige ved siden af os. Men den havde åbenbart fået lov at lægge sine æg i fred af guiderne. Da vi kom hen til den udvalgte skildpadde, tændte guiden et lille lys. Der var lige lys nok til, at vi kunne følge med.

Her er et godt flytilbud til Muscat, Oman – tryk på “se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

2021 bliver et brag af et rejseår! Se her hvorfor og hvordan

Banner - Bulli - 1024
Oman - Havskildpadde - rejser skildpadder

De nyudklækkede skildpadder

Skildpadden lagde sine æg. Man kunne se æggene komme ud. Der var noget virkelig fascinerede ved at se dette store dyr i gang med denne proces, som har foregået i så mange, mange år. Børnene var helt betagede, og det var vi voksne også.

Da alle havde fået lov at kigge, gik vi videre til en anden guide, der viste os en af de små nyudklækkede skildpaddeunger. Nøj, hvor var den sød og fin. Det er utroligt, at sådan en lille en selv kan komme ud af sit æg og begynde sin færd ud i verden – og forhåbentlig finde ud i vandet. Helt uden en mors eller fars hjælp.

Til sidst gik vi igen forbi den voksne skildpadde, der nu var i gang med at begrave æggene ved at skubbe sand over æggene med sine luffer. Sikke et arbejde den var i gang med!

Her er nogle gode tilbud på pakkerejser – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Oman - havskildpadde skildpadder rejser

Skildpaddens farlige vej igennem barndommen

Ras al Jinz er et skildpaddereservat, hvor de arbejder for havskildpaddernes overlevelse. Skildpadderne har hårde overlevelses-odds. Ifølge vores guide overlever cirka tre skildpadder, til de bliver voksne, og det er tre ud af 1000 æg.

Skildpadden lægger 100 æg per gang, og for at lægge æggene skal den først kravle hele vejen op fra havet op på stranden. Så skal den grave et hul, der er stort nok til, at den kan ligge nede i det. Derefter skal den lægge de 100 æg, grave hullet til og endda lave et nyt ”snydehul” ved siden af for at narre fjenderne. Og så til sidst kan den kravle udmattet tilbage til havet. Det gør den tre gange i løbet af et par uger, og så kommer den først igen et år efter.

Så for at redde de få unger, som rent faktisk overlever, er det vigtigt, at vi mennesker ikke skaber forhindringer for skildpadderne. De har rigeligt med fjender i dyreriget i form af eksempelvis ræve, der spiser æggene fra rederne, fugle der spiser de nyudklækkede skildpadder eller hajer, der spiser de voksne skildpadder.

Der skal selvfølgelig også passes på deres æg. Hvis en bil kører hen over reden, vil det være katastrofalt. Og lys forvirrer de små nyudklækkede unger. De bruger nemlig bølgernes refleksioner til at finde ud til havet, når de er kommet ud af æggene.

Hvis der derfor kommer lys-forstyrrelser i form af billygter eller kameralys, kan de komme til at bruge alle deres kræfter på at gå rundt på stranden og følge efter lyset, uden at de finder vandet.

Klik her for et godt hoteltilbud til Muscat, Oman – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

havskildpadde skildpadder rejser

Skildpaddeunger på Sri Lanka

Vi har tidligere været på Sri Lanka og se et ‘turtle hatchery’, altså et skildpadde-rugeri. Det er et sted, hvor man indsamler æggene fra rederne og sørger for, at de bliver udklækket i sikre omgiver. Der får skildpaddeungerne lov til at vokse sig lidt store, før de selv skal sørge for overlevelse i havet. Der må uden tvivl overleve flere skildpadder på den måde.

Til gengæld var det virkelig fascinerede at se skildpadderne i Oman i deres naturlige omgivelser. Og når man holder menneskers forurening væk fra dem, som man gør i Ras al Jinz, så hjælper man absolut også skildpadderne godt på vej!

Man kan simpelthen ikke lade være med at blive fascineret af de fine dyr. Jeg håber, at vi en dag også kan opleve dem ude i vandet. Det må blive en af vores næste rejseprojekter.

Rejsetilbud: Familieferie i Sri Lanka

God rejse til Oman!

Se alle vores rejsetilbud til Mellemøsten her

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

blank

Om rejseskribenten

Henriette Krog-Andersen

Henriette Krog-Andersen

Henriette elsker at rejse! Hun elsker at komme ud og møde nye kulturer, se anderledes steder, og især bliver hun igen og igen overvældet af, hvor fantastiske oplevelser man kan få i naturen.

Hun fik for alvor øjnene op for udlandet, da hun boede i USA som udvekslingselev. Senere boede hun 2½ år i Grønland, men nyder nu hverdagen i Danmark sammen med sin familie. Dog skal der helst være mindst én ferie planlagt, så de altid har nye oplevelser i sigte.

Henriette blogger om deres rejser på Enfamiliederrejser.dk, blandt andet om hvordan de rejser som familie, og om hvordan de på bedste vis forsøger at kombinere både børneoplevelser og voksenoplevelser.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.