RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Frankrig » Paris – ganske gratis
Frankrig

Paris – ganske gratis

Frankrig - paris, Eiffeltårnet, bro - rejser
En storby som Paris kan være en dyr fornøjelse. Der findes dog en række oplevelser og seværdigheder, som er ganske gratis. Voila!
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Paris – ganske gratis er skrevet af Jens Skovgaard Andersen.

Paris er luksus, men også meget andet

Hovedstaden i Frankrig er en kæmpestor metropol med en voldsom tiltrækningskraft på rejsende og turister gennem tiderne – inklusiv denne forfatter. Lavprisflyselskabernes indtog har gjort det billigt at flyve til Paris’ forskellige lufthavne. Men det er ikke helt billigt at bo i byen.

Paris er et decideret mekka for shopping i den høje ende af prisskalaen, og byen er fyldt med luksus.

Det er dog også muligt at nyde byens højdepunkter uden at skulle sprænge budgettet. Her er mine egne helt gratis pariserfavoritter.

Frankrig - Paris, Louvre, Mona Lisa - rejser

Verdens største værker finder du i Paris

Alle kender verdens største museum med nogle af verdens største kunstværker. Louvre er på alle måder imponerende, og der er altid en lang kø ved indgangen. Køen bevæger sig dog som regel fremad. Den første søndag i måneden fra oktober til marts er det gratis at komme ind på Louvre.

Det er et tilbud, du ikke må gå glip af.

De fleste valfarter mod Leonardo da Vincis maleri Mona Lisa – som er overraskende småt. Det kan være svært at komme forbi menneskemylderet og få en selfie med billedet. Tålmodighed og lidt smidighed er løsningen. Louvre er fyldt med andre store værker, såsom Venus fra Milo. Brug tiden på at gå på opdagelse og tag det hele som en oplevelse.

Det er ikke kun Louvre, der har gratis adgang første søndag i måneden. Det gælder også blandt andet det imponerende Musée d’Orsay på den anden side af Seinen og Pompidou-centret.

På disse museer gælder den gratis adgang året rundt.

Hvis du er under 26 år, er der flere steder gratis adgang alle dage. Mange af museerne er lukkede enten mandag eller tirsdag, så hold øje med åbningstiderne.

Frankrig - Pont Neuf, låse - rejser

Seinen er essensen af Paris

Paris gennemskæres af floden Seinen, og det er oplagt at bruge floden til at navigere efter. Mange af de store kendte bygningsværker ligger langs Seinen. Der er promenader langs vandet både i gadeplan og tættere på vandet.

Et stort antal broer krydser Seinen og binder Paris sammen på tværs, og en promenadetur bør inkludere i hvert fald en tur over Pont Neuf.

Denne bro er kendt for de tusindvis af hængelåse, som elskende par har sat fast på broen med ønsket om evig kærlighed.

Pont Neuf fører fra både nord og syd til øen Île de la Cité. Der er trapper ned til parken Square de Vert-Galant på spidsen af øen. Her kan du nyde Paris og Seinen fra vandkanten. Île de la Cité er også øen, som huser katedralen Notre Dame.

Frankrig - Paris, Notre Dame - rejser

Notre Dame og kompagni

Katedralen Notre Dame er desværre under genopbygning, efter at den brændte delvist ned i 2019, så vær opmærksom på, at den ikke er åben for for besøgende for tiden. Men den åbner igen på et tidspunkt.

Notre Dame er selvfølgelig kendt for at være omdrejningspunktet for Victor Hugos roman Klokkeren fra Notre Dame. Men man behøver ikke at have læst bogen for at få noget ud af kirken. Kirkerummet i sig selv er imponerende, og der er masser af små detaljer at udforske.

Katedralen er meget populær, og du kommer ikke til at være alene derinde. Men det er oplevelsen værd uanset. Hvis du vil op i tårnene og se udsigten, så koster det noget, men selve kirken er gratis at besøge.

De fleste andre kirker i byen har også fri entré, og der er noget i enhver stilart.

Madeleinekirken er bygget i klassisk stil og ligner et tempel fra det gamle Grækenland, mens ikoniske Sacré-Cœur på toppen af Montmartre har et nærmest romantisk udtryk og en fremragende udsigt over byen.

Frankrig - Paris, Sacré Coeur - rejser

Historien findes på kirkegården

Efter kirkerne er det naturligt at tage på kirkegården. I Paris er der især to kirkegårde, som tiltrækker sig opmærksomhed, da de er sidste hvilested for nogle af fortidens internationale berømtheder.

Begravelsesmonumenter i Frankrig er noget mere pompøse end herhjemme.

Der er meget at lære om kulturen og historien ved at gå på opdagelse mellem de mange gravsten, mausoleer og mindesmærker, som står tæt og en anelse rodet mellem hinanden.

Frankrig-Paris-Pere-Lachaise-Jim-Morrison - rejser

Besøg de berømtes gravsteder

I den sydlige del af byen ligger kirkegården Montparnasse. Her kan du med lidt held, et kort eller bare gode detektivevner finde gravsteder fra berømtheder som Samuel Beckett, Jean-Paul Sartre og Serge Gainsburg.

I den østlige del af byen ligger den store kirkegård Père Lachaise.

Den huser berømtheder som Oscar Wilde, Frédéric Chopin, Édith Piaf og ikke mindst Jim Morrison, hvis gravsted og hegnet foran altid er pyntet med graffiti og diverse effekter.

En spadseretur med Wikipedia ved hånden er en glimrende indføring i historien via Paris’ berømte beboere.

Belleville – street art og smeltedigel

Lige nord for Père Lachaise-kirkegården ligger et af Paris’ mest spraglede og internationale kvarterer, Belleville.

Bydelen ligger op ad nogle halvstejle gader og har i mange årtier taget imod store grupper af indvandrere fra hele verden.

Det er også her, du finder en af Paris’ Chinatowns. Der er en stribe små og billige kinesiske restauranter, som proppes af både kinesiske parisere og studerende fra kvarteret. Der er altid liv i gaderne.

Belleville er nogle steder et stort udendørs galleri, hvor street art af enhver slags får lov at sætte farver på mure og vægge. Det er også et kvarter, hvor de politiske strømninger kan ses i gadebilledet, og hvor venstrefløjsgrupper traditionelt dominerer med plakater og budskaber.

Hvis du går ned ad Rue de Belleville fra metrostationen Pyrenées, passerer du opgangen, som var sangerinden Édith Piafs barndomshjem. Og du har en flot udsigt ned ad gaden med Eiffeltårnet i baggrunden.

Frankrig - Paris, Triumfbuen - rejser

Frem med kameraet i fotogene Paris

Paris er perfekt til lange gåture gennem de mange gader, og byens ikoniske bygningsværker gør den til en oplagt fotodestination.

Du vil meget ofte have Eiffeltårnet, Triumfbuen, højhusene i La Défense, Invalidekirken, Sacré-Cœur eller det store pariserhjul på Concorde-pladsen i baggrunden. Det giver bare lyst til at hive kameraet frem.

En vandretur langs Seinen mod vest vil føre dig forbi en statue af Frihedsgudinden, som er en mindre udgave af den i New York. Eiffeltårnets silhuet følger dig rundt på turen.

Et af de bedste steder at sidde med sin frokost og kigge på Paris er lige ved siden af det gratis kunstmuseum Musée d’Art Moderne de la ville de Paris i ambassadeområdet øst for Trocadéro. På selve museet kan du se værker af blandt andre Picasso, Matisse og vores egen Per Kirkeby.

Paris har selvfølgelig også tiltrukket sig opmærksomhed fra filminstruktører fra nær og fjern. En gåtur rundt i gaderne kan bruges til at spotte kendte locations. For eksempel fra film som Amélie, Da Vinci Mysteriet og Ratatouille.

Det er bare om at gå på opdagelse.

Picnic og romantik

Naturligvis har en romantisk by som Paris også en samling parker i verdensklasse, og de er åbne for offentligheden. Tuilerierne, som er nabo til Louvre, er oplagt at gå en tur i. Og det er et fint sted at kigge på mennesker.

Det samme gælder Luxembourghaven syd for Seinen ved Latinerkvarteret og den botaniske have længere mod øst.

En lidt speciel park er Parc de Buttes-Chaudmont, som er anlagt på skråningerne ved Belleville. Her er der både vandfald og dramatisk sceneri. Tag en sandwich og noget at drikke med i hånden og sæt dig ned efter gåturen, som går noget opad bakke.

Frankrig - Paris, Eiffeltårnet, Champ-de-Mars - rejser

Vin og hvil ved Eiffeltårnet

En anden park med oplagt picnicmulighed er Champ-de-Mars neden for Eiffeltårnet. Med en picnickurv og en flaske vin med Eiffeltårnet som nabo så bliver det ikke meget mere Paris.

Se meget mere om at rejse i Frankrig her

Vi håber, at du har fået inspiration til, hvordan kan nyde underskønne Paris uden at dræne pengepungen.

Bon voyage!

Om forfatteren

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens er en glad rejsenørd, der har rejst i over 60 lande fra Kirgisistan og Kina til Australien og Albanien. Jens er uddannet i Kinastudier, har boet i Kina i 1½ år og er medlem af De Berejstes Klub. Han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som rejseleder, foredrag, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jens går ofte efter steder, hvor der også er mulighed for at se en god fodboldkamp i selskab med andre inkarnerede fans og har en særlig forkærlighed for Boldklubben FREM, hvor han sidder i bestyrelsen. For de fleste er det oplagt at se op til Jens (han er knap to meter høj), og så er han 14-dobbelt mester i TV-quizzen Jeopardy og stadig single, så hvis du ikke kan finde ham ude i verden eller på et fodboldstadion, kan du nok finde ham ude at turnere i det københavnske quiz-miljø.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.