Salzburgerland Banner 2022
RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Portugal » Lissabon: Storbyferie i verdens bedste by
Portugal

Lissabon: Storbyferie i verdens bedste by

Portugal - Lissabon - Rejser
Det er ikke tilfældigt, at Lissabon er kåret til verdens bedste sted til en storbyferie. Læs her hvorfor.
Montenegro banner    

Lissabon: Storbyferie i verdens bedste by er skrevet af Redaktionen, RejsRejsRejs.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Portugal, Lissabon, Kort, rejser, kort over lissabon, kort over portugal, lissabon kort, portugal kort, lisbon map, portugal kort

Den populære dreng i klassen

Portugals smukke hovedstad og største by Lissabon oplever en stigning i popularitet i disse år, som kun få andre storbyer i verden kan fremvise. Og som en understregning af sin stigende popularitet blev byen i 2019 kåret til “verdens bedste city break-destination” af World Travel Awards. Det kaldes ofte turismens svar på en Oscar.

Men hvad er det, der gør en rejse til Lissabon by så speciel ud over de – efter vesteuropæisk standard – lave priser og det behagelige klima og den gode mad? Her i det følgende kan du læse om fire aspekter, som blandt mange andre har været med til at gøre Lissabon til den særlige by, som den er i dag.

Lissabon, som er hovedstad i Portugal, er kendt for sine mange gamle og smukke sporvogne. Heriblandt er de små gule remodelado-modeller. De stammer helt tilbage fra 1930’erne og er stadig indrettet med de oprindelige polerede træbænke. Det er de mest kendte og er med tiden blevet til en slags vartegn for hele Lissabon.

Hvis du synes, det ser lidt stejlt ud, når du kører rundt i Lissabons snævre, stærkt kuperede og ofte meget snørklede gader, kan det måske berolige en smule at vide, at disse sporvogne kaldes remodelado – som på dansk betyder ‘renoverede’ – fordi de fik opgraderet deres bremser og el-system i 1990’erne.

Lissabon - sporvogne - by - rejser

Lissabons sporvogne

Den mest klassiske og populære sporvognslinje i byen er nummer 28. Denne rute forbinder pladsen Martim Moniz med Campo Ourique og passerer gennem de populære turistområder Graça, Alfama, Baixa og Estrela.

Sporvognene i Portugals hovedstad bruges dog i dag mest af turister, da de lokale indbyggere i stigende grad benytter sig af metro og bus. Det gør de blandt andet, fordi sporvognene normalt er fyldt med turister. Men også fordi sporvognene er dyrere end andre af byens transportmidler; 2,90 euro for en enkeltbillet mod 1,45 euro for en metrobillet. En tur med en af de gamle sporvogne er dog hele prisen værd.

Tip: Køb et dagspas på en metrostation, som gælder både busser, metro og sporvogne i Lissabon. På den måde undgår du besvær med betalingen, når du træder ind i de ofte fyldte sporvogne. Og du sparer også penge, med mindre du går rundt til alt andet i byen.

Ekstra tip: Hvis du vil have den bedste mulighed for at få en siddeplads på de mest kendte sporvognsruter i de populære tidsrum, så stå på ved begyndelsen af sporvognens rute.

De syv høje i Lissabon

Lissabon er kendt som ‘Byen på ​​de syv høje’ eller “Cidade das sete colinas”. Øgenavnet optrådte for første gang i bogen Livro das Grandezas de Lisboa fra 1620 skrevet af munken Nicolau de Oliveira. Han ønskede at udstyre Lissabon med nogle af de samme egenskaber og dyder som ‘Den evige stad’ Rom, som også ifølge legenden hævdes at være bygget på syv høje.

Da Oliveiras ankom til Lissabon by med båd, navngav han straks de syv høje, som Lissabon ifølge hans opfattelse blev opført på. Ud over São Jorge, hvor slottet af samme navn troner på toppen er højene São Vicente, Sant’Ana, Santo André, São Roque, Chagas og Santa Catarina.

På São Vicente finder du det berømte kvarter Alfama med de snævre gader – og de mange turister. Sant’Ana ligger mellem Martim Moniz og Rua Portas de Santo Antão. Santo André toppes af pladsen Largo da Graça og udsigtspunktet Miradouro da Graça

Chagas ligger ved ved den historiske plads Largo do Carmo. Santa Catarina udgøres af det livlige kvarter Bairro Alto tæt på Largo Camões. São Roque ligger også i Bairro Alto-kvarteret, men i den del der er tæt på parken Miradouro de São Pedro de Alcântara med den smukke udsigt.

Tip: Et godt sted at begynde din tur rundt på Lissabons høje kunne være São Jorge, hvor slottet ligger. Her finder du det mest komplette udsyn ud over Lissabons gamle centrum, Tejo-floden og ’25. april’-broen. Selve slottet ser mere imponerende ud udefra end indefra, men udsigten fra slottet er hele turen værd.

find et godt tilbud banner 2023

Her er et godt tilbud til overnatning i Lissabon – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

opdagelsesrejser (Monumento aos Descrobimentos) By Rejser Hideaways

Opdagelsesrejserne

Historien om Portugal og Lissabon er uløseligt forbundet med de store opdagelsesrejser. Portugals storhedstid som søfarernation førte portugisiske opdagelsesrejsende, handelsfolk og kolonisatorer til Afrika, Latinamerika og Asien.

I bydelen Belém finder du masser af vidnesbyrd om den tid, hvor Portugal som en af verdens største søfarernationer opdagede, kortlagde og koloniserede andre verdensdele i det 15. og 16. århundrede. Blandt datidens store opdagelsesrejsende var Bartolomeu Dias, som nåede Kap Det Gode Håb og Det Indiske Ocean i 1488; Vasco da Gama, som ledte den første flåde rundt om Afrika og senere til Indien i 1498; og Pedro Álvares Cabral, som i år 1500 blev den første europæer til at ‘opdage’ Brasilien.

Et af de mest betydningsfulde monumenter til minde om denne periode i Portugals og Lissabons historie er Padrão dos Descobrimentos. Den er placeret det samme sted ved bredden af Tejo-floden, hvorfra man i sin tid sendte skibene afsted til Indien og Orienten.

Tip: Ud over Padrão dos Descobrimentos rummer bydelen Belém også en smuk park, som er dejlig sval på en varm sommerdag. Temperaturen ligger her ofte 4-5 grader under temperaturen i Lissabons centrum, når det er varmest.

I bydelen ligger også det berømte kloster Mosteiro dos Jerónimos, som er erklæret verdensarv af UNESCO. Det er også i denne bydel, du kan smage på den berømte kage Pastéis de Belém i Rua de Belém nr. 84 til 92.

Restaurant Rejser

Torvene i Lissabon

Meget af Lissabons liv er centreret omkring byens mange pladser og torve. Byen Lissabon har hele 108 torve og pladser; heraf flere store og kendte pladser som Praça de Luís de Camões, Praça do Príncipe Real, Praça dos Restauradores og Praça do Comércio.

Den mest centrale plads i byen er Praça de Dom Pedro IV – i folkemunde kaldet Praça do Rossio – der er en hyldest til den portugisiske konge Pedro IV, som balancerer på toppen af pladsens høje søjle. Pladsen har gennem historien været skueplads for folkeoprør, tyrefægtning og henrettelser. I dag bruges den til mere fredelige begivenheder navnligt som et foretrukket mødested for lokale indbyggere og turister i Lissabon.

En anden meget populær plads – især blandt turister – er Praça do Comércio helt nede ved vandet. Her har du både udsigt til floden, byerne på den anden side af floden, den centrale del af Baixa-kvarteret og borgen São Jorge, som hæver sig op over byen – og som er særlig smuk om aftenen med lysene tændt.

Tip: Når det er rigtigt varmt i denne smukke by om sommeren, er Praça do Comércio et af de mere kølige steder i byens centrum. Den ligger ned til floden, hvorfra vinden fra Atlanterhavet trænger ind.

En forfriskning her i skyggen af en parasol på en af de mange caféer og restauranter er ikke at foragte. Vær opmærksom på at priserne er højere end de fleste andre steder i byen, og at pladsen normalt er fyldt med turister – i hvert fald om sommeren.

Rejsetilbud: Langtidsferie på Portugals gyldne solkyst

Portugal - Lissabon, skyline - rejser

Hvad skal man se i Lissabon? Seværdigheder og attraktioner

  • Borgen São Jorge
  • De 7 høje
  • Klostret Mosteiro dos Jerónimos
  • Padrão dos Descobrimentos
  • Pladsen Praça do Comércio
  • Praça de Dom Pedro IV
  • Sporvogne

Læs alt om Portugal lige her

God tur til Lissabon og Portugal.

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

Om forfatteren

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Emner

Rejsebilleder fra Instagram

Cannot call API for app 591315618393932 on behalf of user 10223349763506603

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.