RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Island » Den Gyldne Cirkel – på rundtur i Island
Island

Den Gyldne Cirkel – på rundtur i Island

Island, natur, vandfald
Når rejsen går til Island, kommer du ikke uden om Den Gyldne Cirkel - her finder du det vilde vulkanlands absolutte højdepunkter.

Den Gyldne cirkel – på rundtur i Island er skrevet af Peter Christiansen. Fotos af Pall Jökull Petturson.

Island Heste natur rejser,
den gyldne cirkel

Den Gyldne Cirkel er nem at komme til

Inden for en radius af 100 kilometer fra Reykjavik, finder man tre af Islands største attraktioner; vandfaldet Gullfoss, Strokkurgejseren og Thingvellir – som også skrives Þingvellir eller Tingvalla.

rrr banner 22/23

Turen rundt til alle tre, Den Gyldne Cirkel, er det oplagte sted at starte, når den islandske natur skal opleves tæt på, og har man begrænset tid til rådighed på Europas næststørste ø, er turen absolut et af højdepunkterne.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Island-flod-natur-regnbue-vandring-gullfoss, Den Gyldne Cirkel -rejser

Gullfoss’ magi

Selv på afstand trænger larmen af det fossende vand gennem luften. Foran mig vælter smeltevand fra Langjökull-gletsjeren ned over klippesiderne, og 32 højdemeter længere nede opløses det hele i et inferno af damp, larm og små regnbuer.

De enorme vandmasser – omkring en million liter vand i sekundet – har gennem årene eroderet en kæmpe sprække i klipperne nedenfor, og gennem denne kløft strømmer vandet videre mod Atlanterhavet.

Gullfoss er første stop på Den Gyldne Cirkel. Islands mest kendte vandfald er en af landets topattraktioner, og med fare for at ryge i klichéerne føler man sig meget lille, når man fra første parket er vidne til det voldsomme natursceneri, hvor Hvita-elvens vand gennemgår alle tre fysiske tilstandsformer; is, vand og damp. Og stedet tiltrækker ikke blot fototurister: Længere nede ad Hvita-elven dyrkes white-water-rafting.

Gullfoss er første stop på rundturen Den Gyldne Cirkel, og efter gåtur, fotopause og en kop kaffe til 550 islandske kroner, hvilket faktisk er billigt, hopper vi i bussen og fortsætter mod de næste mål, Thingvallasletten og Strokkurgejseren. 

Se de bedste rejsetilbud her

Find de billigste flybilletter til destinationen her

Færøerne - natur - rejser
den gyldne cirkel

Godt udgangspunkt

Island er større, end man umiddelbart skulle tro. Med sine 103.000 kvadratkilometer er den nordatlantiske republik på størrelse med lande som Ungarn og Bulgarien, og på det bredeste sted er der 500 kilometer fra øst til vest.

Det vil kræve mindst et par uger at komme nogenlunde omkring hele landet, og man skal være forberedt på lange køreture.

Men mindre kan også gøre det. Besøger man Island i forbindelse med et weekend-getaway, eller laver man et stopover på vej mod fx New York, vil man med få undtagelser lande i Reykjavik. Og netop Islands hovedstad er det oplagte udgangspunkt for Den Gyldne Cirkel, da man kan nå rundt til alle tre attraktioner i løbet af en dag.

Her finder du gode tilbud på overnatninger

Island-Almannagja-grav-klipper-vandring-landskab, Den Gyldne Cirkel -rejser

Europa og Amerika mødes i Den Gyldne Cirkel

Videre på ruten af Den Gyldne Cirkel ser vi grønne højdedrag rejse sig over de grå klipper, og flere steder løber små vandfald ned over siderne.

Længere nede snor et vandløb sig gennem dalen, og flere steder indikerer nedfaldne klippestykker og skarpt afskårne bjergsider, at landskabet er i bevægelse. Men selv om det er naturen, der springer i øjnene, er Tingvalla indbegrebet af islandsk historie.  

For mere end tusind år siden var Tingvalla det sted, hvor man mødtes for at bilægge stridigheder, udfærdige love og afsige domme – et datidens parlament, der var i funktion i 868 år.

Det er en vild tanke, at en flok høvdinge måske har siddet netop her og fortvivlet diskuteret, hvad de skulle gøre med den stridbare viking Erik den Røde.

Erik havde i slutningen af 900-tallet et par drabssager bag sig i Norge, så han flygtede til Island, men også her gik det galt. Efter en håndfuld islandske drab var Erik endnu en gang persona non grata, så han tog sin båd, sejlede vestpå og opdagede Grønland. Og lysten til eventyr lå åbenbart i generne, for det blev Eriks søn, Leif den Lykkelige, som nogle år senere opdagede Amerika – 500 år før Columbus.

Tingvalla er ikke bare historisk, men også geologisk unik.

Hvis man forestiller sig cornflakes, som flyder rundt i en skål mælk, har man et billede på Jordens pladetektoniske dynamik. Nogle stykker glider fra hinanden, mens andre støder sammen, og på et verdenskort er det tydeligt at se, at Afrikas vestkyst engang har hængt sammen med Sydamerikas østkyst.

Ligeledes har Nordamerika været landfast med Europa, men midt i Atlanterhavet strømmer lava op fra Jordens indre, og det skubber konstant kontinenterne fra hinanden. På toppen af denne lavastrøm ligger Island, og nøjagtig der, hvor Tingvalla ligger smukt placeret i en grøn og frodig dal, går den revne, som deler den amerikanske kontinentalplade fra den eurasiske.

Naturligvis – fristes man til at sige – er Tingvalla optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste og et obligatorisk stop på vej rundt på Den Gyldne Cirkel, og som en ekstra bonus regnes stedet for at være et af de bedste dykkerspots i verden. Man kan bogstavelig talt dykke ned i revnen mellem to kontinentalplader. Og hvem ville ikke gerne kunne prale lidt af det?

Find de bedste og billigste flybilletter her

35 meter over jorden: Strokkurgejseren

“Puffff”, siger det, og en enorm vandsøjle skyder op fra undergrunden, opløses i damp og svæver ned over os som et regnskyl. Man kan næsten stille sit ur efter Strokkurgejseren, for hvert syvende minut skyder en ny stråle 35 meter i vejret. På jorden bobler det brune mudder, og fra sprækker i undergrunden siver damp op.

Som nævnt har man på Island en naturskabt pipeline til jordens indre lag, og herigennem strømmer kogende vand op. Den store vulkanske aktivitet betyder – sammen med Islands vandkraftresurser – at landet stort set er selvforsynende med energi. Men de store mængder opstrømmende vandmasser skaber også de spektakulære gejsere.

Når hulrummet i bunden af en gejser fyldes med vand, begynder det straks at koge, og på et tidspunkt bliver trykket så stort, at det eksploderer. Herved tømmes hulrummet, og processen starter forfra.

Et par medpassagerer på vores rundtur, som ikke har taget højde for vindretningen, stiger godt våde på bussen, og fem minutter senere sætter vi kursen mod Reykjavik. Alle er vi fyldt med nye rejseindtryk, og mobiltelefoner med dagens spektakulære selfies går på omgang.

Find alle de bedste priser på biludlejning her

Island-sø-natur-skov-Thingvellir-rejser
den gyldne cirkel

Fra øverste hylde

Uanset om man besøger Island få dage eller på en længere ferie, kan man glæde sig til en enestående oplevelse på Den Gyldne Cirkel, og hver dag afgår flere busture fra Reykjavik.

En af de store operatører er Gray Line, der både tilbyder den klassiske tur med Strokkur, Gullfoss og Thingvalla, men som også tilbyder kombinationsture – fx Den Gyldne Cirkel & Nordlyset eller Den Gyldne Cirkel & Hvalsafari. Selskabet arrangerer også sightseeing i Reykjavik og tur til et af de mange termiske bade.

Se meget mere om at rejse i Island her

Nu skal man passe på med superlativer som ”fantastisk”, ”unik” og ”fabelagtig”, men Den Gyldne Cirkel er faktisk en rundtur fra allerøverste hylde.

God rejse til Island.

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

nyhedsbrev banner 22/23

Om forfatteren

Peter Christiansen

Peter Christiansen har i 25 år skrevet rejseartikler til aviser som Politiken, Jyllands Posten og Berlingske. Rejselysten blev for alvor vakt på ture til Japan, hvor Peter har været flere gange for at træne judo. Siden er det blevet til masser af artikler om aktivferie, og Peter har prøvet alt fra maratonløb i New York og isklatring i Chamonix til bobslædekørsel i Lillehammer samt bridgeclimbing i Sydney.
Peter dækker bredt og har på det seneste skrevet om så forskellige emner som interrail på Balkan, flodsejlads i Rusland og kulturferie i Loiredalen.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Emner

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.