RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Europa » Island » Island rundt på 11 dage – fra Reykholt til Reykjavik
Island - Reykjavik - Rejser
Island

Island rundt på 11 dage – fra Reykholt til Reykjavik

Island er et land fyldt med smuk og vild natur. Tag med Jesper Munk Hansen på road trip i Island, hvor han oplever, hvad landet også kan.

Af Jesper Munk Hansen

Kort - Island - Rejser

Verdens største vulkanø

Turen går til Island! Vi rejste fem afsted til Island i juli 2020 og havde planlagt 11 dage på verdens største vulkanø, hvor der er omkring 30 aktive vulkanske systemer og flere tusinde jordskælv hver dag. Langt de fleste er dog så små, at man slet ikke mærker dem.

Mange havde sikkert fået tanken om Island lige før sommeren 2020 som en nødløsning, fordi vi ikke måtte rejse ret mange steder hen, hvis man skulle følge rejsevejledningerne fra Udenrigsministeriet. Men det var ikke tilfældet for os.

Beslutningen om at rejse til Island blev taget allerede i 2019, og vi bestilte flybilletter i februar 2020, så det var før, hele verden ændrede sig. Og før alle andre danskere også fik idéen om at rejse til Island.

I lufthavnen og i flyet skulle vi selvfølgelig bære mundbind, men det var en vanesag, og når alle andre gjorde det, var det helt naturligt.

Ankommet til Island lørdag aften omkring klokken 19, og vi kunne begynde de 11 dages ‘road trip’ rundt om øen i en lejet bil.

I løbet af halvanden uge skulle vi bo fire forskellige steder; Reykholt, Akureyri, Selkot lidt udenfor Vík í Mýrdal og til sidst slutte af i Reykjavik.

Rejsetilbud: Bilferie – Islands gyldne cirkel

Reykholt, Geysir og Gullfoss

Der er to byer, der hedder Reykholt, og vi skulle bo i den lille af de to byer, som ligger tæt på Geysir og Gullfoss. Her brugte vi tiden med nogle lokale, som vi kendte fra tidligere, og på den måde fik vi et mere autentisk indblik i den islandske hverdag.

Vi besøgte et lokalt drivhus, hvor der bliver produceret tomater, gulerødder og chili. Der var blandt andet en tomat, de kaldte Tjernobyl. Den smagte “strålende”…

Vi fik også serveret mad i form af godt lammekød og kartofler – en blanding mellem kartoffelmos og brune kartofler, som vi kender det fra jul.

I løbet af de dage, vi boede i Reykholt, var vi også på endagsture til Kerid, som er et over 6500 år gammelt vulkansk krater, og vi var også forbi Gullfoss og Geysir, som vi kun boede cirka 20 km fra.

Rejsetilbud: Den klassiske rundrejse i Island

Banner - Backpack - 1024
Island - Akureyri - Rejser

Varm kilde ved Polarcirklen

Efter et par dage i Reykholt var turen kommet til at besøge Islands fjerdestørste by, Akureyri. Det var en tur på 400 km nordpå.

Akureyri har 18.000 indbyggere og ligger i en fjord ud til Grønlandshavet på Islands nordkyst. Nogen vil mene, at det er Islands næststørste by, men hvis man kigger på de officielle sider, er Reykjavik-forstæderne Kopavagur og Hafnafjordur større og tæller som selvstændige byer, selvom de er forstæder til Reykjavik. Men det er nok mest en detalje.

Akureyri er en hyggelig by, som du kan nå at se i løbet af en formiddag. Byen er også et godt udgangspunkt for udflugter i det nordlige Island.

En times kørsel fra byen kommer man til Husavik, som måske mest er kendt for filmkomedien ”Eurovision Song Contest – The Story of Fire Saga”.

Vi var der en enkelt dag med et besøg i ‘Geosea Iceland’, som er et nyåbnet geotermisk bad, som måske kan være Nordislands svar på den Blå Lagune – bare meget mindre.

Det er altid dejligt at sidde i en varm pool med udsigt til Grønlandshavet meget tæt på Polarcirklen.

I det nordlige Island ligger også vandfaldet Goðafoss og søen Mývatn, som man skal se, hvis man er i nærheden.

Island - Selkot - hus - Rejser

Selkot – Langt ude på landet

Efter en lille uge i Island var det tid til turens tredje stop med overnatning. Vi havde oprindeligt planlagt at køre tværs ned igennem landet, men det blev vi frarådet på grund af terrænet, selvom vi kørte i en forholdsvis stor firhjulstrækker.

Vi valgte derfor at køre den lange vej forbi østkysten og følge hovedvej 1, som er vejen, der går hele vejen rundt om Island.

Den dag vi skulle køre fra Akureyri til Selkot tæt på Vík í Mýrdal, kørte vi lidt over 700 km. Men det var så også den sidste lange tur, vi havde.

Selkot er en lille gård med en fantastisk udsigt over bjerge og marker. Der var langt til nærmeste by, og det var 10 km fra det imponerende vandfald, Skógafoss.

Vi slappede af i nogle dage og fik også set den nærliggende by Vík, som alligevel var 40 km væk, selvom det blev kategoriseret som en nærliggende by.

Selkot kan måske blive lidt mere kendt næste år, for det er lokation for nogle optagelser til den kommende Netflix-serie ”Katla”, som foregår på Island og handler om vulkanen Katla.

Katla er en vulkan, der er gået i udbrud cirka 20 gange de sidste 1100 år, og under normale omstændigheder går den i udbrud hvert 30.-50. år, men det er ikke sket siden 1918, så det kan ske når som helst.

Det er lidt sjovt at have boet i et hus, som har medvirket i en Netflix-serie.

Find billige flybilletter til Island her

Island - vilkan, lava - rejser

Vulkanernes rige

Hele Island er fyldt med vulkaner og Island oplever et vulkanudbrud rundt regnet hvert femte år. At Island oplever så mange vulkanudbrud, skyldes to ting; landet ligger på den Midtatlantiske Ryg, hvor to tektoniske plader trækker sig fra hinanden med cirka 2 centimeter hvert år.

Derudover ligger Island på et område, hvor der er ekstra meget varm smeltet lava fra jordens indre, som presser sig op under øen og føder vulkanerne på jordens overflade.

Uden vulkanudbrud ville Island faktisk forsvinde i løbet af nogle millioner år pga de tektoniske plader, der trækker sig fra hinanden. De fleste kan sikkert bedst huske vulkanudbruddet i 2010, hvor stort set hele Europas luftrum blev lukket.

Mere eller mindre alle lufthavne i Europa lukkede ned dengang – bortset fra lufthavnen i Keflavík. Lufthavnen ligger nemlig mod vest, og askeskyerne fra vulkanen i 2010 drev mod øst og ind mod Europas fastland.

Derfor kunne man fortsat godt flyve vestpå fra Island til USA og Canada, imens Europa var lukket.

Her finder du gode tilbud på overnatninger

Island - Reykjavik - Rejser

Reykjavik – Verdens nordligste hovedstad

Efter nogle dage på gården Selkot havde vi et par dage i Reykjavik som afslutning på turen.

Reykjavik er en fin by, hvor omkring 30 % af hele Islands befolkning bor. Islands hovedstad er derfor lidt større end danske provinsbyer som Esbjerg og Vejle.

Reykjavik er samtidig verdens nordligste hovedstad. Nu tænker folk sikkert, at jeg har glemt Nuuk, men Nuuk ligger faktisk længere mod syd end Reykjavik, selvom man skulle tro, at hele Grønland er langt mod nord.

Faktisk kan man sige, at hele Grønland ‘omkranser’ Island på den måde, at Grønlands sydligste punkt er længere mod syd end Island, og Grønlands østligste punkt er længere mod øst end Island. Nord og vest giver sig selv.

Tilbage i Reykjavik spurgte vi på en restaurant, hvad der var af spændende ting at se og lave i Reykjavik. Her var svaret, at der egentlig ikke var noget spændende i Reykjavik.

Det kunne ikke helt passe, så vi gik selv lidt rundt og kiggede. Han fik delvist ret, for Reykjavik er en helt almindelig by uden de store oplevelser. De store oplevelser vi fik, var helt klart ude i de små bygder og de lokale oplevelser.

Dog var vi inde og se noget, der hedder ‘Flyover Iceland’, hvor man får en fantastisk virtuel flyvetur over Island med alt, hvad der hører til af gejsere, gletsjere, vandfald, vulkaner og natur.

Så hvis du kommer til Reykjavik, skal du besøge FlyOver Iceland. Bare vær forberedt på, at det er lidt ligesom en lille rutsjebanetur i en forlystelsespark.

Oplev også Grønlands smukke natur – se rejsetilbud her

Island - Blue Lagoon - Rejser

Afslutning i den Blå Lagune

Inden vi skulle til lufthavnen og hjem til Danmark, var der tid til et par timer i den Blå Lagune som afslutning på en fantastisk tur til et lidt undervurderet land.

Den Blå Lagune var præget af meget turisme, men formentlig ikke så meget som under normale omstændigheder. En lidt alternativ sommerferie i forhold til det, jeg har været vant til, men helt klart en meget stor oplevelse.

Island er landet med mere end 10.000 navngivne vandfald. Dertil kommer de vandfald, som ikke har noget navn. Desuden har Island en utrolig historie, og man kan også stadig finde noget Danmarkshistorie deroppe. Det er jo ikke så længe siden, Island var dansk.

Island kan helt klart anbefales, og jeg synes, at alle skal opleve Island mindst én gang i sit liv.

Så hvis du kan undvære 30 grader og stranden, er det bare om at komme til Island. Det tager kun 3 timer at flyve derop, og oplevelserne er mindst lige så store som i andre lande, hvis du er til kultur og natur kombineret med byliv.

Desuden kan næsten alle forstå dansk, så du behøver ikke engang at være god til engelsk for at klare dig. Islandsk er også forholdsvis let at forstå.

Til sidst to kæmpe plusser: Der findes hverken rotter eller myg på Island!

Island har fået en plads på min personlige top-3 liste sammen med Italien og Vietnam.

Her finder du alle vores rejsetilbud til Europa

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

blank

Om rejseskribenten

Jesper Munk Hansen

Jesper Munk Hansen

Jesper er 37 år, bor i Kolding og har rejst meget i sit liv. Især i Sydeuropa, hvor Italien og Spanien er hans favoritter, hvor han har besøgt Spanien cirka 10 gange. Jesper taler spansk og er også ved at lære italiensk. Han har været i Italien intet mindre end 20 gange indtil videre og er ambassadør for Visit Italy. Derudover har han boet i Malaysia i 3 måneder og er også glad for at rejse i Thailand. Jesper er ude og rejse mindst 3 gange om året og i 2019 var han ude at rejse 4 gange. Hans kommende ture går til Norge, Italien og Tyrkiet, mens Rimini og San Marino også er på rejse-tegnebrættet i den nærmeste fremtid, når mulighederne byder sig.

Følg Jespers side om Italien på Instagram, hvor han fortæller om sine mange rejser til Italien: https://www.instagram.com/favoritalia/

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.