RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Asien » Japan » Fod på Tokyo
Japan - Tokyo, neonlys - rejser
Japan

Fod på Tokyo

Tokyo er en storby med tryk på stor. Det er en metropol med et virvar af små smalle stræder og brede boulevarder. Gamle bygninger fra Edo-perioden står side om side med nye højteknologiske bygninger. Her værner man om sin fortid og historie, samtidig med at man forsøger at følge med nutiden ind i fremtiden.
   

Af Inger-Marie Shiraishi Nielsen

Tokyo har to internationale lufthavne – selv om den ene teknisk set ligger i Chiba og ikke i Tokyo. Det er gennem disse to lufthavne, at langt størstedelen af turisterne ankommer til Japan.

Narita, som er den gamle lufthavn, ligger i Chiba og er den ældste af de to lufthavne. Haneda er den nye, som ligger ud til Tokyobugten. Haneda foretrækkes af langt de fleste, fordi den er tættere på Tokyo-centrum, og der kører tog lige til hoveddøren. Desuden er Haneda kåret til en af verdens bedste lufthavne flere år i træk, og det er også en af de reneste lufthavne i verden.

Her er et godt flytilbud til Tokyo – tryk på “se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

Japan - Tokyo, Shinto - rejser

De 23 oprindelige bydele

Som førstegangsbesøgende i Tokyo kan byen virke meget overvældende og uoverskuelig. Det er ikke en storby, hvor man kan gå rundt til alle de berømte seværdigheder, da de ligger spredt ud over et ret stort område.

Her er et godt hoteltilbud i Tokyo – klik på “se tilbud” for at få den endelige pris

Tokyo opdeles på to måder: Der er det, der betegnes som de 23 wards eller bydele, som vi ville sige på dansk. Det er de områder, der er det oprindelige Tokyo helt tilbage fra den tid, byen hed ‘Edo’. Det er også i disse 23 bydele, at langt de fleste af Tokyos seværdigheder ligger. I dette område bor der lidt over 9 millioner mennesker. Et tal, som dagligt mangedobles af alle de mennesker, der kommer for at arbejde her.

De 23 bydele består af Chiyoda, Chuo, Minato, Shinjuku, Bunkyo, Taito, Sumida, Koto, Shinagawa, Meguro, Ota, Setagaya, Shibuya, Nakano, Suginami, Toshima, Kita, Arakawa, Itabashi, Nerima, Adachi, Katsushika og Edogawa.

Mange kender nok navne som Shibuya og Shinjuku, men de andre bydele har også meget af tilbyde.
Inden en tur til Tokyo er det en god ide at sætte sig ind i, hvad de forskellige bydele tilbyder af seværdigheder. Du skal også gøre op med dig selv, hvad du gerne vil opleve i forhold til den tid, du har til rådighed. Da mange af seværdighederne ikke er i gåafstande af hinanden, kan du meget hurtig komme til at spilde en masse tid på transport frem og tilbage; tid du med lidt planligning kunne have sparet og brugt på at se og opleve noget andet i stedet for.

Se alle rejsetilbud til Japan her

Japan - Tokyo, Indgangen til Kejser Paladset

Chiyoda

Et godt og centralt sted at starte er i Chiyoda. Det er her Tokyo Station ligger. Herfra tager det cirka fem minutter at gå op til Kejserpaladset. Selve paladset er et lukket område, men du kan gå en tur i haven og parken rundt omkring og se flere af de gamle porte og vagthuse. Du kan også gå turen rundt om paladset – en meget populær rute, fordi den er lige præcis 5 km. Cirka halvvejs rundt kommer du til et område, der hedder Chidorigafuchi. Det er et af de mest populære steder at se kirsebærblomsterne i april, især om aftenen, hvor de er lyst op.

Lige på den anden side af vejen fra Chidorigafuchi ligger Yasukuni Shrine. Det er her, alle der har ofret deres liv i krig for Japan, har deres navn nedskrevet. Og det er her, Japans eneste krigsmuseum ligger. Når en politiker besøger stedet her, medfører det altid massive protester fra både Kina og Korea. Ikke desto mindre, er det et meget interessant sted historisk set. Ligesom Chidorigafuchi er det et meget populært sted at se kirsebærblomsterne i april. Det er også i Chiyoda, at den japanske regeringsbygning ligger. Hvis du er interesseret i politik, kan du flere gange om dagen få en guidet tur. Husk at medbringe pas, ellers vil du blive nægtet adgang.

Akihabara

Er du til alt det nye inden for elektronik, er Akihabara et must at lægge vejen forbi. Her finder du en masse små elektronikforretninger med hver deres speciale. Den mest besøgte forretning i Akihabare er Yodobashi Camera, hvor du selvfølgelig kan købe de nyeste kameraer fra Canon og Nikon og andre mærkevarer til en billigere pris end i Danmark. Yodobashi er Japans største elektronikkæde, og den findes også mange andre steder end i Akihabara.

De sidste par år har området omkring Akihabara udviklet sig meget. Det er også blevet centrum for japansk otaku-kultur, den berømte subkultur af en gruppe begejstret fanskare af manga og animationstegninger. Det er også i dette område, du kan finde de såkaldte maids-caféer hvor man kan blive serviceret af piger i forskellige maid-kostumer. Er du til japansk J-pop, er Akihabara stedet, hvor du finder en af de mest populære grupper, nemlig AKB48. Her har de deres egen butik og scene, hvor de optræder. I dag er der over 130 medlemmer af pigegruppen, hvilket gør det muligt for dem at optræde mange steder i Japan samtidig. De er til dags dato den mest sælgende japanske gruppe og indbegrebet af japansk popkultur.

Fra Akihabara er der kun en kort gåtur op til Kanda Shrine, som er over 1000 år gammelt og har en pony som maskot. Kanda Shrine afholder hvert andet år i ulige årstal en af de tre største festivaller i Tokyo. Det er en festival med over 1 million tilskuere. Fra Chiyoda er det oplagt at tage toget til nabobydelen Shibuya eller Shinjuku.

Japan - Tokyo, Meiji Jingu Shrine - rejser

Shibuya

I Shibuya finder du en af verdens største fodgængerovergange Shibuya Crossing. Ellers er bydelen kendt som et shopping område i den dyre ende. Især hvis man går ned af Omotesando, hvor de dyre mærkevarebutikker ligger side om side. For enden af Omotesando er der en kort gåtur over til Meiji Jingu. Det er et af de mest populære shrines i Tokyo. Det ligger midt inde i en skov, i det larmende Tokyo. Den stilhed og ro, du finder her, gør stedet helt fantastisk. Har du mulighed for at komme her i en weekend, kan du med stor sandsynlighed opleve et traditionelt japansk bryllupsoptog, da det er et yderst populært sted at blive gift.

Yoyogi Park er også et meget populært åndehul, hvis du trænger til en pause fra den pulserende storby.

Shinjuku

Shinjuku er ligesom Shibuya et shoppingområde, men også et underholdnings- og handelsområde. Det er her du finder verdens travleste togstation. Shinjuku Station, der i gennemsnittet har lidt over 3 millioner mennesker, der dagligt passerer tælleappparaterne.

I Shinjuku finder du også Tokyos rådhus Tokyo Metropolitan Building. I toppen af bygningen finder du et observatorium med gratis adgang og en storslået udsigt ud over Tokyo. Vær forberedt på at stå i kø, især hvis du kommer omkring solnedgang og først på aftenen.

En af Tokyos bedste parker ligger også her i Shinjuku. Det er Shinjuku Goyen, som er et populært udflugtsmål året rundt. Især om foråret, når kirsebærblomsterne blomstrer, og om efteråret, når træerne skifter farve, er her enormt mange mennesker. Shinjuku Goyen består af en japansk have, en fransk have og en engelsk landskabshave. Derudover er der et drivhus med tropiske planter og blomster. Her er et tehus og en restaurant, hvor du kan købe lidt at spise.

Ellers er Shinjuku kendt for mange af de store shoppingcentre som blandt andre Takashimaya, som er et af ældste og fineste stormagasiner i Japan. Du finder også mange små pubber og restauranter i Shinjuku.

Vil du vide mere om Sakura-træerne? Så læs vores guide til den japanske kirsebærblomstring her

Japan - Tokyo, Shinjuku Goyen - rejser

Taito

Taito er en anden populær bydel. Det er et af de gamle områder, hvor meget historie er bevaret især i området omkring Asakusa og Senso-ji Tempel. Senso-ji er det ældste tempel i Tokyo, da det kan dateres helt tilbage til år 645. Men nogle af de Buddha-statuer, der er ved templet, er endnu ældre, da templet er bygget til ære for de statuer. Under 2. Verdenskrig blev stedet hårdt bombet, men templet blev genopført og er for mange japanere et symbol på genopbyggelse og fred. En lang gade med små souvenirbutikker fører op til templet.

Det er også her i Taito, man finder den berømte Ueno Park og Ueno Zoo. I nærheden af parken finder du også Tokyo Nationalmuseum, Nationalmuseet for Vestlig Kunst, Nationalmuseet for Natur og Videnskab og en del andre museer.

Her er et godt placeret hotel i Taito – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Japan - Tokyo, Jizo statuer ved Zojoji tempel - rejser

Minato

En anden interessant bydel er Minato. Her finder du Tokyo Tower, som ligger bagved Zojoji tempel. Zojoji er kendt for sine små jizo-statuer, der er til minde om ufødte eller dødfødte børn. Eller børn, der er død i en meget tidlig alder. Disse statuer er ofte klædt på med små huer og tøj, ligesom man kan se små gaver i form af bamser og legetøj ved siden af disse statuer.

Det er også her i Minato at du finder Odaiba, som er en stor kunstig ø ude i Tokyobugten. Her er masser af shoppingmuligheder og underholdning. Om aftenen har man den flotteste udsigt ind over dele af Tokyo med ‘Rainbow Bridge’ og Frihedsgudinden i forgrunden.

Her er et billigt hotel i Minato – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Tokyo og Japans historie

Er man interesseret i samuraier og kender til historien om ‘The 47 Ronin’ – og eventuelt har set filmen af samme navn – så kan man i Minato besøge Sengaku-ji templet. Det er her alle 47 samuraier ligger begravet. Desuden finder man Det Nationale Kunstcenter, Nezu Kunstmuseum og Akasaka-paladset. Sidstnævnte er statens gæstehus, når der er besøg af statsoverhoveder og kongelige fra andre lande.

Er man interesseret i sumo, er det også her i Minato, man finder det nationale sumo-stadion Kokugikan. Her afholdes der tre gange om året sumo-tunering. Desuden er der et museum, der fortæller om sumoens historie. I området omkring Kokugikan findes der mange små restauranter, der serverer chanko-nabe, som er en ret, der ofte spises af sumobrydere.

Vil man vide mere om Tokyos og Japans historie gennem tiderne, kan man besøge Edo-Tokyo Museum. Det ligger også her i området. Det er et stort museum, der med mange effekter fortæller om landets historie. Og det bedste ved det hele er, at man må røre ved og prøve mange af tingene.

Interesseret i landets historie? Se det her fede rejsetilbud: Kulturel rundrejse i Japan

Japan - Tokyo, Odaiba - rejser

Chuo

Chuo-bydelen er også meget populær, fordi det er her, Tsukiji Fiskemarked og Fiskeauktion ligger. Vil man opleve fiskeauktionen, skal man være der meget tidligt; omkring kl 03.00. Tsukiji-markedet åbner kl. 03.30. De lukker kun 60 personer ind ad gangen. Første gruppe får lov at se auktionen fra kl. 05.25 – 05.45 og anden gruppe får lov at se auktionen fra 05.50 – 06.10. I højsæsonen skal man allerede komme ved 01.00-tiden, hvis man vil være sikke på at få en plads i en af de 2 grupper.

Er det alt for tidligt, kan man nøjes med at gå rundt i de små stræder omkring markedet, hvor alle de små sushi-restauranter ligger, og se, hvad de har købt på morgenens auktion. Og man må virkelig ikke snyde sig selv for at spise her. Man finder ikke så frisk fisk som her nogen steder, og det smager virkelig helt fantastisk. De fleste restauranter begynder at have udsolgt ved 14-tiden, så kom tidligt.

Trænger man til lidt ro efter fiskeauktionen er Hama Rikyu Garden et meget oplagt sted. Det er en traditionel japansk landskabshave med alle mulige blomster, der følger årets gang. Fra haven har man en flot udsigt ud over dele af Tokyos skyline, der også reflekteres i søen i haven.

Det er også i Chuo, at man finder Ginza, der ligesom Omodesando er fyldt med dyre modebutikker.

Japan Tokyo Sky Tree tårn bygning rejser

Sumida

Den sidste bydel, jeg vil fremhæve her, er Sumida. Det er her, man finder det mest berømte varetegn for Tokyo, nemlig Sky Tree. Sky Tree er med sine 634 meter den højeste bygning i Japan. Det er et tv,-restaurant,- og observationstårn, hvor man i klart vejr kan se stort set hele Tokyo og Mt. Fuji med.

Vest-Tokyo

Dette er kun en meget lille del af, hvad Tokyo har at byde på inden for de 23 oprindelige bydele. Der er så uendelig meget mere, hvis man begynder at kigge på den del af Tokyo, der er oplandet til de 23 bydele.
Vest-Tokyo, Tama og Hachioji er også en del af Tokyo by, men ikke en del af de 23 bydele. Med disse områder når Tokyos indbyggertal op på omkring 13 millioner.

Denne del af Tokyo er ofte ret overset. Der er langt flere boligområder her end i de oprindelige 23 bydele. Man finder en del tema-parker i vest-Tokyo såsom Sanrio Puroland (‘Hello Kitty Land’) og Ghibli Museum. Hvis man er interesseret i arkitektur, er det i vest-Tokyo, man kan finde Edo Tokyo Open Air Architectural Museum. Det kan godt minde lidt om Den Gamle By i Århus, da man her kan finde huse og bygninger fra mange forskellige tidsperioder i Japan.

Hachioji

Hachioji ligger omkring 40 km fra downtown Tokyo, men er stadig en del af Tokyo. Det er den ydre grænse. Når folk fra downtown Tokyo skal ud af storbyens trængsel, er det her, de kommer. Hovedsagelig for at hike på bjerget Takao. Især om efteråret er her mange mennesker, når træerne begynder at skifte farve. Hachioji er Tokyos grønne område, hvor man kan kigge ud på bjergene, der omringer Tokyo.

Hvis man er interesseret i Kejserfamilien, er det også i Hachioji, at man finder gravstederne for flere af de tidligere kejsere og deres hustruer. Det er meget store gravpladser, når man tænker på, at pladsmangel er et generelt problem i Japan.

Japan Tokyo DisneySea Disneyland rejser

Tokyo med børn

Med sin store størrelse virker Tokyo måske ikke særlig børnevenlig, men der er faktisk rigtig mange steder, der er børnevenlige.

De mest populære er uden tvivl Disneyland og DisneySea. Disneyland er det samme, som man kan finde i Paris eller USA og henvender sig til familier med mindre børn, der gerne vil møde alle de kendte og klassiske Disney-figurer. Der pyntes specielt op til påske, halloween, jul og valentinsdag, hvor det er rigtig hyggeligt at gå rundt og nyde dekorationerne, de funklende lys og selvfølgelig paraderne.

Her er nogle lækre hoteller ved Disneyland – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

DisneySea derimod er den eneste af sin slags i verden. Det henvender sig mest til familier med lidt større børn, der kender filmene fra Disneys selskaber såsom Indiana Jones, Rejsen til Jordens Indre osv. DisneySea har et rigtig flot show med lys og springvand, der helt klart er værd at bruge tid på at se.

Har man børn, der er vilde med Hello Kitty og de andre figurer fra Sanrio, er Sanrio Puroland i vest-Tokyo stedet at besøge. Der er ikke så mange forlystelser som i Disneyland, men man kan møde de forskellige figurer på bestemte klokkeslæt. Og der er butikker, hvor man kan købe forskellige souvenirs. Ellers er det forskellige rum/verdner, man går rundt i, hvor de forskellige figurer har hver deres område.

Læs vores guide til børnemad på rejsen – hvad gør man?!?

Zoo & Museum for børn

Ueno Zoo er en anden populær aktivitet med børn, hvis vejret er til udendørs aktiviteter. Ueno Zoo har to pandaer, som er yderst populære, og de er ikke blevet mindre populære, efter at hunnen fødte en unge. Ueno Zoo ligger i et område med mange seværdigheder og museer. Her er ligger også Natur- og Videnskabsmuseet, der har specielle områder ved hver udstilling, der henvender sig til børn.

I Saitama lige nord for Tokyo ligger der et Tog- og Jernbanemuseum, der også har mange aktiviteter henvendt til børn.

Kidzania er et sted, hvor børnene kan blive klædt ud som politibetjent, brandmand eller hvad, det nu lige er, de drømmer om. Og så kan de ellers bare lege det, de drømmer om måske en dag at blive. Det er meget populært, og billetter skal bestilles op til én måned i forvejen.

Der findes også den del akvarier i Tokyo-området, og flere af dem har forskellige shows og andre aktiviteter egnet til børn. Desuden er der flere forskellige bådture eller busture, hvor det er nemt at komme rundt med børn.

Vil du vide mere om hvordan det er at rejse til Tokyo med børn, så læs med her: Oplev Tokyo med børn

Japan - Tokyo, Subway - rejser

Offentlig transport

Offentlig transport er den bedste måde at komme rundt på i Tokyo. Alle stationer har et gratis kort med alle linjerne på, som er en rigtig god ide at anskaffe sig, inden man begynder at tage rundt i Tokyo. Uden det vil man højst sandsynligt fare vild ret hurtigt. Med sine 2210 stationer fordelt på 158 forskellige toglinjer er man nødt til at have en ide om, hvor det er, man skal hen. Man skal være opmærksom på, at mange tog skifter navn, når de når nogle bestemte stationer. Mange skifter også navn, når de kører fra en by til en anden. Mange af de her toglinjer har op til 50 stationer og kører gennem flere kommuner.

Yamanote Line er nok den mest anvendelige linje. Den kører i ring og stopper ved alle de store stationer såsom Shibuya, Shinjuku, Shinagawa og Ueno.

Man kan godt købe billetter hver gang, man skal med toget, men det er langt nemmere at købe et togkort, hvor man sætter penge ind på. Så behøver man ikke at tænke på, hvor mange stationer man skal køre. I Tokyo hedder togkort Pasmo eller Suica. Pasmo og Suica kan også bruges som betalingsmiddel i drikkeautomater på gaderne og i kiosker som 7-11, Lawson osv. Man kan også købe forskellige dagbilletter og turpas, som gælder til forskellige linjer og forskellige destinationer.

Oplagte dagsture fra Tokyo

Bliver man træt af Tokyo og har brug for en pause, er der mange muligheder for at tage en endagstur ud af byen. Bjerget Takao er en populær destination, og man behøver ikke være i speciel god form for at bestige bjerget. Der er både lift og et lille tog, der kan tage en halvvejs op af bjerget. Herfra er der mindre end 1 times gåtur til toppen. Tæt ved toppen ligger templet Yakuoin Yukiji, som er tæt forbundet med ‘tengu’ fra japansk overtro. En tengu er en ond ånd eller gud, der kan genkendes på den lange næse. Fra templet er der cirka 10 minutter til toppen, hvor man i klart vejr har en rigtig flot udsigt over bjergene.

En anden populær destination er Nikko, hvor Toshugu Shrine ligger. Stedet er til minde om den første ‘shogun’ Tokugawa Ieyasu, som også ligger begravet her. Det er et stort kompleks af mange shrines. Bygningerne er farvefulde og fantastisk flot udsmykket med håndskårede ornamenter af dyr og blomster.

Find alle vores rejsetilbud til Asien her

Japan hakone Mount Fuji Rejser

Syd for Tokyo

Kamakura er en by syd for Tokyo, her er ældgamle templer og shrines og en populær strand, der strækker sig over til den lille ø Enoshima.

Tager man endnu længere sydpå, kommer man ned til Hakone, hvor man virkelig kan nyde naturen. Hvad med en tur med et piratskib over Ashsøen og en tur op til en aktiv vulkan, hvor man kan spise sorte æg kogt i et af vulkanernes kratere? Det siges at for hvert æg man spiser, forlænges ens liv med 7 år. På dage med klart vejr har man en fantastisk udsigt til Mt. Fuji. Hakone er også berømt for sine mange varmekilder onsen. Én af de ting, man ikke må gå glip af under et besøg i Japan. At ligge og slappe af i en onsen er noget af det bedste, man kan tilbyde kroppen og sjælen.

Jeg håber, at jeg med denne artikel har været med til at inspirere dig til at tage en tur til Japan og Tokyo. Tokyo er kontrasternes by, hvor nyt og gammelt står side om side. Tokyo fravælges ofte på en tur til Asien, fordi den er dyrere end mange andre byer og lande her i Asien. Men man snyder sig selv for en oplevelse af de helt store. Tokyo og Japan har alt hvad hjertet begærer af kultur, historie, storslået natur og lækker mad.

God tur til Japan!

Om rejseskribenten

Inger-Marie Shiraishi Nielsen

Inger-Marie Shiraishi Nielsen

Inger-Marie er en dansk dame bosat i Japan sammen med sin japanske mand. Herfra driver hun bloggen Dagbog fra Japan, som også findes på Facebook. Hun har boet derude siden december 2010 og har efterhånden besøgt mange egne og steder i Japan. I starten besøgte hun selvfølgelig alle de kendte turiststeder, men nu går hun efterhånden mere efter de mere ukendte steder, som turisterne ikke rigtig har fundet endnu - og dem er der heldigvis rigtig mange af endnu.

Hun og hendes mand tager ofte på småture rundt omkring, og det er især på disse ture, hun har fået sin efterhånden store viden om Japan og japansk kultur, som hun elsker at dele med andre for at lære folk, at Japan er andet end templer i Kyoto.

Det bliver da også til rejser uden for Japan i ny og næ, og her er det de store naturoplevelser, der trækker mest, og dem hun husker bedst. Men uanset hvor hun tager hen, har hun altid kameraet inden for rækkevide for at kunne forevige de mange smukke og fantastiske øjeblikke fra de steder, vejen fører hen.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ca. to gange om måneden.